Představení společnosti Současnost a perspektivy Severní.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ENERGETICKÉ SUROVINY - ELEKTRÁRNY
Advertisements

Seminář k limitům těžby uhlí
Ústav jaderné fyziky AVČR a Nezávislá energetická komise II
Tisková konference TEPLOFIKACE LEDVIC 12. září 2013 Ing. Vladimír Gult předseda představenstva a generální ředitel.
Pohled na budoucnost JE Dukovany ve světle státní jaderné legislativy Dana Drábová.
Reporting udržitelného rozvoje - nový pohled na těžební činnost.
Surovinová strategie ČR s vazbou na využívání ložisek uranu Mgr. Pavel Kavina, Ph.D. analytik nerostných surovin Odbor hornictví, Ministerstvo průmyslu.
Energetická bezpečnost regionu Workshop v rámci projektu Energetický Inovační Portál CZ-PL.
Příprava nové dopravní politiky ČR
Aktualizace Státní energetické koncepce České republiky
Aktualizace státní energetické koncepce a její dopady na MS kraj
Státní energetická koncepce – její sočasnost a budoucnost Ing. Drahomír Šelong oddělení energetické politiky Ministerstvo průmyslu a obchodu Listopad 2007.
MSEK – sdružení právnických a fyzických osob, které podnikají převážně na území Moravskoslezského kraje v odvětvích energetického průmyslu. Klastr sdružuje.
Budoucnost energetiky ČR Aktualizace státní energetické koncepce Diskuse AEM – Poděbrady 18. a 19. března 2003.
Budoucnost Ústeckého kraje? budoucnost je vždy ovlivněna minulostí…
Energetická budoucnost Moravskoslezského kraje s novou jadernou elektrárnou nebo bez ní? Ing. Pavel Bartoš viceprezident MSEK.
Energetická (ne)bezpečnost. Spotřeba energie (od 17. století, podle zdrojů) „Fotosyntetický limit“ se uplatňoval po naprostou většinu historie. Dnešní.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Česká energetika na rozcestí Návrh nové Státní energetické koncepce České republiky s výhledem do roku 2050 Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra Ministerstvo.
Skupina Czech Coal a její místo v regionu září
0 Důsledky COP15 pro politiku ochrany klimatu v evropském a českém kontextu Pavel Zámyslický.
JAKÁ JE PERSPEKTIVA ÚSTECKÉHO KRAJE Mgr. Jan Kučera, RRA ÚK.
Elektrárna Počerady Leží v severozápadní části České republiky, přibližně uprostřed trojúhelníku měst Louny, Žatec a Most. Vlastní výstavba probíhala.
Aktuální využití obnovitelných zdrojů pro výrobu elektřiny v ČR Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu , Praha.
Nerostné suroviny ČR Vojtěch Hrazdíra 3.C.
OKD, a.s. TĚŽEBNÍ SPOLEČNOST versus VEŘEJNOST Petra Mašínová ředitelka PR a komunikace OKD, a.s.
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Pohled zadavatele na energetický audit ve velkém průmyslovém podniku Ing. Petr Matuszek Brno
„Teplárenská konference“ 27. ledna 2010, Valašské Klobouky Mgr. Petr Holub ředitel odboru udržitelné energetiky a dopravy Energetická politika ČR z pohledu.
Státní energetická koncepce a postavení plynárenství v ČR Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu České Republiky Praha,
1 Přehled situace, dopad změn pro rok 2009 na odběratele, cenové srovnání dostupných evropských zemí Zdeněk K Á N S K Ý ENA s.r.o. listopad 2008
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Diskuse k aktualizaci státní energetické koncepce Budoucnost energetiky ČR 18. a 19. března 2003 Poděbrady Dopady aktualizace SEK na teplárenství a kogeneraci.
Trh bez konkurence neexistuje Energetická bezpečnost - pohled lídra na trhu s hnědým uhlím.
Energetické a ekologické scénáře pro přípravu aktualizace energetické koncepce Poděbrady
Lukáš Feřt, SPŠ dopravní, Karlovarská 99, Plzeň
Odvětví průmyslu Česka
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
1 Tvůrci energetické politiky ? Hodnocení variant - ukazatele Vychází se z tzv. analýzy životního cyklu LCA, to je přístup zohledňující náročnost na zajištění.
Environmentální aspekty bezpečnosti a dostupnosti energie v ČR a EU Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická
Názor průmyslového spotřebitele na Státní energetickou politiku K.Šimeček - SVSE Seminář AEM,Poděbrady 3/2003.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Temelín.
Vývoj trhu s pevnou biomasou Ing. Jan Habart, Ph. D. CZ Biom, předseda.
Centrální zdroj tepla versus jeho substituční zdroje
Studie dopadů ukončení těžby lomu ČSA zpracovaná pro HSRM v roce 2015.
Elektrárna Dětmarovice Elektrárna Dětmarovice Elektrárna Dětmarovice postavena v r a svým výkonem 800 MW je nejvýkonnější elektrárnou spalující.
Uhlí – nezkreslená skutečnost. Hnědé uhlí: Nejdůležitější nerostné bohatství ČR 463.
Autor – Vlastimil Knotek Závěrečná práce.  Elektrická energie je schopnost elektromagnetického pole konat elektrickou práci. Čím větší energii má elektromagnetické.
Dlouhodobá koncepce lokality JE Dukovany Petr Štulc 25.listopadu 2014 Seminář na téma: „MOŽNÉ SOCIOEKONOMICKÉ DOPADY V PŘÍPADĚ UKONČENÍ PROVOZU JE DUKOVANY,
Fungování energetických trhů v EU a ČR Jak dál po novele zákona o podpoře OZE 31. října 2013 Ing. Jiří Bis.
Martin Sedlák, ředitel AliES 29. února Zvonečník, Praha.
Žofínské fórum Co ohrožuje energetickou bezpečnost ČR? Priorita – bezpečnost dodávek 18. února 2016.
Ing. Zdeněk Danielovský Poradce náměstka ministra Dostupné podklady pro výpočet úlev 11 Příspěvek na podporu OZE Dostupné podklady pro výpočet vlivu úlev.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE ČR A POSUZOVÁNÍ JEJÍHO VLIVU NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 11 Jaderná.
Energetické využívání odpadů z pohledu MPO
Energetický průmysl. Co to je? Energetika je průmyslové odvětví, které se zabývá získáváním, přeměnou a distribucí(rozdělování) všech forem energie Jedná.
Fungování energetických trhů v ČR a EU Praha, Žofín, 29. září 2009.
Uhelný průmysl v Evropě nová publikace EURACOAL Dr. Renata Eisenvortová Manažer evropských záležitostí Czech Coal a.s. Člen výkonného výboru EURACOAL Těžební.
Chytrý Jihomoravský kraj ?
Tisková konference ČMKOS
Státní energetická koncepce, energetická bezpečnost ČR, energetický systém EU: Jaká budoucnost čeká jádro? Dana Drábová Efektivitu již nelze měřit především.
ENERGIE.
Energetická (ne)bezpečnost
Surovinová politika ČR z pohledu Severočeských dolů Chomutov
STRATEGIE VYUŽÍVÁNÍ DOMÁCÍCH ZDROJŮ BIOMASY
Trh bez konkurence neexistuje
Tisková konference ČMKOS
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Transkript prezentace:

Představení společnosti Současnost a perspektivy Severní

Jsme nová společnost!

Něco se změnilo Nechceme jen přelakovat vývěsní štít. Změna, která nastala, je daleko hlubší. Vytvořili jsme novou skupinu, s novou vizí a perspektivou. Nové logo není cílem, ale symbolem, logickým vyústěním těchto změn.

Naše vize Domácí nerostné bohatství – přínosy, které chceme zajistit: užitek pro maximum občanů ČR dostupná a cenově nejvýhodnější energie pro občany i podniky udržení strategické soběstačnosti ČR podpora bezpečnosti ČR zaměstnanost a rozvoj severočeského regionu Změna pohledu na domácí energetiku je nutná – chceme k ní přispět. Racionální a objektivní pohled musí vítězit nad demagogií. Uhlí není ostuda. Naši lidé mohou být hrdí - produkují levnou a dostupnou energii a pomáhají tím budovat životní úroveň českých domácností i moderní českou ekonomiku.

Severní energetická

Současnost Lom ČSA = největší hnědouhelné ložisko v ČR se zásobami 750 milionů tun nejkvalitnějšího hnědého uhlí s výhřevností až 17,5 MJ/kg a s potenciálem těžby na více než 100 let. Elektrárna Chvaletice = nejmladší hnědouhelná elektrárna s instalovaným výkonem 4 x 200 MW a dosažitelnou dodávkou elektřiny přesahující 4 TWh ročně. Elektrárna bude po roce 2015 modernizována tak, aby splnila nejpřísnější požadavky na dlouhodobý ekologický provoz.

Perspektiva - možnosti Rozvoj hnědouhelné energetiky ›Pokračování těžby minimálně do roku ›Modernizace 40 hnědouhelných zdrojů v ČR. ›Investice cca 100mld. Kč. ›Zakázky dodavatelům. ›50 tis. pracovních míst po celé ČR. Vítkovice - kotle, Plzeň – turbíny, stavební zakázky v regionech... ›Daně, odvody, mzdy, příspěvky regionu… ›… Útlum hnědouhelné energetiky ›Zrušení 1200 míst přímo v horizontu 5 let. ›Dalších cca 3000 v návazných profesích. ›Propad příjmů státního rozpočtu a jeho zatížení dovozem paliva a výplatou sociálních dávek. ›Sociální tsunami. ›…

Postup těžby v lokalitě ČSA - Současný stav

Hrana skrývky „U zrcadla“

Hrana skrývky u ochranného pásma Litvínova

Proč jsme tady Je rovnítko mezi perspektivou firmy a perspektivou regionu, mezi našimi a vašimi zájmy. Když se má rozvíjet firma, musí to cítit i region. A naopak, když firma bude strádat, i vy to pocítíte.

Současný stav Litvínovská uhelná vstoupila do útlumového programu, kterým se připravuje na ukončení činnosti. ›Druhý skrývkový velkostroj se již zastavil na hranici ÚEL. ›Za současného stavu legislativy (limity) skončí těžba v lokalitě ČSA krátce po roce 2020 a bude zahájena konzervace nebo rekultivace lomu. To znamená propouštění, nezaměstnanost a logicky i ukončení všech rozvojových programů.

Proč má těžba pokračovat Uhlí nyní zajišťuje: přes polovinu elektrické energie v ČR. teplo pro 1 milión domácností v ČR. obživu pro české firmy a jejich zaměstnance Ekologické dopady uhelné energetiky nejsou problémem. Krušné hory jsou podle objektivních průzkumů nejčistší v ČR. V Ústeckém kraji je ve všech parametrech lepší životní prostředí než v Praze. Uhlí zažívá renesanci: Německo otevírá elektrárny o výkonu 4 Temelínů Alternativy jsou příliš nákladné a nejsou v ČR k dispozici Dopady podpory OZE cítí každý z nás – 44 mld korun ročně jde do kapes několika lidí. V průměru o 1000,- Kč víc za elektřinu na každou domácnost. Potraviny jsou téměř o 30% dražší Dovoz paliv z ciziny by zatížil státní kasu a zdražil energii.

Partnerství pro budoucnost Co by situaci prospělo: Podpora legislativních kroků ›Vítěz voleb bude muset řešit situaci na Ostravsku i Mostecku. ›Je nutné změnit nebo vytvořit důležité strategické dokumenty a zákony. Pravdivá prezentace regionu v médiích a na veřejnosti ›Obraz regionu v očích veřejnosti je velmi zkreslený - zatím ho určují jen odpůrci těžby. Oficiální deklarace postoje ›Např. petice za pokračování těžby. ›Usnesení klíčových institucí a uskupení. ›…

Děkuji za pozornost.