Genderové rozpočtování v právním řádu ČR a EU JUDr.Kristýna Outlá Tomáš Křivka 17.10.2007 Liberec.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Východiska EU pro zaměření priorit Olomouckého kraje v kohezní politice EU Budoucnost Olomouckého kraje v rámci kohezní politiky EU 2014+,
Advertisements

Možnosti a limity kontroly obcí
Novela zákona č. 218/2000 Sb. – povinnost zřídit účty u ČNB
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro místní rozvoj, ČR Odbor evropských fondů Výroční zpráva Rámce podpory Společenství.
Rozpočty územně samosprávných celků v roce 2011 Leden 2011.
Rozpočtové právo I 30. dubna 2014 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
Operační program Životní prostředí 2007 – 2013 Prioritní osa 6 Michal Slezák Odbor ochrany přírody, odpadů a EV Úsek řízení projektů SFŽP ČR.
Obecná část rozpočtového práva III
Evropský sociální fond v kontextu politiky soudržnosti Ing. Světlana Navarová, vedoucí oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV.
O samosprávě Pohádkový příběh tak, jak jsem je odposlechl z bájných vyprávění starců a vykoukal z prachem zapadaných kronik, doprovázený různými kejklemi.
Rozpočtové hospodaření obcí
Rozšíření kompetencí NKÚ jako nástroj boje proti korupci CELOSTÁTNÍ FINANČNÍ KONFERENCE SMO ČR Dopady reforem na hospodaření obcí a měst Stanislav.
Alena Paulová.  Předpis č. 420/2004 Sb.  Obsah  § 1 – předmět úpravy  § 2 – předmět přezkoumání  § 3 – hlediska přezkoumání  Postup při přezkoumání.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 14. dubna 2014.
Samospráva 1 SP1 Přednáška.
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 8. dubna 2013.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR NÁRODNÍ ORGÁN PRO KOORDINACI Jan Král Výroční konference Regionálního operačního programu Severozápad ROP.
P RACOVNĚPRÁVNÍ VZTAHY ÚŘEDNÍKŮ ÚSC Prameny právní úpravy.
Spolupráce a podpora mikroregionů v rámci Jihočeského kraje Brno – ÚÚR
01 Seminář pro žadatele o dotace MPSV- odbor rodinné politiky Státní dotace a NNO JUDr. Hana Frištenská, NROS.
Právní aspekty genderového rozpočtování v České republice JUDr. Kristýna Outlá Praha.
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 17. dubna 2013.
Statistika RF, výroční zpráva, kontrola plnění RF Vít RICHTER Národní knihovna ČR 23. dubna 2002 Brno.
Lekce III – Antidopingová politika Cíle antidopingové politiky
Právo v Evropě Pavel Šuranský. Jsme občany ČR a zároveň i EU Plynou nám z toho nějaké výhody? Vyplývají z toho pro nás nějaké povinnosti nebo negativní.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 16. března 2015.
Evropská charta za rovnost žen a mužů na úrovni života ve městech a obcích Eva M. Hejzlarová, Fórum 50 %, o. s.
1 Zpráva o výsledcích finančních kontrol ve veřejné správě za rok 2006 – za Liberecký kraj a jím zřízené příspěvkové organizace.
Rozpočty územních samosprávných celků
Krajské zřízení Přednáška M. Horáková.
Zákon o obcích č.128/2000 Sb..
GENDEROVÉ ROZPOČTOVÁNÍ OBCÍ JAK ZAČÍT? Jana Žehrová, ČZU Praha.
Základní informace Veřejná správa – činnost veřejnoprávní korporace spravující veřejné záležitosti ve veřejném zájmu financovaná z veřejných prostředků.
Obecní zřízení N SP1 Přednáška M. Horáková. Rozsah problematiky 1/2 Základní právní úprava Obec Druhy obcí Základ obce Působnost obcí Oprávnění obce vydávat.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 20. dubna 2015.
Ministerstvo financí je ústředním orgánem státní správy pro –státní rozpočet republiky, –státní závěrečný účet republiky, –státní pokladnu České republiky,
Zák. č. 250/2000 Sb..  Tento zákon je rozdělen do 5ti částí  Upravuje tvorbu, postavení, obsah a funkce rozpočtů územních samosprávných celků, jimiž.
Ekonomické aspekty veřejné správy
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 29. dubna 2015.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 11. května 2015.
Územní samospráva Obce
Postavení Nejvyššího kontrolního úřadu v rámci systému státní správy České republiky Jeho význam, fungování a systém kontrol.
Účast veřejnosti ve veřejné správě 12. května 2009.
Přednáška Evropská Studia 2006 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
Současné prostředí v České republice pro víceúrovňové vládnutí RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo vnitra.
Ekonomické otázky funkčního komunitního systému sociálních a zdravotních služeb v obcích PRAHA 17. dubna 2015.
Zkušenosti s uplatňováním principů veřejné podpory v Královéhradeckém kraji Systém řízení a financování sítě sociálních služeb v Královéhradeckém kraji.
Obsah veřejných rozpočtů III 18. dubna 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy 21.
VLÁDNÍ STRATEGIE PRO ROVNOST ŽEN A MUŽŮ V ČR NA LÉTA Radan Šafařík Oddělení rovnosti žen a mužů, Sekce pro lidská práva Úřad vlády ČR.
Rozpočtové hospodaření obcí  Rozpočtové hospodaření územních samosprávných celků  rozpočtový výhled  rozpočtové provizorium  rozpočet 
Financování sociálních služeb 2015 Olomouc
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb Mgr. Ivana Stráská.
Nástroje na podporu vyrovnaného zastoupení žen a mužů v politice: zkušenost České republiky Radan Šafařík Odd. rovnosti žen a mužů Sekce pro lidská práva.
Obecná část rozpočtového práva II
Ing. Zuzana Khendriche Trhlínová
Rozpočtová a fiskální politika
Rozpočet Evropské unie
Rozpočtové právo I 20. dubna 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Obsah veřejných rozpočtů III
Rozpočtové právo 2. května 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Workshop Realizace politiky přípravy na stárnutí, Brno, 15. října 2015
Ekonomické aspekty veřejné správy
Obecná část rozpočtového práva III
Rozpočtové právo 3. května 2017 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Rozpočtová a fiskální politika
Obecná část rozpočtového práva III
Rozpočtová a fiskální politika
Obsah veřejných rozpočtů III
Transkript prezentace:

Genderové rozpočtování v právním řádu ČR a EU JUDr.Kristýna Outlá Tomáš Křivka Liberec

Definice Genderové rozpočtování je uplatněním gender mainstreamingu v rozpočtovacím procesu. Myslí se tím zhodnocení rozpočtů z hlediska genderu, při němž se na všech stupních rozpočtového procesu bere ohled na otázku pohlaví s cílem prosazování rovnosti žen a mužů.

Gender a pohlaví PohlavíGender je obtížné změnit rozdíly (dáno narozením) historicky i napříč kulturami politika odpovídá na rozdíly v oblastech spojených s fyzickým tělem genderová identita je určována společností genderové role se mění v závislosti na historii a společnosti politika odpovídá na genderové stereotypy a tradiční genderové role nebo se snaží je změnit

Historie 1984 – Austrálie 1995 – 4. světová konference OSN o ženách – Pekingská akční platforma Rada Evropy - Skupina specialistů na genderový mainstreaming 2003 – Rada Evropy – Skupina specialistů na genderové rozpočtování

Smysl transformovat finanční a rozpočtovou politiku v souladu s cíli vedoucími k dosažení rovnosti žen a mužů kvantitativní a kvalitativní zhodnocení rozpočtů podle pohlaví a zároveň také uplatnění a začlenění hlediska genderu do celého rozpočtového procesu

Genderově sensitivní rozpočet 50:50 – ne! 2 různé rozpočty – ne! potřeby a zájmy jednotlivců z odlišných sociálních skupin

Kritéria Rovnost – genderové rozpočtování zajistí rovný přístup k prostředkům veřejných rozpočtů na straně výdajů. Transparentnost - průhledné rozdělování prostředků veřejných rozpočtů zajišťuje, aby byly spravedlivě vydávány. Odpovědnost - rovný přístup jak mužů, tak i žen k prostředkům veřejných rozpočtů výrazně zvyšuje odpovědnost jak za jejich vydávání, tak za jejich získávání. Účelnost - rozdělování prostředků veřejných rozpočtů s ohledem na rovnost mužů a žen je jedním z důležitých předpokladů při určování, kam a za jakým účelem budou prostředky vloženy.

Evropská unie 2000 – na programu EU SES - čl. 2 a 3 odst. 2 – rovné zacházení pro ženy a muže (obdobně čl. 13, 141/4 nebo 23/1 Charty) Komise - nový přístup k otázce rovného zacházení pro muže a ženy

Evropská unie zpráva Výboru pro práva žen a rovné příležitosti Evropského parlamentu (A5-0214/2003) rezoluce Evropského parlamentu o gender budgetingu – tvorba veřejných rozpočtů z genderového hlediska (2002/2198(INI)) poradní výbor Komise pro rovné příležitosti žen a mužů - stanovisko

Evropská unie 2007 – rezoluce EP o Plánu pro dosažení rovného postavení žen a mužů 2006 – 2010 (2006/2132/(INI)) Nařízení Rady 1922/ Evropský institut pro rovnost žen a mužů (Vilnius)

Právní úprava v ČR Zákon č. 218/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech Zákon č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů Zákon č. 243/2000 Sb., o rozpočtovém určení vnosů některých daní územním samosprávným celkům a některým státním fondům (zákon o rozpočtovém určení daní)

Právní úprava v ČR Zákon č. 420/2004 Sb., o přezkoumávání hospodaření územních samosprávných celků a dobrovolných svazků obcí Podzákonné právní předpisy –vyhláška č. 16/2001 Sb., o způsobu, termínech a rozsahu údajů předkládaných pro hodnocení plnění státního rozpočtu, rozpočtů státních fondů a rozpočtů územních samosprávných celků –vyhláška č. 323/2002 Sb., o rozpočtové skladbě

Rada kraje

Krajské zastupitelstvo

Děkuji vám za pozornost.