Pracovní setkání s účetními obcí Zlínského kraje

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ministerstvo financí ČR Odbor 54 – Ekonomické informace
Advertisements

Novela zákona č. 218/2000 Sb. – povinnost zřídit účty u ČNB
Účetní závěrka ÚČETNÍ ZÁVĚRKA OBSAHUJE: Rozvahu Výkaz ziků a ztrát
Pracovní setkání s účetními obcí Zlínského kraje
Aktuálně k prováděcí vyhlášce o schvalování účetních závěrek
Pracovní setkání s účetními obcí Zlínského kraje Schvalování účetních závěrek Zlín, 3. října 2013 Ing. Leona Kočařová Odbor ekonomický Krajského úřadu.
Nová koncepce účetnictví veřejné správy po v praxi pro p.o.
Rozpočtové hospodaření obcí
Lektor: Ing. Ivana Schneiderová
Jaroslava Svobodová 3. listopadu 2012
10. Martin Smíšek 2. A  Jelikož se DHM při jeho užívání opotřebovává a jeho hodnota postupně přechází do hodnoty nových výrobků nebo jiných výkonů.
Právní úprava účetnictví
Pracovní setkání s obcemi ZK 2014
Předpisy účetnictví NO
Účetnictví VÚJ – nové a upravené předpisy pro rok 2011
Účetní konsolidace státu Česká republika
Odbor 28 - Účetnictví a audit Rámec základních legislativních změn Ministerstvo financí Odbor Účetnictví a audit Praha,
Zákon o účetnictví Obraty MD x Dal – denně pokud nenaplníme v jiné účetní knize (§13 odst. 2) Sestavení CF + přehled o změnách vlastního kapitálu – vždy.
Zkušenosti s reformou účetnictví státu při kontrolách hospodaření INSTITUT CERTIFIKACE ÚČETNÍCH Ing. Tomáš Bartoš ATLAS AUDIT s.r.o.
 zákon č. 563/1991 Sb., o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů  zákon č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů (rozpočtová pravidla),
ÚČETNICTVÍ STÁTU: ÚČETNÍ REFORMA V OBLASTI VEŘEJNÝCH FINANCÍ
Page  1 YOUR LOGO STÁTNÍ Stabilizace a rozvoj účetnictví veřejného sektoru RNDr. Ladislav Minčič, CSc., MBA 1. náměstek ministra financí.
Sekce 05 - Odbor Účetnictví a audit
◦ Legislativa a změny po Evidence objektů ENO, Evidence objektů ENO, - změny v aktuální verzi - rekapitulace postupů Evidence objektů ENO Evidence.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Dlouhodobý majetek Odpisy
Účetní reforma v druhém roce
Účetnictví Co to je? Ivana Francová, SOU Liběchov.
1 PORADA ŘEDITELŮ DĚTSKÝCH DOMOVŮ ZŘIZOVANÝCH MORAVSKOSLEZSKÝM KRAJEM A CÍRKEVNÍMI SUBJEKTY ODDĚLENÍ SPRÁVY ŠKOL 4. června 2009.
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_UCE136 Jméno autora:Ing. Alena Urešová Třída/ročník:2. a 4. r. Datum vytvoření: Výukový materiál zpracován.
Sekce 05 - Odbor Účetnictví a audit
Konsolidace Frymburk Ing. Dana Pavelková
Účetnictví ÚSC, rozpočet ÚSC
Účetnictví pro ÚSC, PO a OSS
VYBRANÉ POSTUPY ÚČTOVÁNÍ ÚSC (2)
nevýdělečné organizace (ČÚS a vyhláška 504/2002 Sb.)
Úvod k účetnictví ÚSC.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
PREZENTACE FINANČNÍ ÚČETNICTVÍ ROZPOČTOVÉ Věra Zikánová.
Návrh novely vyhlášky č. 410/2009 Sb. od
Page  1 YOUR LOGO STÁTNÍ Aktuálně k účetní reformě veřejných financí David Bauer a Michal Svoboda Praha, Ministerstvo vnitra 5. března 2013.
Porada ÚSC a DSO Olomouckého kraje Účetnictví a výkaznictví.
Porada ředitelů a ekonomů příspěvkových organizací v sociální oblasti Téma: Reforma veřejných financí.
Rozpočtové hospodaření obcí  Rozpočtové hospodaření územních samosprávných celků  rozpočtový výhled  rozpočtové provizorium  rozpočet 
PRACOVNÍ SCHŮZKA EKONOMŮ NEŠKOLSKÝCH PŘÍSPĚVKOVÝCH ORGANIZACÍ Odbor ekonomický Krajského úřadu Jihomoravského kraje.
Odpisování dlouhodobého majetku od ČÚS č. 708 Pracovní schůzka s ekonomy neškolských PO –
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb Mgr. Ivana Stráská.
Porada ředitelky Krajského úřadu JMK s tajemnicemi a tajemníky obecních úřadů obcí typu I, II, III Brno, 10. prosinec 2015.
Ekonomická část (oddělení nepřímých nákladů) 6. dubna 2016 Ing. Michaela Stříbrná vedoucí odd.finan.nepř.nákladů
Porada ÚSC a DSO Olomouckého kraje Účetnictví a výkaznictví.
Informace o konkrétních nedostatcích zjištěných MF při kontrolách hospodaření PO v rámci přezkoumání hospodaření JMK Pracovní schůzka s ekonomy neškolských.
Návrh konsolidační vyhlášky a návrh novely technické vyhlášky.
Inventarizace majetku a závazků
Pracovní setkání s účetními obcí Zlínského kraje 2016
SH ČMS účetní závěrka 2016 Metodický pokyn č. 4/2016.
Inventarizace a odpisování
Financování a účetnictví základních škol
Bankovní účetnictví Nehmotný a hmotný majetek, zásoby
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Petra Kábrtová Máchová Název materiálu:
Finanční vypořádání 2016 PO zřizované Krajem Vysočina
Finanční účetnictví RADNICE
Účetnictví, inventarizace, dotace a rozpočty u p.o. v roce 2018
nevýdělečné organizace (ČÚS a vyhláška 504/2002 Sb.)
EVIDENCE VÝNOSŮ A NÁKLADŮ V ÚČETNICTVÍ
Inventarizace majetku a závazků
Porada ÚSC a DSO Olomouckého kraje
Rozpočtové hospodaření obcí v roce 2017
Porada ÚSC a DSO Olomouckého kraje
Odbor školství oddělení školské ekonomiky
Seminář Asociace poskytovatelů sociálních služeb Účetnictví a daně 2013 Lektor : Ing. Jiří Lorenc.
Transkript prezentace:

Pracovní setkání s účetními obcí Zlínského kraje Aktuální a jiné informace Zlín, 30. října 2014 Ing. Leona Kočařová Odbor ekonomický Krajského úřadu Zlínského kraje

Změny v organizační struktuře MF Sekce 04 – Finanční řízení a audit (I. náměstek ministra, Ing. Lukáš Wagenknecht) Odbor 54 – Státní pokladna, controlling a účetnictví veřejného sektoru (ředitel odboru - RNDr. Nikolaj Terzijev, Csc., MBA) Oddělení 5407 – Legislativa účetnictví a výkaznictví veřejného sektoru (vedoucí oddělení - ing. Tomáš Sluka)

Opravné položky – věcná břemena k pozemku, či stavbě (ČÚS č. 706 od 1 Bod 3.11. + 7. (přechodná ustanovení) ČÚS č. 709 -povinnost tvořit opravnou položku k pozemku a stavbě k okamžiku, ke kterém se stane účetní jednotka osobou povinnou z věcného břemene Možné nastavení pravidel (významnost obecně pro tvorbu opravných položek): 1) Opravné položky obec tvoří k majetku, jehož ocenění dosahuje alespoň částky 260.000 + 2) K pozemku nebo stavbě tvoří obec opravné položky k okamžiku zřízení věcného břemene, v případě, že zřízení věcného břemene snižuje hodnotu pozemku či stavby o více než 20% (zjistit se dá např. odhadem prodejní ceny před a po zatížení pozemků věcným břemenem)

Možnost opravy účetních výkazů po datu předání do CSÚIS §17, odst. 7 zákona č. 563/1991 Sb. o účetnictví – pokud obsah účetní závěrky neodpovídá skutečnému stavu, účetní jednotka účetní knihy otevře a provede případnou opravu Potřeba zvážit pracnost a významnost Termíny pro zpracování účetní závěrky krátké, nejasné – předání do CSÚIS, schválení účetní závěrky …….

Nulová zůstatková hodnota dlouhodobého majetku (informace zejména ze stránek www.obecuctuje.cz) Nulová zůstatková hodnota DM je (výjimečně) možná pro vybrané účetní jednotky Obecně se jedná o běžný jev Splňuje jeden ze základních principů účetnictví – princip opatrnosti (§25, odst. 3 a §26, odst. 3 zákona č. 563/1991 Sb. o účetnictví) Odpisy vznikají na základě odpisových plánů, odpisy i pro množiny věcí, stanovuje se předpokládaná doba používání Dobrá interpretace – majetek je již starý, překročil předpokládanou dobu používání, majetková hodnota je již opotřebovaná, náklady na užívání majetku se přesouvají do jiného druhu nákladů – nejčastěji do oprav

Zbytková hodnota – ČÚS č. 708 od 1.1.2014 Nová definice – zdůvodnitelná kladná odhadovaná částka Možnost, nikoliv povinnost zohlednit v odpisových plánech „Zbytkové hodnoty“ aplikované dle účetních předpisů ve stavu do konce roku 2013, se od 1.1. 2015, považují za zbytkovou hodnotu dle definice v ČÚS č. 708 ve stavu platném od 1.1.2014 (zdůvodnitelná částka …) Již od 1.1.2014 doporučujeme spíše sestavovat odpisové plány bez zohlednění zbytkové hodnoty Nejpozději K 1.1.2015 doporučujeme zbytkové hodnoty spíše rušit zbytková hodnota dle výkladu účetních předpisů - §66, odst. 10, 410/2009 Sb. - povinnost

Návrh Konsolidační vyhlášky státu zásadní připomínky Zlínského kraje Zlínský kraj v rámci vnějšího připomínkového řízení a následně i v reakcích na návrhy vypořádání připomínek uplatnil zásadní připomínku : odložit účinnost konsolidační vyhlášky alespoň do roku 2017 a tento čas věnovat nápravě současného stavu účetní legislativy tak, aby účetní jednotky byly schopny účtovat správně, o stejných účetních operacích stejně, aby konsolidovanou účetní závěrku bylo možné sestavit. Dřívější konsolidaci účetních výkazů, které vinou špatného stavu účetní legislativy nemohou být srovnatelné, považuje ZK za nesystémové a bezpředmětné.

Návrh Konsolidační vyhlášky státu změna PAP v případě schválení KVS a novely technické vyhlášky s účinností od 1.1.2015 Doplnění Části I o partnera P10 v případě SÚ 321 Doplnění části IV o SÚ 035 a 036 Rozšíření o nové Části – XIV až XVII (sestavují se a předávají ročně)- v roce 2014 bylo založena na dobrovolné bázi jednotlivých účetních jednotek. Vykazování veškerých partnerů „P2x“ nebo pouze partnerů, kteří jsou zahrnuti do konsolidačního celku ČR, ostatní partneři budou mimo konsolidační celek označeny identifikátorem „444“. Nutnost vyplňování průměrné marže – týká se pouze dlouhodobého a finančního majetku.  

Návrh prováděcí vyhlášky k zákonu o účetnictví (410/2009 Sb Návrh prováděcí vyhlášky k zákonu o účetnictví (410/2009 Sb.) + změny od 1.1.2015 zpřesnění práva stavby věcná břemena, u kterých ocenění nepřevyšuje částku 40.000,- Kč - účet 028 Účet 342 – dříve jiné přímé daně, nyní dle návrhu ostatní daně, poplatky a obdobná plnění (daň silniční, daň z nemovitých věcí ….) Účet 344 – pohledávky za osobami mimo vybrané vládní instituce (z titulu dotací, grantů, příspěvků …) Účet 375 (475) – zprostředkování krátk., dlouh. transferů Podrozvahové účty - 905 – vyřazené pohledávky, 906 – vyřazené závazky, účtová skupiny 91(95) – Krátkodobé (dlouhodobé) podmíněné pohledávky z transferů a krátkodobé (dlouhodobé) podm. závazky z transferů …)

Návrh technické vyhlášky k zákonu o účetnictví (383/2009 Sb Návrh technické vyhlášky k zákonu o účetnictví (383/2009 Sb.) + změny od 1.1.2015 Další členění syntetických účtů pro PAP (346, 347, 349, 373, 375, 388, 389, 403, 471, 472 …) – dotace s předpokládaným spolufinancováním z EU, dotace v rámci přenesené působnosti ………

Děkuji Vám za pozornost Ing. Leona Kočařová Odbor ekonomický Krajského úřadu Zlínského kraje 577 043 660, leona.kocarova@kr-zlinsky.cz