Radioizotopy Martin Zeman, 4.C.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_18 - JADRNÁ ENERGIE
Advertisements

ÚVOD DO STUDIA CHEMIE 1 Stavba atomu
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Fyzika Ročník : 9.
CHEMIE
Atomová a jaderná fyzika
OBECNÁ CHEMIE STAVBA HMOTY Ing. Alena Hejtmánková, CSc. Katedra chemie
Struktura atomů.
Umělá radioaktivita a rozpadové řady
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 9 Tematický okruhAtomy a záření.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Vlastnosti atomových jader
50. Jaderná fyzika II.
Speciální vzdělávací potřeby Klíčová slova Druh učebního materiálu
10. IRENE JOLIOT- CURIE FREDERIC JOLIOT- CURIE
ZKOUMÁ VYUŽITÍ ENERGIE ATOMŮ
Radioaktivita Obecný úvod.
RADIOAKTIVNÍ ZÁŘENÍ Fotoelektrický jev byl poprvé popsán v roce 1887 Heinrichem Hertzem. Pozoroval z pohledu tehdejší fyziky nevysvětlitelné chování elektromagnetického.
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
Radioaktivita.
Atom Molekula Iont RZ
Jaderná energie Martin Balouch, Adam Vajdík.
ÚVOD DO STUDIA CHEMIE.
Jana Brabencová, Martin Brdek, Michal Jirovský, Filip Pertlík
Název projektu: Škola a sport
Radioaktivita,radioaktivní rozpad
Jaderná energie Radioaktivita.
Základní charakteristiky látek
Radioaktivita.
Jaderná energie.
RADIOAKTIVITA. Radioaktivitou nazýváme vlastnost některých atomových jader samovolně se štěpit a vysílat (vyzařovat) tak záření nebo částice a tím se.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_B3 – 09.
Aktinoidy aktinoidy jsou chemické prvky jejichž atomové číslo je v intervalu 90 až 103 nestálé, mají mnoho izotopů všechny aktinoidy lehčí než uran (transurany)
Látkové množství, molární hmotnost
Jaderná energie.
1 Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_FYZIKA1_11 Tematická.
VY_32_INOVACE_16 - JADERNÁ ENERGIE - VYUŽITÍ
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Jaderná fyzika 1 Yveta Ančincová.
Jaderná energie při chem. reakcích změny v elektronových obalech za určitých podmínek mohou změnám podléhat i jádra atomů nestabilní jádra atomů některých.
Jaderné reakce.
Stavba atomového jádra
Atomy Každé těleso je tvořeno malými, které se nedají dělit, nazýváme je atomy Látky jednoduché nazíváme prvky Látky složené nazýváme sloučeniny Při spojování.
Stavba atomového jádra
Radioaktivita Autor: Mgr. Eliška Vokáčová
Záření alfa a beta Vznikají při radioaktivním rozpadu některých jader.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
ATOMY A MOLEKULY Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Radioaktivita = schopnost některých látek samovolně vyzařovat neviditelné pronikavé záření, které dokáže procházet jinými látkami a způsobovat jejich změny.
Stavba látek.
Jaderné reakce (Učebnice strana 133 – 135) Jádra některých nuklidů jsou nestabilní a bez vnějšího zásahu se samovolně přeměňují za současného vysílání.
Radioaktivita. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
ATOMY A MOLEKULY Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
50. Jaderná fyzika II.
NÁZEV ŠKOLY: 2. ZÁKLADNÍ ŠKOLA, RAKOVNÍK, HUSOVO NÁMĚSTÍ 3
Soutěžíme před testíkem
Atomová jádra, radioaktivita
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Atomová jádra, radioaktivita
Soutěžíme před testíkem
Atomová jádra, radioaktivita
Radioaktivita.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Ing. Renata Kremlicová NÁZEV: Radioaktivita TÉMATICKÝ CELEK: Energie.
19. Atomová fyzika, jaderná fyzika
Stavba atomu.
Radioaktivita radioaktivita je samovolná schopnost některých druhů atomových jader přeměňovat se na jádra stálejší a emitovat přitom tzv. radioaktivní.
OBECNÁ CHEMIE STAVBA HMOTY Ing. Alena Hejtmánková, CSc. Katedra chemie
Stavba atomového jádra
Radioaktivita.
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F7.Vl.43_Atom_a_molekula Datum:
Transkript prezentace:

Radioizotopy Martin Zeman, 4.C

Lord Rutherford přeměnil jeden izotop vyskytující se v přírodě, dusík-14, v jiný známý izotop, kyslík-17. Když byla potvrzena možnost takovýchto laboratorních transmutací, byly bombardováním různých druhů atomů letícími částicemi vyvolány další jaderné reakce, při nichž vznikaly další známé izotopy…. Avšak musí vždy vzniknout izotopy, které již známe ?…Ne, nemusí

V roce 1934 pokračovali Joliot-Curieovi v Rutherfordových pokusech s bombardováním různých prvků alfa částicemi. Bombardovali takto hliník, a nejenže se tím z hliníkových jader uvolňovaly protony, ale někdy i neutrony. Když bombardování ukončili, proudění protonů a neutronů z hliníkových jader hned ustalo. K jejich údivu však jakési záření pokračovalo a klesalo s časem právě tak, jak by podle očekávání klesala intenzita záření nějaké radioaktivní látky. Dokonce dokázali stanovit poločas rozpadu –2.6min

Jádra hliníkových atomu se v přírodě skládají z 13-ti protonů a 14-ti neutronů Přidáme-li alfa částici (dva protony a dva neutrony) a uvolníme proton, obsahuje nové jádro 14 protonů a 16 neutronů…což je křemík-30, dobře známý izotop. Ale co případy, kdy je z jádra vyřazen neutron ? Přidáme-li do hliníkového jádra částici alfa a uvolníme neutron, dostaneme nové jádro z 15-ti protonů a 15-ti neutronů. To je forfor-30. !! Ten se však s přírodě nevyskytuje !!

Forfor-30 je radioaktivní a rychle se rozpadá na stabilní křemík-30 Forfor-30 je radioaktivní a rychle se rozpadá na stabilní křemík-30. Forfor-30 byl první „umělý“ izotop a s ním byl do vědy zaveden pojem umělé radioaktivity. Joliot-Curierovi za svůj objev dostali v roce 1935 společně Nobelovu cenu. Poté, co Joliot-Curierovi ukázali ostatním cestu, bylo různými formami jaderných reakcí vytvořeno velké množství umělých izotopů. Všechny byly radioaktivní, a tak se začalo mluvit o… RADIOIZOTOPECH.

Dnes již známe kolem 1300 uměle vyrobených radioaktivních izotopů, z nichž se asi pouze desetina prakticky využívá. Poločas rozpadu většiny z nich je velmi krátký, obyčejně jen několik dnů. Proto je také nenajdeme v přírodě. Pokud některý na Zemi vůbec existoval, musel se rozpadat, až se úplně rozložil v několika málo letech. Každý známý prvek má radioizotopy. I vodík, jehož jádro se skládá z jednoho protonu a dvou neutronů. Nazývá se Tritium. Jeho poločas rozpadu je 16.26 let. Říká se mu „těžký vodík“.