Kvalita a bezpečí pro naše pacienty – náš základní cíl Mezinárodní konference pořádána Svazem zdravotních pojišťoven ČR ve spolupráci s o Association Internationale.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Role odborné společnosti při sledování a zvyšování kvality
Advertisements

Integrovaný systém kvality v dalším profesním vzdělávání KVALITA V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ Liberec,
Novela zákona o veřejném zdravotním pojištění: iluze a skutečnost 23. září 2008.
Sociální správa - prosinec
Výsledky monitoringu kvality v České republice Pavel Kožený.
Moc výkonná ii VY_32_INOVACE_ 08 - Moc výkonná II.
Finanční možností svépomocných skupin
Evropský týden kvality, Praha, AKREDITACE ORDINACÍ VŠEOBECNÝCH PRAKTICKÝCH LÉKAŘŮ V ČESKÉ REPUBLICE MUDr. Mgr. Petr Struk Doc. MUDr. Bohumil.
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
Zabezpečení v případě nemoci a svízelných sociálních situacích Mgr. Hana Svobodová.
Restrukturalizace akutní lůžkové péče Ing. Petr Nosek náměstek pro zdravotní pojištění
OECD a finanční vzdělávání Stálá mise České republiky při OECD v Paříži Prof. Ing. Karel Dyba, CSc., velvyslanec Třetí mezinárodní konference k finanční.
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 8. dubna 2013.
Sociální zabezpečení a důchodová politika
Zdravotnictví V odvětví zdravotnictví v ČR je zaměstnáno pracovníků a výdaje státního rozpočtu do tohoto odvětví představuji asi 9% HDP. Po roce.
Autor: Jitka Krausová, ERCValné shromáždění ERC v ČR, 21. října 2005 Ekumenická rada církví v ČR.
Doporučené postupy nebo standardy – aspekty právní
Národní konference kvality ve veřejné správě – Brno 2013
Česká asociace adiktologů
Prevence násilí na pracovištích 1. 2 šikana mobbing zastrašování urážky výhrůžky sexuální obtěžování rasové ponižování diskriminace fyzické napadení STRES.
P. SHRNUTÍ DOBRÉ PRAXE ZE ZAHRANIČÍ Lenka Hrkľová Odborný garant mezinárodního projektu Péče o děti jako mezigenerační most Nikola Křístek odborný expert.
Národní síť Zdravých měst ČR Místní Agenda 21 Brno, NKQ, 20. února 2013.
Právo sociálního zabezpečení J.Kožiak. Předmět úpravy  Pojem Právní odvětví, které upravuje pomoc občanům v tíživé společenské situaci z veřejných zdrojů.
Systém zdravotní a sociální péče v České republice
ANECT a.s. – představení společnosti
EURES – vaše práce v Evropě
Vzpomínka k mezinárodnímu dni BOZP a informace k aktivitám Evropské agentury pro BOZP v roce 2007 RNDr. Sedlák, ředitel odboru bezpečnosti práce a pracovního.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Zkušenosti ze zavedení systému řízení bezpečnosti informací ve shodě s ISO a ISO na Ministerstvu zdravotnictví ČR Ing. Fares Shima Ing. Fares.
Řízení zdravotnictví z pohledu kraje – zdravotnické právo
VEŘEJNÉ ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ
Kvalita a bezpečnost IT ve zdravotnictví
Správa sociálního zabezpečení
SOLVIT efektivní řešení problémů na vnitřním trhu EU.
Státní správa.
Kvalita v českém zdravotnictví
Sociální zabezpečení Sociální služby
TÉMA 10 VÝDAJE NA SOCIÁLNÍ ZABEZPEČENÍ. Člověk se dostane v životě do nesnází, v nichž potřebuje pomoc a podporu - peněžní, věcnou i jinou POMOC může.
Sociální zabezpečení EU Administrativa. Administrativní komise úkoly vyřizování administrativních otázek a otázky interpretace vyplývající z tohoto nařízení.
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
Správa sociálního zabezpečení Nemocenské pojištění druhá část.
Správa sociálního zabezpečení
Individuální projekty MZ Globální granty Porada hlavních sester ČR Lékařský dům.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Národní síť Zdravých měst ČR Zdravotní plán města.
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 lll INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM INTEGROVANÝ OPERAČNÍ.
Národní politika BOZP a příprava Národního akčního programu BOZP pro období konference Společně bezpečně v EU – Partnerství v prevenci rizik.
Globální akční plán WHO pro zdraví pracovníků na období Pavel Urban Státní zdravotní ústav WHO spolupracující centrum pro pracovní lékařství.
 Legislativa  Infrastruktura veřejné správy  Projekty  Finance  Informace.
© NSZM ČR Národní síť Zdravých měst ČR Setkání Zdravých měst a realizátorů MA21 v Kraji Vysočina Jihlava, 12. ledna 2015.
Sociální politika Definice Objekty sociální politiky Předmět sociální politiky Úrovně sociální politiky osobní rozsah věcný rozsah.
STABILIZACE A REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Priority ministra zdravotnictví Tomáše Julínka pro funkční období Praha,
Zdravotnické systémy - 1 Zdravotnické systémy Pro zajištění zdravotní péče vytváří státy v oblasti organizace zdravotnictví určitou soustavu zdravotnických.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
STÁLÝ ZDRAVOTNĚ HUMANITÁRNÍ PROGRAM MEDEVAC
Ing. Jaromír Gajdáček, Ph.D., MBA
Sociálně ekonomické důsledky pracovních úrazů a nemocí z povolání
Standardizace odborné zdravotní péče
Ošetřovatelství v primární péči
REFORMA VEŘEJNÉHO ZDRAVOTNÍHO POJIŠTĚNÍ Z POHLEDU ZDRAVOTNÍ POJIŠŤOVNY
BLEP061p Řízení ekonom. a právo
Centrum mezistátních úhrad Tereza Hylmarová
Role sektorových rad jako reprezentantů zaměstnavatelů v procesech NSK
Národní diabetologický program (NDP)
Správa sociálního zabezpečení
Tomáš Šedivec Odbor Hlavního architekta eGovernmentu
KONFERENCE PRO ŘEDITELE A EKONOMY POSKYTOVATELŮ SOCILNÍCH SLUŽEB
Ing. Ladislav Friedrich, CSc.
Správa sociálního zabezpečení
Transkript prezentace:

Kvalita a bezpečí pro naše pacienty – náš základní cíl Mezinárodní konference pořádána Svazem zdravotních pojišťoven ČR ve spolupráci s o Association Internationale de la Mutualité (AIM) a o Joint Commission International (JCI) pod záštitou Ministerstva zdravotnictví ČR u příležitosti Předsednictví ČR v EU Pořádaná v Praze ve dnech března 2009.

Svaz zdravotních pojišťoven České republiky (SZP ČR) vznikl dne jako nástupnická organizace Sdružení zdravotních pojišťoven, které bylo ustaveno v roce Od sdružuje osm zaměstnaneckých zdravotních pojišťovenv České republice. Pokrývá cca 40 % populace, což představuje cca 4 miliony pojištěnců. Svaz zdravotních pojišťoven se stal v roce 1995 členem korespondentem mezinárodní organizace AIM a v říjnu 2002 byl přijat za řádného člena AIM. Kvalita a bezpečí pro naše pacienty – náš základní cíl - pořadatelé

Joint Commission International (JCI) byla ustavena v roce 1997 jako divize Joint Commission Resources, Inc. (JCR), soukromého neziskového přidruženého člena Joint Commission. JCI šíří po celém světě poslání Joint Commission tím, že napomáhá mezinárodním zdravotnickým organizacím, agenturám a výborům pro veřejné zdravotnictví, ministerstvům zdravotnictví a dalším subjektům zlepšovat kvalitu a bezpečnost péče o pacienty ve více než 80 zemích. Kvalita a bezpečí pro naše pacienty – náš základní cíl - pořadatelé

Association Inernationale de la Mutualité (AIM) je uskupením autonomních orgánů pro oblast zdravotního pojištění a sociálního zabezpečení. AIM slouží svým členům tím, že zastupuje jejich nejrůznější zájmy na rozličných grémiích a fórech. Je obecně považována za spojnici mezi svými členy a vládami, nevládními organizacemi a zainteresovanými subjekty na poli sociálních a zdravotních služeb a za mluvčí sdružení a organizací ve zdravotní a sociální oblasti. Sdružuje členskou základnu z celého světa. Založena v roce Kvalita a bezpečí pro naše pacienty – náš základní cíl - pořadatelé

Celkový počet účastníků 113. Počet zúčastněných zemí 9 – USA, Maroko, Slovensko, Turecko, Maďarsko, ČR, Belgie, Holandsko, Dánsko. Účastníky byli poskytovatelé zdravotní péče, plátci zdravotní péče, účastníci z řad profesních sdružení i pacientských organizací, zástupci státních orgánů a organizací. Kvalita a bezpečí pro naše pacienty – náš základní cíl účastníci

Aktuální informace o stavu systému veřejného zdravotního pojištění v rámci členských států AIM. Aktuální informace o stavu systému veřejného zdravotního pojištění v ČR. Výsledky monitoringu kvality v ČR. Nakupování zdravotní péče v zaměstnaneckých zdravotních pojišťovnách v ČR. Kvalita holandské zdravotní péče a úloha zdravotních pojišťoven. Centrum spolupráce Joint Commission International a WHO pro řešení v oblasti bezpečí pacientů. Standardy a posudkový postup / posudkové řízení/certifikace Joint Commission International. Hlavní principy Joint Commission International v oblasti kvality zdravotní péče a bezpečí pacientů. Kvalita a bezpečí pro naše pacienty – náš základní cíl Hlavní témata

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPaS) ústřední orgán státní správy zodpovědný za sociální zabezpečení Ministerstvo zdravotnictví Česká správa sociálního zabezpečení Orgán státní správy řídí MPaS Správa pracovních úřadů Organizační sekce MPaS Zdravotní pojišťovny - nezávislé subjekty Zaměstnavatel Úřady práce ODPOVĚDNOSTODPOVĚDNOST Peněžité dávky v období nemoci a mateřství Důchody Dávky v nezaměstnanosti Rodinné dávky Porodné Pohřebné Spolupracují v sociálních otázkách Ministerstvo obrany speciální složka Ministerstvo spravedlnosti speciální složka Ministerstvo financí speciální složka Ministerstvo vnitra speciální složka Okresní úřady - orgány státní správy - spravované Ministerstvem vnitra Věcné dávky (zdravotní péče) Peněžité dávky v případě pracovního úrazu nebo nemoci z povolání - náhrada škody Soukromé pojišťovny - povinné pojištění odpovědnosti zaměstnavatelů Zvláštní kategorie: armáda, soudy a vězeňská stráž, celní správa, policie Systém zdravotní a sociální péče v České republice

Smluvní garance kvality a dostupnosti - průběžné zvyšování kvalifikace lékaře - ordinační doba - komplexní hodnocení výsledků - projekty s prvky řízené péče Certifikáty kvality řízení Hodnocení výsledků léčby v porovnání s ostatními zdravotnickými zařízeními Vývoj nástrojů pro popis a hodnocení produkce zdravotních výkonů DRG, seznam zdravotních výkonů NRCZástupciZdravotní Národní referenčnízdravotnickýchpojišťovny centrumzařízení MZ Hlavní oblasti pro zvyšování kvality zdravotní péče

Kvalita z pohledu pacienta –dostupnost v čase v místě –kvalita organizace procesu léčby –doprovodné služby a vztah ošetřujícího personálu a lékařů Kvalita z hlediska lékaře –organizace činnosti zdravotnického řízení- „ISO 9000“ - certifikáty –měření kvality podle statistických výsledků a parametrů léčby v porovnání s ostatními zdravotnickými zařízeními –měření kvality dotazníkovými akcemi Kvalita z hlediska plátce –průkazné výsledky – NRC od roku 2007 –stupeň odborného vzdělání a průkazného zvyšování kvalifikace (postupně od roku 2008) –dodržování parametrů dostupnosti a organizace léčebné péče –specializovaná akreditovaná centra – odborné fórum – společná aktivita MZ a NRC –léčebné standardy Kvalita zdravotní péče

Ing. Ladislav Friedrich CSc. szpcr.cz Děkuji Vám za pozornost.