Mgr. Terezie Pemová NIDAR

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ŽÁK SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI Z HLEDISKA LEGISLATIVY
Advertisements

Služby péče o dítě – diferenciace péče
54.mateřská škola Plzeň se sportovním zaměřením Staniční 72, Plzeň
Služba péče o děti v dětské skupině
MÉĎA – MINI ŠKOLKA NEMOCNICE TGM HODONÍN,p.o.
Svazky obcí jako zřizovatelé škol a školských zařízení
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
Nadace rozvoje občanské společnosti a Poštovní spořitelna Program překlenovací pomoci pro nestátní neziskové organizace Školení zaměstnanců ministerstev,
Potřeby jeslí Mgr. Martina Mandáková. Historické shrnutí Výchova, vzdělávání a péče o děti do tří let v institucionálních zařízeních má v našich podmínkách.
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
Dětské skupiny v praxi Ministerstvo práce a sociálních věcí
DĚTSKÉ SKUPINY A KUDY DÁL?! Jak mohou profesní organizace pomoci v rozvoji předškolní péče Jan Schneider.
Transformace systému práce s ohroženými dětmi a rodinami Tisková konference MPSV a MŠMT 30. dubna 2009.
Návrh zákona o podpoře rodin s dětmi
Plánování ve škole. Obsah právní předpisy výuka a vzdělávání žáků / studentů prevence negativních jevů mimoškolní aktivity administrativní záležitosti.
Opatření v oblasti sladění profesního, rodinného a osobního života
Firemní školky – praktický návod JAK NA TO
Stávající stav Normativní financování (rozpočet na mzdy pedagogů je určován podle počtu dětí, stejně jako počet pedagogů na určité množství dětí) 112.
P. SHRNUTÍ DOBRÉ PRAXE ZE ZAHRANIČÍ Lenka Hrkľová Odborný garant mezinárodního projektu Péče o děti jako mezigenerační most Nikola Křístek odborný expert.
DĚTSKÁ SKUPINA Ministerstvo průmyslu a obchodu
P. P Cílem projektu je na základě zkušeností zahraničních partnerů a odborných znalostí našich expertů připravit inovativní vzdělávací program Asistent.
Evropské projekty & management VÝCHODISKA:  Realita vstupu do EU, rozvoj regionů, potřeba posílení dovedností zaměstnanců a organizací, možnost změny.
Podnikání a jeho formy Milena Tichá
Mateřská školka - Zlonín
Metodika dělení příspěvku dle ukazatelů A+B1 na základě rozhodnutí Akademického senátu zůstává metodika dělení příspěvku stanoveného podle ukazatelů A+B1.
SOUČASNÁ SITUACE V ČR, MOŽNOSTI A ZMĚNY DO BUDOUCNA
Výzvy a další cesta pro dětské služby v Maďarsku Rodičovská péče o děti a politika zaměstnanosti „Kolize nebo komplementarita?" Praha, 5. -
Síť služeb pro ohrožené děti a rodiny
Správa sociálního zabezpečení
METODIKA - VÝKLAD MPSV pro poskytování dotací ze státního rozpočtu nestátním neziskovým subjektům v oblasti podpory rodiny pro rok 2008 Mgr. Ivana Grosskopfová,
Projekt dětská skupina MOTÝL
Financování regionálního školství
Aktuální výzvy z operačních programů. Integrovaný regionální operační program Srpen –silnice II. a III. tříd (průběžná výzva) –Provozní a animační náklady.
Vzdělání a vzdělanost a podpora zaměstnanosti
1 Tisková konference MPSV „Čtyři opatření rodinné politiky“ 10. září 2015 ve 12:30 hod.
Prostor pro rodinu Vytváříme prostor, ve kterém je možné sladit svou práci a péči o rodinu Prostor pro rodiče, pro pečující a pro zaměstnavatele.
Evaluační dotazník. Evaluace projektů Vyhodnocení dopadů podpořených projektů na cílovou skupinu (zaměstnaných rodičů s malými dětmi) Smysluplnost podpory.
ASISTENT PEDAGOGA NA ZÁKLADNÍ ŠKOLE CHRASTAVA. ZÁKLADNÍ ŠKOLA CHRASTAVA, náměstí 1.máje 228, okres Liberec – příspěvková organizace 25 tříd, 590 žáků.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Seminář pro žadatele IROP.
Novelizace školského zákona Lucie Macků, Praha,
Úřad práce České republiky Krajská pobočka v Ústí nad Labem Dvořákova 1609/18 Ústí nad Labem-centrum Ústí nad Labem
„JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ KONFERENCE „JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ Karlovy Vary 8. Února 2016.
Konference SLAĎOVÁNÍ PRACOVNÍHO, RODINNÉHO A SOUKROMÉHO ŽIVOTA: VÝZVA SOUČASNOSTI 3. února 2015.
Podnikáme SPOLU – ženy dvou generací aktivně na trhu práce na Ústecku OBHAJOBA PODNIKATELSKÉHO PLÁNU DĚTSKÁ SKUPINA jako nástroj harmonizace profesního.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ESF výzva pro vysoké školy Mgr. Helena Hořáková Praha, duben 2016.
2. zasedání Řídícího výboru projektu Místní akční plán (MAP) rozvoje vzdělávání pro SO ORP Čáslav CZ /0.0/0.0/15_005/ Základní škola Zbýšov,
Sociální prostředky rehabilitace zdravotně postižených JUDr. Pavel Ptáčník, MPSV.
Přednáška Akce: Přednášející: Ing. Zdeněk Čežík | Konzultant managementu a podnikových procesů | TFM Výzvy Facility managera.
„Podpora zaměstnanosti Litoměřicka“ CZ.1.04/3.3.05/ Projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Předškolní vzdělávání.  Rámcový vzdělávací program vymezuje hlavní požadavky, podmínky a pravidla.  Školní vzdělávací program vytváří každá mateřská.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 11. dubna 2016.
Sociální služby poskytované obcemi aktuální problémy Ing. Daniela Lusková.
Oddělení koncepce rodinné politiky (MPSV)
PODPORA SOCIÁLNÍCH SLUŽEB V ÚSTECKÉM KRAJI 2 - POSOSUK 2
Erika Jirgesová (asistentka)
Ekonomika podniku STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Výzva OP VVV 02_16_032 Budování kapacit pro rozvoj škol II.
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Organizace předškolního vzdělávání
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Základní vzdělávání a další …
Vazba na Operační programy
Podpora implementace dětských skupin CZ /0.0/0.0/15_009/
Soc. událostí….mateřství, rodičovství
Novinky v předškolním vzdělávání
Operační program Zaměstnanost
V rámci Operačního programu Zaměstnanost
VZDĚLÁVÁNÍ (ve službách zaměstnanosti)
PROVÁDĚNÉ KONTROLY PLNĚNÍ PODMÍNEK ROZHODNUTÍ
Transkript prezentace:

Mgr. Terezie Pemová NIDAR Zařízení péče o předškolní děti pro vysokoškolská a výzkumná pracoviště Mgr. Terezie Pemová NIDAR

Typologie zařízení pro předškolní děti Zařízení péče o předškolní děti Dětské skupiny (dle zákona o Službách péče o děti) Mateřské školy (dle Školského zákona) Zařízení provozovaná na základě živnostenského oprávnění (péče o děti do 3 let formou vázané živnosti, péče o děti starší 3 let formou volné živnosti) Způsob provozování zařízení Přímo zaměstnavatelem Dodavatelem služeb (např. pobočka MŠ zapsané do školského rejstříku, outcoursing) Finanční podpora rodičů při využívání externích služeb

Mateřské školy – výhody/nevýhody Jasné legislativní ukotvení (provozní i personální normy) Zařízení je součástí školského systému (záchyt speciálních potřeb dětí, příprava do školy, atp.) Zařízení využívají dotaci na provoz (normativ na dítě) Kvalita péče je kontrolovaná Českou školní inspekcí Nevýhody Vysoké nároky na prostorové a hygienické podmínky Zařízení přijímají děti „zpravidla ve věku 3 let“ Administrativní zátěž (povinné vedení matriky, ŠVP, atp.)

Dětské skupiny výhody/nevýhody Mírnější provozní a personální normy – flexibilnější ve vztahu k potřebám zaměstnavatele (pro zařízení do kapacity 12) Možnost přijímat děti od 1 roku věku Zařízení s menší kapacitou (individuálnější péče, možnost poskytovat péči v AJ) Nižší administrativní zátěž Nevýhody Není a nebude poskytována státní dotace na provoz zařízení Nejedná se o zařízení školského systému, ale druh sociální služby

Způsob provozování – zaměstnavatelem Výhody: možnost ovlivnit způsob poskytování služeb s ohledem na potřeby zaměstnavatele, dohled nad kvalitou poskytovaných služeb, není hrazen zisky/náklady dodavatele Nevýhody vyšší vstupní náklady, nutnost vytvořit tým, který se vybudováním/provozem zařízení zabývá, začíná se od „nuly“

Způsob provozování - dodavatelem Výhody nižší vstupní náklady, odpovědnost za budování a provoz zařízení je na jiném subjektu, možnost využít know-how existujícího subjektu Nevýhody vyšší provozní náklady (hradí se i náklady/zisk dodavatele), v případě, že dodavatel financuje vstupní investici, jsou tyto náklady „rozpuštěny“ do průběžných plateb za služby, mezičlánek mezi potřebami zaměstnanců, zaměstnavatele a provozovatele zařízení

Obecná doporučení pro způsob provozování KDY SAMI Máte-li vlastní vhodné prostory Máte-li tým, který se může věnovat budování zařízení Máte-li možnost čerpat veřejné prostředky KDY EXTERNĚ Najdete-li dodavatele, který již provozuje zařízení zapsané do školského rejstříku Nemáte (nebo si nejste jisti, zda máte) vhodné prostorové podmínky Nemáte personální kapacitu věnovat se problematice v celém jejím spektru

Průzkum zájmu mezi zaměstnanci Existence relevantní skupiny (komu budou služby určeny – zaměstnancům, studentům, zahraničním expertům) Poptáváte potřebu, která ještě nenastala (zařízení pravděpodobně chcete provozovat v delším časovém horizontu, tzn. budujete službu i pro děti, které se ještě nenarodily) Očekávání rodičů od rozsahu a kvality poskytovaných služeb (provozní doba, služby, kvalifikace personálu, atp.) Očekávání a možnosti rodičů v oblasti financování péče

Výstupy průzkumu Typ zařízení (dětská skupina x mateřská škola) Kapacita zařízení (minimálně x maximálně) Preferované služby Specifické požadavky (např. víkendový provoz u výzkumných pracovišť) Finanční možnosti rodičů (míra spolufinancování zaměstnavatele) Způsob provozování (vlastní x dodavatelsky)

Podíl zaměstnavatele na provozu Poskytnutí prostor Poskytnutí technicko-administrativního zázemí (ISIS, vedení účetnictví, atp.) Využívání dalších prostor zaměstnavatele (např. tělocvična, bazén, skleník) Propojení provozu školky a činnosti zaměstnavatele (ČVUT, Mendelu, SZÚ) Financování mezd, atp.

Podpora projektů zařízení péče o předškolní děti z veřejných zdrojů EU projekty na podporu slaďování rodinných a profesních rolí EU projekty v oblasti zaměstnanosti, výzkumu (doplňkové aktivity formou přímé podpory) Daňová uznatelnost nákladů na vybudování a provozování zařízení péče o předškolní děti pro zaměstnavatele Daňová uznatelnost nákladů spojených s docházkou dítěte do předškolního zařízení pro zaměstnance/rodiče Dotační normativ na dítě v MŠ

Náklady na provoz zařízení – příspěvky rodičů MŠ i dětské skupiny jsou ze své podstaty neziskové , platby za služby slouží k pokrytí nákladů nikoliv zisku Náklady na provoz jsou fixní – nejvyšší náklady činí mzdy, dále pak náklady na provoz prostor, energie, úklid, atp.) Ceny pro rodiče mohou být rozdílné dle využívaných služeb (jen některé dny, jen dopolední program) Za jakých podmínek jsou rodiče tuto službu hradit: Flexibilita služeb a potřeb (např. provozní doba, víkendový provoz) Zařízení pečuje o děti mladší 3 let Zařízení poskytuje individuální péči (menší skupiny, plán péče) Služby využívají rodiče, jejichž děti nemohou do veřejně školky (podmínka trvalého bydliště, cizinci, atp. )

Kapacita zařízení Kapacita MŠ (dle školského zákona) V jedné třídě minimálně 13, maximálně 24 dětí Zařízení může mít více tříd Kapacita dětských skupin Pro skupiny do kapacity 12 dětí mírnější hygienické i provozní podmínky Pro zařízení pro 13-24 dětí stejné podmínky jako v MŠ Využitelnost Do zařízení je možno umožnit docházku dalším dětem (individuálně i formou dohody s jiným zaměstnavatelem) Rizikovější je spíše situace naplnění zařízení jednou generací dětí, která „zazátkuje“ kapacitu

Další informace

DĚKUJI ZA POZORNOST! KONTAKT: www.firemniskolka.eu E-mail: info@firemniskolka.eu Telefon: 776 240 141