Projekt Zkvalitnění vzdělávání pedagogických pracovníků v oblasti udržitelného rozvoje na školách Jihočeského kraje RČ: CZ.1.07/1.3.06/04.0018.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Cílené rozvíjení čtenářské gramotnosti ve výuce na 2. stupni ZŠ
Advertisements

Renata Schejbalová Konference AŘG , Přerov.
Biomonitoring volných vod Nové Hrady. Biomonitoring vod -zkoumá se obsah ropných látek, film na hladině -přestup kyslíku z atmosféry do vody omezen emulze.
Základní škola, Slavkov u Brna, Malinovského 280
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
PISA 2012 – oblast řešení problémů
PODPORA PŘÍRODOVĚDNÉHO A TECHNICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ NA STŘEDÍCH ŠKOLÁCH V JIHOMORAVSKÉM KRAJI Ing. Zdenka Kučerová.
Personální řízení a jeho úloha v podniku
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Plánování a řízení kariéry
Hodnocení ve výuce dějepisu Přednáška č. 12 AR 2011/2012.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Analýza pracovního místa Katedra řízení Ekonomická fakulta Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad Labem - Aplikovaný výzkum prof. Jiřina Jílková Biomedicínský výzkum Ústí nad Labem, 23. května
Gymnázium, Český Krumlov, Chvalšinská 112
Didaktika fyziky jako vědecká disciplína
Kurikulární projekty Učitelství praktického vyučování a odborného výcviku Bc. Studium kombinované 2010.
„RESTART ŠKOLNÍCH METODIKŮ“. Aktuální situace Koncepce státu  ICT koordinátor  Enviromentalista  Koordinátor ŠVP Kariérní řád.
Problematika systému přípravy učitelů a stav výuky tělesné výchovy na vysokých školách Materiál pro 21. zasedání předsednictva Rady vysokých škol dne 20.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Maturita 2015.
Kam po ZŠ?.  Splnil/a povinnou školní docházku v délce devíti let, nebo úspěšně ukončil/a základní vzdělávání před jejím splněním,  při přijímacím řízení.
Projekt Zkvalitnění vzdělávání pedagogických pracovníků v oblasti udržitelného rozvoje na školách Jihočeského kraje RČ: CZ.1.07/1.3.06/
Pracovní skupina Pracovní skupinu tvoří určitý počet osob na jednom pracovišti, kteří jsou spjatí společnou činností, vnitřní strukturou sociálních pozic.
Maturita 2011? Společná část Společná část 2 zkoušky 2 zkoušky Profilová část Profilová část 3 zkoušky 3 zkoušky.
INKLUZÍVNÍ VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ SE SVP
Jednoduché vyhledávání – Jednoduchý uživatel Bc. Helena Selucká Knihovna Jiřího Mahena v Brně sekce IVU: Čtenářská gramotnost.
 Pro hodnocení není žádný jednoznačný předpis či návod, žádná kuchařka.  Existují principy, metody, formy a prostředky a také specifické podmínky školy.
Výstupy z Úvodního semináře
Didaktické testy doc. Mgr. Antonín Staněk, Ph.D.
Projekt Zkvalitnění vzdělávání pedagogických pracovníků v oblasti udržitelného rozvoje na školách Jihočeského kraje RČ: CZ.1.07/1.3.06/
Každá (základní) škola má mít přehled o svých vzdělávacích výsledcích.
Vlastní hodnocení školy a školní vzdělávací program
ZÁKLADY SPECIÁLNĚPEDAGOGICKÉ DIAGNOSTIKY
Psychologické aspekty hodnocení a zkoušení ve vzdělávání dospělých
Hodnocení ve vzdělávání dospělých Mgr. Miroslava Dvořáková 2007.
Metody pedagogické diagnostiky
Maturita 2010 Společná část –2 zkoušky Profilová část –3 zkoušky.
1. Co chápete pod pojmem formát testu? délka testu (doba trvání, počet položek) dovednosti (které řečové dovednosti) počet částí typy položek (testových.
OBSAHOVÁ ANALÝZA TEXTU ● nekvantitativní způsob obsahové analýzy - kategorie se nezpracovávají numericky ● kvantitativní způsob obsahové analýzy -obsahové.
CERMAT 2007 Celostátní hodnocení výsledků vzdělávání žáků 9. tříd a odpovídajících ročníků víceletých gymnázií.
Metodika šetření PISA PhDr. Josef Basl, Ph.D.
Didaktika distančního vzdělávání Základní pojmy a vztahy.
Projekt Zkvalitnění vzdělávání pedagogických pracovníků v oblasti udržitelného rozvoje na školách Jihočeského kraje RČ: CZ.1.07/1.3.06/
Ekosystémy.
Didaktika přírodopisu 2 Konstrukce didaktického testu
Maturita 2011 Společná část Společná část 2 zkoušky 2 zkoušky Profilová část Profilová část 3 zkoušky 3 zkoušky.
Úlohy pro rozvoj přírodovědné gramotnosti
Hodnocení žáků. Zpráva OECD o hodnocení vzdělávání Česká republika 2012: Převládá sumativní hodnocení Velký důraz na známky Žáci jsou často zkoušeni ústně.
Výuka českého jazyka pro cizince na Vysoké škole hotelové v Praze 8
TEORIE A METODIKA VÝCHOVY Mgr. Kateřina Lojdová
ORGANIZAČNÍ FORMY VÝUKY
Mezinárodní šetření a jejich místo v činnostech České školní inspekce Mgr. Tomáš Zatloukal ústřední školní inspektor Závěrečná konference projektu Kompetence.
Přijímací řízení KOLO PŘIJÍMACÍHO ŘÍZENÍ termín podání přihlášek do přihlášky (na 2 školy nebo na 1 školu a 2 obory) kritéria.
SVĚTLANA HANUŠOVÁ NAĎA VOJTKOVÁ JIHLAVA Hlavní principy CLIL CLIL v zahraničí.
Strategie rozvoje obce – tvorba koncepčního dokumentu Strategie rozvoje města Ústí nad Labem na období fáze tvorby koncepčního dokumentu Mgr.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
CLIL zkušenosti Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.1 – Zvyšování kvality ve vzdělávání.
Anotace – Kočkovité šelmy Anotace - Pracovní list k procvičení plynulého čtení s porozuměním, schopnosti k zapamatování si podrobností na základě odpovědí.
Přijímací řízení
přijímací řízení Na STŘEDNÍ ŠKOLY
Reforma školství, kurikula a systém kurikulárních dokumentů
PROFESE UČITELE Radek Šír.
Výsledky mezinárodního výzkumu OECD
Vztahy mezi organismem a prostředím – ekologická přizpůsobivost organismu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka.
Komplexní systém hodnocení
Standardy pro základní vzdělávání
Pedagogika II Mgr. Kateřina Lojdová
Školní vzdělávací program
Základní škola a mateřská škola ANGEL V Praze 12
Projekt VOV Ekonomická sekce jazyky
Transkript prezentace:

Projekt Zkvalitnění vzdělávání pedagogických pracovníků v oblasti udržitelného rozvoje na školách Jihočeského kraje RČ: CZ.1.07/1.3.06/

Hodnocení vědomostí a dovedností v kontextu UR - testování

POZITIVA  objektivní zjišťování výsledků vzdělávání k UR  ověřování efektivity vzdělávání – stanovení indikátorů,  příprava na přijímací zkoušky na VŠ (SŠ)  časově a ekonomicky výhodný způsob prověřování vědomostí a dovedností u žáků

ÚSKALÍ A ZÁPORY  příprava kvalitního testu je velmi náročná  nelze testovat veškeré vědomosti a dovednosti  není vyloučeno hádání a zcela náhodné vyřešení testové úlohy  nízká připravenosti učitelů biologie pro tento způsob hodnocení výsledků biologického vzdělávání  nedostatek standardizovaných testů pro biologii

TYPY TESTŮ  norm testy (NR testy) – rozlišovací testy orientované na normy, standardizované, výkon jednotlivce je srovnáván s výkonem populace  kriteriální testy (CR testy) – kriteriem úspěchu je předem stanovený stupeň zvládnutí učiva, používané v biologii  esej testy

SOUČASNÉ MEZINÁRODNÍ PROJEKTY PISA (Programme International Student Assesment)  Organizátor: OECD (organizace pro mezinárodní spolupráci a rozvoj)  Cíle projektu: hodnocení výsledků výuky v jazykovém, matematickém a přírodovědném vzdělávání podpora kreativity a samostatnosti žáků důraz na obecné dovednosti (čtení s porozuměním, práce s textem, zařazování interdisciplinárních témat např. biodiverzita, lidské zdraví, role organizmů v ekosystému)

TYPY TESTOVÝCH ÚLOH  otevřené s tvorbou odpovědi (krátkou nebo rozvinutou např. eseje) doplňovací  uzavřené s dvojnásobnou odpovědí s vícenásobnou odpovědí přiřazovací řadící

PŘÍKLADY UZAVŘENÝCH TESTOVÝCH ÚLOH A METODIKA JEJICH ŘEŠENÍ (e) Šelmy jsou přizpůsobeny lovu živé kořisti, hlavně obratlovců. Z našich druhů jedině medvěd je úplně všežravý. Lovecký způsob života, čili predátorství, klade na organismus daleko větší nároky než výživa rostlinnou potravou nebo organickými zbytky. Proto jsou šelmy vybaveny dokonalými smysly, obratně se pohybují a mají rozmanité chování. Lov živé kořisti (predátorství) klade velké nároky na organismus. Jak se s tím vypořádají starší a slabší jedinci? a)musí se přizpůsobit a místo lovu získávají potravu jiným způsobem (např. začnou lovit bezobratlé živočichy) b)překonají díky svým zkušenostem své tělesné indispozice a získají potravu změnou strategie (donutí mladší a zdatnější jedince ze smečky, aby se vzdali své kořisti) c)vykonávají méně tělesných funkcí, nevyžadují tak velký přísun energie, vystačí si s tím, co najdou d)nejsou schopni zajistit si dostatek potravy, postupně slábnou a hynou