CzechInvest - Regionální kancelář Brno

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vzdělávání pro konkurenceschopnost mýty a příležitosti Ing. Markéta Novotná Praha.
Advertisements

Strukturální fondy na MŠMT Setkání českých technologických platforem
Regionální kancelář pro Ústecký kraj
Regionální kancelář agentury CzechInvest v Pardubickém kraji Programy podpory podnikáni v oblasti RLZ v období Ing.Tomáš Vaníček, ředitel regionální.
CzechInvest – Váš partner pro podnikání v ČR Ing. Marian Piecha, Ph.D., LLM | generální ředitel Praha, 3. prosinec 2013.
MOŽNOSTI FINANCOVÁNÍ PROJEKTOVÝCH ZÁMĚRŮ V NOVÉM PROGRAMOVACÍM OBDOBÍ EU
Průřez financováním podnikatelských projektů ze strukturálních fondů EU.
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
MSP v české ekonomice a dotační podpora z EU a státních prostředků.
CzechInvest Koncepce podpory investic
Fond soudržnosti EU v ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do.
Věda v Olomouci III. Agentura CzechInvest Lenka Gondová Olomouc
CzechInvest - Regionální kanceláře - představení produktů a služeb, aktuální dotační příležitosti Regionální kancelář pro Královéhradecký a Pardubický.
Praha a fondy EU Programové období 2007 – 2013 Markéta Reedová náměstkyně primátora HMP.
Strategie čerpání evropských fondů v období 2007 až 2013: Konkurenceschopná česká ekonomika Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Tento projekt je spolufinancovaný z Evropského fondu regionálního rozvoje. Akce se koná v rámci Programu cezhraničnej spolupráce SR-ČR pod názvem.
Program INOVACE Projekty na ochranu práv průmyslového vlastnictví
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
CzechInvest Karlovarský kraj Ing. Hana Nucová Regionální kancelář CzechInvestu pro Karlovarský kraj červen 2005.
CZECHINVEST Agentura pro podporu podnikání a investic
Evropský sociální fond a podpora zaměstnávání
„Dotační možnosti z OPPI“ 1. Operační program Podnikání a Inovace 2007 – 2013 aktuální výzvy – Školicí střediska, Marketing 2.
Podpora konkurenceschopnosti regionů z OPPI
Operační program Podnikání a inovace
Úvodní slovo předsedy MV OPPI Vystoupení zástupce DG Regio Informace ŘO o plnění úkolů z minulého jednání výboru Informace o aktuálním stavu OPPI Informace.
OP Průmysl a podnikání Základní informace o programu.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Operační program Podnikání a inovace Ing. Marian Piecha odbor strukturálních fondů, MPO.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Úvod do regionální politiky EU v ČR Eurocentrum Praha,
29. května 2008 Operační program Podnikání a inovace Soňa Michálková Agentura pro podporu podnikání a investic CzechInvest.
1 Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační infrastruktura a inovační proces v krajích Manfred Hellmich Praha 29. listopadu 2005.
EKO-ENERGIE Operační program Podnikání a inovace Ing. Tomáš Severa Regionální projektový manažer České Budějovice
Krajský úřad Libereckého kraje SEMINÁŘ Možnosti spolufinancování projektů ze strukturálních fondů Evropské unie prostřednictvím operačních programů.
Financování regenerace brownfieldů z Operačního programu Podnikání a inovace Mgr. Alena Chodovská
Operační programy Praha OP Praha Adaptabilita OP Praha Konkurenceschopnost.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Úspěšnost čerpání OPPI a budoucnost OP PIK.
Operační program Podnikání a inovace (OPPI) Vladimír Kebo, Sněm RVŠ 22.listopadu 2007.
EU MY 50+ Úspěšně realizované projekty z OPPI Mgr. Alena Chodovská Regionální kancelář pro Ústecký kraj CzechInvest.
ROP: FINANCE PRO VÁŠ INVESTIČNÍ ZÁMĚR Výroční konference Regionálního operačního programu Střední Morava Zlín, 8. září 2009.
Mgr. Martina Chamasová Ředitelka regionální kanceláře Hradec Králové Operační program Podnikání a inovace (OPPI)
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu Podpora inovací ve firmách.
Infrastruktura pro inovační podnikání a alternativní formy financování Ing. Jaroslav Branda.
AGENTURA CZECHINVEST 6. června 2012 CZECHINVEST Agentura pro podporu podnikání a investic Ing. Petr Bernát Ředitel regionální pobočky pro Liberecký kraj.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
SEMINÁŘ SVAZU CHEMICKÉHO PRŮMYSLU OPERAČNÍ PROGRAM PRŮMYSL A PODNIKÁNÍ aktuální stav a výhled pro období let Praha 23. května.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Podpora podnikání ze SF EU OP Podnikání inovace Globální cíl: zvýšit do konce programovacího období konkurenceschopnost české ekonomiky a.
Operační program Průmysl a podnikání 2004 – 2006 Výsledky, hodnocení a dopady pro nové programovací období 2007– června 2009 Praha.
K O N F E R E N C E Ministerstva průmyslu a obchodu ČR 14. června 2007 Michnův palác, Praha OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE Investice do Vaší budoucnosti.
FONDY EU Programové období
OP Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (op pik)
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Operační program Podnikání a inovace.  proplacená podpora: 17,2 mld. Kč  Dotace: 10 mld. Kč  Úvěry a záruky: 6 mld. Kč  Technická asistence: 1,2 mld.
Strukturální fondy EU a priority MŠMT Ondřej Liška ministr školství, mládeže a tělovýchovy.
Naplňování krajských priorit za přispění evropských zdrojů z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko Prezentuje: Jaroslav Palas
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic „ Aktuální možnosti podpory podnikání" Ing. Marie Černošová | Ředitelka regionální kanceláře 19.
Konference INOVACE JE ZÁKLAD VAŠÍ EXISTENCE Brno,
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Podpora výzkumu, vývoje a inovací na MPO Ing. Martin.
Srovnání současného a budoucího programovacího období v ČR Ing. Jarmila Modrá Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 8. listopadu 2006.
Možnosti financování správy majetku a provozu budov z Evropských strukturálních fondů Aktuální výzvy, potenciál IROP a vícezdrojové financování Michal.
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Kateřina Čočková, regionální projektová manažerka.
Strukturální fondy – nové možnosti, nové zkušenosti… Ing. Radim Konečný
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Výroční zpráva o stavu podnikání v Ústeckém kraji za rok 2017
Podpora podnikání ze SF
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Transkript prezentace:

CzechInvest - Regionální kancelář Brno IV. Regionální sympozium „Od programů k projektům“ Patrik Reichl Hodonín, 24. – 25. duben 2007

Obsah -- Představení služeb agentury CzechInvest, činnosti regionálních kanceláří -- Výsledky programovacího období 2004 – 2006 -- Operační program průmysl a podnikání -- Podpora podnikání v novém programovacím období 2007-2013 -- představení Operačního programu podnikání a inovace (OPPI)

CzechInvest Zákazníkům poskytujeme následující služby: přístup k prostředkům státní podpory administrace programů EU na podporu podnikání podpora rozvoje průmyslových zón a podnikatelských nemovitostí pomoc při realizaci investičních projektů zprostředkování státních investičních pobídek podpora českých subdodavatelů rozvoj podnikatelské infrastruktury -- státní agentura a služby jsou bezplatné

Role regionálních kanceláří v SF 2004-06 do konce programového období zejména tyto aktivity: monitoring projektů (příjem monitorovacích zpráv, konzultace) žádosti o platbu (kontrola, administrace, poradenství) změnová řízení v realizaci projektů poradenství při realizaci projektů kontroly na místě (členové kontrolní skupiny)

Role regionálních kanceláří v SF 2007-13 zajišťují publicitu programů, aktivně zvyšují podvědomí o programech poskytují informace o programech podpory podnikání poskytují konzultace a návod jak získat dotace na podporu podnikání pomáhají s přípravou (předložením) žádosti o podporu z fondů EU pomáhají s novými postupy v implementaci (eAccount, metodické poradenství) provázejí žadatele během celého projektového cyklu hledají příležitosti pro efektivní využití SF EU v regionu tj. velká část činnosti RKCI v min. období byla zejména administrativní, nyní se posouvají směrem k aktivnímu vyhledávání vhodných projektů, práci s klienty masivnější propagace specializace RKCI na určité oblasti programů/projektů Klientský přístup

Aktuální výstupy programovacího období 2004 – 2006

Hlavní výsledky RK CI Brno (2004 – 02/2007) -- Počet podaných žádostí do OPPP - Počet podpořených projektů v OPPP / hodnota podpořených projektů 2686 / 5 944 348 446 Kč (od 07/2004 do 26.6.2006 včetně TA)

Úspěšnost JMK v OPPP V Jihomoravském kraji bylo v letech 2004 – 2006 podáno celkem 369 žádostí o podporu, které administrovala RK Brno. Celkově bylo žádáno o částku přesahující 2,8 mld. Kč. Schválených projektů pak bylo 194 s hodnotou schválených dotací přes 1,044 mld. Kč. Úspěšnost podaných žádostí byla 52,6 %.

Operační program Rozvoj lidských zdrojů -- Program PROFESE – dotace na specifické vzdělávání zaměstnanců podnikatelských subjektů -- 364 podaných žádostí (ve třech výzvách) -- podpořeno 172 projektů (3. kolo v hodnocení) -- celková výše přiznané podpory přes 180 mil. Kč

CASE STUDIES

PŘÍKLAD ÚSPĚŠNÉHO PROJEKTU Z programu ROZVOJ I. – ELAKOV s.r.o. Rozvoj a modernizace výrobní základny s důrazem na využití špičkových výrobních technologií a zvýšení konkurenceschopnosti našeho podniku. Cíl projektu: modernizace výrobního parku: 2 CNC obráběcí centra (frézovací a soustružnické), CNC měřící optické zařízení pro kontrolu výrobků, konvenční frézka, soustruh Náklady projektu: celkové náklady projektu byly 18,6 mil. Kč firma získala dotaci ve výši 8,55 mil. Kč.

PŘÍKLAD ÚSPĚŠNÉHO PROJEKTU Z programu INOVACE I PŘÍKLAD ÚSPĚŠNÉHO PROJEKTU Z programu INOVACE I. – Výzkumný ústav textilních strojů Liberec a.s. Projekt : Zavedení výroby pneumatických tkacích strojů CAMEL. Cíl projektu: Příprava a zavedení výroby pneumatických tkacích strojů typu CAMEL Tkací stroj CAMEL je výsledkem vlastního výzkumu a vývoje VÚTS Náklady projektu: celkové náklady 32,8 mil.Kč, celkové uznatelné náklady 26 mil. Kč firma získala dotaci ve výši 12,8 mil. Kč. Projekt zvítězil v soutěži Podnikatelský projekt roku 2005 v kategorii Projekt s největším inovačním potenciálem.

o strukturálních fondech Základní informace o strukturálních fondech Programovací období 2007 - 2013

Finanční prostředky na politiku soudržnosti (2007 – 2013) Celkem: 308,1 mld. EUR Staré vs. nové země: Staré země: 51,7 % Nové země (vč. Bulharska a Rumunska): 48,3 % Cíle: Cíl 1: Konvergence Cíl 2: Regionální konkurenceschopnost a zaměstnanost Cíl 3: Evropská územní spolupráce ČR: 26,7 mld. EUR (cca 775 mld. Kč) Cíl 2 Politika soudržnosti = strukturální politika = regionální politika (jedná se více méně o synonyma) Na evropské úrovni vznikla v 70. Letech, kdy do EU vstupují země s rozdílnou ekonomickou úrovní, uvnitř ES tedy roste rozdíl jak mezi zeměmi navzájem, tak se stupňují i rozdíly uvnitř zemí. V roce 1974 vzniká ERDF (Evropský fond regionálního rozvoje), ze kterého jsou financovány výdaje na snižování těchto rozdílů Cíl 3 Cíl 1

Operační programy v ČR 2007 - 2013 mil EUR (odhad) % OP Podnikání a inovace (OPPI) 3 041,20 11,75 OP Výzkum a vývoj pro inovace (OP VaVpI) 2 070,60 8 OP LZ a Zaměstnanost (OP LZZ) 2 588,20 10 OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost (OP VpK) 1 811,80 7 OP Životní prostředí (OP ŽP) 5 176,50 20 OP Doprava (OP Dopr.) 5 564,70 21,5 Integrovaný operační program (IOP) 1 941,20 7,5 Regionální operační programy (ROP) 3 429,40 13,25 OP Technická pomoc (TP) 258,8 1 Celkem 25 882,30 100 Bez domácího spolufinancování.

Operační program Podnikání a inovace 2007 - 2013

OP Podnikání a inovace Charakteristika: -- navazuje na Operační program Průmysl a podnikání (OPPP) 2004 – 2006 -- hlavní programový dokument realizace politiky hospodářské a sociální soudržnosti v sektoru průmyslu -- významný nástroj realizace Koncepce rozvoje MSP na období 2007-2013 -- celé území ČR s výjimkou hlavního města Prahy Navazuje na Operační program Průmysl a podnikání (OPPP), který byl vyhlášen po vstupu České republiky do Evropské unie pro zkrácené programovací období let 2004-2006. Operační program Podnikání a inovace (OPPI) je hlavním programovým dokumentem realizace politiky hospodářské a sociální soudržnosti v sektoru průmyslu a významným nástrojem realizace Koncepce rozvoje malého a středního podnikání na období 2007-2013. Bude realizován v rámci cíle "Konvergence" a bude se vztahovat na celé území České republiky s výjimkou hlavního města Prahy.

OP Podnikání a inovace Charakteristika: Zdroj spolufinancování: -- Evropský fond pro regionální rozvoj (ERDF) Celková alokace: -- 100 mld. Kč (tj. zhruba 14,3 mld. Kč ročně) -- tj. 11,75 % z celkové sumy ze SF EU pro ČR Řídicí orgán: -- Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR Spolufinancován bude z Evropského fondu pro regionální rozvoj (ERDF – European Regional and Development Fund), přičemž celková alokace na tento program pro příští rozpočtové období činí přes 100 mld. Kč(tj. zhruba 14,3 mld. Kč ročně). To představuje 11,75 % z celkové sumy ze strukturálních fondů EU pro ČR. Řídicím orgánem OPPI je Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR.

OP Podnikání a inovace Globální cíl (2007 – 2013) „Do konce roku 2013 zvýšit konkurenceschopnost české ekonomiky… … a přiblížit inovační výkonnost sektoru průmyslu a služeb úrovni předních průmyslových zemí Evropy. ".

OP Podnikání a inovace Specifické cíle (2007 – 2013) -- aktivitu malých a středních podniků -- Zintezivnit: -- zavádění inovací, technologií, výrobků a služeb -- rozvoj služeb pro podnikání: -- poradenské -- informační -- inovační činnost v průmyslu -- Zvýšit -- účinnost užití energií v průmyslu a využití obnovitelných, příp. i druhotných zdrojů energie

OP Podnikání a inovace Specifické cíle (2007 – 2013) -- Povzbudit spolupráci sektoru průmyslu s výzkumem a vývojem -- Zefektivnit využití lidského potenciálu v průmyslu -- Zkvalitnit podnikatelskou infrastrukturu

Priority OPPI 1. Vznik firem 2. Rozvoj firem 3. Efektivní energie 4. Inovace 5. Prostředí pro podnikání a inovace 6. Služby pro rozvoj podnikání První dvě části jsou zaměřeny na oblast podnikání a inovací. Podpora se zaměřuje na vznik nových a rozvoj již existujících firem, zejména inovačně orientovaných. Důraz je kladen na zavádění nových technologií včetně ICT, podporu patentových aktivit, podporu ekologické energetiky a podporu inovací včetně rozvíjení firemních kapacit pro VaV. Pro rozvoj podnikání a inovací musí být vytvořeno vhodné prostředí. Proto je podporována také kooperace mezi podniky, zejména MSP, a dalšími subjekty. Nezbytné je vytvoření potřebné infrastruktury pro podnikání a inovace – rozvoj podnikatelských nemovitostí, center transferu technologií, vědecko-technologických parků. Zajištěny musí být kvalitní poradenské a informační služby a to i v oblasti mezinárodního obchodu. Podpora se dále soustředí na zlepšení podmínek pro rozvoj lidských zdrojů.

Priority, programy, alokace OPPI Prioritní osa Oblast podpory Program Alokace 1. Vznik firem 1.1 Podpora začínajícím podnikatelům START 2,6 % 1.2 Využití nových finančních nástrojů Jeremie 2. Rozvoj firem 2.1 Bankovní nástroje podpory MSP PROGRES 21,8 % ZÁRUKA 2.2 Podpora nových výrobních technologií a ICT v podnicích ROZVOJ ICT a strategické služby ICT v podnicích 3. Efektivní energie 3.1 Úspory energie a obnovitelné zdroje EKO-ENERGIE 4,0 % 4. Inovace 4.1 Zvyšování inovační výkonnosti podniků INOVACE 22,4 % 4.2 Kapacita pro průmyslový V a V POTENCIÁL 5. Prostředí pro podnikání a inovace 5.1 Platformy spolupráce SPOLUPRÁCE 38,4 % PROSPERITA 5.2 Infrastruktura pro rozvoj lidských zdrojů ŠKOLICÍ STŘEDISKA 5.3 Infrastruktura pro podnikání NEMOVITOSTI 6. Služby pro rozvoj podnikání 6.1 Podpora poradenských služeb PORADENSTVÍ 7,9 % 6.2 Podpora marketingových služeb MARKETING Alokace v % z celkové alokace pro celý OPPI. Po sečtení Priority 1 – 6: 97.1 % (zbylé 2,9 % je technická pomoc).

OP Podnikání a inovace Priorita 1 – Vznik firem Cíl: -- zvyšovat motivaci k zahájení podnikání -- zintenzivnit aktivitu malých a středních podniků -- vytvářet podmínky pro využití nových finanční nástrojů pro zahájení podnikání 1.1 Podpora začínajícím podnikatelům -- START 1.2 Využití nových finančních nástrojů

OP Podnikání a inovace Priorita 2 - Rozvoj firem Cíl: -- Zaváděním nových výrobních technologií a služeb pro podnikání zvýšit konkurenceschopnost podniků. 2.1 Bankovní nástroje podpory MSP -- PROGRES -- ZÁRUKA 2.2 Podpora nových výrobních technologií a ICT v podnicích -- ROZVOJ -- ICT a strategické služby -- ICT v podnicích

OP Podnikání a inovace Priorita 3 - Efektivní energie Cíl: -- Zvýšit účinnost užití energií v průmyslu a využití obnovitelných, případně i druhotných zdrojů energie (vyjma podpory spaloven). 3.1 Úspory energie a obnovitelné zdroje energie -- program EKO-ENERGIE

OP Podnikání a inovace Priorita 4 - Inovace Cíl: -- Posílit inovační aktivity podniků - zavádění inovací: -- technologií -- výrobků -- služeb 4.1 Zvyšování inovační výkonnosti podniků -- INOVACE 4.2 Kapacity pro průmyslový výzkum a vývoj -- POTENCIÁL

OP Podnikání a inovace Priorita 5 - Prostředí pro podnikání a inovace Cíl: -- Povzbudit spolupráci sektoru průmyslu se subjekty z oblasti V a V, -- zkvalitnit infrastrukturu pro průmyslový výzkum, technologický vývoj a inovace, -- zefektivnit využití lidského potenciálu v průmyslu -- zkvalitnit podnikatelskou infrastrukturu. 5.1 Platformy spolupráce -- SPOLUPRÁCE a PROSPERITA 5.2 Infrastruktura pro rozvoj lidských zdrojů -- ŠKOLICÍ STŘEDISKA 5.3 Infrastruktura pro podnikání -- NEMOVITOSTI

OP Podnikání a inovace Priorita 6 - Služby pro rozvoj podnikání Cíl: -- Zintenzivnit rozvoj poradenských a informačních služeb pro podnikání. 6.1 Podpora poradenských služeb -- PORADENSTVÍ 6.2 Podpora marketingových služeb -- MARKETING

Výzvy programů OPPI -- 1. vlna - 1.3.2007 zahájení přijímání registračních žádostí: ROZVOJ a MARKETING -- 1. vlna - 16.4.2007 zahájení příjímání plných žádostí: -- 2. vlna - květen 2007: INOVACE, EKO - ENERGIE, ICT V PODNICÍCH -- 3. vlna - červen 2007: POTENCIÁL, ŠKOLÍCÍ STŘEDISKA, NEMOVITOSTI, PORADENSTVÍ, ICT A STRATEGICKÉ SLUŽBY -- 4. vlna - druhá 1/2 roku 2007: SPOLUPRÁCE, PROSPERITA, NEMOVITOSTI (BF)

regionální kancelář pro Jihomoravský kraj Děkujeï za pozornost brno@czechinvest.org CzechInvest regionální kancelář pro Jihomoravský kraj Holandská 3, Brno Tel. 543 422 780-5 www.czechinvest.org Agentura pro podporu podnikání a investic CzechInvest je příspěvkovou organizací Ministerstva průmyslu a obchodu ČR. © Copyright, CzechInvest 2006. Všechna práva vyhrazena