Rodina a její funkce.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
aneb problematika náhradní rodinné péče
Advertisements

Zsv.
Alžběta Brožová Barbora Šimková Lenka Krejcárková.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_10.
Právní úprava náhradní rodinné péče
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Rodina a její podoby Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Drápalová Materiál zpracován v rámci projektu Implementace.
Rámci projektu Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/ Dětský domov, základní.
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Náhradní rodinná péče 6. ročník
RODINA ZÁKLADNÍ JEDNOTKA STÁTU
RODINA Mgr. Michal Oblouk.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_13_RODINNÉ.
Občanská výchova 7. ročník
1 Anotace ICT 2 _ 1/48 Prezentace seznamuje žáky s pojmy rodina, funkce rodiny, reprodukční, ekonomická funkce, psychické a citové potřeby, rodokmen rodiny.
Náhradní rodinná péče.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Sociální patologie SCPT SCPA
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Dětské centrum Brno příspěvková organizace Hlinky 132/136 Brno Voroněžská 5 Brno
SOS dětské vesničky.
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název DUM: Rodina
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace
Rodinné právo II Milana Reichlová.
SVĚŘENÍ DÍTĚTE DO VÝCHOVY (PÉČE) JINÉ FYZICKÉ OSOBY NEŽ RODIČE OSOBNÍ PÉČE O DÍTĚ V RODINĚ BEZ ZMĚNY STATUSU.
Náhradní rodinná péče Náhradní rodinná péče – průvodce pro odborníky, osvojitele a pěstouny Zdeněk Matějček za kolektiv Portál, s.r.o., Praha 1999.
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
127.1 Náhradní rodinná péče Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás Autor: Mgr.
Název Náhradní rodinná péče
Mgr. Roman Šebrle SOŠ sociální péče Ulrichova Kladno
Náhradní rodinná péče -NRP
Náhradní rodinná péče. Náhradní rodinná výchova  náhradní řešení krize přirozené rodiny  měla by sledovat primárně zájem dítěte  dle Úmluvy o právech.
Osvojení (adopce) Osvojením (adopcí) se rozumí právní jednání (právní akt), jímž 2 osoby spolu vstupují do poměru rodič-potomek.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_18.
Výchova k občanství NÁHRADNÍ RODINNÁ PÉČE Anotace: Prezentace slouží jako výukový materiál k tématu náhradní rodinné péče. Obsahuje důvody vedoucí k náhradní.
Právní aspekty života LGBT lidí v České republice Mgr. Martina Štěpánková, PROUD Seminář pro sociální pracovníky „LGBT lidé a sociální práce“, Jihlava,
Rodinné právo Otázky manželství Vztahy mezi rodiči a dětmi Vztahy vznikající při NRP Zákon o rodině Zákon č. 94/1963 Sb. v platném znění.
Výchova k občanství RODINA
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Číslo projektu MŠMT: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_20_01_náhradní rodinná péče Název školy: ZŠ, PŠ a MŠ Česká Lípa, Moskevská 679,
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_209_Náhradní rodinná péče Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Rodinné právo 2 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
OB 21 – OBN NÁHRADNÍ RODINNÁ PÉČE. ÚKOL ● ZKUSTE VLASTNÍMI SLOVY VYSVĚTLIT POJEM NÁHRADNÍ RODINNÁ PÉČE.
Zákon o rodině Vztahy mezi rodiči a dětmi Rodičovská zodpovědnost = souhrn práv a povinností: při péči o nezletilé dítě při zastupování nezletilého dítěte.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Práva a povinnosti mezi manželi
RODINNÉ PRÁVO Zákon o rodině Ročník: 4. Vzdělávací obor:
Rodina, náhradní rodinná péče
Rodina, příbuzenství.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_ INOVACE_16-02
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
SOS dětské vesničky.
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
RODINA Mgr. Michal Oblouk.
Je určena pro děti, které nemají ve své rodině dobrou péči a výchovu.
Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_01_Náhradní rodinná péče
Když vlastní rodina chybí
Střední pedagogická škola J.H.Pestalozziho Litoměřice
NÁZEV ŠKOLY:ZŠ Pardubice - Spořilov
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr
RODINA A JEJÍ POSTAVENÍ VE SPOLEČNOSTI
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Číslo: VY_32_INOVACE_14_19 Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze.
19. září Manželství, rodina.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Sociální práce s rodinou 9
Rodinné právo Občanská nauka 1. M.
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Náhradní formy rodiny. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Transkript prezentace:

Rodina a její funkce

CO JE TO RODINA? RODINA je trvalé soužití 2 lidí opačného pohlaví a jejich dětí. Mezi členy rodiny jsou silné citové vazby a příbuzenské vztahy.

je to skupina osob, spjatých pokrevními svazky, manželstvím adopcí dospělí členové jsou odpovědní za výchovu dětí základní rodinu tvoří muž, žena a jejich děti

RODINA je základ každé společnosti.

Rozdělení rodiny: 1. ZÁKLADNÍ RODINA matka + otec + děti

2. ŠIROKÁ RODINA

VÝZNAM RODINY RODINA vznikla kvůli potřebě pečovat o děti. Miminko je po narození dlouhou dobu úplně bezbranné a odkázané na nepřetržitou péči obou rodičů.

matriarchát HISTORIE RODINY RODINA V PRAVĚKU Hlavní roli v rodině měla žena – matka. Žena rodila děti a starala se o ně – byla zárukou zachování a pokračování rodu. matriarchát

Patriarchát RODINA VE STŘEDOVĚKU Hlavní slovo v rodině měl muž – otec. Muž vydělával peníze a rozhodoval o chodu domácnosti i budoucnosti dětí. Ženy a děti v této době neměly velkou cenu a často se s nimi velmi špatně zacházelo. Patriarchát

RODINA V 17. - 19. STOLETÍ V rodině dále přetrvává hlavní role muže – otce, zlepšuje se ale postavení ženy a dětí.

MODERNÍ RODINA (20. STOLETÍ AŽ SOUČASNOST) Role muže a ženy jsou v rodině vyrovnané, - ženy také pracují a přináší do rodiny peníze - zmenšuje se počet dětí v rodině - děti zůstávají na rodičích závislé déle než kdykoliv jindy v historii

FUNKCE RODINY BIOLOGICKÁ FUNKCE Rodina zabezpečuje pokračování lidského rodu tím, že plodí děti, stará se o ně a vychovává.

VÝCHOVNÁ FUNKCE Rodiče a další dospělí v rodině vychovávají děti, předávají jím své vědomosti a zkušenosti, připravují je pro praktický život.

EKONOMICKÁ FUNKCE Cílem rodiny je zajistit všem svým členům dobré životní podmínky (dobré bydlení, stravu, oblečení, vzdělání, volný čas, atd.).

CITOVÁ FUNKCE V ní je rodina nezastupitelná! Rodina poskytuje svým členům pocit lásky, bezpečí a jistoty. Rodina je oporou v těžkých chvílích a její členové si vzájemně pomáhají.

ZNAKY RODINY JMÉNO A PŘÍJMENÍ Rodiče dávají dětem své příjmení a vybírají jim vhodné křestní jméno.

DOMOV Rodina tvoří z místa, kde bydlí, domov. Domov je místo bezpečí a příjemných setkání s lidmi, které máme nejvíce rádi.

RODINNÉ ZVYKY A TRADICE Každá rodina má své vlastní zvyky a tradice, které se často dědí. - může to být např. křestní jméno či povolání, které se předává z otce na syna, - zvyky spojené s oslavami narozenin a svátků, - tradice spojené s vítáním nových členů rodiny na svět či vzpomínáním na mrtvé atd.

Náhradní rodinná péče

Náhradní rodinná péče ústavní : dětské domovy a kojenecké ústavy, Klokánky, diagnostické a výchovné ústavy rodinná: osvojení - adopce, pěstounská péče, poručnictví a svěření do výchovy jiného občana

dětský domov

PĚSTOUNSKÁ PÉČE: forma náhradní rodinné péče, která zajišťuje zabezpečení dítěte a odměnu těm, kteří se ho ujali pěstoun nemá práva jako rodič - k výkonu mimořádných záležitostí (např. vyřízení cestovního pasu) musí požádat o souhlas zákonného zástupce dítěte, případně soud. pěstounská péče může být změněna na poručnickou péči, a to v případech, kdy rodiče dítěte zemřeli, nebo byli zbaveni rodičovské zodpovědnosti pěstounská péče vzniká rozhodnutím soudu a jedině soud ji může zrušit (vždy musí pěstounskou péči zrušit v případě, že o to požádá pěstoun) v případě pěstounské péče není vyloučen styk biologických rodičů s dítětem

PĚSTOUNSKÁ PÉČE V SOS DĚTSKCÝH VESNIČKÁCH Budujeme rodiny pro děti v nouzi Pracujeme pro děti, které jsou osiřelé, opuštěné nebo jejichž rodiny nejsou schopny se o ně postarat. Dětem dáváme příležitost vybudovat trvalé vztahy v rámci rodiny. Přístup v SOS dětských vesničkách je založen na čtyřech zásadách: Každé dítě potřebuje matku a přirozeně vyrůstá v kolektivu se svými bratry a sestrami, ve svém vlastním domě a za podpory komunity SOS vesničky. Pěstouni mají do své péče soudně svěřeny děti, které nemohou z nejrůznějších důvodů vyrůstat ve vlastní rodině. Do pěstounských rodin ve vesničkách mohou být umisťovány velké sourozenecké skupiny, které tak mají možnost vyrůstat v rodinném prostředí s jednou (v případě maminky pěstounky) či dvěma hlavními pečujícími osobami (v případě manželského páru).

osvojit lze pouze dítě nezletilé o osvojení rozhoduje soud ADOPCE - OSVOJENÍ Je nejvyšší formou náhradní rodinné péče, při které přijímají manželé či jednotlivci za vlastní opuštěné dítě. vzniká příbuzenský vztah stejný jako mezi rodiči a dětmi osvojitelé získávají stejná práva a povinnosti, jako by byli rodiče dítěte osvojitelé jsou ze zákona zapsáni do rodného listu dítěte, dítě získává příjmení nových rodičů osvojit lze pouze dítě nezletilé o osvojení rozhoduje soud

7. RODINA, JEJÍ FUNKCE A NÁHRADNÍ RODINNÁ VÝCHOVA Funkce rodiny: biologická (zachování rodu) ekonomická (poskytnout jídlo, oděv, byt) výchovná citová Náhradní rodinná výchova: Ústavní péče (např. dětský domov) – o děti pečují zaměstnanci, pro které to je povolání Pěstounská péče – přidělení do jiné rodiny Vesničky SOS – jsou tvořeny rodinnými domky, náhradní rodič se stará o děti celodenně, není to pro něj zaměstnání Svěření do výchovy jiného občana, nejčastěji někoho z širší rodiny Osvojení (= adopce) – rodiče se zavazují přijmout cizí dítě zcela za své (na rozdíl od pěstounů nelze vrátit!)