POJMOVÁ MAPA JAKO NÁSTROJ AKTIVNÍHO UČENÍ V MATEMATICE

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Programy pro rozvoj kognitivních funkcí
Advertisements

Absolutistická monarchie ve Francii
Základní škola, Slavkov u Brna, Malinovského 280
SPECIFICKÉ PORUCHY UČENÍ
Grafická média ve vyučování dějepisu LS AR
Paměťový systém Barbora Holečková. Paměť - je spojení navzájem na sebe působících systémů, jejichž společná úloha spočívá v uchovávání a znovuvybavování.
Téma 3: Cíle vzdělávání 3. část
Metody zpracování vybraných témat (projektů)
KIP - KM 3. Myšlenkové mapy.
Paměť Škola: Cyrilometodějské gymnázium a střední odborná škola pedagogická Brno Označení: CZ.1.07/1.5.00/ , VY_32_INOVACE_nov07 Autor Mgr. et Mgr.
PSYCHICKÉ PROCESY A STAVY
Úprava RVP ZV 2013 Matematika
Vizualizace dat Jan Vágner 3MA381. Co je vizualizace dat?  Matematická nebo fyzikální nebo jiná data či informace, která jsou převedena do grafického.
Myšlenkové mapy Nina Čevorová
Podpora profesního rozvoje učitelů v počátečním vzdělávání CZ.1.07/1.3.00/ Stěžejním motivem je představení netradičních a inovativních výukových.
Vybrané techniky a metody sociální práce
název šablony: zaměření VM: autor VM: období vytvoření VM: anotace:
Kognitivní rehabilitace
M YŠLENÍ =sociálně podmíněný psychický proces, při kterém jsou zpracovávány a využívány informace =nejsložitější kognitivní proces =vnitřní mentální děj.
Artificial Intelligence (AI).  „Úloha patří do oblasti umělé inteligence, jestliže řešení, které najde člověk považujeme za projev jeho inteligence.
Zkvalitnění kompetencí pedagogů
Seminář Martina Kekule
Autor:Mgr. Iveta Semencová Předmět/vzdělávací oblast:Matematika Tematická oblast:Funkce a její průběh, rovnice a nerovnice Funkce Ročník:1.-2. Datum vytvoření:srpen.
Matematika v předškolním vzdělávání
Projekt Růst osobnosti zastřešuje společnost AKV spol. s r. o. IČ Myšlenkové mapy Ukázka z videoškolení.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
III. ročník – ošetřovatelství – prezenční III. ročník – ošetřovatelství. kombinované 259 Vybrané kapitoly z didaktiky 195 Vybrané kapitoly z didaktiky.
VÝUKOVÉ METODY Přehled.
EXCEL 2010 Smart Art 1. část. Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava.
VYUČOVACÍ PROCE S A JEHO FÁZE
MYŠLENKOVÉ MAPY ÚVOD A PRÁCE S NIMI MODUL KURZU PRÁCE S INFORMACEMI
Martina Braunerová. A B U Zakreslete Vennův diagram pro uvedené množiny a vyznačte v něm všechny prvky množiny U:  Základní množina U je množina všech.
Tvorba map učebního pokroku
Povrch krychle Vypracovala: Mgr. Martina Belžíková.
Algoritmizace a programování Algoritmy 2 – Vývojové diagramy (sekvence)
Učení podmiňováním Učení pokusem a omylem Učení programováním
OVĚŘENÍ EFEKTIVITY FIE U ROMSKÝCH DĚTÍ PhDr. Anna Páchová, Ph.D. Katedra psychologie Pedagogická fakulta Univerzity Karlovy.
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY MYŠLENOVÉ MAPY a jejich využití při.
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU DUM 05 – Paměť a učení NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné.
Učení verbální Učení pojmové Učení senzomotorické
Témata kognitivní psychologie
Cogito ergo sum. - Myslím, tedy jsem. René Descartes.
Algoritmizace a programování Algoritmy 5 – Myšlenkové mapy.
DRUHY PAMĚTI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
UČENÍ.
Mentální reprezentace
Doc. RNDr. František Koliba, CSc. Katedry Informatiky a matematiky OPF SU Budova A Informatika pro ekonomy II INM / BPNIE Přednáška.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Linková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Vnímání, pamět, myšlení. Vnímání jak, čím, co? senzorické stádium, syntetické stadium (třídění a interpretace) co vnímání ovlivňuje postoje, emoce, očekávání,
Didaktika přírodopisu 1 5. seminář: Pojmová mapa
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
na Slovanském gymnáziu
NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o.
Anotace: Výukový materiál je určen pro učitele jako osnova k
VNÍMÁNÍ A PŘÍSTUPNOST PROSTŘEDÍ
Obecné poučení o jazyce
Bc. Helena Selucká Podpora čtenářství – podzim 2011
Vzdělávací cíle Bloomova taxonomie
Témata kognitivní psychologie
Ing. Milan Houška KOSA PEF ČZU v Praze
Mgr. Helena Hubatková Selucká VIKBB35 Podpora čtenářství – podzim 2013
Kognitivní rehabilitace
Seminář z Didaktiky přírodopisu 1 4. Seminář: pojmová mapa
MNOŽINY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Linková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Sociální čtení.
Sociální psychologie – CŽV 2012
Elektronické součástky a obvody
Induktivní postupy ve výuce matematiky
Informatika pro ekonomy I LS 2009/2010
Rozvoj IT kompetencí Pavla Kovářová.
Transkript prezentace:

POJMOVÁ MAPA JAKO NÁSTROJ AKTIVNÍHO UČENÍ V MATEMATICE Martina Chalupová 4. ročník; obor: M-NJ

POJMOVÉ MAPY jsou pokusem vizuálně znázornit vzájemné vztahy myšlenek či pojmů znázorňují pojmy a vazby mezi nimi v našem mozku do roviny, a to graficky a symbolicky

POJEM zobecněná představa o něčem, vyjádřená jedním či více výrazy přirozeného nebo formálního (matematického) jazyka označení, které dáváme myšlenkám, pomáhají nám třídit a uspořádat myšlenky

OZNAČENÍ POJMOVÝCH MAP Mind Map Kognitivní mapy Mentální mapy Sémantické mapy Vědomostní mapy Mapy mysli Pavučina

NĚKTERÁ DALŠÍ OZNAČENÍ síťová znázornění trsové nebo hnízdové či shlukové uspořádání slovní předivo myšlenkové spojnice větvené myšlenky strukturované přehledy či grafická znázornění

DRUHY GRAFICKÝCH ZNÁZORNĚNÍ POJMOVÝCH MAP Pavouček či pavučinka Vztahy celek - části celek část

Sled kroků Řazení Propojení

Množinové uskupení (Vennův diagram) Řetězec Síť

POJMOVÁ MAPA VE VÝUCE MATEMATIKY Vysvětlování nového učiva Sumarizování učiva Opakování probraného tématu Zpětná funkce nejen pro žáky ale i pro učitele

VÝHODY PRO ŽÁKY pochopení učiva překódování do podoby, která se lépe pamatuje zapamatování učiva vybavování učiva rekonstruování učiva, pokud přibývají nové poznatky

KOMU PŘINÁŠÍ VÝHODY žákům motivovaným pro učení žákům se schopností analyzovat učivo a dedukovat závěry žákům se schopností organizovat prvky učiva žákům, kteří mají dobré verbální schopnosti, vizuální představivost žákům, kteří se ve svém stylu učení opírají o vizuální zpracování informací

PROGRAMY NA VYTVÁŘENÍ POJMOVÝCH MAP MindManager (www.slunecnice.cz) MindCad Incubator BrainStorm (www.slunecnice.cz) MindImage Inspiration (www.inspiration.com)