Vodňany 30. září 2014 Pavel Lukeš

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
Advertisements

Strukturální fondy na MŠMT Setkání českých technologických platforem
Představení Generálních sekretářů a generálního zmocněnce Aktuální stav přípravy 2014 – 2020.
Aktuální proces přípravy programového období 2014+
MOŽNOSTI FINANCOVÁNÍ PROJEKTOVÝCH ZÁMĚRŮ V NOVÉM PROGRAMOVACÍM OBDOBÍ EU
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
12. září 2014 Slide N° září 2014 Slide č. 1 Sekretariát Urbact URBACT II Evropský program územní spolupráce při integrovaném a udržitelném.
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
Odborný seminář „APLIKACE STRATEGICKÉHO HODNOTÍCÍHO RÁMCE PRO STRATEGIE MÍSTNÍHO ROZVOJE V ČR“ Odborný seminář Praha 20. září 2010.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
30. září 2014 Vodňany EVROPSKÁ ÚZEMNÍ SPOLUPRÁCE
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA 7. prosince 2011, Praha Operační program Podnikání.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Význam strategie EU pro Podunají v klíčových oblastech ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Eva Kubešová Odbor Evropské unie a politiky životního prostředí 21. října 2011.
Program švýcarsko-české spolupráce Předkládání záměru projektu Konečný termín k předkládání projektových záměrů: ve 14:00 Místo předkládání.
Krajský úřad Libereckého kraje SEMINÁŘ Možnosti spolufinancování projektů ze strukturálních fondů Evropské unie prostřednictvím operačních programů.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Program meziregionální spolupráce INTERREG EUROPE Praha 21. ledna 2015 Pavel Lukeš.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
Účel a cíle zřízení TPS z pohledu MZe Praha Ing. Pavel Sekáč, Ministerstvo zemědělství Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Integrovaný operační program Konference „Bezpečná Evropa“ Hradec Králové.
Euro Net. Projekt Euro Net OP PCS SK-CZ 2007 – 2013 je spolufinancován z prostředků Evropského fondu pro regionální rozvoj (ERDF)
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Podpora podnikání ze SF EU OP Podnikání inovace Globální cíl: zvýšit do konce programovacího období konkurenceschopnost české ekonomiky a.
Operační program Průmysl a podnikání 2004 – 2006 Výsledky, hodnocení a dopady pro nové programovací období 2007– června 2009 Praha.
Základní informace o programu PS ESPON Území programu a rozpočet Programové území - 28 států EU + 4 partnerské státy - Švýcarsko, Norsko, Lichtenštejnsko.
1. Zkvalitnění služeb státních organizací pomocí strukturálních fondů příklad Technologické agentury ČR Marie Stehlíková vedoucí Projektové kanceláře.
European Union | European Regional Development Fund Interreg Europe Pavel Lukeš| Národní koordinátor programu Ministerstvo pro místní rozvoj 6. května.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Vzdělání a vzdělanost a podpora zaměstnanosti
PRIORITNÍ OSA 1 Posílení výzkumu, technologického rozvoje a inovací
Konference INOVACE JE ZÁKLAD VAŠÍ EXISTENCE Brno,
Příprava na období 2014 – 2020 Cíl 2 „Evropská územní spolupráce“ Ostrava, 29. listopadu 2012.
Program rozvoje venkova na období možnosti podpor pro obce Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Sharing solutions for better regional policies European Union | European Regional Development Fund Program meziregionální spolupráce Interrer Europe 16.
Zájmové sdružení právnických osob OK4Inovace Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 lll INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM INTEGROVANÝ OPERAČNÍ.
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Evropský sociální fond v ČR * Městská knihovna, Praha.
Sharing solutions for better regional policies European Union | European Regional Development Fund Pavel Lukeš Ministerstvo pro místní rozvoj Představení.
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Kateřina Čočková, regionální projektová manažerka.
Interreg Rakousko - ČR/ Oddělení projektové podpory1 Interreg V-A Rakousko – Česká republika.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Dotační programy v období DRAHOSLAV CHUDOBA, DABONA s.r.o. 1.
Operační program URBACT III.  (Operační) program Evropské územní spolupráce kofinancovaný z Evropského fondu pro regionální rozvoj  Navazuje na program.
Plzeň, 23. dubna 2007 Meziregionální spolupráce INTERREG IIIC, INTERREG IVC.
Představení programu Interreg Europe
Vyhlášené programy v roce 2016/2017
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
4. zasedání Výboru České republiky pro programy nadnárodní a meziregionální spolupráce března 2017Praha.
Praha, 31. března 2016 Alice Štollová Kovandová
OP Meziregionální spolupráce
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Závěrečná konference projektu
Operační programy nadnárodní a mezinárodní spolupráce
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Interreg EUROPE Alice Kovandová Ministerstvo pro místní rozvoj
Transkript prezentace:

Vodňany 30. září 2014 Pavel Lukeš Program meziregionální spolupráce 2014-2020 INTERREG EUROPE Vodňany 30. září 2014 Pavel Lukeš

39 projektů 43 partnerů 5,2 mil. EUR ČR v programu INTERREG IVC 2007-2013 Celkem v programu schváleno 204 projektů ve čtyřech výzvách za 302 mil. €

Nový název 2007-2013 Operační program meziregionální spolupráce INTERREG IVC 2014-2020 Program meziregionální spolupráce INTERREG EUROPE

Rozšíření území programu Programové území: EU 28 (+Chorvatsko) Norsko Švýcarsko I nadále bude funkci řídícího orgánu vykonávat: Regionální rada regionu Nord Pas-de Calais se sídlem v Lille

Implementační struktura ŘO Regionální rada regionu Nord – Pas-de-Calais Se sídlem ve francouzském Lille Sekretariát Ve francouzském Lille Národním koordinátorem programu v ČR MMR, Odbor evropské územní spolupráce Kontrolou příjemců prvního stupně v ČR pověřeno Centrum pro regionální rozvoj (CRR)

INTERREG IVC 2007-2013 321 mil. Technická asistence 19 mil INTERREG IVC 2007-2013 321 mil. Technická asistence 19 mil. Rozpočet na projekty 302 mil. INTERREG EUROPE 2014 -2020 359 mil. Technická asistence 21,6 mil. Rozpočet na projekty 322,1mil. Rozpočet na platformy 15,3 mil

Cíle programu Program bude přispívat k inteligentnímu, udržitelnému a všezahrnujícímu růstu v Evropě prostřednictvím podpory sdílení znalostí a přenosu dobré praxe mezi relevantními regionálními subjekty a tím přispívat ke zlepšení regionální/kohezní politiky. Zlepšovat implementaci politik a programů regionálního rozvoje, zejména programů v rámci cíle Investice pro růst a zaměstnanost a případně v rámci cíle Evropská územní spolupráce (EÚS) prostřednictvím výměny zkušeností a politických poznatků mezi aktéry regionálního významu.

Typy projektů/aktivit INTERREG IVC Projekty: Regionální projekty Kapitalizační projekty Miniprogram (miniprojekty) Aktivity: Kapitalizace na programové úrovni INTERREG EUROPE Projekty Meziregionální spolupráce Aktivity: Platformy

1. Projekty meziregionální spolupráce výměna zkušeností = proces učení ad 1) proces učení na osobní úrovni, osoby přímo zapojené do projektu; ad 2) proces učení na úrovni instituce, osoby zapojené přímo do projektu předávají získané znalosti v rámci své instituce; ad 3) proces učení na úrovni regionu, znalosti získané z projektu jsou předávány subjektů zodpovědným za strategické/politické směřování regionu (ustavení local stakeholder group); ad 4) proces učení, kdy znalosti z projektu jsou předávány dále i mimo zapojené partnery/regiony

2. Projekty meziregionální spolupráce Podobné „regionálním projektům“ INTERREG IVC - měkké projekty - výměna a přenos dobré praxe mezi příjemci (vše v anglickém jazyce) - průměrná výše rozpočtu projektu zatím nestanovena (odhad od 0,5mil. do 4mil. EUR) - alespoň 50% regionů zapojených do projektu se musí zaměřit na zlepšení implementace programů Cíle 1 / 2 - využití/zapracování získaných zkušeností do regionálních politik a opatření, zvláště programů Investice pro růst a zaměstnanost = optimálně účast v projektu přímo ŘO - v případě neúčasti v projektu ŘO/ZS programu Cíle 1 nebo Cíle 2 nutno mít od něj alespoň písemnou podporu projektu - povinnost vypracovat akční plán - 2 fáze projektu (povinné) - projektu se musí účastnit partneři alespoň ze 3 států - možnost realizovat pilotní aktivity (2. fáze) - nutnost ustavit „stakeholder group“ Akční plán: popis opatření, která budou zapracována, jejich časový harmonogram, dílčí kroky, odpovědní aktéři, náklady (pokud nějaké budou) a zdroje financování pro následné využití získaných poznatků. Stakeholder group: zástupci subjektů, které jsou pro dané téma, relevantní, aby výstupy projektu měly v daném regionu co možná největší dopad na regionální politiku. Bude sloužit také k tomu, aby výstupy projektu byly, co nejvíce využity v praxi. Spolufinancování: 85% pro veřejné/veřejnoprávní příjemce 75% pro neziskové soukromé příjemce

3. Projekty meziregionální spolupráce 1. fáze - výměna zkušeností a příprava implementace získaných poznatků - vypracování akčního plánu pro každý zúčastněný region - doba realizace 1 až 3 roky (podle historie partnerství) Meziregionální projekty by měly přispět ke zlepšení implementace programů Cíle 1 Investice pro růst a zaměstnanost nebo Cíle 2 Evropská územní spolupráce a to prostřednictvím: Implementace nového projektu/nástroje financovaného v rámci programu Cíle 1, Cíle 2 Změna řízení programu/politiky (úprava podmínek výzev, alternativní metody monitorování, hodnocení) Změna strategického zaměření programu/politiky (úprava specifického cíle, začlenění nového záměru..) 2. fáze - monitorování, využití akčního plánu v jednotlivých regionech - doba realizace 2 roky - možnost realizovat pilotní aktivity – testování určitých částí akčního plánu předtím, než budou podpořeny v rámci jiných programů nebo např. začleněny do strategie kraje - o pilotní aktivity bude potřeba zažádat na konci 1. fáze důraz na dosahování výsledků

4. Projekty meziregionální spolupráce Projektové aktivity (příklady): - studie a analýzy - studijní návštěvy u partnerů - meziregionální semináře a konference zaměřené na výměnu zkušeností - vypracování akčního plánu - komunikace a publicita o dosažených výsledcích - monitorování a analýza naplnění akčního plánu - pilotní aktivity (pouze vybrané projekty) Příjemci: - Národní, regionální nebo místní orgány - Ostatní instituce, které mají veřejnoprávní charakter (příklady) - veřejné vysoké školy - regionální rozvojové agentury - agentury na podporu podnikání - veřejné výzkumné/vědecké instituce - NOVĚ – neziskové soukromé subjekty

5. Projekty meziregionální spolupráce Příjemci způsobilí obdržet financování jsou: 1) veřejné orgány 2) Veřejnoprávní subjekty*. Znamená to jakýkoli subjekt: zřízený za konkrétním účelem poskytování potřeb v obecném zájmu, který není průmyslového nebo obchodního charakteru; s právní subjektivitou; a z větší části financovaný státními, regionálními nebo místními orgány nebo jinými veřejnoprávními orgány; nebo ve kterém vykonávají tyto orgány dohled nad řízením; nebo který má správní, řídicí nebo dozorčí radu, ve které je více než polovina členů jmenována státními, regionálními nebo místními orgány nebo jinými veřejnoprávní orgány. 3) Soukromé neziskové subjekty. V programu INTERREG EUROPE se tímto rozumí jakýkoli subjekt: zřízený za konkrétním účelem plnění potřeb v obecném zájmu, který není průmyslového nebo obchodního charakteru; s právní subjektivitou; z větší části nefinancovaný státními, regionálními nebo místními orgány nebo jinými veřejnoprávními orgány; ve kterém nevykonávají tyto orgány dohled nad řízením; který nemá správní, řídicí nebo dozorčí radu, ve které je více než polovina členů jmenována státními, regionálními nebo místními orgány nebo jinými veřejnoprávní orgány. *Jak je definován směrnicí 2004/18/ES.

1. Platformy (Policy Learning Platforms) Co to vlastně je? Znalostní centra ve vybraných tematických oblastech podporující vzájemné učení se z dobrých praxí v oblasti regionální politiky. I regiony/subjekty, které nerealizují žádný projekt v rámci INTERREG EUROPE mohly využít znalosti získané v rámci jednotlivých projektů. Cíle: Přispět k celoevropskému budování kapacit budováním podpůrných kontaktních sítí a sítí pro výměnu zkušeností mezi příslušnými aktéry zapojenými do programů Investice pro růst a zaměstnanost a Evropská územní spolupráce. Využít výsledky projektů meziregionální spolupráce a zpřístupnit je širší skupině aktérů zapojených do regionálních politik v celé Evropě. Jak? Ustaveno pro každou prioritní osu po dobu až 7 let (2015-2021) Spravováno týmem externích expertů vybraných výběrovým řízením Specifikace aktivit na základě ročních/dvouletých „work plan“ Po 2 letech hodnocení výsledků každé platformy – prodloužení.. 100% financováno z ERDF Celkový rozpočet 4 platforem = 15,3 mil. Eur (ERDF) = 4,5% z rozpočtu programu na projekty

2. Platformy (Policy Learning Platforms) Jaké aktivity? Sledování vývoje v dané tematické oblasti u programů Cíle 1 a Cíle 2 a identifikování zajímavých zkušeností Analýza výsledků a výstupů meziregionálních projektů Produkování tematických výstupů jako: newsletter, studie, strategická doporučení Organizování tematických seminářů, konferencí, workshopů Podpora Peer review mezi evropskými regiony Tematická podpora meziregionálním projektům Podpora orgánům zapojeným do implementace programu INTERREG EUROPE se strategickou orientací programu Hodnocení relevance žádostí o pilotní aktivity Zajištění on-line nástroje na sdílení zkušeností Poskytování odpovědí na dotazy v dané tematické oblasti Cílová skupina: Subjekty zapojené do řízení a implementace programů Investice pro růst a zaměstnanost a programů Evropské územní spolupráce Subjekty, které se účastní programů jako příjemci Subjekty působící v dané tematické oblasti

Priority programu INTERREG EUROPE INTERREG IVC Výzkum, technologický rozvoj a inovace (22,5%) Posílení výzkumné a inovační infrastruktury a kapacity Podpora inovativních řetězců „inteligentní specializace“ a inovačních příležitostí 2. Zlepšení konkurenceschopnosti malých a středních podniků (22,5%) Podpora MSP v růstu, rozvoji a aktivitě na poli inovací 3. Nízkouhlíkové hospodářství (22,5%) Posun k nízkouhlíkovému hospodářství 4. Životní prostředí a efektivní využívání zdrojů (22,5%) Zachování, ochrana a rozvoj přírodního a kulturního dědictví Efektivní využívání zdrojů, ekologický růst a inovace, řízení dopadů na životní prostředí 5. Technická asistence (6%) INTERREG IVC 1. Inovace a znalostní ekonomika (55%) inovace, rozvoj výzkumu a technologie podnikání a SMEs informační společnost zaměstnanost, lidský kapitál a vzdělání 2. Životní prostředí a ochrana před riziky (39%) přírodní a technologická rizika vodní hospodářství odpadové hospodářství biodiverzita a uchování přírodního dědictví energie a udržitelná veřejná doprava kulturní dědictví 3. Technická asistence (6%)

Podporované aktivity Prioritní osa 1: Výzkum, technologický rozvoj a inovace Specifický cíl 1.1: Zlepšit realizaci politik a programů regionálního rozvoje, zejména programů Investice pro růst a zaměstnanost a případně programů Evropské územní spolupráce, v oblasti výzkumné a inovační infrastruktury a kapacit. Podporované aktivity (příklady): Regionální orgány a aktéři podporující podnikání sdílející zkušenosti v oblastech veřejného financování na podporu inovací jako klíčového prvku inovační infrastruktury, což vede k vytvoření akčních plánů na zřízení revolvingového fondu na technologické inovace v každém regionu buď jako „finančního nástroje“ v regionálním programu Růst a zaměstnanost, nebo jako fondu, který bude řízen nezávisle. Výměna zkušeností mezi regionálními orgány o politikách a programech na vytváření výzkumných zařízení a zakládání mezinárodních sítí spolupráce v oblasti výzkumu a vývoje v méně výzkumně intenzivních regionech, a na přípravu vytvoření těchto zařízení a sítí prostřednictvím akčních plánů. Výměna zkušeností mezi agenturami regionálního rozvoje pro plánování opatření ke zlepšování shody mezi osnovami vysokých škol a potřebami lidského kapitálu podniků v jejich regionálních sektorech inteligentní specializace. Výměna zkušeností mezi regionálními aktéry ke zlepšení politik na podporu inovací, které řeší klíčové sociální výzvy v oblasti zdraví, demografické změny a blahobytu.

Podporované aktivity Prioritní osa 1: Výzkum, technologický rozvoj a inovace Specifický cíl 1.2: Zlepšit realizaci politik a programů regionálního rozvoje, zejména programů Investice pro růst a zaměstnanost a případně programů Evropské územní spolupráce, které v regionálních inovačních řetězcích „inteligentní specializace“ a inovačních příležitostí podporují aktéry v zavádění inovací. Podporované aktivity (příklady): Výměna poznatků o používané praxi mezi regionální orgány, vysokými školami a inovačními agenturami, aby mohly být v každém partnerském regionu rozvíjeny zařízení a metody na podporu přenosu znalostí a posilování příležitostí k otevřeným inovacím mezi podnikatelskou a akademickou sférou v oblasti zelených technologií jak v rámci partnerských regionů, tak i mezi nimi. Výměna poznatků o používané praxi při rozvoji a řízení klastrů zabývajících se biologickými obory mezi regionálními rozvojovými agenturami, přičemž výsledkem jsou akční plány na zakládání nových regionálních a přeshraničních klastrů prostřednictvím projektů v rámci příslušných regionálních programů Růst a zaměstnanost a přeshraničních programů EÚS. Spolupráce mezi regionálními orgány a aktéry poskytujícími podporu podnikům z regionů se silnými obory v oblasti IKT / nových médií za účelem výměny poznatků o používané praxi a přípravy opatření na zvýšení podnikatelské spolupráce v rámci regionů i mezi nimi ve prospěch komercializace výsledků výzkumu a vývoje.

Podporované aktivity Prioritní osa 2: Konkurenceschopnost malých a středních podniků Specifický cíl 2.1: Zlepšit realizaci politik a programů regionálního rozvoje, zejména programů Investice pro růst a zaměstnanost a případně programů Evropské územní spolupráce, které podporují MSP ve všech fázích jejich životního cyklu, aby se rozvíjely, rostly a byly aktivní na poli inovací. Podporované aktivity (příklady): Spolupráce mezi regionálními orgány a agenturami poskytujícími podporu podnikům za účelem výměny poznatků o uspořádání a správě prostředků na financování počátečního kapitálu na podporu MSP, přípravy takovýchto forem finanční podpory prostřednictvím programů Investice pro růst a zaměstnanost nebo jiných regionálních programů na podporu podnikání. Výměna zkušeností mezi regionálními orgány a aktéry poskytujícími podporu podnikům v oblasti zvyšování informovanosti a budování podnikatelských kvalit mezi mladými lidmi a příprava akčních plánů na zavedení programů podpory mladým podnikatelům v jejich regionech. Výměna poznatků o používané praxi v oblasti podpory internacionalizace a exportu u MSP mezi regionálními rozvojovými agenturami, přičemž výsledkem jsou akční plány na vytváření nových a zlepšování stávajících forem podpory internacionalizace MSP v jednotlivých regionech prostřednictvím projektu v rámci regionálního programu Růst a zaměstnanost nebo jiných regionálních programů.

Podporované aktivity Prioritní osa 3: Nízkouhlíkové hospodářství Specifický cíl 3.1: Zlepšit realizaci politik a programů regionálního rozvoje, zejména programů Investice pro růst a zaměstnanost a případně programů Evropské územní spolupráce, které se zabývají přechodem na nízkouhlíkové hospodářství. Podporované aktivity (příklady): Výměna zkušeností a poznatků o správné praxi mezi regionálními a lokálními orgány s následným zpracováním akčních plánů na vytvoření regionálních struktur za účelem propagace a usnadnění lokální udržitelné výroby energie a distribučních systémů ve venkovských oblastech. Výměna zkušeností mezi regionálními a městskými orgány o opatřeních v oblasti udržitelné dopravy s následným zpracováním akčních plánů, v nichž budou rozpracována opatření a investice za účelem většího využívání možností nízkouhlíkové dopravy, které budou financovány z programů Růst a zaměstnanost nebo z jiných regionálních programů. Spolupráce mezi regiony a regionálními energetickými agenturami za účelem podporování a motivování podniků k investicím do opatření směřujících k efektivnímu využívání energie s následným zpracováním regionálních programů podpory snižování energetické náročnosti ve firmách.

Podporované aktivity Prioritní osa 4: Životní prostředí a efektivní využívání zdrojů Specifický cíl 4.1: Zlepšit realizaci politik a programů regionálního rozvoje, zejména programů Investice pro růst a zaměstnanost a případně programů Evropské územní spolupráce, v oblasti ochrany a rozvoje přírodního a kulturního dědictví. Podporované aktivity (příklady): Výměna poznatků o používané praxi mezi regionální orgány a agenturami zabývajícími se ochranou přírody v urbanizovaných regionech o ochraně přírody za účelem přípravy a integrace regionální zelené infrastruktury v zónách pod tlakem urbanizace v rámci regionálních programů (Růst a zaměstnanost). Výměna zkušeností a poznatků o metodách hodnocení zranitelnosti regionálních a přeshraničních ekosystémů mezi regionálními orgány a odbornými ústavy, určování zmírňujících opatření a plánování jejich aplikace prostřednictvím regionálních programů Růst a zaměstnanost a EÚS / přeshraničních programů spolupráce. Výměna zkušeností a poznatků o modelech řízení pro regionální přírodní parky a lokality NATURA 2000 mezi regionálními orgány a správami parků za účelem přípravy zavedení nových modelů řízení a využívání regionálních parků.

Podporované aktivity Prioritní osa 4: Životní prostředí a efektivní využívání zdrojů Specifický cíl 4.2: Zlepšit realizaci politik a programů regionálního rozvoje, zejména programů Investice pro růst a zaměstnanost a případně programů Evropské územní spolupráce, zaměřených na zvýšení efektivity využívání zdrojů, ekologický růst, ekologické inovace a řízení dopadů na životní prostředí. Podporované aktivity (příklady): Výměna zkušeností mezi regionálními aktéry poskytujícími podporu podnikům o podpůrných opatřeních a programech na podporu výrobních MSP za účelem posouzení využití zdrojů a představení pracovních procesů, při nichž jsou zdroje využívány efektivněji, a za účelem přípravy zavedení těchto nástrojů prostřednictvím regionálního programu Růst a zaměstnanost nebo jiného programu. Výměna zkušeností mezi regionálními orgány a agenturami zabývajícími se odpadovým hospodářstvím o politikách a opatřeních na snížení množství odpadu a zvýšení četnosti recyklace v malých podnicích a domácnostech za účelem plánování implementace těchto opatření v rámci regionálních programů odpadového hospodářství. Výměna poznatků o praktikách mezi regionálními a lokálními orgány o metodách monitorování, řízení a zlepšování kvality ovzduší v městských a urbanizovaných oblastech s následným zpracováním akčních plánů pro vytvoření programů monitorování kvality ovzduší a zmírňujících opatření prostřednictvím projektů v rámci jejich regionálních programů Růst a zaměstnanost.

Harmonogram Probíhá schvalování programu na národních úrovních všech států – od červen a 2014 Předložení programu ke schválení Evropské komisi – konec října 2014 (odhad) Schválení programu Evropskou komisí – až 6 měsíců od jeho předložení - 1. čtvrtletí 2015 Příprava ostatních dokumentů programu – do konce roku 2014 (balíček pro žadatele/příjemce, programový manuál, komunikační strategie, kontrola projektů…) Vyhlášení první výzvy – 1. čtvrtletí 2015 (únor 2014)

Děkuji za pozornost! Pavel Lukeš Odbor evropské územní spolupráce Ministerstvo pro místní rozvoj E-mail: pavel.lukes@mmr.cz www.strukturalni-fondy.cz www.interreg4c.eu