Nezávislý výrobce na trhu s elektřinou v ČR a v EU. Problémy LDS Ing. Petr Matuszek Jelenovská 19. - 20. 1. 2005.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Energetická bezpečnost ČR - představy x mýty x realita; technologický úhel pohledu Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Advertisements

Novela zákona č. 458/2000 Sb. v oblasti plynárenství Ing. Martin Pecina MBA náměstek ministra © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Energetická legislativa Zákon č.406/2000 Sb.,o hospodaření energií Vyhláška 252/2001Sb., o způsobu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů a KVET Liberec.
1 Petr Matuszek XXI. seminář energetiků Jelenovská 11. – 13. ledna 2011 Průmyslová energetika v období krize Zhodnocení legislativních změn.
První zkušenosti ze vstupu ČR do EÚ Dopady na energetiku a průmysl Pohled ERÚ konference AEM 14. a 15. září 2005 Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Novela energetického zákona a teplárenství. Evropská legislativa a teplárenství EU nemá žádnou ucelenou směrnici týkající se teplárenství Novela energetického.
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Oprávněný zákazník na liberalizovaném trhu s elektřinou v ČR
Stav přípravy novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM
Energetika a stavebnictví Územní energetická koncepce Mezinárodní konference ABF P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Podmínky podnikání v teplárenství a kogeneraci v ČR a v EU Ivo Slavotínek MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská 2526/2a Praha 3.
Pohled průmyslové energetiky na teplárenství a elektroenergetiku včetně obchodování s povolenkami skleníkových plynů Petr Matuszek XVII. seminář energetiků.
Nová koncepce a změny v činnosti Státní energetické inspekce v souvislosti s novelami zákonů č. 458/2000 Sb. a č. 406/2000 Sb. Činnost územního inspektorátu.
8. března 2007AEM, SVSE - PRAHA 1 Návrhy ERÚ na novelu energetického zákona Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Budoucnost energetiky ČR Aktualizace státní energetické koncepce Diskuse AEM – Poděbrady 18. a 19. března 2003.
Teplárenství a liberalizovaný trh s energiemi. České teplárenství Vývoj, současnost, perspektiva.
1 Stav novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM Brno – 20.
1  Ministry of Industry and Trade 2007 EU a její vliv na Evropskou energetiku i na energetiku ČR Státní energetická koncepce Ing. Zbyšek Sochor ŘS energetiky.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Využívání druhotných zdrojů energie
Smluvní vztahy a registrace u Operátora trhu s elektřinou, a. s
1 Podnikání v elektroenergetice a teplárenství velké teplárenské společnosti Petr Matuszek XIX. seminář energetiků Jelenovská 20. – 22. ledna 2009.
Technické prostředky k zabezpečení provozování systémů OTE Vojtěch Szaló AEM SUCS.
Energetická účinnost a změna klimatu Kontrola emisí Podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie konference EPEE, , Praha Josef.
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
0 Jak ovlivňuje členství v EU obchodování s elektřinou v ČR Seminář AEM Praha, 8-9. září 2004 Jan Kanta.
Pohled zadavatele na energetický audit ve velkém průmyslovém podniku Ing. Petr Matuszek Brno
Energetický audit ve velkém průmyslovém podniku z pohledu zadavatele Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Brno
Státní energetická koncepce a postavení plynárenství v ČR Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu České Republiky Praha,
Spolehlivost dodávek a velcí spotřebitelé v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Jarní konference AEM Poděbrady 21. – 22. března 2007.
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
Dopady obchodování s povolenkami CO 2 na průmyslovou energetiku Ing. Bohuslav Bernátek Jarní konference AEM Poděbrady 22. –
Vývoj požadavků na obchodování s elektřinou Ing.Karel Šimeček Seminář SVSE 11/2003.
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Podnikání v elektroenergetice a teplárenství a dopady ekologických daní z pohledu velké teplárenské společnosti Petr Matuszek XVIII. seminář energetiků.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Brno -
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
Současný stav a problematika plnění Státní energetické koncepce
XXI. Seminář energetiků Regulace v energetice. Podpora OZE a její vliv na cenu elektřiny. Cenová rozhodnutí na r Seminář Teplárny Otrokovice, a.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Energetika ČR a její vyhlídky Základní změny zákona č Sb Ladislav Havel © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Ekonomické dopady obchodování s povolenkami z pohledu provozovatele velké podnikové energetiky Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Praha 23. listopadu 2006.
AEM – význam a vliv krajských energetických koncepcí.. ENVIROS s.r.o. Vladimíra Henelová a kol. ÚEK - územní interpretace Státní energetické koncepce.
Ing.K.Šimeček Stav otvírání trhu s energií v ČR z pohledu SVSE Září 2002.
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Ostrava.
Ostrava Obnovitelné zdroje energie Ing. Jaroslav Kubín Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel.:
Obchodování s elektřinou v ČR a vývoj po vstupu do EU Miroslav Marvan Konference AEM Česká energetika po vstupu do EU 8. září 2004.
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
Problematika zákona o kogeneraci z pohledu provozovatelů závodních energetik Ing. Petr Matuszek Praha
1 Cenová úroveň roku 2003, vývoj cen pro OZ 1. a 2. etapy otevírání trhu, problematika LDS – stručné shrnutí a úvod dalšího bloku Asociace Energetických.
Požadavky a výsledky SVSE v oblasti elektroenergetiky, stěžejní úkoly pro další období Ing. Petr Matuszek Seminář AEM – SVSE Praha 6. března 2008.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Asociace energetických manažerů Brno, 20. září 2004 Energetický zákon ELEKTROENERGETIKA A TEPLÁRENSTVÍ Ladislav Havel © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
NÁRODNÍ ALOKAČNÍ PLÁN, OBCHODOVÁNÍ SE SKLENÍKOVÝMI PLYNY, DOPADY ZÁKONA O INTEGROVANÉ PREVENCI NA PRŮMYSL Ing. Josef Bubeník Česká energetická agentura.
Pozice provozovatele LDS a obchodníka s energií při uplatnění na tuzemském a na evropském trhu Ing. Bohuslav Bernátek Praha
Novela Energetického zákona změny a zkušenosti v oblasti elektroenergetiky a teplárenství Brno Ing. Josef Snítilý © 2005 Ministerstvo průmyslu.
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
Hodnocení členství ČR v EU z pohledu velké průmyslové energetiky Ing. Petr Matuszek Konference AEM 2005 Praha 14. – 15. září 2005.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Dopady chystaných změn energetických koncepcí na energetiku a její zákazníky 1. listopadu 2012 Ing. Jiří Bis.
Hodnocení energetických trhů z pohledu velké průmyslové energetiky Ing. Petr Matuszek Fungování energetických trhů v ČR a EU Praha 23. října 2006.
Praha – Žofín, 29. Září 2009 Vliv evropské legislativy na energetiku v ČR Tomáš HÜNER náměstek ministra průmyslu a obchodu Praha 29. září 2009.
Žofínské fórum Co ohrožuje energetickou bezpečnost ČR? Priorita – bezpečnost dodávek 18. února 2016.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže1 Ing. Martin Pecina, MBA předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Fungování energetických trhů v ČR a EU Budoucnost.
Fungování energetických trhů v ČR a EU Praha, Žofín, 29. září 2009.
Energetika budoucnosti - uhlí atom nebo obnovitelné zdroje?
Transkript prezentace:

Nezávislý výrobce na trhu s elektřinou v ČR a v EU. Problémy LDS Ing. Petr Matuszek Jelenovská

Obsah Liberalizace trhu s elektřinou Legislativní rámec Postavení nezávislého výrobce Problémy LDS Výhled

Jaký byl původní záměr liberalizace trhu s elektřinou? 1.Vytvořit konkurenční prostředí pro nové specifické zboží – elektřinu 2.Snížit ceny elektřiny pro průmysl, zlepšit jeho konkurenceschopnost 3.Umožnit odběratelům výběr dodavatele z většího množství výrobců nebo obchodníků

Povedlo se záměr realizovat?  Legislativa umožnila přístup třetích stran k sítím  Vznikl ERÚ, který reguluje ceny monopolních činností, ale v poslední době jen směrem nahoru  V 1. roce opravdu pokles cen  V dalších létech nárůst jak ceny elektřiny, tak i cen monopolních činností  Konkurenční prostředí pro konečné odběratele prakticky neexistuje, počet tuzemských dodavatelů pokles

 Vývoj v Evropě  globalizace  obnovitelné zdroje  Legislativa EU  Legislativa ČR  Státní energetická koncepce  Energetický zákon  Cenová rozhodnutí ERÚ  Ostatní legislativní nástroje (nařízení vlády a vyhlášky, ekologické zákony)  Iniciativa jednotlivých účastníků trhu Co ovlivňuje trh s elektřinou v ČR?

Státní energetická koncepce  Základní součást hospodářské politiky ČR  Konkretizuje státní priority a stanovuje cíle, jichž chce dosáhnout ve výhledu 30 let  Základní priority  maximální nezávislost  maximální bezpečnost  maximální udržitelný rozvoj

Státní energetická koncepce – disproporce mezi cíly a nástroji  Autorizace na nové zdroje elektřiny a tepla x vytvoření konkurenčního prostředí  Plán snižování emisí x rozvoj průmyslu  Podpora vybraných zdrojů (KVET, OZE, DEZ) x navýšení ceny pro konečného zákazníka

Legislativa - současnost Energetický zákon – č. 458/2000 Sb., č. 670/2004 Sb. Zákon o hospodaření energií – č. 406/2000 Sb. Zákon o ochraně ovzduší – č. 86/2002 Sb. Zákon o integrované prevenci – č. 76/2002 Sb. Zákon o prevenci závažných havárií – č. 353/1999 Sb. Zákon o podmínkách obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů – č. 695/2004 Sb.

Legislativa - problémy Převzetí a transformace směrnic z EU bez jakékoliv odkladné doby – zejména v oblasti životního prostředí Zpřísnění celé řady ustanovení oproti směrnicím EU Nepřipravenost státní správy na nové zákony a vyhlášky Důsledkem je vynaložení dalších finančních prostředků a řada komplikací formálního charakteru pro jednotlivé provozovatele

Legislativa - energetický zákon Účastníci trhu s elektřinou:  MPO – legislativa  ERÚ – ochrana konečných zákazníků a současně silný tlak podnikatelských zájmů __________________________________________________________________________________  OTE – roste význam s ohledem na další etapy otevření trhu  ČEPS  Výrobci – ČEZ, IPP  Distribuční společnosti – regionální a lokální  Obchodníci  Zákazníci – oprávnění a chránění

Postavení závodních energetik (1) Závodní (průmyslové) energetiky mají ve většině případů specifické postavení:  nezávislý výrobce  lokální distribuční společnost  obchodník  oprávněný zákazník

Postavení závodních energetik (2)  Licence na výrobu elektřiny  Licence na distribuci elektřiny  Licence na distribuci plynu  Licence na obchod s plynem  Licence na výrobu tepla  Licence na rozvod tepla

Postavení závodních energetik v hutích Pořadí priorit: 1.Výroba produktů, které nejsou na trhu a jsou nutné pro technologii hlavní hutní výroby 2.Spálení přebytků hutních plynů - DEZ 3.Výroba elektřiny a tepla - kogenerační výroba - výroba se musí přizpůsobit technologickým potřebám výroby hutě

Instalovaný výkon zdrojů ET, a. s.

Výroba tepla a elektřiny v ET, a. s.

LDS a trh s elektřinou (1) Existují nerovné podmínky REAS a LDS Absence definice lokální distribuční soustavy v zákoně Omezení povinnosti získávání licence na distribuci LDS, očekává se zánik řady pasivních subjektů (zrušení licence)

LDS a trh s elektřinou (2) Velmi malá šance uplatnění LDS na trhu s elektřinou Problémy při řešení odchylek při výpadku napájení Obchodování je omezeno pro vysoké ceny za distribuci vysoké ceny systémových služeb Důležitá úloha ERÚ – disponuje nástroji na snížení cen

LDS a trh s elektřinou (3) Ceny elektřiny dle cenového rozhodnutí ERÚ (REAS SME)

Závěr (1) Co nám odběratelům liberalizace přinesla?  V prvním roce snížení cen, ale dále už jen komplikace a zvyšování cen!  Došlo k vítězství globalizace nad liberalizací!

Závěr (2) Prostor pro uplatnění průmyslových energetik na trhu s elektřinou není.  velmi obtížné řešení dodávky elektřiny podle diagramu  nemožnost poskytovat systémové služby  nemožnost výběru dodavatele z většího počtu výrobců nebo obchodníků  nedostatečná podpora kogenerace a využívání druhotných energetických zdrojů

Děkuji za pozornost tel.: