Saturn Saturn je v pořadí planet na šestém místě a po Jupiteru druhá největší planeta sluneční soustavy. Planeta byla pozorována již starověkými astronomy.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PLANETA ZEMĚ A VZNIK ŽIVOTA NA ZEMI
Advertisements

Planeta Uran.
Škola 1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko Autor
Sluneční soustava Předmět: Biologie Třída: 1L
Planety sluneční soustavy
Sluneční soustava.
Soubor všech fyzikálně na sebe působících objektů, který je současná astronomie a kosmologie schopna obsáhnout. staří vesmíru se odhaduje na 13 až 18miliard.
Sluneční soustava Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
ZŠ Rajhrad Ing. Radek Pavela
Sluneční soustava Slunce
Planety sluneční soustavy
Počítačová soutěž Počítač je můj kamarád
Sluneční soustava Noemi Svobodová.
Země ve vesmíru.
MPrezentací se prochází klikáním myši
Sluneční soustava 5. ročník
Sluneční soustava Miroslava Maňásková.
JUPITER Zuzana Al Haboubi.
Velké planety Plynní obři
Vypracovali: Ondřej Jeřábek a Martin Hron
Země jako planeta Lucie Racková KVA.
Informační technologie-prezentace
Planeta Jupiter Jupiter je znám už odpradávna, protože je na noční obloze viditelný pouhým okem. Je největší planetou Sluneční soustavy. V pořadí od Slunce.
Vesmír.
Velký Vesmír. Slunce v různých vlnových délkách. Čtveřice světlých útvarů v horní části jsou sluneční skvrny. V optickém oboru by byly tmavší než okolí,
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
Šablony GEOLOGIE 2. Vznik sluneční soustavy Vypracovala: Mgr. Eva Ratiborská ZŠ Trávník, Přerov ZŠ Trávník, Přerov.
Vesmír a sluneční soustava
Adam Stibůrek Monika Vančurová
Kateřina Bartůšková, Jakub Žďárský
Autor: Petr Kindelmann Název materiálu: Saturn Šablona: III/2
NEPTUN Kateřina Valentová Lucie Kvasničková Triton.
Slunce vzniklo asi před 4,6 miliardami let a bude svítit ještě přibližně 7 miliard let. Stejně jako všechny hvězdy hlavní posloupnosti i Slunce.
Připravily: Aneta Brabencová Kristýna Nachtigalová
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
Př í jemce Z á kladn í š kola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Kr á lov é Registračn í č í slo projektuCZ.1.07/1.1.05/ N á zev projektu Digitalizace.
Sluneční soustava.
Planety sluneční soustavy
Velký Vesmír Nejnovější informace o vesmíru 2007.
Neptun.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Jolana Navrátilová NÁZEV:VY_32_INOVACE_09_Sluneční soustava TÉMATICKÝ.
PLANETY SLUNEČNÍ SOUSTAVY NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Zvole, okr. Praha - západ AUTOR: Mgr. Helena Špinarová NÁZEV: VY_52_INOVACE_14 II Planety sluneční soustavy.
Sluneční soustava planety kontrolní otázky Merkur Jupiter Venuše Saturn Země Uran Mars Neptun.
Sluneční soustava -Tvoři ji: Slunce, planety, měsíce, planetky, komety, meteoritická tělesa.
Sluneční soustava. Sluneční soustava (podle Pravidel českého pravopisu psáno s malým s, tedy sluneční soustava) je planetární systém hvězdy známé pod.
Saturn Michaela Vidímová IX.A. Obsah  Saturn  Zajímavosti o Saturnu  Jméno planety  Roční období  Prstence  Historie pozorování  Závěr  Zdroje.
Planety sluneční soustavy
JUPITER.
PLANETA ZEMĚ A VZNIK ŽIVOTA NA ZEMI
VENUŠE Venuše je po Měsíci nejjasnější objekt na noční obloze. Má na to nárok, protože je druhá planeta ve sluneční soustavě a je Zemi nejblíže. Venuši.
Saturn Planeta s prstenci.
Uran.
Saturn.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Planeta nejblíže Slunci
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Saturn.
LITOSFÉRA Stavba zemského povrchu
EU peníze školám Základní škola Čachovice a Mateřská škola Struhy, Komenského 96, příspěvková organizace Označení: VY_32_INOVACE_231_PR5 Předmět: Přírodověda.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Název školy: Speciální základní škola Louny, Poděbradova 640,
Planety sluneční soustavy. Sluneční soustava Sluneční soustava je planetární systém hvězdy známé jako Slunce. Tvoří jej především 8 planet, 5 trpasličích.
SLUNCE.
PLANETY SLUNEČNÍ SOUSTAVY
Vnější planety sluneční soustavy
Sluneční soustava.
Uran Modrá planeta.
PLANETY SLUNEČNÍ SOUSTAVY
Planeta Sluneční Soustavy
Uran Sluneční soustava Název školy
Transkript prezentace:

Saturn Saturn je v pořadí planet na šestém místě a po Jupiteru druhá největší planeta sluneční soustavy. Planeta byla pozorována již starověkými astronomy a byla pojmenována po římském bohu Saturnovi, který byl obdobou řeckého boha Krona. Astronomický symbol pro Saturn je ♄

Vývoj a vznik Saturnu Předpokládá se, že Saturn vznikl stejným procesem jako Jupiter z protoplanetárního disku před 4,6 až 4,7 miliardami. Vznik velkých Saturnových měsíců proběhl pravděpodobně stejným způsobem jako vznikaly kamenné planety. Jelikož je však Saturn velmi vzdálen od Slunce, v žádné z fází vzniku měsíců nevystoupila teplota na vysoké hodnoty jako v případě okolí Jupitera. let.

Z čeho se skláda Saturn? Předpokládá se, že Saturn vznikl stejným procesem jako Jupiter z protoplanetárního disku před 4,6 až 4,7 miliardami let. Teorie na vzniku planety jsou stéjné, alee však pár odlišností je. Vznik velkých Saturnových měsíců proběhl pravděpodobně stejným způsobem jako vznikaly kamenné planety. Jelikož je však Saturn velmi vzdálen od Slunce, v žádné z fází vzniku měsíců nevystoupila teplota na vysoké hodnoty jako v případě okolí Jupitera.

Prstenec co to vlastně je? Saturn má nejvýraznější a nejjasnější soustavu prstenců ze všech planet sluneční soustavy.Prstenec je složený z balvanů, ledu a prachových částic. Saturnovy prstence mají celkový průměr 420 000 km, ale tlusté jsou maximálně jen několik set metrů

Atmosféra Atmosféra Saturnu se skládá téměř výhradně z vodíku a hélia. Největší zastoupení má molekulární vodík (89 %), který je následován héliem (1Nejchladnější částí atmosféry jsou póly, ale najdeme i u středu nízké teploty. Žlutá barva planety je způsobena odrazem slunečního světla od horních mraků1 %)

Vnitřní stavba e vzrůstající hloubkou teplota a tlak ve vnitřku planety narůstá vlivem nadložních vrstev. Mezi atmosférou, povrchem, pláštěm a jádrem nejsou zřetelné hranice. Už 500 km pod vrcholky mraků vodík přechází do kapalného skupenství a vytváří globální oceán tekutého vodíku. Blíže ke středu planety získává kapalný vodík stále více vlastností kovů. Asi v hloubce 25 000 až 33 000 km pod vrchními mraky začíná vrstva tekutého kovového vodíku, která má hloubku přibližně 20 000 km

Sabrina Mrazíková 9.A 24.5. 2014