Návrhy Evropské komise

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Evropa 2020 Integrované směry
Advertisements

Východiska EU pro zaměření priorit Olomouckého kraje v kohezní politice EU Budoucnost Olomouckého kraje v rámci kohezní politiky EU 2014+,
Vazby OP Doprava a IROP pro období Vysoká škola mezinárodních a veřejných vztahů Praha Ing. Květoslava Kořínková, CSc. Seminář IDS Žďár nad Sáz.
Představení Generálních sekretářů a generálního zmocněnce Aktuální stav přípravy 2014 – 2020.
Aktuální proces přípravy programového období 2014+
Od Evropských fondů k Operačním programům
ZKUŠENOSTI S VYUŽÍVÁNÍM PŘEDVSTUPNÍ POMOCI EU PHARE / ISPA Ministerstvo financí Centrum pro zahraniční pomoc Ing. Ludmila LEFNEROVÁ.
MOŽNOSTI FINANCOVÁNÍ PROJEKTOVÝCH ZÁMĚRŮ V NOVÉM PROGRAMOVACÍM OBDOBÍ EU
Příprava Operačního programu Doprava února 2013 Fond soudržnosti Evropský fond pro regionální rozvoj Evropská unie Investice do vaší budoucnosti.
Aktuální stav čerpání evropských fondů Příprava na další programovací období z pohledu regionů Mgr. Radko Martínek hejtman Pardubického kraje.
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
MSP v české ekonomice a dotační podpora z EU a státních prostředků.
Strategie dopravy ČR ve vztahu k IDS
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
Evropský sociální fond v kontextu politiky soudržnosti Ing. Světlana Navarová, vedoucí oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV.
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
Příprava, řízení a realizace programů a projektů ERDF a KF Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní.
Fond soudržnosti EU v ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do.
Pozice Prahy v podpoře VaVaI z evropských fondů v období Mgr. Zdeňka Bartošová vedoucí oddělení metodiky a strategie odbor evropských fondů.
Regionální politika a strukturální fondy Evropské unie
Nástroj změny v místním prostředí
Co je nového v evropských fondech Datum: Místo: Ostrava David Sventek.
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
172. Žofínské fórum: "Evropské fondy " Potřebujeme investice, potřebujeme evropské fondy? Jan Michal vedoucí Zastoupení Evropské komise v České.
30. září 2014 Vodňany EVROPSKÁ ÚZEMNÍ SPOLUPRÁCE
Evropské fondy 2014 a odpadové hospodářství
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Tento projekt je spolufinancovaný z Evropského fondu regionálního rozvoje. Akce se koná v rámci Programu cezhraničnej spolupráce SR-ČR pod názvem.
1 Inovace 2007 Týden výzkumu, vývoje a inovací Operační programy na období Doc. Ing. Karel Šperlink, CSc.prosinec 2007.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Příprava programového období Aktuální proces přípravy programového období Zpracoval: Nazim Afana Datum: duben 2013.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Daniel Braun 1. náměstek ministra Výsledky střednědobého hodnocení, návrh rozvojových cílů.
Strukturální politika
Evropský sociální fond Jana Kouřilová Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Projekt je spolufinancován Evropskou unií a Českou republikou Atlas Labe na území Královéhradeckého kraje prezentace výsledků projektu.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Členství ČR v EU II. Regionální politika EU března 2010.
Úvod do problematiky Evropské unie. Historie Společenství průmyslová revoluce II. světová válka Schumanův plán Evropské společenství uhlí a oceli (ESUO)
FONDY EU Programové období
FONDY EU Programové období
Členství ČR v EU I. Regionální politika EU a postavení ČR.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Členství ČR v EU I. Regionální politika EU a postavení ČR.
Naplňování krajských priorit za přispění evropských zdrojů z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko Prezentuje: Jaroslav Palas
Příprava na období 2014 – 2020 Cíl 2 „Evropská územní spolupráce“ Ostrava, 29. listopadu 2012.
Program rozvoje venkova na období možnosti podpor pro obce Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Srovnání současného a budoucího programovacího období v ČR Ing. Jarmila Modrá Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 8. listopadu 2006.
Konference „Další profesní vzdělávání“ Pardubice 26. září 2006 Mgr. Jaroslava Barbara Sporková Evropské strukturální fondy v České republice v období 2007.
Kulatý stůl pro NNO k problematice přípravy NRP Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
Fondy EU programové období Projektový management ve sportu Seminář ke 2. přednášce Mgr. Pavel Mrnuštík.
Informační setkání k přípravě Olomouckého kraje na kohezní politiku EU , Jeseník.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Příprava na programovací období východiska a přístupy.
Strategie a bariéry při využívání prostředků OPD2 a CEF k realizaci infrastrukturních projektů Mgr. Milan Feranec Ministerstvo dopravy ČR Fond soudržnosti.
Dotační programy v období DRAHOSLAV CHUDOBA, DABONA s.r.o. 1.
Program rozvoje venkova Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Operační program URBACT III.  (Operační) program Evropské územní spolupráce kofinancovaný z Evropského fondu pro regionální rozvoj  Navazuje na program.
Strukturální politika Fondy. Cíle strukturální politiky Stírání strukturálních rozdílů - mezi odvětvími - Mezi regiony Dokážete určit, který region (stát)
Fondy EU programové období 2014 – 2020 Fakulta sportovních studií Projektový management ve sportu Mgr. Pavel Mrnuštík 1.
Školení pro zaměstnance SSČ, v.v.i. Podpora ekonomických systémů na pracovištích AV ČR v oblasti projektového řízení Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Regionální politika EU v období
Rozvoj inovací v EU.
Nástroj změny v místním prostředí
Strukturální politika
EU Moravskoslezský kraj a příležitosti budoucí kohezní politiky
Transkript prezentace:

Návrhy Evropské komise Evropská politika hospodářské a sociální soudržnosti 2014 – 2020 (tj. politika soudržnosti označovaná také jako regionální politika) Návrhy Evropské komise 1

V rámci Evropské politiky soudržnosti je investováno do … Podpory malých a středních podniků Školení Úspory energií Obnovitelných zdrojů energie Dopravy Spolupráce regionů Výzkumu a inovace 2

Míra spolufinancování projektů Maximální míra příspěvku EU na jednotlivé akce (projekty): nepřesáhne 50 % celkových nákladů na konkrétní akci. V členských státech, na něž se vztahuje Fond soudržnosti (pro země s HDP méně než 90 % EU 27 tj. týká se i ČR), se příspěvek Unie zvyšuje na 75 %. 5 % automaticky představuje příspěvek se SR U některých projektů (výzkum, vzdělávání, ….) dotace pro příjemce může činit až 100 % Brusel 1. srpna 2011 – Evropská komise se dnes dohodla na opatřeních, která by měla významně přispět k oživení některých nejproblematičtějších ekonomik EU. Podle návrhu bude šesti zemím umožněno, aby na projekty, které v současnosti spolufinancují s Evropskou unií, přispívaly nižšími částkami než doposud. Řecku, Irsku, Portugalsku, Rumunsku, Lotyšsku a Maďarsku tak Komise umožní využít dodatečného spolufinancování ze strany EU, které je nezbytné pro uskutečnění projektů na podporu růstu a konkurenceschopnosti ve všech těchto zemích.Tyto země tak v době, kdy jejich národní rozpočty čelí velkému tlaku, ušetří vlastní finanční prostředky a budou moci uskutečnit i programy, které doposud nemohly realizovat kvůli nedostatku vnitrostátního financování, což v důsledku představuje příliv dalších finančních prostředků do ekonomik těchto zemí.

Dokument Evropa 2020 je výchozí dokument který definuje 5 oblastí, spíše politických cílů EU, kterých má být dosaženo do r. 2020 Zaměstnanost - mělo by být zaměstnáno 75 % populace ve věku 20 až 64 let. Inovace - 3% HDP Evropské unie by měly být investovány do výzkumu a vývoje. Klimatické změny - mělo by být dosaženo cílů dle zásady klima / energie „20/20/20“ . Vzdělání - podíl osob s nedokončeným vzděláním by měl být pod 10% a nejméně 40% populace ve věku 30 až 34 let by mělo mít dokončené vysokoškolské vzdělání nebo vzdělání srovnatelné. Chudoba - zmírnit chudobu s cílem zbavit nejméně 20 milionů obyvatel rizika chudoby či odloučení.

Národní cíle ČR stanovené na základě strategie Evropa 2020 I. Zaměstnanost Vláda ČR předloží EK národní cíl celkové míry zaměstnanosti ve výši 75%. Národní dílčí cíl míry zaměstnanosti žen: 65 %. Národní dílčí cíl míry zaměstnanosti starších pracovníků: 55 %. Národní dílčí cíl „snížení míry nezaměstnanosti mladých osob“ (15-24 let): snížení o třetinu oproti roku 2010. Národní dílčí cíl „snížení míry nezaměstnanosti osob s nízkou kvalifikací“: snížení o čtvrtinu ve srovnání s rokem 2010. Národní dílčí cíl snížení administrativní zátěže podnikatelů oproti r. 2005: 30 %. Národní dílčí cíl zvýšení produktivity práce oproti r. 2010: 20 %. II. Investice do výzkumu a vývoje Vláda ČR předloží EK národní cíl investic do výzkumu a vývoje ve výši 2,7 % HDP. III. Zvyšování energetické účinnosti Vláda ČR prozatím nepředloží EK národní cíl úspory spotřeby primárních energetických zdrojů.

IV. Vzdělání Vláda ČR předloží EK národní cíl poměru vysokoškolsky vzdělaných lidí ve věku 30-34 let ve výši 32 %. Vláda ČR předloží EK národní cíl poměru žáků předčasně opouštějících vzdělávací zařízení ve výši 5,5 %. V. Sociální začleňování a snižování chudoby Vláda ČR předloží EK cíl udržet hranici počtu osob ohrožených chudobou materiální deprivací nebo žijících v domácnostech bez zaměstnané osoby do roku 2020 oproti roku 2008. ČR však současně vyvine úsilí vedoucí ke snížení počtu osob ohrožených chudobou, materiální deprivací nebo žijících v domácnostech bez zaměstnané osoby o 30000 osob. Tato hodnota odpovídá snížení počtu těchto lidí na úroveň pod 15 procent oproti současnému stavu (15,3 %).

Navrhovaný rozpočet EU pro roky 2014-2020 Návrhy vydané Komisí v červnu 2011 v rámci víceletého finančního rámce (VFR) pro roky 2014-2020 Politika soudržnosti 33 % (336 miliard EUR) Ostatní politiky (zemědělství, výzkum, externí atd.) 63 % (649 miliard EUR) Infrastrukturální fond „Connecting Europe Facility“ na propojení evropské energetické, dopravní a digitální sítě 4 % (40 miliard EUR)

Postup vyjednávání OP s EK 15.3.2012 EK představila „Společný strategický rámec“ (SSR), který je pro členské státy vodítkem při formulaci nových OP a stanovení investičních priorit pro další programové období. Členské státy budou tento rámec používat jako základ pro koncipování svých „Smluv o partnerství“ s Komisí, ve kterých se zavážou naplnit cíle formulované v SSR. Společný strategický rámec Partnerská zakázka Operační programy

Nabídka tematických cílů Výzkum a inovace Informační a komunikační technologie Konkurenceschopnost malých a středně velkých podniků (SME) Přechod k nízkouhlíkové ekonomice Přizpůsobení se klimatickým změnám, řízení rizik a předcházení rizikům Ochrana životního prostředí a účinné využívání zdrojů Udržitelná doprava a odstraňování problémů v klíčových síťových infrastrukturách Zaměstnanost a podpora mobility pracovních sil Sociální začlenění a boj proti chudobě Vzdělávání, dovednosti a celoživotní vzdělávání Budování institucionálních kapacit a efektivní práce orgánů veřejné správy

Struktura EU fondů Evropský fond pro regionální rozvoj (ERDF), Evropský sociální fond (ESF), Fond soudržnosti (FS), Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova (EZFRV) a Evropský námořní a rybářský fond (EMFF) Tyto fondy jsou hlavním zdrojem investic, které mají členským státům pomoci obnovit a zvýšit růst, zabezpečit hospodářské oživení spojené s vytvářením pracovních míst a současně zajistit udržitelný rozvoj v souladu s cíli strategie Evropa 2020.

Zjednodušení pravidel pro čerpání prostředků K tomu, aby intervence a investice byly realizovány ve vstřícném a transparentním prostředí, EK pracuje na zjednodušení a harmonizaci pravidel jednotlivých fondů, včetně pravidel pro oblasti rozvoje venkova, námořních záležitostí a rybolovu. Pět fondů by mělo být řízeno společným souborem pravidel. V prostředí ČR by mělo také dojít ke sjednocení pravidel čerpání prostředků z OP, stejné podmínky pro žadatele, jednotné informační prostředí, …..

Evropský fond pro regionální rozvoj (1) Cílem (ERDF) je posílení ekonomické, sociální a územní soudržnosti vyrovnáváním rozdílů mezi regiony. ERDF podporuje regionální a místní rozvoj a zeměruje se na: • výzkum, vývoj a inovace; • zlepšení přístupu k informačním a komunikačním technologiím a zvýšení jejich kvality; • změnu klimatu a přechod k nízkouhlíkové ekonomice; • podporu podnikání malých a středně velkých podniků; • služby obecného hospodářského zájmu; • telekomunikační, energetickou a dopravní infrastrukturu; • rozšiřování institucionálních kapacit a efektivní práci orgánů veřejné správy; • zdraví, vzdělání a sociální infrastruktury; • udržitelný rozvoj měst.

Evropský fond pro regionální rozvoj (2) Například ve více rozvinutých a přechodových regionech by mělo být nejméně 80 % prostředků přiděleno na úsporu energie a obnovitelné zdroje, inovaci a podporu malých a středně velkých podniků, z nichž minimálně 20 % má být přiděleno na úspory energie a obnovitelné zdroje. Méně rozvinuté regiony budou mít na výběr větší rozsah investičních priorit, podle rozsahu potřeb rozvoje. Přesto musí 50 % prostředků ERDE věnovat na úsporu energie a obnovitelné zdroje, inovaci a podporu malých a středně velkých podniků. Financování tzv. hard projektů (cca 60 % strukturálních fonů)

Evropský sociální fond (ESF) Je hlavním prostředkem EU, který investuje do lidí. Pomáhá nabízet více možností zaměstnání pro Evropany, podporuje kvalitu vzdělání a zlepšuje situaci nejvíce zranitelných lidí na hranici chudoby. Tzv. soft projekty (cca 40 % strukturálních fondů) Zaměření ESF na čtyři tematické cíle v rámci Unie: propagace zaměstnanosti a podpora mobility pracovních sil; propagace sociálního začlenění a boje proti chudobě; investování do vzdělávání, dovedností a celoživotního vzdělávání; posilování institucionálních kapacit a efektivní práce orgánů veřejné správy. Přesto by se ESF měl věnovat i dalším tematickým cílům, jako je podpora přechodu na nízkouhlíkovou ekonomiku odolnou vůči klimatu a účinně využívající zdroje; podpora využívání informačních a komunikačních technologií; podpora výzkumu, technologického rozvoje a inovací a podpora konkurenceschopnosti malých a středně velkých podniků.

Fond soudržnosti/Kohezní fond (CF) Fond se zaměřuje na podporu rozvoje chudších států (jejichž HDP je nižší než 90 % průměru EU27), nikoli regionů. Financuje investiční (infrastrukturní) projekty, avšak jen se zaměřením na dopravní infrastrukturu většího rozsahu (dálnice a silnice I. třídy, železnice, vodní doprava, řízení silniční, železniční, říční, námořní a letecké dopravy, městská doprava při dodržování zásad udržitelného rozvoje) a ochranu životního prostředí. Investice do oblasti životního prostředí: Sektor vody a odpadů Biologická rozmanitost včetně zelené infrastruktury Městské životní prostředí Nízkouhlíková ekonomika Investice do dopravy: Transevropská dopravní síť (TEN-T Trans-European Transport Networks – železniční a silniční koridory, letiště a vodní cesty) Systémy nízkouhlíkové dopravy a městská doprava Kohezní fond (Cohesion Fund), jinak také Fond soudržnosti, nepatří mezi strukturální fondy a jako zvláštní fond solidarity byl ustanoven v roce 1993 na pomoc čtyřem nejméně rozvinutým státům: Řecku, Portugalsku, Irsku a Španělsku. Na rozdíl od strukturálních fondů je tato pomoc určena na přímé financování velkých projektů v oblasti životního prostředí a rozvoje dopravy (tzn. ne programů).

Evropská územní spolupráce Jejím cílem je výměna zkušeností mezi národními, regionálními a místními aktéry z různých členských zemí i pro spojené jednání k nalezení obecných řešení společných problémů. Prostředky budou rozděleny následovně: • 73,24 % na přeshraniční spolupráci; • 20,78 % na nadnárodní spolupráci; • 5,98 % na meziregionální spolupráci.

Operační program „Páteřní infrastruktura“ řízený MD Nové operační programy pro období 2014 – 2020 – Podklad pro Dohodu o partnerství s EK(připravilo MMR) Operační program „Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost“ řízený MPO Operační program „Páteřní infrastruktura“ řízený MD Operační program „Zaměstnanost a vzdělávání“ řízený MPSV „Integrovaný regionální operační program“ řízený MMR Operační program „Praha – pól růstu ČR“ řízený Magistrátem hlavního města Prahy Operační program „Technická pomoc“ řízený MMR V rámci cíle Evropské územní spolupráce počítá dokument se sedmi přeshraničními operačními programy, pokračovat by měly také Program rozvoje venkova a Operační program rybářství. Konkrétní cíle pro rok 2015 Rybářství • Udržení stávající produkce sladkovodních ryb (2.1) • Modernizace zpracovatelských kapacit (2.2) • Zlepšení investičních možností výrobních a zpracovatelských podniků (2.3) • Snížení vlivu činností v odvětví rybářství na životní prostředí a podpora produkčních metod šetrných k životnímu prostředí (2.4) • Podpora modernizace výroby za použití inovativních výrobních metod a technologií (3.1) • Zlepšení jakosti a rozšíření sortimentu výrobků z ryb (3.2) • Zkvalitnění řízení OP Rybářství (5.1)

„Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost“ MPO Mezi prioritní oblasti by měla patřit podpora zlepšení přístupu MSP k financování jejich rozvoje. Podpora rozvoje podnikatelského prostředí (vzdělávání, poradenství). Podpora investic pro zavádění inovací. Podpora inovační meziinstitucionální spolupráce. Podpora využívání OZE a podpora úspor energie. Dotace do OP v r. 2007 – 2013 OP Doprava 21,5 % OP Životní prostředí 20 % OP Podnikání a inovace 11,75 % OP Výzkum, vývoj a inovace 8 %