Ing. Jana Korytárová, Ph.D.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
4. Cvičení – Vliv zdanění na finanční rozhodování 1FP211.
Advertisements

Struktura daní v ČR.
Tato prezentace byla vytvořena
Daně.
Dnes fiktivně, zítra reálně.
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 25. listopadu 2013.
DPH Nepřímá daň Všeobecná daň ze spotřeby
Silniční daň.
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 4. prosince 2013.
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 23. října 2013.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Petr Benda Název materiálu: Daně – opakování I Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKO.OA
Struktura daní v ČR.
Struktura daní v ČR.
DAŇ Z PŘÍJMŮ ZE ZÁVISLÉ ČINNOSTI
DAŇOVÝ SYSTÉM České republiky. Daňový systém České republiky je ve svých hlavních znacích podobný systémům většiny vyspělých zemí Daňový systém České.
ZÁKON O ROZPOČTOVÉM URČENÍ DANÍ č. 243/2000 Sb..  upravuje rozpočtové určení daně z přidané hodnoty, daní spotřebních, daní z příjmů, daně z nemovitostí.
VY_32_INOVACE_ Daňová soustava.
Daňová reforma - reformní novela 2013 JUDr. Radim Boháč, Ph.D
definice daně přímé daně (daň z příjmu, majetkové daně) nepřímé daně
Podniková ekonomika.
Daňový systém České republiky
Veřejné finance Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Číslo materiáluVY_62_INOVACE_EKO_4S_RE_33_09 NázevDaně Druh učebního materiálu Prezentace PředmětEkonomika Ročník4 Tématický celekDaňový systém AnotaceVysvětlení.
Daňová soustava – přímé daně III. Ing.František Balák Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Petr Benda Název materiálu: Daně – opakování II Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKO.OA
Majetkové daně Daň z nemovitostí Silniční daň Daň dědická Daň darovací Daň z převodu nemovitostí.
DANĚ Seznámení se základními typy daní VY_32_INOVACE_7A18 Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Mgr. Karel Hübner.
OSVČ – sociální zabezpečení 2014
Důchodové daně Petr Mrkývka.
Daňová teorie a politika
Zdanění subjektů terciárního sektoru
Účtování daní a dotací „3“
Finanční a rozpočtové právo
Daň z příjmů fyzických osob - závislá činnost a funkční požitky
Stabilizace veřejných rozpočtů – novely daňových předpisů Michal Radvan Za využití Kalousek, M. Návrhy změn právních předpisů. Daňová reforma 2008 – 2010.
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1114Ročník:4. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Hospodářský výsledek a DPFO Téma: Nezdanitelné ásti podle.
Druhy daní Daně FO.
ZÁLOHY NA DAŇ Z PŘÍJMU. Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1271Ročník:3. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Mzdy Téma: Záloha na daň z příjmu.
Základní prvky daňové techniky
1 Optimalizace daní a odvodů podniku VŠFS, Zima 2006 Jiří Přibyl.
DANĚ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kamila Tkáčová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Autor:Mgr. Jitka Hříbková Číslo DUMu:VkO9 - 7 Datum ověření ve výuce: Téma: Daně Tématický okruh: Stát a národní hospodářství Vzdělávací obor:
{ Roční zúčtování záloh na daň z příjmu fyzických osob ze závislé činnosti a funkčních požitků a daňového zvýhodnění Adam Linek Adam Buchta a kol. Finanční.
Daň z příjmů právnických osob Mgr.Eva Kolářová, Ph.D. Tato prezentace vznikla za podpory projektu FRVŠ č.2714/2007.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E18.15 Ročníktřetí.
DANĚ Inovace profesního vzdělávání ve vazbě na potřeby Jihočeského regionu CZ.1.07/3.2.08/
DAŇOVÁ SOUSTAVA. Daňová soustava  Členění na přímé (z příjmu a majetkové) a nepřímé  Kdo je plátce a poplatník?  Daně přímé  Daň z příjmu FO a PO.
E K O N O M I K A Daně, daňová soustava. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
DANĚ a jak na ně. daň odvody do veřejných rozpočtů (státu a obce) odvody do veřejných rozpočtů (státu a obce) daň: přímá z příjmů z příjmů z nemovitostí,
Přímé daně Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Švejdová. Dostupné z Metodického portálu cz, ISSN: ,
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jitka Jirmanová Název materiálu:
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Marcela Zahrádková NÁZEV:VY_62_INOVACE_01B_20_Fiskální politika TEMA:Finanční gramotnost.
Daň z příjmů fyzických osob. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Ing. Veronika Dostálková MBA Daňová soustava Finanční gramotnost 3. ročník Září 2012.
Daňová soustava v ČR Daně tvoří významnou část příjmů státního rozpočtu a jsou významným nástrojem ovlivňování ekonomiky státem Daně tvoří významnou část.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E18.14 Ročníktřetí.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Osnova: 1.Význam daňové soustavy 2.Definice daně 3.Právní úprava daní 4.Rozdělení daní v ČR 5.Základní pojmy 6.Otázky k opakování s řešením 7.Zdroje Daňová.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
 Daň – je zákonem stanovená a zpravidla pravidelně se opakující platba do státního rozpočtu  Využití daní – pro financování potřeb státu – školství,
DAŇOVÁ SOUSTAVA.
Zdanění fyzických osob poskytujících služby
Podniková ekonomika.
DAŇOVÁ SOUSTAVA CHARAKTERISTIKA DANÍ.
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Daně VY_32_INOVACE_44_890 Projekt.
DAŇOVÁ SOUSTAVA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Účtování DPH účet 343.
Daň z příjmů fyzických osob
Daň z příjmů fyzických osob
DUM - Digitální Učební Materiál
Transkript prezentace:

Ing. Jana Korytárová, Ph.D. Daňová soustava ČR Přednáška 9. 11. 2005 Ing. Jana Korytárová, Ph.D. P6_Daňová soustava

Daňová soustava České republiky byla koncipována v roce 1992 s platností od 1. 1. 1993. Zákon č.212/1992 Sb., o soustavě daní, ve znění zákona č.302/1993 Sb. Daně se dělí na daně: přímé, nepřímé, k ochraně životního prostředí. P6_Daňová soustava

daň z příjmů fyzických oso daň z příjmů právnických osob Daně přímé daně z příjmů daň z příjmů fyzických oso daň z příjmů právnických osob daň z nemovitostí daň silniční daň dědická a darovací daň z převodu nemovitostí P6_Daňová soustava

Daně přímé - Daň z příjmů fyzických osob Předmět daně z příjmů fyzických osob příjmy ze závislé činnosti a funkční požitky příjmy z podnikání a jiné samostatně výdělečné činnosti příjmy z kapitálového majetku příjmy z pronájmu ostatní příjmy P6_Daňová soustava

Daně přímé - Daň z příjmů fyzických osob Postupy a podmínky pro výpočet daně je uveden v Zákoně č. 586/92 Sb. o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů Pro jednotlivé typy příjmů se stanoví dílčí daňové základy tak: - že se zohledňují výnosy a náklady (příjmy a výdaje), které jsou specifikovány zákonem - lze doložit účetnictvím nebo použít paušálních nákladů - procento paušálních nákladů je dáno zvlášť pro jednotlivé typy dílčích daňových základů - daňový základ je rozdíl mezi výnosy a náklady upravený o odpočitatelné položky – nezdanitelný základ Daň se počítá ze součtu dílčích daňových základů P6_Daňová soustava

Daně přímé Daň z příjmu fyzických osob nezdanitelný základ na poplatníka (38 040 Kč) na manželku (manžela) nezdanitelné částky ve vazbě na různý stupeň invalidity nezdanitelný základ u poplatníka, který se soustavně připravuje na budoucí povolání studiem nebo předepsaným výcvikem až do věku 26 let dary bezpříspěvkoví dárci krve a další Pozn.: na vyživované dítě je daňové zvýhodnění P6_Daňová soustava

Zdravotní a sociální pojištění Daňová soustava odděluje příspěvky na zdravotní a sociální pojištění od daňových povinností: a) pojistné na sociální zabezpečení a příspěvek na politiku zaměstnanosti Sazby pojistného z vyměřovacího základu činí: U zaměstnance 8%, z toho 1,1% na nemocenské pojištění 6,5% na důchodové zabezpečení 0,4% na státní politiku zaměstnanosti U zaměstnavatele 26%, z toho 3,3% na nemocenské pojištění 19,5% na důchodové zabezpečení 3,2% na státní politiku zaměstnanosti b) pojistné na všeobecné zdravotní pojištění U zaměstnance 4,5% U zaměstnavatele 9% P6_Daňová soustava

Daně přímé - Daň z příjmů fyzických osob Sazba daně je klouzavě progresivní. Základ daně Daň Ze základu přesahujícího do 109 200 15% od 109 200 do 218 400 16 380 + 20% 109 200 Kč od 218 400 do 331 200 38 220 + 25% 218 400 Kč od 331 2000 a více 66 420 + 32% 331 200 Kč P6_Daňová soustava

Daně přímé – Daň z příjmu právnických osob Postupy a podmínky pro výpočet daně je uveden v Zákoně č. 586/92 Sb. o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů. Základ daně = daňové výnosy – daňové náklady Náklady daňového poplatníka: - náklady a výdaje, které nikdy nelze pro potřeby zákona o dani z příjmu za daňové uznat - náklady, které jsou daňové jen za určitých přesně stanovených podmínek - náklady, které jsou vždy daňové P6_Daňová soustava

Daně přímé – Daň z příjmu právnických osob daňový základ se upraví o odčitatelné položky například: - ztráta minulých let - určité % ceny nově pořízeného dlouhodobého hmotného majetku (procento, typ dlouhodobého hmotného majetku a podmínky uplatnění lze uplatňovat slevu z již vypočtené daně. Sleva je dána absolutní částkou a je poskytovaná poplatníkům, kteří zaměstnávají osoby tělesně postižené Sazba daně z příjmu právnických osob je 26 % (od 1.1.2006 24%) z daňového základu. P6_Daňová soustava

Daně přímé - Daň z nemovitostí Zákon č.338/1992 Sb., ve znění pozdějších předpisů. Plátcem daně je vlastník nemovitosti, za určitých podmínek nájemce. Daň z nemovitosti má dvě části – daň z pozemků a daň ze staveb. V obou částech daně z nemovitosti je poměrně rozsáhlé osvobození od placení daně. P6_Daňová soustava

Daně přímé - Daň z nemovitostí Základ daně u pozemků se stanoví buď procentem z ceny (pozemky sloužící zemědělství) nebo absolutní částkou – např. u stavebních pozemků. Základ daně ze staveb je vypočítán jako součin zastavěné plochy a sazby za 1 m2. Sazba se liší podle účelu stavby. P6_Daňová soustava

Daně přímé - Daň z nemovitostí základ daně se dále násobí koeficientem, který vyplývá z počtu obyvatel obce, na jejímž katastrálním území nemovitost leží. Koeficient se pohybuje v rozmezí 0,3 – 4,5 a obec může koeficient zvýšit o 1 kategorii nebo snížit o 1-3 kategorie. Koeficienty mohou být stanoveny i pro jednotlivé části obce (daň z nemovitosti je vždy příjmem obecního rozpočtu) Daňové přiznání je poplatník povinen podat do 31. 1. následujícího daňového období, splátky na daň a termíny plateb stanoví zákon o dani z nemovitosti. P6_Daňová soustava

Daně přímé - Daň silniční Zákon č.16/1993 Sb., ve znění pozdějších předpisů. Platí poplatník za vozidla, určená k podnikání. Zákon o silniční dani uvádí poměrně rozsáhlé osvobození od placení silniční daně. Sazba daně je dána absolutní částkou, u osobních automobilů se řídí obsahem motoru, u nákladních automobilů hmotností nebo počtem náprav. P6_Daňová soustava

Daně přímé - Daň silniční V případě zahraničních dopravců se silniční daň stanoví denní sazbou násobenou počtem dnů na průjezd Českou republikou. Zaplacenou silniční daň může poplatník uplatnit jako daňový náklad u daně z příjmu fyzických osob z podnikání a u daně z příjmu. P6_Daňová soustava

Daně přímé - Daň dědická a darovací Zákon č.357/1992 Sb., ve znění pozdějších předpisů Základem daně je cena movitého a nemovitého majetku, který byl získán děděním nebo darováním. V případě daně dědické se od této ceny odečítají závazky zůstavitele , majetek osvobozený od daně, notářské poplatky a náklady na pohřeb zůstavitele. Sazba daně je klouzavě progresivní. Její výše je dána velikostí dědictví či daru a příbuzenským vztahem. P6_Daňová soustava

Daně přímé - Daň z převodu nemovitostí Zákon č.357/1992 Sb., ve znění pozdějších předpisů. Poplatníkem je nejčastěji prodávající, nabyvatel je v tomto případě ručitelem. Základ daně je stanoven na základě ceny zjištěné podle zvláštního předpisu a to i v případě, že skutečná prodejní cena nemovitosti je nižší. Sazba daně je 5% ze základu daně. P6_Daňová soustava

Zákon č.235/2004 Sb., ve znění pozdějších předpisů daň spotřební Daně nepřímé daň z přidané hodnoty Zákon č.235/2004 Sb., ve znění pozdějších předpisů daň spotřební Zákon č.353/2003 Sb., ve znění pozdějších předpisů P6_Daňová soustava

Daně nepřímé - Daň z přidané hodnoty je hlavní příjmovou položkou státního rozpočtu. Plátcem daně jsou osoby, jejichž obrat za nejvýše 12 měsíců přesáhne částku vyšší než 1.mil.Kč nebo se dobrovolně registrují jako plátci daně. Předmětem daně je zboží nebo služby, které podléhají zdanitelnému plnění. Zákon o dani z přidané hodnoty přesně stanoví, co je za zdanitelné plnění považováno. P6_Daňová soustava

Daně nepřímé - Daň z přidané hodnoty Sazby daně – 19 % základní sazba daně na zboží a služby – v přílohách 1 a 2 obsaženy zboží a služby podléhající snížené 5% sazbě daně Zdaňovací období je 1 měsíc při obratu nad 10 mil. Kč, čtvrtletí při obratu pod 10 mil. Kč. Poplatník si může změnit daňové období ze čtvrtletního na měsíční za předpokladu, že je to pro něj výhodnější a jeho roční obrat je více než 2 mil. Kč. P6_Daňová soustava

Daně nepřímé - Daň z přidané hodnoty P6_Daňová soustava

Daně nepřímé - Daň z přidané hodnoty Při dovozu zboží do České republiky podléhá toto zboží DPH. Vývoz zboží do zahraničí je osvobozen od povinnosti uplatnit DPH na výstupu. P6_Daňová soustava

Daně nepřímé - Daň spotřební Plátci daně jsou všechny právnické a fyzické osoby, které v tuzemsku vybrané výrobky vyrábějí nebo kterým mají být vyvážené nebo dovážené vybrané výrobky propuštěny. daň z uhlovodíkových paliv a maziv daň z lihu daň z piva daň z vína daň z tabáku a tabákových výrobků P6_Daňová soustava

Daně nepřímé - Daň spotřební Zdaňovací období je kalendářní měsíc. Sazby daně jsou ustanoveny pro celé území ČR a vycházejí z pevných částek za jednotku množství. V tomto smyslu zákon stanoví např.: Motorové benziny 11 840 Kč/1 000 l Líh (100% alkohol) 265 Kč/ litr etanolu Vína šumivá 23,40 Kč/ litr Cigarety filtrové délky do 7 mm 0,94 Kč/ kus Cigarety filtrové délky nad 7 mm, Doutníky 0,96 Kč/ kus P6_Daňová soustava

Daně nepřímé - Daň k ochraně životního prostředí Ekologické daně nebyly od roku 1993 nijak definovány. Ekologické aspekty se částečně projevují v ostatních daních, nejvíce v daních z příjmů. P6_Daňová soustava