Posílání remitencí z České republiky do zemí původu Výzkumná sonda Multikulturní centrum Praha Blanka Tollarová Praha, 24.2.2009 Seminář „Remitence zasílané.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
BANKOVNÍ AKADEMIE Vlkova 12, Praha 3 – Žižkov
Advertisements

Neziskovky a spolupráce
Zahraniční obchod Platební podmínky.
Kudy vlastně putují peníze
Zn. NÁHRADNÍ RODIČ CZ.1.04/5.1.01/ Jak aktivně nacházet náhradní rodiče P rofesionalizace procesů při výběru adeptů na nový typ zaměstnání.
Markéta Kadlecová: Evropské sítě NNO Evropské sítě NNO Zapojení českých sítí do nich Markéta Kadlecová Síťování nejen genderových NNO 24. ledna 2008.
Informační systém Patricie specializované řešení pro Advokátní kanceláře.
SOCIÁLNÍ KARTA Vladimír Šiška, I. náměstek ministra, MPSV.
Ekonomická gramotnost
Bankovní poplatky Téma „Finanční trh“
Výzkumné projekty MPO řešené v r na ZČU náležitosti účetních dokladů na ZČU u projektů se samostatným bankovním účtem.
Bezpečnost na internetu. V širším smyslu do této oblasti náleží také ochrana před úniky nevhodných osobních informací, například, manipulace s lidmi na.
Distribuční politika Petra Krajníková.
Advokátní kancelář Černotová & Halšková
Průzkum: Čeští zákazníci neznají rizika nákupu spotřebního zboží.
Dopady CR na rezidenty, případová studie Lipno nad Vltavou Pavlína Kubů 1.
Peníze - půjčky Splátkový prodej Úvěrová karta Spotřebitelský úvěr
VLIV ZMĚN SVĚTA PRÁCE NA KVALITU ŽIVOTA 2005 – 2008 Moderní společnost a její proměny Seminář k výzkumu na úseku BOZP
Asociace finančních zprostředkovatelů a finančních poradců České republiky, o.s. CIFA forum PRAHA duben 2008 Investiční příležitosti.
ANALÝZA POTŘEB, MOTIVACE A FIREMNÍ PÉČE O ZAMĚSTNANCE VE VYBRANÝCH NZDM PARDUBICKÉHO KRAJE BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Autor: Bc. Kejzlarová Šárka, DiS. Sběr dat:
Centrum andragogiky, s.r.o. Škroupova 631, Hradec Králové 2 1www.centrumandragogiky.cz Centrum andragogiky, s.r.o. Škroupova 631, Hradec.
Palatinum Excellence Software na řízení firmy. 1.Proč Software Excellence 2.Představení Software Excellence 3.Jak zavést do praxe Obsah Prezentace.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:VI/2.
Opakování FINANČNÍ GRAMOTNOST
Způsoby placení a hospodaření domácnosti
Dopady světové finanční krize na rozvojové země Science Café 7. června 2012 Ondřej Horký ???
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Finanční účty lze rozdělit do těchto skupin: a) aktivní Pokladna Ceniny Bankovní účty Majetkové cenné papíry k obchodování.
Podmínky provozování směnárny
Finance v IS MU Miroslav Křipač
Téma projektu: Zajištění IT školení mimo sídlo firmy - školení zaměstnanců auditorské firmy na nově zavedený informační systém Vypracoval: Petr Vilimovský.
Komerční využití systému ISDS
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Proces slučování bankovních a nebankovních úvěrových registrů v České.
Principy SPIS pro legislativu eGovernmentu Aleš Kučera – NOVELL eGovernment Expert Forum , ISSS, Hradec Králové.
 banka byla založena v lednu roku 1990  tehdy se jednalo o státní peněžní ústav, který byl 5. března 1992 transformován na akciovou společnost  v červenci.
Prostředí pro podnikání a rozhodující faktory růstu MSP Karel Havlíček květen 2008.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
1 Plánované změny v železniční dopravě Vít Bárta, ministr dopravy ČR Petr Žaluda, generální ředitel Českých drah Jiří Vodička, předseda představenstva.
©Rytmus 2007 DVD Společenská odpovědnost firem Výstup CIP EQUAL projektu „Podporované zaměstnávání pro sociálně odpovědné firmy“ o.s. RYTMUS Projekt je.
Spotřebitel a maloobchodní prodejna. Maloobchod  Poslední článek distribučního řetězce  Zahrnuje služby pro domácnosti.
VY_32_INOVACE_08/3/3 Náměty pro výuku výchovy k občanství v 6. – 9. ročníku Test z ekonomiky Mgr. Luboš Horký Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
Ministerstvo financí je ústředním orgánem státní správy pro –státní rozpočet republiky, –státní závěrečný účet republiky, –státní pokladnu České republiky,
Dr. Ondroušek Lubomír, 1.místopředseda SAČM a specialista na problematiku DS pro vedení strukturovaných rozhovorů a vytvoření reprezentativního vzorku.
Bankovnictví.
Materiál pro výukovou oporu zpracovanou v rámci projektu Informační technologie proti bariérám ve vzdělávání dětí se speciálními vzdělávacími potřebami.
Chování kupujících  Chování kupujících je složitý proces, který ovlivňuje řada vnitřních i vnějších činitelů a marketingový odborníci mohou znalost.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Sylva Čekalová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
Finanční trh. Pojmy Úrok- peněžitá odměna za půjčení peněz Úroková míra- velikost úroků v procentech, procentní vyjádření navýšení půjčené částky za určité.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_21_12 Název materiáluBěžný účet,
Název školyZákladní škola a mateřská škola Libchavy Název a číslo projektu EU peníze pro ZŠ Libchavy CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivityIII/2.
Výzkumné komunity / Privátní panely / Výzkum trhu Firemní dárcovství Radek Jiřičný Research Director
Ing. Veronika Dostálková MBA BANKOVNÍ PRODUKTY Finanční gramotnost 3. ročník Září 2012.
S K ARTA. Jedná se o platební kartu od České spořitelny sKartu postupně obdrží všichni klienti, kteří pobírají sociální dávky a podporu v nezaměstnanosti.
Finanční gramotnost: Kdo nám může poradit. NA PORADCI ZÁLEŽÍ … 10 Kdo nám může poradit Člověk s kufříkem se ptá jiného čekajícího na tramvaj: „Promiňte,
„Podpora zaměstnanosti Litoměřicka“ CZ.1.04/3.3.05/ Projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a.
VÚPSV, v.v.i., Karlovo nám. 1, Praha 2, tel.: , Zkušenosti s pracovní imigrací v České republice Jiří Vyhlídal VÚPSV.
EU_62_B_sada 1_04_M_Platební karta_Poliačíková Název školy Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, p. o. AutorIng. Jana Poliačíková Anotace.
1 Kód vzdělávacího materiálu: VY_62_INOVACE_0206 Název vzdělávacího materiálu: Vkladové služby bank Datum vytvoření: Jméno autora: Ing. Zdenek.
Daně a rozpočty (Státní rozpočet, daňová soustava, hospodaření domácnosti, mzda, ZP + SP) Finanční gramotnost pro 9. ročníky 2016 / 2017 Bc. Tomáš Janda.
ZPŮSOBY PLACENÍ – platební styk
Kód vzdělávacího materiálu:
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Analýza postavení migrantek a migrantů na území hl. m
Program na podporu zaměstnanosti znevýhodněných osob na území Brna
Ekonomická dimenze sociálního vyloučení
EU_62_B_sada 1_07_M_Účet_Poliačíková
Firemní dárcovství Radek Jiřičný Research Director
Benefity.
CENTRUM NA PODPORU INTEGRACE CIZINCŮ
Transkript prezentace:

Posílání remitencí z České republiky do zemí původu Výzkumná sonda Multikulturní centrum Praha Blanka Tollarová Praha, Seminář „Remitence zasílané z ČR a jejich rozvojový dopad“

Jakým způsobem migranti posílají peníze do země původu? Jaké jsou náklady na posílání remitencí a kdo je nese? Jaké jsou společenské aspekty posílání a přijímání remitencí? (zejména kdo komu peníze posílá a na co jsou spotřebovávány) Jak lze migranty informovat a případně i ovlivnit, pokud jde o povědomí o alternativních možnostech, jak posílat peníze? Výzkumné otázky

1/zástupci českých NNO, které se zaměřují na pomoc a poradenství migrantům; 2/ zástupci organizací a sdružení imigrantů; 3/ imigranti, kteří posílají peníze do země původu Výběr respondentů Tři kategorie respondentů Státní občanství respondentů 5 hlavních státních občanství migrantů v ČR bez občanů EU: Ukrajina, Rusko, Moldavsko, Mongolsko a Vietnam + Bělorusko, Čína

z České republiky – podpora příbuzných v zemích původu do České republiky – podpora migrantů z domova Hranice jsou prostupné oběma směry: Co a kam se posílá? Peníze Zboží, dárky spotřební zboží, potraviny, pozornosti, dary, knihy, dokumenty – vše intenzívně oběma směry

oficiální – využívání zavedených finančních společností: bank nebo firem poskytujících mezinárodní převod peněz neoficiální - fyzické převážení peněz v hotovosti migranty nebo jinými osobami smíšený - kombinace obojího, většinou využití neoficiálního zprostředkovatele oficiální služby Jak se peníze posílají? Tři způsoby Migranti zároveň optimalizují způsoby posílání peněz, a zároveň jednají tradičně a setrvávají při ověřeném způsobu posílání peněz. Oba tyto procesy ovlivňují, jaký způsob posílání peněz si vyberou.

Western Union Cheque Point PDW MoneyGram a další Mezinárodní převody peněz - agenti v komunitách nebo organizacích migrantů - přizpůsobení pracovní doby - možnost zvolit si měnu při vyzvednutí peněz - jistota - dostupnost - rychlost - povědomí o vysokých poplatcích - specializace na rusky mluvící země - dobrá dostupnost poboček

bankovní převody výběr z konta Převody peněz prostřednictvím bank - výhoda jednoduchosti výběru přes platební kartu - pro remitence jsou využívány spíše méně - podmínky se mění, a těžko se zjišťují - nevýhodně vysoké poplatky - nutná infrastruktura bank i v zemi původu - obecně horší zkušenosti

přes autobus přes známé a příbuzné Neformální způsoby posílání peněz - „přiměřená“ odměna pro řidiče (asi 2% nebo 200Kč) - bezpečný způsob – ještě před 10 lety se o bezpečnosti hovořit nedalo, ale dnes už je jiná doba - vzájemná důvěra mezi migranty/krajany - nízká nebo žádná cena (to neznamená, že nízké celkové náklady) - „přirozenost“ využívání vlastních lidí cestujících do země původu - nedůvěra k oficiálním institucím - logika věci a přirozenost, společenský kontakt - snižování poplatků - možnost poslat peníze bez dalšího směňování - na hranicích se většinou i relativně velké obnosy nemusejí oznámit

tradiční jednání „jako ostatní“ – migrantovi poradí příbuzní, známí, spolupracovníci, klient zaměstnavatel (i klient) převod peněz nastaví nebo zařídí výběr je svým způsobem vynucen – pokud lidé chtějí okamžitě odesílat peníze, které vydělali výběr je informovaný, na základě zjištění alternativ Proč posílat peníze právě takto? - záleží na mnoha faktorech: postavení migranta v hostitelské společnosti, množství a rytmu posílaných peněz, možnostech příbuzných si peníze vybrat

Poplatky a náklady poplatky u společností zaměřených na převod peněz jsou těmi, kdo takto posílají peníze pravidelně, hodnoceny jako adekvátní ostatními jsou poplatky hodnoceny jako vysoké – ať s nimi mají lidé zkušenosti, nebo ne - je to referenční hranice, pod kterou se hledá neformální alternativa převodu vysoké zpoplatnění malých částek odlišné informace na internetu a při odesílání obvykle platí pouze odesilatel, v Mongolsku například ale platí i příjemce náklady na cestu do banky nebo k autobusu – jako by nebyly

Problémy s posíláním peněz přestože jsou strašlivé příběhy o okrádání migrantů ve vlacích a autobusech spíše minulostí, i nadále se kriminální jednání vyskytuje obrana: vypadat česky, nevyužívat „páteřní“ spoje, být opatrný riziko: propojení mafie s policií Mafie Zásahy státní moci clo a poplatky – nejen na hranicích při převážení věcí, ale i ex- post po získání peněz například přes Western Union Bělorusko – běžná praxe kontroly všech zásilek

Využívání peněz v zemi původu záleží na tom, kdo a komu posílá, kolik osob peníze využívá a jakého jsou věku, jaký mají příjem pravidelné zásilky – zásilky ke svátkům a výročím – zásilky na vyžádání Kč měsíčně; 100, 200, 500 $ nebo € pravidelně nebo jako dary Množství posílaných peněz Využití peněz okamžitá spotřeba – nákup potravin, oblečení, léků, zdravotní péče nákladnější nákupy (také spotřeba) – nákup automobilu, zaplacení školného, stavební úpravy či stavba domu téměř žádné investice – „živí tam děti, nezakládají firmy“

určité skupiny migrantů o alternativách posílání peněz informovány nejsou (a často o to ani příliš nestojí) finanční společnosti dávají reklamy do cizojazyčných tiskovin, na cizineckou policii, do publikací velvyslanectví – mnozí migranti se tedy necítí neinformovaní a už vůbec ne bez alternativ role komunit – šíří se zde informace, ale nejsou silní reprezentanti s vlivem a zároveň kontaktem s majoritou Alternativy a informovanost migrantů

Role NNO při informování migrantů mnoho migrantů vůbec o NNO neví, samotný princip práce NNO je jim neznámý, pozice ve společnosti nejasná a neplacené poradenství nesrozumitelné a matoucí – proto v ně nemají příliš velkou důvěru jazyková bariéra – migranti, kteří se nedomluví česky ani anglicky do žádné kanceláře sami nepůjdou pro některé migranty je nepříjemná představa, že NNO poskytují služby všem migrantům, tedy ne jen jedné „jejich“ skupině, nemohou se tam cítit „doma“ některé skupiny migrantů ale vlastní NNO zakládají, u nich pak důvěra k těmto organizacím stoupá

MULTIKULTURNÍ CENTRUM PRAHA Vodičkova 36 (Palác Lucerna) Praha 1 tel: (+420) Blanka Tollarová Tereza Rejšková