Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Seminář EU a my „50+“ Zlínský kraj Zlín, 7.3.2012.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
CEBRE Česká podnikatelská reprezentace při EU
Advertisements

Komunitární program PROGRESS
Další zdroje příjmů pro ICM. Hlavní důvody realizace Analýzy nestátního neziskového sektoru  Efektivní komunikace s neziskovými organizacemi – uvnitř.
Enterprise Europe Network ČR a Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR Úspěšná spolupráce.
Podpora inovací v Olomouckém kraji. Ekonomická situace kraje  Průměrná mzda : Kč (1.-2. čtvrtletí 2012)  Míra registrované nezaměstnanosti: 10,38.
Malé a střední podnikání Small and Medium Enterprise.
Festival Exportu Svaz průmyslu a dopravy ČR jako respektovaný, nezávislý a společensky zodpovědný sociální partner obhajuje zájmy zaměstnavatelů.
Národní síť Místních akčních skupin České republiky v kontextu rozvoje venkova Olomouc František Winter.
Představení komory, akce, projekty
P ROVÁZÁNÍ SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ S TVORBOU STRATEGICKÝCH A ROZVOJOVÝCH PLÁNŮ REGIONŮ.
Moravská asociace podnikatelek a manažerek PODPORA PODNIKÁNÍ JAKO MECHANISMU PRO SOCIÁLNÍ ZAČLENĚNÍ DOPORUČENÍ VZEŠLÁ Z MEZINÁRODNÍHO PARTNERSTVÍ TASE.
Stáže ve firmách - vzdělávání praxí Kulatý stůl s odbornou veřejností FOND DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Stroupežnického 30, Praha
VLIV ZMĚN SVĚTA PRÁCE NA KVALITU ŽIVOTA 2005 – 2008 Moderní společnost a její proměny Seminář k výzkumu na úseku BOZP
SVAZ PRŮMYSLU A DOPRAVY ČR AKTIVNÍ MOTIVACE ŽÁKŮ ZŠ = JISTOTA PRO BUDOUCNOST ŘEMESEL OLOMOUC
Sociální podnikání v ČR Prosinec Sociální podnikání Inovativní přístup k podnikání s pozitivním dopadem na společnost Společensky prospěšné podnikání.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_52_INOVACE_01/A17 AutorIng. Marie Grygarová Období vytvořeníprosinec.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Seminář pro žadatele – dodatečná výzva Akce 3 CIP EQUAL Seminář pro žadatele o finanční podporu z CIP EQUAL Dodatečná výzva pro Akci 3 CIP.
Celostátní síť pro venkov
Evropský sociální fond v ČR
JPD 3 CZ / /0370 Posílení konkurenceschopnosti pražských podnikatelů v programech zahraniční rozvojové spolupráce Evropských společenství.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
Cesta k vyšší životní úrovni obyvatelstva
W.P Výbor regionů Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování místní dimenze.
Sociální podnik sociální ekonomika. Pojetí sociální firmy Sociální firma je konkurenceschopný podnikatelský subjekt působící na běžném trhu jehož účelem.
Role škol v kariérovém poradenství z pohledu programu Euroguidance
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
1 Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační infrastruktura a inovační proces v krajích Manfred Hellmich Praha 29. listopadu 2005.
Šíření povědomí o Evropské strategii zaměstnanosti Národní vzdělávací fond PhDr. Miroslava Kopicová.
Implementace flexicurity v ČR Porovnání výsledků šetření implementace přístupů k flexicurity v Polsku a ČR – CAPA a.s., český partner projektu. Mgr. Aneta.
Pohled průmyslových firem na kvalitu českého technického vzdělávání Výsledky průzkumu Francouzsko-české obchodní komory v rámci Roku průmyslu a technického.
Informace jsou základním předpokladem úspěšného podnikání.
Transformuje Kraj nebo kraj ?
Konference ke II. kolu Iniciativy Společenství EQUAL Konference k vyhlášení druhého kola výzvy Iniciativy Společenství EQUAL v ČR Iniciativa Společenství.
Kongres 2006 Pardubice Poradenské služby v evropských souvislostech Ing. Zuzana Freibergová Národní vzdělávací fond Národní informační středisko pro poradenství.
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
Luhačovské Zálesí, o.p.s. Prezentace společnosti.
Spolupráce na tvorbě Regionálních inovačních strategií Podpora konkurenceschopnosti krajů CZECHINVEST Agentura pro podporu podnikání a investic Mgr. Lucie.
Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI)
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
ÚSTAV ZEMĚDĚLSKÉ EKONOMIKY A INFORMACÍ V Praze 6. května 2015.
Rodina a zaměstnání inovace pro venkov registrační číslo projektu: CZ.1.04/5.1.01/ Michal Jarolímek 4. listopadu 2014.
Investiční pobídky. ► Investiční pobídky začaly být v ČR poskytovány investorům od roku Jsou realizovány MPSV, MPO a Agenturou na podporu podnikání.
Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Fórum Evropský rok aktivního stárnutí a mezigenerační.
Komerční banka - partner pro příjemce dotací Jitka Haubová zástupce výkonné ředitelky korporátního bankovnictví KB 190. Žofínské fórum, Čerpání.
Prosazování rovnosti žen a mužů na ministerstvu vnitra v rámci projektu „Akceptace specifických potřeb zaměstnanců a zaměstnankyň MV“ Eva Ferrarová Ministerstvo.
Rodina na Vysočině výsledky empirických výzkumů uskutečněných v kraji Vysočina v letech 2005 – 2010 konference Rodinná politika v centru pozornosti krajů.
Zájmové sdružení právnických osob OK4Inovace Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Setkání starostů u kulatého stolu Hoštejn Projekt „MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů“ CZ.1.04/4.1.00/B Tento.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Národní ústav odborného vzdělávání Aktuální úkoly v příštím období Jitka Pohanková Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol Špindlerův Mlýn,
Sběr dat o drogách na regionální/místní úrovni MUDr. Viktor Mravčík.
Trh práce v ČR, veřejné služby zaměstnanosti ČR
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Metodické centrum pro výstavbu a rekonstrukci knihoven
Podpora vzniku a rozvoje sociálních podniků a chráněných pracovišť
Aktuální trendy ekonomické diplomacie
Aktualizace Regionálního akčního plánu Zlínského kraje Ing
REGIONÁLNÍ PARTNERSTVÍ
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR)
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
Seminář ,,Právo a podnikání v digitálním věku” - Ostrava,
Seminář ,,Právo a podnikání v digitálním věku” - Ostrava,
Vybrané právní aspekty podnikání v digitálním věku
Ing. Pavel Vinkler, Ph.D., ředitel odboru podnikatelského prostředí
Podnikatelská rada Rodinné podniky v ČR Ing. Pavel Vinkler, Ph.D.,
Enterprise Europe Network: Výsledky a příprava období 2022+
Transkript prezentace:

Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Seminář EU a my „50+“ Zlínský kraj Zlín,

Struktura prezentace: 1.Zaměstnávání osob Stručně o AMSP ČR

Zaměstnávání osob 50+Zaměstnávání osob 50+ STATISTIKA: Jedná se o skupinu všech osob starších 50ti let, tedy o zaměstnané i nezaměstnané, muže i ženy. Podle statistických dat je velikost skupiny přibližně osob, tj. více než 1/3 celkové populace v ČR. Skupina je složena z více než žen a více než mužů v uvedeném věku. Ve srovnání s celkovou populací v ČR jsou ženy z této skupiny zastoupeny 21% a muži pak 17%. Ekonomicky aktivních je z těchto podskupin 56% žen a více než 65% mužů. Potřebnost práce s touto skupinou je vzhledem k výše uvedeným počtům mimořádně vysoká. Přestože jsou potřeby osob 50+ v souvislosti s neustále stárnoucí populací často řešeny, jak uvedl deník Právo dne „Práci po padesátce má (stále) jen 60% lidí“.

Mají lidé starší padesáti let lepší, stejné nebo horší podmínky než mladí lidé? Průzkum STEM u 1011 respondentů

Zaměstnávání osob 50+Zaměstnávání osob 50+ Označení „FLEXICURITY“ vzniklo spojením slov „flexibility“ a „security“ - jedná se o strategii, která současně posiluje pružnost a jistotu na trhu práce. Je zaměřena na tři hlavní úkoly: pružnost v přijímání a propouštění; systém sociální ochrany poskytující jistotu příjmu a zdravotní péči; aktivní politiku zaměstnanosti. Evropská Unie se snaží členské státy nasměrovat k implementaci tohoto systému do národních právních úprav.

Zaměstnávání osob 50+Zaměstnávání osob 50+ Jedna z definic FLEXICURITY říká, že se jedná o přechod ze systému chránícího pracovní místo zaměstnance, na systém chránící jeho zaměstnanost či zaměstnatelnost.

Zaměstnávání osob 50+Zaměstnávání osob 50+ AMSP ČR zpracovává vlastní projekty Řešení aktivní politiky zaměstnanosti a inovativních přístupů je tématem flexicurity v západních zemích více jak 15 let. Přesto v ČR není tato problematika efektivně a uceleně implementována klíčovými hráči na trhu práce. Z provedené analýzy AMSP ČR jasně vyplývá, že hlavní příčinou nedostatku implementace flexicurity v podmínkách ČR je především nedostatečná informovanost a propagace jasných a jednoduše formulovaných postupů směrem k cílovým skupinám.

Zaměstnávání osob 50+Zaměstnávání osob 50+ Druhým významným faktorem je příliš velká roztříštěnost přístupů k implementaci flexicurity, a neexistující ucelená metodika postupů při zavádění a využití nástrojů flexicurity v podmínkách ČR. Třetím důležitým faktorem je chybějící podpora legislativní. Výstupy, které EU doporučila, se však dají využít ve specifických podmínkách ČR jen v některých směrech vzhledem k naprosto odlišným sociálně ekonomickým podmínkám a legislativě.

O AMSP ČR Založena v r. 2000Založena v r základní pilíře:3 základní pilíře: nezávislost, odbornost, praxe Sdružuje na otevřené, nepolitické platformě živnostníky, malé a střední podniky i jejich organizaceSdružuje na otevřené, nepolitické platformě živnostníky, malé a střední podniky i jejich organizace Zastupuje zájmy cca podnikatelských subjektůZastupuje zájmy cca podnikatelských subjektů Významné postavení v ČR v rámci evropských podnikatelských strukturVýznamné postavení v ČR v rámci evropských podnikatelských struktur

Pro členy a partnery poskytuje: Avíza o připravovaných změnách v legislativě, o dotačních příležitostech, o nových možnostech financování pro MSP, o exportních příležitostech, o novinkách v trendových oborech – bio, nano, fotonika, kosmický průmysl ap.Avíza o připravovaných změnách v legislativě, o dotačních příležitostech, o nových možnostech financování pro MSP, o exportních příležitostech, o novinkách v trendových oborech – bio, nano, fotonika, kosmický průmysl ap. Semináře, workshopy, konference v Praze i v regionechSemináře, workshopy, konference v Praze i v regionech „Internetové školy“, poradenství, analýzy„Internetové školy“, poradenství, analýzy Spolupráce se zajímavými partnerySpolupráce se zajímavými partnery Projekty spolupráce podnikatelů v ČR i zahraničíProjekty spolupráce podnikatelů v ČR i zahraničí

Nemusíte být hned naším členem… …staňte se pozorovatelem … zdarma, na 6 měsíců viz  Členství v AMSP ČR

„Jsme firmám blíž“ Děkuji za pozornost „Jsme firmám blíž“ Děkuji za pozornost Mgr. Jana Márová, ředitelka PROFIMA EFFECTIVE, s.r.o. Regionální zástupce AMSP ČR pro Zlínský kraj