Výsledky výzkumu ve vzdělávacích institucích doc. Ing. Josef Vaculík, CSc. Ing. Petr Urbanec Univerzita Pardubice.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podpora personálních procesů v HR Vema Jaroslav Šmarda
Advertisements

Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
ČLENSKÁ SCHŮZE 2009 Plnění plánu činnosti sportivního klubu MAESTRO CLUB Kolovraty za rok 2008.
Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR
Projekt Podpora stáží a odborných aktivit při inovaci oblasti terciárního vzdělávání na DFJP a FEI Univerzity Pardubice CZ.1.07/2.4.00/ TENTO PROJEKT.
Integrovaný systém kvality v dalším profesním vzdělávání KVALITA V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ Liberec,
Politika zaměstnanosti v Pardubickém kraji
CHARAKTERISTIKY SPALOVACÍCH MOTORU Charakteristika spalovacího motoru je grafické znázornění vzájemné závislosti vybraných provozních.
Evropská jazyková cena Socrates LABEL 2007 PORTFOLIO A FILMOVÉ PLÁTNO Portfolio et l´écran Gymnázium Boženy Němcové Hradec Králové
ČLENSKÁ SCHŮZE 2008 Plnění plánu činnosti sportovního klubu MAESTRO CLUB Kolovraty na rok 2007.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Individuální projekt „Plánování sociálních.
Výsledky analýzy kvalifikační a věkové struktury v Pardubickém kraji Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice) Ing. Petr Urbanec (Univerzita Pardubice)
Cisco Networking Academy
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
Základní škola, Brno, Štolcova 16
2. WORSKHOP „Výměna zkušeností a řešení společných problémů v oblasti dalšího profesního vzdělávání“ Karlovy Vary TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN.
Aktivity Ústeckého kraje v rámci implementace RIS ÚK.
Projekty financované ze zdrojů ESF a aktivity CEVAP-a Zuzana Španerová Centrum vzdělávání a poradenství.
ACOMWARE s.r.o. Hvězdova 1689/2a, Praha 4 Tel.: facebook.com/acomware twitter.com/acomware.
Vzdělávání v energetice Informace o zahájení realizace projektu „Zvýšení úrovně odborných znalostí, dovedností a kompetencí zaměstnanců a zaměstnavatelů.
ANALÝZA POTŘEB, MOTIVACE A FIREMNÍ PÉČE O ZAMĚSTNANCE VE VYBRANÝCH NZDM PARDUBICKÉHO KRAJE BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Autor: Bc. Kejzlarová Šárka, DiS. Sběr dat:
KULATÝ STŮL PRO STUDENTY FBI VŠB-TUO “Safety AGENT“ Posilování partnerství v oblasti bezpečnosti průmyslu r.č. CZ.1.07/2.4.00/ , Podnikatelský.
Evaluace pilotního šetření a možnosti zavedení prvků švédského modelu v ČR Jiří Vyhlídal, Iveta Zelenková (FSS MU) Brno, Projekt OP LZZ „Aktivní.
HORECA manažment – 31. január 2007, Hotel Kaskády, Sliač - Sielnica Roman Vacho © RV Hotel & Restaurant Consulting.
SCHOLA SERVIS od roku 2006 realizovala celkem 9 projektů financovaných fondy Evropské unie 8 projektů úspěšně ukončila, jeden je od roku 2012 v realizaci.
Cesta k vyšší životní úrovni obyvatelstva
NÁVRH KONCEPCE PENZIJNÍ REFORMY V ČR Generali TOP Talent 2007 Bc. Martin SVOBODA.
Analýza dalšího profesního vzdělávání v Pardubickém kraji doc. Ing. Josef Vaculík, CSc. Ing. Petr Urbanec Univerzita Pardubice.
INOVACE V PODNIKU Inovace předmětu v rámci studijního oboru
Výsledky průzkumu a náměty pro inovaci předmětu FINANCE Doc. Ing. Mária Režňáková, CSc.
Projekt: Analýza dalšího profesního vzdělávání v Pardubickém kraji Návrhy a doporučení Kolektiv autorů: Institut rozvoje evropských regionů,o.p.s. Univerzita.
1 Prioritní osa 2 Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání 30. října 2008 Karolína Gondková Odbor vysokých škol Odbor vysokých škol.
„Regionální nedostatek kvalifikovaných sil … Evropské koncepty“
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Oprogram Vkonkurenceschopnost Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Inovace výuky veterinárních studijních programů v oblasti bezpečnosti.
Průběh realizace aktivit projektu TIME Průběh realizace aktivit projektu TIME Lenka Zábranská.
Create think tank! Doc. PhDr. Jaroslav Mužík DrSc. Další vzdělávání v ČR.
Hodnocení škol a ředitelů zřizovatelem – Zlínským krajem
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji reg.č.: CZ.1.07/3.2.13/ Představení projektu - rekapitulace dosavadní činnosti aktivity.
 Pilotní kurz pro pedagogy MUDr. Iveta Matějovská, CSc.
Kongresové dny 2010 Praha Národní vzdělávací fond, o.p.s. Středisko podpory poradenských služeb Ing. Zuzana Freibergová
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A6 Rozpočet a plánování tvorby projektů a jejich následná realizace.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Svaz průmyslu a dopravy ČR - zástupce těch, kteří vytvářejí hodnoty zástupce těch, kteří vytvářejí hodnoty a dopravy ČR Svaz průmyslu Praha, Ing.
Ing. Josef Zrůst PEF MZLU v Brně Ústav managementu
MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC VÁŠ PARTNER PRO BYZNYS INOVACE.
MANAGEMENT V PODMÍNKÁCH ZEMÍ VÝCHODNÍ EVROPY A RUSKA. Dle strategií České republiky jsou oblasti působení českých podniků na mezinárodních trzích jednou.
Přístup k řešení bezpečnosti IT Nemochovský František ISSS Hradec Králové, dubna 2005.
Projekt TRAWI Vyhodnocení dotazníkového šetření v ČR.
Kvalitativní výzkum v pedagogických vědách: posílení profesních kompetencí absolventů Opera č ní program Rozvoj lidských zdroj ů Evropský sociální fond.
Personální plán pro podnikatelský plán
Přínos projektu VIP Kariéra II – Kariérové poradenství v podmínkách kurikulární reformy Ing. Jiří Vojtěch, hlavní manažér projektu, vedoucí oddělení pro.
Výzva č. 32 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.1 Vyšší odborné vzdělávání Mgr. Martina Jedličková.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Informační a poradenské centrum ZČU Informační a poradenské centrum ZČU Komplexní služby v oblasti studijního, psychologického, právního, sociálního a.
Kvalita pracovních sil v cestovním ruchu. Trošku statistiky  Celkový počet pracovních úvazků v cestovním ruchu: *  Celková návštěvnost ubytovacích.
Operační programy Výzkum, vývoj a vzdělávání a Zaměstnanost HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ Návrh struktury. ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ „Analýza vývoje trhu práce a vzdělávacího systému Plzeňského kraje pro potřeby KAP“  Povinná.
Analýza manažerských dovedností ve vybraném podniku
6. HODNOCENÍ VÝSLEDKŮ VZDĚLÁVÁNÍ
Analýza požadovaných kompetencí na trhu práce ve vybraném oboru
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Analýza vnitropodnikového komunikačního systému ve vybraném podniku
České Budějovice, červen 2016
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Ekonomické vyhodnocení firemního vzdělávání a jeho vliv na výkonnost.
CENTRUM UZNÁVÁNÍ A CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE __________________________________________ Olomouc, Rooseveltova 79 Česká republika.
KPV/PIS Websol s.r.o. Jaroslav Plzák Lukáš Choulík Tomáš Kraus.
AUTOEVALUACE CESTA KE KVALITĚ
„Koncept“ – Koncepce dalšího vzdělávání
Transkript prezentace:

Výsledky výzkumu ve vzdělávacích institucích doc. Ing. Josef Vaculík, CSc. Ing. Petr Urbanec Univerzita Pardubice

Cíle projektu získání primárních informací o nabídkách dalšího odborného vzdělávání zaměstnanců firem zajištění systému dat pro provedení analýzy na současné a budoucí potřeby vzdělávacích pracovníků v Pardubickém kraji

Postup při zpracování analýzy Příprava analýzy –Příprava dotazníku (návaznost na dotazník z předešlého šetření) –Testování dotazníku ( ) –Kritéria pro výběr vzorku a jeho rozsah (seznam vzdělávacích institucí – převážně Úřad práce) –Organizační zabezpečení Sběr dat –Množství vrácených dotazníků –Kontrola úplnosti získaných údajů Vyhodnocení

Zhodnocení výsledků 1. část v dotazníku - identifikační údaje o vzdělávací instituci 2. část – otázky Jak je zaměřeno odborné vzdělávání na potřebu podniků? - Hodnocení dle skupin - pět skupin zaměstnanců - Strukturalizována dle fází průběhu odborného vzdělávání poskytovaného vzdělávací institucí

Zaměření odborného vzdělávání na potřebu podniku Obrázek č. 19

Zaměření odborného vzdělávání administrativních pracovníků podniků Obrázek č. 20

Zaměření odborného vzdělávání nižšího vedení Obrázek č. 21

Zaměření odborného vzdělávání řemeslných profesí Obrázek č. 22

Zaměření odborného vzdělávání specialistů Obrázek č. 23

Zaměření dalšího odborného vedení podniku rozhodnutím především v rámci strategického řízení, managementu a marketingu vzdělávací instituce připravují nové – inovované kurzy - nepřesahují ve většině případů 5%

Zaměření dalšího odborného vedení podniku Obrázek č. 24

Možné formy vzdělávání zaměstnanců podniku Formy vzdělávání: –prezenční –distanční –e-learning

Možné formy vzdělávání zaměstnanců podniku Obrázek č. 25

Doporučené změny ve vzdělávacích institucích pro další rozvoj vzdělání v Pardubickém kraji Obrázek č. 26

Způsob získávání práce absolventů vzdělávacích institucí Obrázek č. 27

Problémy absolventů se získáním zaměstnání Šest nabídek: nevyužití odborné kvalifikace nedostatečná jazyková příprava špatná dopravní dostupnost do zaměstnání neuspokojivé mzdové podmínky nevyhovující pracovní doba práce na směny  možnost uvést další problémy, které nejsou uvedeny k hodnocení

Problémy absolventů se získáním zaměstnání Obrázek č. 28

Problémy řešené se studenty vzdělávacích institucích Obrázek č. 29

Výsledky spolupráce vzdělávacích institucí s firmami Obrázek č. 30

Změny ve vzdělávacím procesu po vstupu ČR do EU Obrázek č. 31

Závěry k výsledkům výzkumu ve vzdělávacích institucích Negativní vliv: - nízká návratnost - velmi málo institucí provádí inovaci stávajících učebních programů - realizované vzdělávací aktivity nejsou systémově sladěny s potřebou trhu práce - absence vizí a strategií  absence kompetence vztahů na úrovni ministerstev, krajů, zástupců zaměstnavatelů a zaměstnanců

Specifikace cílů – Bílá kniha vytvoření právního rámce pro rozvoj vzdělávání dospělých, vytvoření soustavy finančních a nefinančních pobídek pro zaměstnavatele a zaměstnance, založení výzkumu, metodické a poradenské služby.

Doporučení  vytvořit poradenské a vzdělávací centrum pro činnosti DPV  návrh na zlepšení podmínek pro DPV v oblasti: investic technických prostředků studijních pomůcek zkrácení doby přípravy realizace změn platy kvalifikovaných pedagogů

Děkuji za pozornost