Škola: Praktická škola dvouletá Vzdělávací okruh: Výživa a příprava pokrmů Vyučovací předmět: Příprava pokrmů Ročník: 2. Téma: Výživa člověka Učivo: Konzervace zeleniny a hub Průřezové téma: Mediální výchova
Konzervace zeleniny Konzervací nazýváme takovou úpravu poživatin, která prodlouží jejich trvanlivost Většina potravin má právě trvanlivost krátkou, rychle podléhá zkáze, vlastně se rozkládá a vznikají v ní látky, které jsou zdraví škodlivé – toxiny Způsoby konzervace – sušení, sterilace, mléčné kvašení a zamrazování Mikroorganizmy - to jsou hlavně bakterie, kvasinky a plísně Obr. 0 Obr. 1 Obr. 1 Obr . 2
Základní konzervační metody 1. Sušení Postup je podobný jako u ovoce, sušíme pouze zdravou zeleninu, sušíme pozvolna, ne na přímém slunci, zajistíme dobrý přísun vzduchu Co všechno sušíme? A. zelené natě, bylinky/majoránku, kopr, mateřídoušku, libeček/ Obr. 3 Obr. 4 B. lístky i plody keřů a rostlin /bobkový list, lístky jahod, malin, květy černého bezu, lípy, pampelišky, máty, kopřivy aj./ C. zdravé a jedlé houby /ne všechny druhy/ Hřib zvaný pravák
2. Konzervace mléčným kvašením Mléčné kvašení je velmi rozšířený způsob konzervace zeleniny, která tak neztrácí vitamín C. Tento způsob konzervace nejčastěji používáme pro nakládání zelí a okurek /rychlokvašek/, ale i směs nastrouhané kořenové zeleniny. Příprava kvašení nastrouhané zeleniny je jednoduchá. Nastrouhanou zeleninu stlačíme do sklenic, zalijeme teplým solným nálevem, přidáme koření a uzavřeme. Necháme kvasit 2-4 týdny při 20st.C, pak dáme do chladné místnosti. Obr. 5 Rychlokvašky Kysané zelí
Příprava RYCHLOKVAŠEK Příprava kysaného zelí Oblíbené jsou i rychlokvašky a kysané zelí jsou velkým zdrojem vitaminu c Příprava RYCHLOKVAŠEK Příprava kysaného zelí zelí očistíme, nakrouháme, přidáme cibuli, sůl a kmín, a šlapeme, až pustí šťávu zakryjeme a necháme 1-2 týdny kvasit v teplé místnosti /kolem 20st.C/ potom zelí dáme do chladu, nejlépe do sklepa, kde ještě 4-6 týdnů dokvašuje Obr. 7 čisté okurky dáme do nádoby, proložíme koprem a vinnými listy vodu svaříme se solí a teplým nálevem zalijeme okurky nádobu přikryjeme, necháme na teplém místě okurky jsou vykvašené již za několik dní Obr. 9 Obr. 6 Obr. 7
3. Sterilace - zavařování Sterilace je nejpoužívanější způsob konzervace zeleniny. Postup: Očištěnou zeleninu dáme do vyvařených sklenic, přidáme koření, cibuli a zalijeme nálevem – svařená vodu s octem solí a cukrem Dobře uzavřené sklenice sterilujeme 20-30 minut při 85st. C Takto konzervujeme okurky, papriky, rajčata, hrášek, květák, fazolky, zelí, cibulky a houby aj. Obr. 10 Obr. 9
Čím je zelenina měkčí, tím je kratší doba sterilace. Další způsob sterilace je sterilace v soli a v tuku. Používá se např. u hub, česneku aj. Obr. 12 Obr. 11 Čím je zelenina měkčí, tím je kratší doba sterilace. Obr. 12 Obr. 11 Obr. 13 Obr. 19
4. Zamrazování zeleniny a hub Je to velmi rychlý způsob konzervace zeleniny a hub /ty před zamrazováním podusíme/ Zamrazujeme vždy čerstvou a zdravou zeleninu a houby Čím je nižší teplota v mrazáku, tím zelenina déle vydrží Touto konzervací nedochází k úbytku vitaminu C Po rozmrazení zůstává chuť zeleniny a hub stejná jako před zamrazením Zamrazujeme téměř všechny druhy zeleniny včetně bylinek Po rozmrazení zeleninu ihned zpracujeme Obr. 14 Obr. 15 Obr. 16
Otázky pro zopakování učiva 1. Co je to konzervace? 2. Vyjmenuj druhy konzervace zeleniny a hub. 3. Jakými způsoby můžeme konzervovat mrkev, cibuli a brambory? 4. Kterou zeleninu zamrazujeme? 5. Co je to sterilace? 6. Popiš sterilaci okurek. Obr. 19 Obr. 17 Obr. 18
Autorkou materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Hana Kladnická Zdroje informací a obrázků:roje užité zdroje : Inernet Explorer /http://clanky.vareni.cz/konzervovani-zeleniny-a-ovoce/erecepty.ic.cz/tag/konzervace-zeleniny/ cs.wikipedia.org/Internet Explorer https://www.google.com/- obrázky Obr. 0 – svetmaminek.eu Obr. 1 -http://cz.123rf.com/photo_4449245_zelenina-v-koa-a-afa-ku.html Obr. 2 - ireceptar.cz Obr. 3 - hobby.idnes.cz Obr. 4 - fiftyfifty.cz Obr. 5 - hajany.com Obr. 6 - prostreno.bety.cz Obr. 7 - prozeny.cz Obr. 8 – topclanky.cz Obr. 9 – ireceptar.cz Obr. 10 - ireceptar.cz Obr. 11 - http://www.vitalia.cz/clanky/houby-rostou-co-s-nimi/ Obr. 12 – ireceptar.cz Obr. 13 - http://www.pension-relax.com/ Obr. 14 –potravinydomu.cz Obr. 15 http://kulkarnifarmfresh.com/products Obr. 16 - http://bebe.notrefamille.com/maman/bebe-0-3-ans/accueil-de-bebe/top-des-prenoms-difficiles-a-porter-diaporama/ikea-m83164.html Obr. 17 - www.vitalisplus.cz/Fotogalerie/Jablka-Vitalis Obr. 18 - www.facecook.cz/ Obr. 19 – Ireceptar.cz Použitý software: Microsoft Office PowerPoint 2010 (držitel licence ZŠPr a PrŠ, Vinohradská 54, Praha 2) Projekt je financován z Evropského sociálního fondu, ze státního rozpočtu ČR a z rozpočtu hl. m. Prahy prostřednictvím Operačního programu Praha – Adaptabilita.