Mgr. Dana Havlíková. Cílem podpora tzv. dobré praxe ve výuce. Od r. 2011 poskytovatelem kurzů ČJ v rámci Státního integračního programu (SIP): 2012: Brána.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výuka anglického jazyka s interaktivní tabulí a e-learningem
Advertisements

Matika krokem  Proč? - motivy vzniku
Psychologie pro manažery Projekt ESF v Opatření 3.3 Rozvoj celoživotního učení Registrační číslo projektu: CZ / /0018.
Základní škola, Slavkov u Brna, Malinovského 280
Čeština pro cizince a azylanty – B1 (učebnice, cvičebnice, metodika)
ADAPTAČNÍ KURZ aneb první společný krok s novou třídou „Jsme na jedné lodi“ září v Janově nad Nisou.
Téma 2: Učitel a jeho pedagogická činnost 2. část
Diagnostika vnitřních podmínek výuky
Příprava na hodinu dějepisu, organizace výuky dějepisu
Martin Sycha Konference UNIV 2 KRAJE Ostrava Další vzdělávání v ČR.
„Jekhetanes“ aneb spolu Sophia Dvořáková. KDO JSME? Šance pro Tebe je nestátní nezisková organizace. Šance pro Tebe působí v Pardubickém kraji, sídlo.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Hodnocení klíčových kompetencí ZŠ Jablunkov 2009/102010/11.
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
Benchmarking Benchmarking je metoda řízení kvality, která zapojené
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
Didaktické prostředky
Etická výchova ve školách – projekt 2010 Začínáme u mladé generace.
KURZY PRO VYSOKOŠKOLSKÉ PEDAGOGY doc. Ing. Pavel Krpálek, CSc
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
OPEN LEARNING Moderní výuka odborných cizích jazyků 89% žáků cítí potřebu umět cizí jazyk pro svou budoucí práci, NIDV, červen 2012 Brno, 4. červen 2014,
Jana Bischofová Milan Hrdlička
Konference projektu APSYS Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe ODBORNÁ JAZYKOVÁ.
SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ MINIMUM pro azylanty a osoby požívající doplňkové ochrany Pavel Pořízek.
Aktuální problémy v přípravě učitelů (Komise pro přípravu učitelů Rady VŠ) Materiál pro 17. zasedání předsednictva Rady VŠ dne
On-line forma výuky Cvičení z techniky a technického vzdělávání Zpracoval: Jan Drobný (209671)
Evaluační strategie a evaluační plán Prabir Ganguly EURO SERVICE GROUP, s.r.o. Seminář “Sebehodnocení projektu v rámci CIP EQUAL“, 27.
Struktura výuky.
Projekt Podpora učitelů ve zvyšování kvality jejich práce „PUČ“
 Pilotní kurz pro pedagogy MUDr. Iveta Matějovská, CSc.
PROJEKT HUMAN STEP Výroční konference NTS F,
PARTNER PROJEKTU OBCHODNÍ AKADEMIE A STŘEDNÍ ZEMĚDĚLSKÁ ŠKOLA BRUNTÁL Ing. Ladislav Konopka Bruntál
v rámci projektu Mentoring a Magistrát Ing. Zbyněk Nejezchleba
Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání -
Klíčové kompetence, výchovné a vzdělávací strategie Náměty a zkušenosti, jak pracovat s KK a VVS.
Rozdíly v trénování dorostu a žactva. Školení trenérů 3.třídy Hradec Králové
Zpracovala: Simona Hyková
1 Ja “Zaměstnanec přichází kvůli firmě, ale odchází kvůli manažerovi“ Jak efektivně vzdělávat manažery Mgr. Petra Voráčová INC Consulting spol. s r.o.
MODERNÍ TRENDY V ŘÍZENÍ ŠKOL interaktivní program rozvoje pokročilých manažerských a personálních dovedností pro ředitele škol a školských zařízení a jejich.
Průřezová témata klíčových kompetencí
Zapojení ZŠ Krnov, Dvořákův okruh 2 do projektu. Mgr.Ivana Procházková Krnov
Poradenství pro zdravotně postižené Pojetí a přínos kurzu Anna Kučerová.
KARIÉRNÍ SYSTÉM ŘEDITELŮ
Příprava na vyučovací hodinu a její vyhodnocení
Projektová výuka na školách HEURÉKA CZ, spol. s r.o vzdělávací společnost pro podporu a rozvoj efektivity a adaptability lidských zdrojů a mezilidských.
Výuka českého jazyka pro cizince na Vysoké škole hotelové v Praze 8
Vendula Slámová Markéta Otáhalová Jitka Wagenknechtová
1 Evaluace a hodnocení EvaluaceAutoevaluace ©. 2 EVALUACE /Autoevaluace EVALUACE vyjadřuje souhrnně teorii, metodologii a praxi veškerého hodnocení nejrůznějších.
„Pomáháme imigrantům stát se našimi spoluobčany.“ Příprava učitelů na výuku češtiny jako cizího jazyka Mgr. Lenka Pavelková, MSc. 1.
VÝSTUPY Z DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ POTŘEB MATEŘSKÝCH ŠKOL A ZÁKLADNÍCH ŠKOL pro ORP ŠUMPER Mgr. Ivana Hanáková.
Profese učitele z pohledu praxe střední školy (vážně i nevážně) Duben 2008.
Vytrvalostí a dalším vzděláváním k vyšším kompetencím v oblasti tělesné kultury a zdravého životního stylu SPORTEM PRO LEPŠÍ ŽIVOT Vzděláváním k vyšším.
 Souhrn hybných činitelů v činnostech, učení a osobnosti  Skutečnosti, které jedince podněcují, podporují nebo naopak tlumí, aby něco konal či nekonal.
ČESKÝ JAZYK A LITERATURA Praktická aplikace teoretických poznatků z hláskosloví Online diskuse k virtuální hospitaci – Open Gate, gymnázium.
Tisková konference k pětiletému výročí zavedení EtV jako DVO.
Volný čas dětí a mládeže Průběh semináře PROČ? Smysl a cíl CO? Čeho si všímáme? JAK? Způsob zjišťování údajů Pozorování, sběr údajů REFERÁTY Požadavky.
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Didaktické prostředky
INTERAKCE KOMUNIKACE PEDAGOGICKÁ KOMUNIKACE
Rozvoj týmové spolupráce prostřednictvím pohybových aktivit
Projekt Impuls / Seminář
Projekt Impuls / Seminář
PROFESE UČITELE Radek Šír.
Pedagogická komunikace 8. lekce: Proxemika
ROZVOJ INTELEKTUÁLNÍHO KAPITÁLU A VZDĚLÁVÁNÍ ZAMĚSTNANCŮ
Práva dítěte Výchova k občanství
Prezentační a komunikační dovednosti
NÁRODNÍ PROGRAM ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ V ČR
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY 2018/19 Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PRAHA 7 Strossmayerovo nám. 4
Transkript prezentace:

Mgr. Dana Havlíková

Cílem podpora tzv. dobré praxe ve výuce. Od r poskytovatelem kurzů ČJ v rámci Státního integračního programu (SIP): 2012: Brána češtině otevřená 2013: Česky s přehledem 2014: Čeština bez hranic.

Situace v r. 2013: Více než 40 kurzů:  skupinové kurzy pro dospělé  kurzy pro děti azylantů  individuální kurzy (kurzy v domácím prostředí, kurz pro neslyšící azylantku). 200 studentů (z toho 25 dětí). Státy: Kazachstán, Bělorusko, Sýrie, Uzbekistán, Afganistan, Rusko a dalších 22 zemí.

 Vstupní testování.  Výběr lektora a učebnice ( Čeština expres 1-3, Czech Step by Step, Česky krok za krokem).  Zahájení kurzu.  400 hodin výuky (obvykle čtyři hodiny týdně).  Zdokonalovací školení (dvakrát ročně) + hospitace.  Závěrečné testování (úroveň B1, A2 a A1).  Nástavbový kurz (Komunikace s úřady, U lékaře, Pracovně právní problematika, Školství a komunikace ve škole, Práce s internetem/Bydlení).

 Písemný plán lekce.  Komunikační a gramatický cíl.  Rozvoj všech řečových dovedností.  Výukové techniky a strategie.  Formulace zadání a metajazyk vyučujícího.  Gramatická vysvětlení adekvátní úrovni studujících.  Podíl prostoru k mluvení studentů.  Rovnoměrné zapojování všech účastníků kurzu.  Podíl samostatné práce studentů.

 Rovnoměrné zapojování všech účastníků kurzu.  Podíl samostatné práce studentů.  Zaměření na přesnost a plynulost.  Práce s chybou a způsoby opravování chyb.  Čitelný a přehledný zápis na tabuli.  Komunikační schopnost vyučujícího a schopnost výuky bez zprostředkovacího jazyka.  Atmosféra lekce a vztah vyučujícího a studenta.

 Vstupní dokument pro veřejnou diskuzi: Tvorba profesního standardu kvality učitele (MŠMT).  Kvalita učitelovy práce má vyšší dopad na výsledky studentů než např. počet studentů ve skupině či různorodost skupiny.  Lektor se má na základě systematické reflexe profesně rozvíjet – především z vlastní potřeby.

 Učitel se připravuje na výuku, stanovuje si cíle a ví, z čeho pozná, že cíle bylo dosaženo.  Učitel diferencuje nároky na studenty. Neexistují žádné osnovy, protože výuku musíme velmi individualizovat (analfabeti, apod.).  Student si má látku osvojit přímo v lekci. Z důvodu obtížné životní situace azylantů není obvykle prostor pro domácí samostudium.

PŘÍSTUP UČITELE KE STUDENTŮM: Učitel:  přistupuje ke studentům bez předsudků, zejména národnostních, náboženských a sociálních  je empatický a znalý problematiky práce s azylanty, a proto ví, co mohou být tabu témata  vyjadřuje studentům důvěru a pozitivní očekávání (očekává úspěšné zvládnutí jazyka).

ATMOSFÉRA PŘI VÝUCE: Učitel:  má kvalitní mluvený projev a vhodně užívá prostředky neverbální komunikace  podporuje soudržnost skupiny a aktivně vytváří přátelskou atmosféru, která bezpochyby přispívá k větší efektivitě výuky.

STRATEGIE VÝUKY: Učitel:  využívá širokého spektra výukových metod, s důrazem na aktivitu studentů  v případě potřeby dokáže improvizovat a měnit strategie.  rozvíjí u studentů vnitřní motivaci k učení  individualizuje výuku.

HODNOCENÍ STUDENTŮ: Učitel:  hodnotí výsledky učení vzhledem k individuálním možnostem studentů  podporuje u studentů sebehodnocení  v případě potřeby vysvětluje a zdůvodňuje své postupy a požadavky, aby studenti chápali smysl a cíl jednotlivých aktivit.

Učitel:  analyzuje svou činnost vzhledem k cílům výuky  využívá zpětné vazby od studentů a metodiků ke zkvalitňování své práce  je motivován ke svému profesnímu rozvoji a sebevzdělávání.  je modelem etického chování a kultivovaných mezilidských vztahů.

PROČ JE ČEŠTINA DŮLEŽITÁ? 1. Znalost češtiny vám zlepší kvalitu života. 2. Někde se domluvíte jen česky. 3. Čeština vám pomůže na úřadě, ve škole, u lékaře, při hledání práce. Pomůže vám najít si přátele.

PROČ JE DŮLEŽITÉ CHODIT DO KURZU? 3. Dělejte vše, co vám doporučí učitel. Je to odborník, který vás naučí jazyk krok za krokem. 4. Když vynecháte lekci, bude pro vás těžší navázat na látku probíranou v následující lekci. Požádejte učitele o pomoc. 5. Když vynecháte lekci, možná příště opět nebudete motivovaní přijít.

7. Když něčemu nebudete rozumět, zeptejte se. 8. Na každou lekci noste učebnici. 9. Nebojte se dělat chyby ! 10. Nevyhýbejte se hrám, tleskání apod. Podobné aktivity zefektivňují proces učení.

 Ortodoxní muslimové nesmí být přítomni hudební produkci ani divadlu.  Někdy je třeba umožnit jim vykonání pravidelné modlitby.  Během ramadánu bývají studenti dehydrovaní a vyčerpaní.  Muslimové nesmí jíst vepřové maso, ani želatinové bonbony.

 Projekt byl na jaře r rozšířen o výuku několika rodin z Barmy.  Jedna z rodin žije v Poděbradech, kde se o ni stará pobočka ČČK.  Manželé jsou mladí, ale mají už 4 děti, poslední se narodilo v ČR.  Pomoc ČČK je materiální i nemateriální.  „Lidská solidarita je hodnota, o které není třeba příliš mluvit, ale o to více je třeba ji naplňovat.“

Děkuji za pozornost!