ZAJIŠTĚNÍ ENERGETICKÉ ENERGETICKÉ BEZPEČNOSTI ČR V OBLASTI DODÁVEK ROPY „součást přednáškového cyklu „ENERGETICKÁ BEZPEČNOST ČESKÉ REPUBLIKY“ Dr. Libor.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Energetická bezpečnost ČR - představy x mýty x realita; technologický úhel pohledu Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Advertisements

ENERGETICKÁ A SUROVINOVÁ BEZPEČNOST ČESKÉ REPUBLIKY
1  Ministry of Industry and Trade 2006 Energetika ČR ve vazbě na energetickou politiku EU Ing. Zbyšek Sochor Ředitel sekce energetiky Ministerstvo průmyslu.
Přichází zlatý věk plynu? Karel Dyba velvyslanec ČR při OECD Prezentace na IEC Ostrava 2011 na základě poznatků MEA (IEA)
Energetická bezpečnost regionu Workshop v rámci projektu Energetický Inovační Portál CZ-PL.
... ve vztahu k životnímu prostředí. dobrovolné začleňování ekonomických, sociálních a environmentálních aspektů do činnosti člověka obec nebo město,
EU 2020: Obnovitelné zdroje či jádro Petr Binhack
Sdružení podnikatelů v teplárenství Seminář: Odpady a obaly Energetické využití – odpady v teplárenství Ing. Martin Háje, Ph.D. ředitel výkonného.
Vysoká škola ekonomická v Praze Národohospodářská fakulta Obor: Národní hospodářství Autor: Ondřej Vostal Ruská ropa v ČR Ano či Ne ?
Doprava Ropy.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Aktualizace státní energetické koncepce a její dopady na MS kraj
Zásobování plynem jako součást energetické bezpečnosti České republiky
Státní energetická koncepce – její sočasnost a budoucnost Ing. Drahomír Šelong oddělení energetické politiky Ministerstvo průmyslu a obchodu Listopad 2007.
MSEK – sdružení právnických a fyzických osob, které podnikají převážně na území Moravskoslezského kraje v odvětvích energetického průmyslu. Klastr sdružuje.
Budoucnost energetiky ČR Aktualizace státní energetické koncepce Diskuse AEM – Poděbrady 18. a 19. března 2003.
Čistá mobilita, elektromobilita Ing. Luděk Sosna, Ph.D. ředitel odboru Strategie ELEKTROMOBILITA ve veřejné dopravě, Praha,
Teplárenství a liberalizovaný trh s energiemi. České teplárenství Vývoj, současnost, perspektiva.
1  Ministry of Industry and Trade 2007 EU a její vliv na Evropskou energetiku i na energetiku ČR Státní energetická koncepce Ing. Zbyšek Sochor ŘS energetiky.
Územní energetická koncepce Jihočeského kraje České Budějovice, 24. června 2003.
Energetická budoucnost Moravskoslezského kraje s novou jadernou elektrárnou nebo bez ní? Ing. Pavel Bartoš viceprezident MSEK.
Energetická (ne)bezpečnost. Spotřeba energie (od 17. století, podle zdrojů) „Fotosyntetický limit“ se uplatňoval po naprostou většinu historie. Dnešní.
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Česká energetika na rozcestí Návrh nové Státní energetické koncepce České republiky s výhledem do roku 2050 Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra Ministerstvo.
XXII. Seminář energetiků
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
Možnosti rozvoje alternativních paliv v dopravě v České republice Praha
Vliv energetické koncepce na obchodníka s energiemi Dr. Tomáš Křížek Ekonomický ředitel.
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Tisková konference: „Ministr bude jednat o přerušení dodávky surové ropy z Ruska“ Martin Říman - ministr průmyslu a obchodu Pavel Švarc – generální ředitel.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu PREZENTACE WORLD ENERGY OUTLOOK Prezentace World Energy Outlook 2014 Čtvrtek ,
Státní energetická koncepce a postavení plynárenství v ČR Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu České Republiky Praha,
ministr průmyslu a obchodu
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Současný stav a problematika plnění Státní energetické koncepce
AEM – význam a vliv krajských energetických koncepcí.. ENVIROS s.r.o. Vladimíra Henelová a kol. ÚEK - územní interpretace Státní energetické koncepce.
Potřeby obcí a jejich financování v období Ing. Dan Jiránek XV. Celostátní finanční konference Praha, 29. listopadu 2012.
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
AEM – význam a vliv krajských energetických koncepcí.. ENVIROS s.r.o. Vladimíra Henelová a kol. Aplikace státní energetické koncepce v krajích.
Vysoká škola ekonomická v Praze Národohospodářská fakulta Obor: Národní hospodářství Autor: Ondřej Vostal Ruská ropa v ČR Základní pojmy.
Environmentální aspekty bezpečnosti a dostupnosti energie v ČR a EU Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická
Ing. Josef Karafiát, CSc. ORTEP s.r.o.
BUDOUCNOST ČESKÉ ENERGETIKY V EVROPĚ
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
PROČ SE NÁS NEDOTKLA KRIZE DODÁVEK PLYNU PŘES UKRAJINU
Vliv legislativních a koncepčních změn na pozici zemního plynu v PEZ ČR Ing. Josef Kastl generální sekretář, Česká plynárenská unie Praha - Žofín, 22.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Page 1 Energetická závislost EU - Možná řešení - Daniela Štoková.
Energetická politika Dopravní politika Hospodářská politika a integrace - Šumperk.
Strana 1 Půl století českých ropovodů Zajištění strategického zásobování státu ropou Praha PETROLSUMMIT 15.
Ing. Jan Mládek, CSc. ministr průmyslu a obchodu 1 Zásobování plynem jako součást energetické bezpečnosti ČR 1 Zásobování plynem jako součást energetické.
Žofínské fórum Co ohrožuje energetickou bezpečnost ČR? Priorita – bezpečnost dodávek 18. února 2016.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní politika ČR.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE ČR A POSUZOVÁNÍ JEJÍHO VLIVU NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 11 Jaderná.
Energetické využívání odpadů z pohledu MPO
ZEMNÍ PLYN – SOUČÁST ENERGETICKÉHO MIXU ING. PAVEL JANEČEK.
Skupina UNIPETROL Člen skupiny PKN Orlen Martin Růžička Úsek výzkumu a vývoje.
Energetická politika Mgr. Oldřich Hájek. Specifika energetické politiky Hybridní povaha politiky Hybridní povaha politiky Ve smlouvě o EU i o EHS není.
Uhelný průmysl v Evropě nová publikace EURACOAL Dr. Renata Eisenvortová Manažer evropských záležitostí Czech Coal a.s. Člen výkonného výboru EURACOAL Těžební.
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Kompresní stanice Jirkov
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Energetická (ne)bezpečnost
Rafinérský průmyslu v ČR v kontextu regionální pozice
Předseda Správy státních hmotných rezerv
Ropné hmotné rezervy očima laika , PETROLsummit, PRAHA
Energetika budoucnosti - uhlí atom nebo obnovitelné zdroje?
Transkript prezentace:

ZAJIŠTĚNÍ ENERGETICKÉ ENERGETICKÉ BEZPEČNOSTI ČR V OBLASTI DODÁVEK ROPY „součást přednáškového cyklu „ENERGETICKÁ BEZPEČNOST ČESKÉ REPUBLIKY“ Dr. Libor LUKÁŠEK, Ph.D. člen představenstva MERO ČR, a.s. ředitel pro strategický rozvoj a správu společnosti předseda představenstva a CEO MERO Germany AG Vysoká škola ekonomická, 1. dubna 2010

ENERGETICKÁ BEZPEČNOST JEDNA ZE ZÁKLADNÍCH SOUČÁSTÍ EKONOMICKÉ A ZAHRANIČNĚPOLITICKÉ STRATEGIE MODERNÍCH STÁTŮ PROMĚNA TOHOTO POJMU V POSLEDNÍ DEKÁDĚ A ZVYŠOVÁNÍ JEJÍHO VÝZNAMU NUTNOST ZAJIŠTĚNÍ MAXIMÁLNÍ MÍRY NEZÁVISLOSTI NA DODÁVKÁCH ENERGETICKÝCH ZDROJŮ DIVERZIFIKACE ZÁVISLOSTI NA CIZÍCH SUROVINOVÝCH A ENERGETICKÝCH ZDROJÍCH DEFINICE A NÁSLEDNÁ REALIZACE OPTIMÁLNÍHO ENERGETICKÉHO MIXU SOUČÁST OFICIÁLNÍ ZAHRANIČNÍ POLITIKY NĚKTERÝCH STÁTŮ (TZV. ENERGETICKÁ DIPLOMACIE)

ENERGETICKÁ BEZPEČNOST ČESKÉ REPUBLIKY STÁTNÍ ENERGETICKÁ KONCEPCE Z ROKU 2004 MPO ZPRACOVALO AKTUALIZOVANOU VERZI SEK – NYNÍ V PŘIPOMÍNKOVÉM PROCESU ZÁKLADNÍ PRIORITY STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE MAXIMÁLNÍ NEZÁVISLOST (NEZÁVISLOST ČR NA CIZÍCH ZDROJÍCH, NEZÁVISLOST NA ZDROJÍCH Z RIZIKOVÝCH OBLASTÍ, NEZÁVISLOST NA SPOLEHLIVOSTI DODÁVEK CIZÍCH ZDROJŮ); MAXIMÁLNÍ BEZPEČNOST (BEZPEČNOST ZDROJŮ ENERGIE, SPOLEHLIVOST DODÁVEK VŠECH DRUHŮ ENERGIE, RACIONÁLNÍ DECENTRALIZACE ENERGETICKÝCH SYSTÉMŮ); MAXIMÁLNÍ UDRŽITELNÝ ROZVOJ (OCHRANA ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ, EKONOMICKÝ A SOCIÁLNÍ ROZVOJ).

HLAVNÍ CÍLE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE ČESKÉ REPUBLIKY MAXIMALIZACE ENERGETICKÉ BEZPEČNOSTI NAPLNĚNÍ PRIORIT NEZÁVISLOSTI, BEZPEČNOSTI DODÁVEK ENERGETICKÝCH ZDROJŮ A UDRŽITELNÉHO ROZVOJE RŮST ENERGETICKÉ EFEKTIVNOSTI SNÍŽENÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI ZAJIŠTĚNÍ EFEKTIVNÍ VÝŠE A STRUKTURY SPOTŘEBY PRIMÁRNÍCH ENERGETICKÝCH ZDROJŮ DOSAŽENÍ MAXIMÁLNÍ MÍRY NEZÁVILSOSTI NA CIZÍCH ENERGETICKÝCH ZDROJÍCH

HLAVNÍ CÍLE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE ČESKÉ REPUBLIKY ZAJIŠTĚNÍ MAXIMÁLNÍ ŠETRNOSTI K ŽIVOTNÍMU PROSTŘEDÍ NAPLNĚNÍ PRIORIT BEZPEČNOSTI A UDRŽITELNÉHO ROZVOJE MINIMALIZACE EMISÍ POŠKOZUJÍCÍCH ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ MINIMALIZACE EMISÍ SKLENÍKOVÝCH PLYNŮ MINIMALIZACE EKOLOGICKÉHO ZATÍŽENÍ BUDOUCÍCH GENERACÍ ODSTRANĚNÍ EKOLOGICKÝÁCH ZÁTĚŽÍ Z MINULÝCH LET

ENERGETICKÁ BEZPEČNOST ČR V OBLASTI ZÁSOBOVÁNÍ ROPOU, ZEMNÍM PLYNEM A ELEKTRICKOU ENERGIÍ CELKOVÁ DOVOZNÍ ENERGETICKÁ ZÁVISLOST ČESKÉ REPUBLIKY NA ÚROVNI 45% SPOTŘEBOVÁVANÝCH ZDROJŮ (BEZ ROPY A ZEMNÍHO PLYNU CCA 30%) V OBLASTI DOVOZU KAPALNÝCH A PLYNNÝCH PALIV JE VŠAK DOVOZNÍ ZÁVISLOST TÉMĚR 100% PŘEDPOKLAD JEJÍHO BUDOUCÍHO POZVOLNÉHO RŮSTU V KONTEXTU EU27 VÝRAZNĚ POD UNIJNÍM PRŮMĚREM STRUKTURÁLNÍ NEVYVÁŽENOST DOVOZNÍ ENERGETICKÉ ZÁVISLOSTI

ENERGETICKÁ BEZPEČNOST ČR V OBLASTI ZÁSOBOVÁNÍ ROPOU, ZEMNÍM PLYNEM A ELEKTRICKOU ENERGIÍ ENERGETICKÝ MIX ČR ZALOŽEN NA VYSOKÉM PODÍLU DOMÁCÍCH ENERGETICKÝCH ZDROJŮ (HNĚDÉ A ČERNÉ UHLÍ) – ZÁRUKY STABILITY A BEZPEČNOSTI DOŠLO K VÝZNAMNÉ DIVERZIFIKACI DRUHOVÉ SPOTŘEBY PRIMÁRNÍCH ENERGETICKÝCH ZDROJŮ, VČETNĚ DODAVATELŮ IMPORTOVANÝCH KAPALNÝCH A PLYNNÝCH PALIV A DIVERZIFIKACE DOPRAVNÍCH ENERGETICKÝCH TRAS (V PŘÍPADĚ ROPOVODŮ SE JEDNÁ O VÝSTAVBU ROPOVODU IKL, V PŘÍPADĚ ZEMNÍHO PLYNU PAK NAPOJENÍ NA ZÁPADOEVROPSKOU SOUSTAVU MAGISTRÁLNÍCH PLYNOVODŮ)

ENERGETICKÁ BEZPEČNOST ČESKÉ REPUBLIKY V OBLASTI ZÁSOBOVÁNÍ ROPOU DIVERZIFIKACE PŘEPRAVNÍCH CEST A DODÁVEK ROPY NA VYSOKÉ ÚROVNI ENERGETICKÁ BEZPEČNOST POSÍLENA UDRŽOVÁNÍM STRATEGICKÝCH NOUZOVÝCH ZÁSOB ROPY DLE POŽADAVKŮ EVROPSKÉ UNIE ROPOVODNÍ SÍŤ ČESKÉ REPUBLIKY ROPOVOD DRUŽBA (DOPRAVA ROPY Z RUSKÉ FEDERACE) ROPOVOD IKL (NAVAZUJE NA ROPOVOD TAL) – DOPRAVA ROPY Z OBLASTÍ KASPICKÉHO MOŘE, BLÍZKÉHO A STŘEDNÍHO VÝCHODU A SEVERNÍ AFRIKY OBA ROPOVODY PLNĚ POKRÝVAJÍ ROČNÍ KAPACITU ČR

MERO ČR, A.S. - PŘEDSTAVENÍ VÝHRADNÍ PŘEPRAVCE ROPY DO ČESKÉ REPUBLIKY ROPOVODY DRUŽBA A IKL ZAJIŠŤUJE OCHRAŇOVÁNÍ STRATEGICKÝCH NOUZOVÝCH ZÁSOB ROPY REALIZUJE NAPLŇOVÁNÍ ENERGETICKÉ BEZPEČNOSTI V OBLASTI ROPY A ROPNÝCH PRODUKTŮ

VÝZNAM SPOLEČNOSTI MERO ČR, A.S. SUBJEKT STRATEGICKÉHO VÝZNAMU V OBLASTI ZÁSOBOVÁNÍ ČESKÉ REPUBLIKY ROPOU A OCHRAŇOVÁNÍ STRATEGICKÝCH NOUZOVÝCH ZÁSOB ROPY SPOLEČNOST PLNÍCÍ KLÍČOVÉ ÚKOLY STÁTU V OBLASTI ZVÝŠENÍ ENERGETICKÉ BEZPEČNOSTI ČR, RESP. DIVERZIFIKACE PŘEPRAVNÍCH CEST ROPY DO ČR HRAJE DŮLEŽITOU ROLI PŘI NAPLŇOVÁNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE ČR A ENERGETICKÉ POLITIKY EU

VÝZNAM SPOLEČNOSTI MERO ČR, A.S. VÝZNAMNÝ SUBJEKT VE STŘEDOEVROPSKÉM REGIONU S PŘESAHEM DO EU DLOUHODOBĚ STABILNÍ A EKONOMICKY SILNÁ SPOLEČNOST PLNÍCÍ ÚKOLY STÁTU V ENERGETICKO-BEZPEČNOSTNÍ OBLASTI

ROPOVODNÍ SYSTÉM ČESKÉ REPUBLIKY Družba IKL MND – Moravské naftové doly Litvínov - terminal CTR Nelahozeves Pardubice - terminal Kralupy n. Vltavou - terminal Nové Město - čerpací stanice Velká Bíteš - čerpací stanice Benešovice - čerpací stanice MND Klobouky - čerpací stanice Ingolstadt Vohburg an der Donau

SYSTÉM ROPOVODU DRUŽBA Osa východ - západ, severní Družba (Mozyr-Polsko-Německo východní část (rafinérie Schwedt a Leuna (TRM Spergau) Osa východ - západ, jižní Družba, Ukrajina, Slovensko, ČR. Na jižní Družbu navazuje ropovodní systém Adria, který vede z chorvatského přístavu Omisalj přes Maďarsko a na území SR Oděsa – Brody – Plock

SYSTÉM ROPOVODU TAL Systém začíná v přístavu Terst v Itálii, kde jsou stáčeny tankery s ropou. Ropovod TAL přepravuje více než 50 druhů rop převáženě ze severní Afriky, Blízkého Středního východu, kaspické oblasti, severního moře, Ruska, atd. Celková maximální kapacita ropovodu TAL je cca 40-42 MTA, skutečná přeprava v posledních letech je cca 34-36 MTA. Ropovod TAL zásobuje přes systém AWP rafinérii Schwechadt u Vídně a dále rafinérie v Bavorsku. Ropovod TAL je též využíván i pro přepravu ropy do České republiky, ropovod IKL navazuje na systém TAL v oblasti Ingolstadtu.

TRANZIT RUSKÉ ROPY DO ČR A EVROPSKÝCH ZEMÍ 5.MEZINÁRODNÍ REGULAČNÍ FORUM,PRAHA 2009

OPATŘENÍ KE ZVÝŠENÍ ENERGETICKÉ BEZPEČNOSTI V OBLASTI SPOTŘEBY ROPY PODPORA BUDOVÁNÍ DALŠÍCH ALTERNATIVNÍCH PŘEPRAVNÍCH CEST PRO IMPORT KAPALNÝCH A PLYNNÝCH PALIV DO ČESKÉ REPUBLIKY UDRŽOVÁNÍ, PŘÍP. ZVYŠOVÁNÍ MINIMÁLNÍCH STRATEGICKÝCH ZÁSOBY ROPY A ROPNÝCH PRODUKTŮ V SOULADU S NÁRODNÍ LEGISLATIVOU A POŽADAVKY EVROPSKÉ UNIE MAXIMÁLNÍ VYUŽITÍ VŠECH TUZEMSKÝCH ENERGETICKÝCH ZDROJŮ S CÍLEM UDRŽENÍ JEJICH PŘÍZNIVÉHO STAVU A PROPORCIONALITY V RÁMCI CELKOVÉHO ENERGETICKÉHO MIXU – SNÍŽENÍ SPOTŘEBY ROPY A ROPNÝCH PRODUKTŮ

ZÁVĚR POZICE ČESKÉ REPUBLIKY JE VE SROVNÁNÍ S OSTATNÍMI ZEMĚMI EU27 RELATIVNĚ DOBRÁ, NICMÉNĚ ZÁVISLOST NA IMPORTU ROPY A ZEMNÍHO PLYNU VYSOKÁ (TÉMĚŘ 100%) V OBLASTI TRANSPORTNÍCH CEST ROPY A ZEMNÍHO PLYNU MÁ ČESKÁ REPUBLIKY ALTERNATIVY (DRUŽBA x IKL, DIVERZIFIKACE TRANSPORTNÍCH CEST ZEMNÍHO PLYNU) RIZIKEM JE PREDIKCE NÁRŮSTŮ DLOUHODOBÉ DOVOZNÍ ENERGETICKÉ ZÁVISLOSTI ENERGETICKÁ BEZPEČNOST ČR JE NEDÍLNOU SOUČÁSTÍ ENERGETICKÉ POLITIKY EU – PROPOJENOST x ZÁVISLOST RŮST VÝZNAMU ENERGETICKÉ BEZPEČNOSTI, KTERÝ SE ODRAZÍ V NOVÉ ENERGETICKÉ KONCEPCI ČR

DĚKUJI ZA VAŠI POZORNOST

MERO ČR, a.s. Veltruská 748 278 01 Kralupy nad Vltavou Czech Republic Tel.: +420 315 701 111 Fax: +420 315 720 110 e-mail: info@mero.cz www.merocr.eu © MERO ČR, a.s.