Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

AUTOR: Mgr. Linda Tůmová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_AJ_15

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "AUTOR: Mgr. Linda Tůmová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_AJ_15"— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace
AUTOR: Mgr. Linda Tůmová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_AJ_15 TÉMA: AJ – 6.A – Přítomný čas průběhový ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/

2 ANOTACE Materiál je určen k výkladu a procvičení učiva přítomném času průběhovém, o jeho tvoření a o jednotlivých tvarech. Učivo je nejdříve vysvětleno pomocí přehledných tabulek, ukázáno na příkladech. Poté si žáci procvičí probírané učivo na několika cvičeních a zkontrolují správnost svých odpovědí. Práce s prezentací vyplnila podstatnou část hodiny. Byla velmi jednoduchá. Učivo bylo nejdříve vysvětleno. Pomocí tabulek a přehledů žáci ústně časovali různá slovesa (vytvářeli jednotlivé tvary kladné, záporné a otázky). Poté plnili jednotlivé úkoly jako samostatnou práci. Reagovali pozitivně, výklad byl pro ně přehlednější, zajímavější.

3 PŘÍTOMNÝ ČAS PRŮBĚHOVÝ
PRESENT CONTINUOUS

4 Přítomný čas průběhový
Tvoří se pomocí tvarů slovesa to be v přítomném čase a příčestí přítomného (–ing tvaru) významového slovesa to be + sloveso –ing př. I am cooking. You are cleaning. ……

5 I am I´m not Am I ? You are You aren´t Are you ? He is He isn´t
ČASOVÁNÍ SLOVESA TO BE KLADNÉ ZÁPORNÉ OTÁZKA I am I´m not Am I ? You are You aren´t Are you ? He is He isn´t Is he ? She is She isn´t Is she ? It is It isn´t Is it ? We are We aren´t Are we ? They are They aren´t Are they ?

6 PRESENT CONTINUOUS KLADNÉ VĚTY: I am making a cake.
He is taking a photo. ZÁPORNÉ VĚTY: She isn´t washing up. We aren´t feeding the cat. OTÁZKY: Are you setting the table? Is it sleeping?

7 PŘÍČESTÍ PŘÍTOMNÉ (-ing tvar)
U většiny sloves přidáváme koncovku –ing cook cooking feed feeding U sloves zakončených na němé –e ho vynecháváme a přidáme koncovku –ing write writing take taking U některých sloves dochází ke zdvojení run running sit sitting

8 Vytvoř správné -ing tvary
read do swim shine sleep go sit run play take

9 Vytvoř správné -ing tvary
read reading do doing swim swimming shine shining sleep sleeping go going sit sitting run running play playing take taking

10 Dej slovesa v závorce do přítomného průběhového času:
We (learn) English now. I (sit) at school. You (do) a grammar exercise. He (listen to) the radio. They (play) a game. She (have) a shower. I (wear) a new coat. Mother (cook) some food. He (make) the bed. They (clean) the car.

11 Dej slovesa v závorce do přítomného průběhového času:
We are learning English now. I am sitting at school. You are doing a grammar exercise. He is listening to the radio. They are playing a game. She is having a shower. I am wearing a new coat. Mother is cooking some food. He is making a bed. They are cleaning the car.

12 Vytvoř záporné věty: We are learning English now. I am sitting at school. You are doing a grammar exercise. He is listening to the radio. They are playing a game. She is having a shower. I am wearing a new coat. Mother is cooking some food. He is making the bed. They are cleaning the car.

13 Vytvoř záporné věty: We aren´t learning English now. I am not sitting at school. You aren´t doing a grammar exercise. He isn´t listening to the radio. They aren´t playing a game. She isn´t having a shower. I am not wearing a new coat. Mother isn´t cooking some food. He isn´t making the bed. They aren´t cleaning the car.

14 Vytvoř OTÁZKY ZJIŠŤOVACÍ:
We are learning English now. I am sitting at school. You are doing a grammar exercise. He is listening to the radio. They are playing a game. She is having a shower. I am wearing a new coat. Mother is cooking some food. He is making the bed. They are cleaning the car.

15 Vytvoř OTÁZKY: Are we learning English now? Am I sitting at school? Are you doing a grammar exercise? Is he listening to the radio? Are they playing a game? Is she having a shower? Am I wearing a new coat? Is mother cooking some food? Is he making the bed? Are they cleaning the car?

16 PŘELOŽ: Oni čtou knihu. Já nakupuju. My píšeme. Ona krmí kočku. Oni se nedívají na TV. On hraje fotbal. Ty nezpíváš. Ono nespí. Umýváš nádobí? Jíte salát?

17 PŘELOŽ: Oni čtou knihu. They are reading a book. Já nakupuju. I am doing the shopping. My píšeme. We are writing. Ona krmí kočku. She is feeding the cat. Oni se nedívají na TV. They aren´t watching TV. On hraje fotbal. He is playing football. Ty nezpíváš. You aren´t singing. Ono nespí. It isn´t sleeping. Umýváš nádobí? Are you washing up? Jíte salát? Are you eating a salad?

18 citace Text - vlastní práce Nebyly použity žádné ilustrace


Stáhnout ppt "AUTOR: Mgr. Linda Tůmová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_AJ_15"

Podobné prezentace


Reklamy Google