Vznik ČR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
Advertisements

MÁ VLAST PODPORA PRO VÝUKU
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Přechod od totality k demokracii (politologické hledisko)
OD TOTALITNÍ MOCI K DEMOKRACII
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Elektronická učebnice - I
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
č. 21 – Česká republika a Evropa – opakování 8. a 9. ročník
Anotace Žák se seznámí s úvodem do ČR …. Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje obecné poznatky o ČR Speciální vzdělávací.
č. 12 – Vesmír a Země, planeta Země
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Identifikátor materiálu: EU OPVKICT2-4/Vl19
č. 14 – Planeta Země, svět na mapě - povrch
PREZIDENTI ČESKÉ REPUBLIKY
č. 2 – Hranice státu ČR a Evropa
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Marek Kryška Datum: Cílový ročník: 9.
4-ČR- POLOHA, ROZLOHA, SOUSEDNÍ STÁTY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou: A. Strádalová, Mgr. D. Nováková. Vytvořeno dne.
Vznik samostatné ČSR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start)
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Historie České republiky
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86 Název projektu: Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice Registrační číslo.
Rok 1948, 1968 a 1989 pro český stát Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový.
Autor výukového materiálu:
Václav Havel Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/
Vývoj české ústavnosti
Materiál je v souladu s RVP ZV a ŠVP.
postup tvorby prezentace
Život lidí v novověku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start)
Osobnosti Charty 77 Václav Havel Petr Uhl Jiří Dientsbier Jiří Hájek.
III/2 9.A XVI Dějepis Únor 1948, komunistický převrat, Klement Gottwald IX. ročník Mgr. Ladislav Hrdina Únor 1948.
Rok 1989 – sametová revoluce
Únor převrat Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start)
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86  Název projektu: Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice  Registrační.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Evropská unie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
ANOTACE Materiál seznamuje žáky se zeměpisem Lucemburska, obsahuje ilustrační fotografie. Druh učebního materiálu DUM Očekávané výstupy Žáci se orientuje.
VY_32_INOVACE_02_Slovenská republika Název školy: Základní škola a Mateřská škola Křetín, okres Blansko, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07./1.4.00/
Tomáš Garrigue Masaryk
ČR – základní údaje + práce s mapou
Baroko, prvky baroka Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start)
ČESKÁ REPUBLIKA Vlajka Znak. Obecně Hlavní město: Praha Hlavní město: Praha Počet obyvatel: Počet obyvatel: Rozloha: km².
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Počátek novověku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Marek Kryška Datum: Cílový ročník: 8.
Autor výukového materiálu:
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Bitva na Bílé hoře Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start)
Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Název: DOMOV
Gymnázium a obchodní akademie Chodov Smetanova 738, Chodov Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Vliv náboženství na chápání světa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek.
Autor: Mgr. Miluše Šafářová
Z_088_Politická mapa dnešního světa světa _Státní hranice
The exercises to the topic My Country with solution.
Kryštof Kolumbus Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/
Česká republika Územní vývoj státu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_81.
VY_32_INOVACE_01_Evropská unie Název školy: Základní škola a Mateřská škola Křetín, okres Blansko, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07./1.4.00/
Kryštof Kolumbus Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/
Československo, Česko a Slovensko a... ROZPAD 1992/1993 Iva Frýbortová Adéla Jeřábková Zuzana Pokorná Tereza Šoupalová.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 AUTOR: Mgr. Šárka Rosenbergerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_ ČAS5 TEMA: Čas 5.ročník – od totalitní moci.
SŠ-COPT Uherský Brod Mgr. Jana Krchňáčková
Obnovení demokracie v Československu
Od totality k demokracii
Vznik samostatné ČSR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start)
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_36_Návrat_k_demokracii_ib1 Číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/ Autor:
Transkript prezentace:

Vznik ČR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne 28. 3. 2012. Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/21.1409 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

č. 8 název Vznik ČR anotace Žáci popíší dobu vzniku ČR. očekávaný výstup ZV – LMP Člověk a společnost – 2. stupeň D – chápat význam událostí v roce 1989 a vítězství demokracie v naší vlasti druh učebního materiálu Prezentace druh interaktivity Výklad ročník 9.

Zánik Československa Zánik Československa se udál dvakrát, poprvé 14.–15. března 1939 a podruhé a definitivně 31. prosince 1992, kdy Česká a Slovenská Federativní Republika zanikla a dosavadní národní republiky (Česká republika i Slovenská republika) se od 1. ledna 1993 osamostatnily a staly subjekty mezinárodního práva.

Politické změny 29. prosince 1989 byl zvolen prezidentem doma i v zahraničí uznávaný Václav Havel. Předsedou Federálního shromáždění se stal Alexandr Dubček. Komunistický režim definitivně padl. V červnu 1990 se uskutečnily první svobodné volby do parlamentu.

Další změny - 1. února 1990 byla zrušena Státní bezpečnost - v březnu byl přijat zákon o rehabilitaci lidí stíhaných komunistickým režimem - byl přijat restituční zákon navracející soukromý majetek zabavený po únoru 1948 jeho původním vlastníkům - v březnu 1990 byl změněn název ČSSR na Českou a Slovenskou federativní republiku – ČSFR

Zahraniční politika Československo se rychle zbavovalo závislosti na Sovětském svazu a chystala se začlenit mezi evropské demokratické státy. Za největší úspěch se považuje dohoda o odchodu sovětských vojsk z našeho území po 20 letech.

Rozdělení československé republiky 1. ledna 1993 došlo k rozdělení Československa na dva samostatné státy – Českou republiku a Slovenskou republiku. V roce 2004 se naše republika stala členskou zemí Evropské unie.

Mapa Československa 1969 - 1990

Vlajka ČR

Státní znak ČR

Vlajka Slovenské republiky

Mapa ČR a znaky historických zemí

Opětovné zvolení Václava Havla, NATO Václav Havel byl českým prezidentem v letech 1993 – 2003. Na jaře 1999 vstoupila ČR do NATO = Severoatlantický pakt.

Zdroje MÜLLER, Oldřich. Dějepis pro 2. stupeň základní školy praktické. 4. díl. 1. vydání. Praha : Parta, 2010. ISBN 9788073201241. s. 64 - 67. KOHOUTKOVÁ, H.; KOMSOVÁ, M. Dějepis na dlani. 2. vydání. Olomouc : Rubico, 2007. ISBN 8073460653. s. 243 - 244.

Zdroje obrázků Všechny uveřejněné odkazy [cit. 2012-03-28] dostupné pod licencí Creative Commons – http://wikimedia.org/ Vlajka ČR http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Flag_of_the_Czech_Republic.svg Znak ČR http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Coat_of_arms_of_the_Czech_Republic.svg Vlajka SR http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Flag_of_Slovakia.svg Znak SR http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Coat_of_Arms_of_Slovakia.svg Mapa ČR http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Czech_Rep._-_Bohemia,_Moravia_and_Silesia_III.png Mapa Československa 1969 – 1990 http://commons.wikimedia.org/wiki/File:%C4%8CSSR-mapa.png