Vývoj ochrany ovzduší v ČR po roce 1990 a vývojové tendence snižování emisí z energetických zařízení. Doc. Ing. Josef Vejvoda a prof. Petr Buryan, Ústav.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
3 Separace SO2 a CO2 ze spalin reálné elektrárny Pavel Machač
Advertisements

Zpracoval: Ing. Tomáš Kotyza
Snižování emisí škodlivin u vznětových motorů
Nejlepší dostupné techniky v energetice
Vyhláška č. 205/2009 Sb., o zjišťování emisí ze stacionárních zdrojů a o provedení některých dalších ustanovení zákona o ochraně ovzduší.
Jak se vám dýchá?.
Dlouhodobě snižujeme objem našich emisí
ANO? Zajímáte se o některou z těchto oblastí?
ZDROJE TEPLA - KOTELNY PŘEDNÁŠKA Č. 11.
MŽP odbor ochrany ovzduší
Nařízení vlády č. 352/2002 Sb., kterým se stanoví emisní limity a další podmínky provozování spalovacích stacionárních zdrojů znečišťování ovzduší.
Ochrana Ovzduší Hustota a vlhkost plynu cvičení 3
Ochrana Ovzduší Přednáška 3
Český statistický úřad, pracoviště České Budějovice
Zařízení pro energetické využití odpadů (EVO) malých kapacit
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze Ústav plynárenství, koksochemie a ochrany ovzduší Technická 5, Praha 6 Školitel: Ing. Pavel Machač,
Integrovaný registr znečištění Ing. Jiří Jungmann Výzkumný ústav maltovin Praha s. r. o.
Moderní zařízení pro energetické využití odpadů (EVO) malých kapacit
Výroba a rozvod elektrické energie
Spalovací zdroje a paliva
o ochraně ovzduší a o změně některých dalších zákonů
Výroba kyseliny sírové
Ing. Jiří Štochl, technický ředitel, TEDOM-VKS s.r.o
Nový zákon o ochraně ovzduší. Schválen Poslaneckou sněmovnou ČR dne 10. února 2012 Projednán Senátem ČR dne 15. března 2012 a vrácen Poslanecké sněmovně.
FAKULTA TECHNOLOGIE OCHRANY PROSTŘEDÍ Ústav plynárenství, koksochemie a ochrany ovzduší Emisní charakteristiky vodíku se zemním plynem SEMESTRÁLNÍ PROJEKT.
Problematika kvality ovzduší Moravskoslezského kraje a činnost krajského úřadu Zpracoval: Ing. Marek Bruštík Datum:
Návrh nového zákona o ochraně ovzduší z pohledu provozovatele zdrojů znečišťování ovzduší Senát PČR, 16.února 2010 Petr BARANEK Ředitel pro životní prostředí,
Energetická budoucnost Moravskoslezského kraje s novou jadernou elektrárnou nebo bez ní? Ing. Pavel Bartoš viceprezident MSEK.
Snižování růstu koncentrací CO 2 v ovzduší. Co je to CO 2 ? Oxid uhličitý je bezbarvý plyn bez chuti a zápachu; při vyšších koncentracích může mít v ústech.
Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity
Zplyňování odpadů v cementárně Prachovice
Automobily a výfukové plyny
Česká energetika na rozcestí Návrh nové Státní energetické koncepce České republiky s výhledem do roku 2050 Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra Ministerstvo.
Vývoj kvality ovzduší v České republice
Je Spalovna nebezpečných odpadů v Plzni s. r. o
Brand Energie CZT Brandýs nad Labem.
Elektrárna Počerady Leží v severozápadní části České republiky, přibližně uprostřed trojúhelníku měst Louny, Žatec a Most. Vlastní výstavba probíhala.
Zkušenosti z aplikace zákona o integrované prevenci z pohledu provozovatele a zpracovatele Jiří Krejča DEZA, a.s. Valašské Meziříčí 24. února 2004.
Koncentrace znečišťující příměsi v ovzduší
Projekt: UČÍME SE V PROSTORU Oblast: Stavebnictví
Progresivní technologie a systémy pro energetiku1 V001 Analýza rozhodujících uzlů oběhů parních elektráren Doc. Ing. Michal KOLOVRATNÍK, CSc.
Integrovaná povolení v Moravskoslezském kraji , Marek Bruštík.
EKONOMICKÉ NÁSTROJE V NOVÉM ZÁKONĚ O OCHRANĚ OVZDUŠÍ Seminář v Senátu PČR „Návrh nového zákona o ochraně ovzduší“ 16. února 2010 Odbor ochrany ovzduší.
Dopady obchodování s povolenkami CO 2 na průmyslovou energetiku Ing. Bohuslav Bernátek Jarní konference AEM Poděbrady 22. –
Vliv topného režimu na emise krbových kamen spalujících dřevo
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Znečištění ovzduší Ročárková, Pachmanová.
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze Ústav plynárenství, koksochemie a ochrany ovzduší Technická 5, Praha 6 Školitel: Ing. Pavel Machač,
Příprava II. etapy EDR Praha Mgr. Aleš Kuták, náměstek ministra a ředitel sekce ochrany klimatu a ovzduší.
Ing. Tomáš Baloch ZEVO Praha Malešice
__________________________________________________________ VŠB - Technická univerzita Ostrava, Výzkumné energetické centrum Emise oxidu uhličitého z energetických.
VYBRANÉ PARAMETRY ZDROJŮ V PROJEKTU OBNOVY ZDROJŮ ČEZ Michal Říha, ČEZ, a. s. 29. listopadu 2005.
Vývoj trhu s pevnou biomasou Ing. Jan Habart, Ph. D. CZ Biom, předseda.
Energetika Most 2015 Dopad legislativy EU v oblasti ochrany ovzduší na možnosti využití hnědého uhlí v ČR Ing. Martin Hájek, Ph.D. 2. června 2015, Hotel.
ZEVO SAKO Brno, a.s. jako součást imisního prostředí
Jan Koubský, Environmental manager Říjen 2008 Měření emisí a imisí pachových látek Jednání Pracovní skupiny snižování zápachu, Štětí.
Sdružení podnikatelů v teplárenství Tisková konference Teplárny se připravují na splnění přísných emisních limitů Ing. Mirek Topolánek 12.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_52_INOVACE_PR_05_„ČISTÝ.
Ochrana ovzduší IV (pp+ad-blue)
Nový zákon o ochraně ovzduší
Podpora provozu sekundárních DeNOx opatření
Velká spalovací zařízení Průběh fóra podle čl
EMISNÍ INVENTURA TĚŽKÝCH KOVŮ
ÚZEMNÍ PROGRAM SNIŽOVÁNÍ EMISÍ A IMISÍ ZNEČIŠŤUJÍCÍCH LÁTEK DO OVZDUŠÍ PRO SPRÁVNÍ ÚZEMÍ ZLÍN – ZLÍNSKÝ KRAJ ČHMÚ, pobočka Brno
Registr spaloven odpadů
Možnosti zvýšení účinnosti záchytu SO2 v rozprašovacím
NÁZEV PROJEKTU: INVESTICE DO VZDĚLÁNÍ NESOU NEJVYŠŠÍ ÚROK
Doprava a kvalita ovzduší v Brně „Umíme ji ovlivnit?“
STUDIE PROVEDITELNOSTI ZAVEDENÍ NÍZKOEMISNÍ ZÓNY NA ÚZEMÍ STATUTÁRNÍHO MĚSTA BRNA „Tento projekt je spolufinancován Státním fondem životního prostředí.
Centrum výzkumu Řež s.r.o.
Transkript prezentace:

Vývoj ochrany ovzduší v ČR po roce 1990 a vývojové tendence snižování emisí z energetických zařízení. Doc. Ing. Josef Vejvoda a prof. Petr Buryan, Ústav plynárenství, koksochemie a ochrany ovzduší VŠCHT Praha

Úvod - pokračování V období let 1948 – 1989 nebyla ochraně životního prostředí věnována potřebná péče srovnatelná s opatřeními realizovanými v západních zemích V období let 1948 – 1989 nebyla ochraně životního prostředí věnována potřebná péče srovnatelná s opatřeními realizovanými v západních zemích Důsledkem je značný rozsah poškození, který – i přes řadu kladných výsledků zaostává za průměrem EU. Mezi nejvíce postižené složky náleží ovzduší Důsledkem je značný rozsah poškození, který – i přes řadu kladných výsledků zaostává za průměrem EU. Mezi nejvíce postižené složky náleží ovzduší

Úvod - dokončení Positivní obrat nastal po přijetí zákona o ovzduší v roce 1991, který zavedl emisní limity a podmínky pro provoz zdrojů, které musely být dosaženy nejpozději do konce roku 1998 Positivní obrat nastal po přijetí zákona o ovzduší v roce 1991, který zavedl emisní limity a podmínky pro provoz zdrojů, které musely být dosaženy nejpozději do konce roku 1998 V souvislosti se vstupem do EU byla přijat nový zákon 86/2002 Sb., která přináší vyšší nároky na zdroje V souvislosti se vstupem do EU byla přijat nový zákon 86/2002 Sb., která přináší vyšší nároky na zdroje

Vývoj emisí látek znečišťujících ovzduší po roce 1990 Působení zákona na zdroje: výrazný pokles emisí TZL (cca 90 %), SO 2 (87 %), CO a NO x a těžkých kovů Působení zákona na zdroje: výrazný pokles emisí TZL (cca 90 %), SO 2 (87 %), CO a NO x a těžkých kovů Poklesly i emise oxidu uhličitého Poklesly i emise oxidu uhličitého

Příčiny poklesu - emise TZL a SO 2 Pokles emisí TZL (z 1 milionu t na 90 kt, z toho malé zdroje 28,5 kt a doprava 10 kt) byl vyvolán náhradou zastaralých EO a instalací nových TO Pokles emisí TZL (z 1 milionu t na 90 kt, z toho malé zdroje 28,5 kt a doprava 10 kt) byl vyvolán náhradou zastaralých EO a instalací nových TO Pokles emisí SO 2 (z 2200 na 237 kt v roce 2002, z toho malé zdroje 30 kt, tj. 12 %) – odsířením spalin elektráren a tepláren na uhlí a náhrada uhlí u menších tepláren zemním plynem. Pokles emisí SO 2 (z 2200 na 237 kt v roce 2002, z toho malé zdroje 30 kt, tj. 12 %) – odsířením spalin elektráren a tepláren na uhlí a náhrada uhlí u menších tepláren zemním plynem.

Příčiny poklesu - emise Nox a CO Emise NOx – (318 kt v roce 2002, podíl dopravy 50 %) - pokles u stacionárních zdrojů do roku 1990 byl kompenzován nárůstem motorových vozidel a jejich proběhem i přesto, že nová auta plní EURO 3 a EURO 4 Emise NOx – (318 kt v roce 2002, podíl dopravy 50 %) - pokles u stacionárních zdrojů do roku 1990 byl kompenzován nárůstem motorových vozidel a jejich proběhem i přesto, že nová auta plní EURO 3 a EURO 4 Emise CO (z 1300 kt v roce 1990 na 546 kt v roce 2002, z toho doprava 546 kt) – pokles výroby oceli Emise CO (z 1300 kt v roce 1990 na 546 kt v roce 2002, z toho doprava 546 kt) – pokles výroby oceli

Vývoj emisí CO 2

Ovzduší měst a obcí Plynofikací měst a obcí se prakticky odstranil podíl V. třídy (silně znečištěné ovzduší) Plynofikací měst a obcí se prakticky odstranil podíl V. třídy (silně znečištěné ovzduší) Dnes opět roste spotřeba uhlí v domácnostech, plyn pro občany je nákladný Dnes opět roste spotřeba uhlí v domácnostech, plyn pro občany je nákladný Prašný aerosol však překračuje platné imisní limity Prašný aerosol však překračuje platné imisní limity

Třídy znečištěného ovzduší v ČR

Nové požadavky na energetická zařízení Nové emisní limity pro zvláště velké zdroje musí být dosaženy do konce roku 2007 – další požadavky na snížení emisí. Nové emisní limity pro zvláště velké zdroje musí být dosaženy do konce roku 2007 – další požadavky na snížení emisí. Zdroje, na které bylo vydáno stavební povolení před – plán snížení emisí - s cílem je dosáhnout těchto hodnot. Zdroje, na které bylo vydáno stavební povolení před – plán snížení emisí - s cílem je dosáhnout těchto hodnot. Zdroje o tepelném příkonu >500 MW na uhlí – emisní limit 400 mg.m n -3 - dopad na fluidní kotle (dodatečné odsíření?). Zdroje o tepelném příkonu >500 MW na uhlí – emisní limit 400 mg.m n -3 - dopad na fluidní kotle (dodatečné odsíření?).

Nové požadavky na energetická zařízení-pokračov. Zdroje v útlumu – od do konce roku 2015 – kumulativně nanejvýš provozních hodin Zdroje v útlumu – od do konce roku 2015 – kumulativně nanejvýš provozních hodin Zcela nové zdroje na uhlí - stavební povolení od r – přísnější limity : Zcela nové zdroje na uhlí - stavební povolení od r – přísnější limity :

Emisní limity pro nové ZVZ na uhlí, (normální podmínky, suchý plyn, 6 % O 2 ) - tepelný příkon: Emisní limity pro nové ZVZ na uhlí, (normální podmínky, suchý plyn, 6 % O 2 ) - tepelný příkon: SO2 : SO2 : –50 – 100 MW850 mg.m-3 –100 – 300 MW200 mg.m-3 –>300 MW200 mg.m-3 NOx : NOx : –50 – mg.m-3 –> mg.m-3 TZL >50 MW30 mg.m-3 TZL >50 MW30 mg.m-3 Nové kotle na zemní plyn – emisní limit (normální podmínky, suchý plyn,3 % O2) od r (nové i stávající): Nové kotle na zemní plyn – emisní limit (normální podmínky, suchý plyn,3 % O2) od r (nové i stávající): – 50 – 300 MW 150 mg.m-3 (3 % O2) – 50 – 300 MW 150 mg.m-3 (3 % O2) –>300 MW 100 mg.m-3(3 % O2)

Vývojové trendy 1.Odsiřování spalin ze spalování uhlí 1.Odsiřování spalin ze spalování uhlí a) Práškové kotle (stávající) a) Práškové kotle (stávající) Vypírání spalin vápencem – použití organických kyselin – účinnost 98 – 99 %, koncentrace po odsíření okolo 100 mg.m-3 SO2 Vypírání spalin vápencem – použití organických kyselin – účinnost 98 – 99 %, koncentrace po odsíření okolo 100 mg.m-3 SO2 b) Fluidní atmosférické kotle b) Fluidní atmosférické kotle Současné kotle – suché odsíření vápencem doplnit o druhý stupeň (např. polosuchý způsob) Současné kotle – suché odsíření vápencem doplnit o druhý stupeň (např. polosuchý způsob) Nové kotle – patrně mokré odsíření vápencem? Nové kotle – patrně mokré odsíření vápencem?

Vývojové trendy-pokračování 1 2. Denitrifikace spalin 2. Denitrifikace spalin Selektivní katalytická redukce NOx amoniakem, resp. Selektivní katalytická redukce NOx amoniakem, resp. Katalyticko oxidační proces ALSTOM Katalyticko oxidační proces ALSTOM Simultánní odsiřování a denitrifikace (Haldar- Topsoe, Chiyoda 102 CT)? Simultánní odsiřování a denitrifikace (Haldar- Topsoe, Chiyoda 102 CT)? 3. Odprašování spalin 3. Odprašování spalin tkaninové filtry versus elektrostatické odlučovače ? tkaninové filtry versus elektrostatické odlučovače ?

Vývojové trendy-pokračování 2 4. Rtuť ve spalinách 4. Rtuť ve spalinách USA hodlají zavést emisní opatření od r (president Bush od roku 2018); USA hodlají zavést emisní opatření od r (president Bush od roku 2018); polemika – emisní limity nebo cap and trade strategie (obchodovatelná práva)?; polemika – emisní limity nebo cap and trade strategie (obchodovatelná práva)?; rtuť ve spalinách – buď elementární Hg(g) nebo Hg2+: rtuť ve spalinách – buď elementární Hg(g) nebo Hg2+: –Hg elementární - prochází odsiřovacími procesy; –Hg2+ se zachytí v odsiřování.

Vývojové trendy – pokračování 3 Intensivní vývoj procesů snižování emisí Hg v USA se zaměřil na: Intensivní vývoj procesů snižování emisí Hg v USA se zaměřil na: odstraňování Hg z uhlí před spálením; odstraňování Hg z uhlí před spálením; přeměnu Hg ve spalinách do pevné fáze; přeměnu Hg ve spalinách do pevné fáze; použití polokoksu z hnědého uhlí dávkovaného před odlučovač popílku: použití polokoksu z hnědého uhlí dávkovaného před odlučovač popílku: –poměr C : Hg – : 1; –dopad na využitelnost popílku.

Vývojové trendy - dokončení 5. PCDD + PCDF 5. PCDD + PCDF V současné době není aktuální jejich odstraňování při spalování paliv, snad po roce 2010 – V současné době není aktuální jejich odstraňování při spalování paliv, snad po roce 2010 – Potenciální technologie: Analogie odlučování ze spaloven - katalytické tkaniny firmy GORE-Tech; Analogie odlučování ze spaloven - katalytické tkaniny firmy GORE-Tech; SKR NOx amoniakem, např. spalovna KO ve Vídni. SKR NOx amoniakem, např. spalovna KO ve Vídni.

Závěry Přes nesporné snížení emisí v ČR – jsme cca 30 % za průměrem EU: Přes nesporné snížení emisí v ČR – jsme cca 30 % za průměrem EU: –jak na obyvatele; –tak i na plochu (km2) státu; –odtud tlak EU na další omezování emisí, nejen v ČR.

Závěry - dokončení nové emisní limity pro SO2 - podraží především fluidní kotle; nové EL pro NOx povedou k aplikaci SKR NOx amoniakem nové emisní limity pro SO2 - podraží především fluidní kotle; nové EL pro NOx povedou k aplikaci SKR NOx amoniakem emise Hg se stanou předmětem úsilí o jejich snižování i v Evropě; emise Hg se stanou předmětem úsilí o jejich snižování i v Evropě; poslední publikace v USA ukazují, že zplyňování uhlí se stává konkurenceschopným v porovnání se spalováním. poslední publikace v USA ukazují, že zplyňování uhlí se stává konkurenceschopným v porovnání se spalováním.