S OCIÁLNĚ TERAPEUTICKÉ DÍLNY SDRUŽENÍ PRÁH. S DRUŽENÍ PRÁH ZŘIZUJE TŘI TIPY DÍLEN : Sociálně terapeutickou dílnu Café Práh Sociálně terapeutickou dílnu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Návrh komunitního plánu na rok
Advertisements

Stáže pro mladé zájemce o zaměstnání Představení projektu
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví Moravskoslezského kraje KRIZOVÉ CENTRUM OSTRAVA ul. Nádražní 196, Moravská Ostrava tel.: ,
Transformace sociálních služeb pro lidi s postižením
Sociálně rehabilitační centrum
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
Podpora zaměstnanosti na místní úrovni: sociální podnikání Příklady z Rakouska a Polska Praha
Projekt „Rozvoj procesu plánování dostupnosti sociálních služeb v Olomouci“ 3. KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB MĚSTA OLOMOUCE 2013 – 2015 Tato akce je.
SLUŽBY ZAMĚSTNÁVÁNÍ V KOMUNITNÍCH SLUŽBÁCH V PRAZE A OKOLÍ.
Nadace Terezy Maxové Programu Iniciativy Společenství Equal
Plánovaný rozvoj služeb
Psychopedie zabývá se klienty s mentální retardací, poruchami duševními (pervazivní vývojové poruchy, SPU a poruchy chování, schizofrenií, afektivními.
PRESENTACE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB A SOCIÁLNÍ PRÁCE V O.S. ESTER PRO ROK ČLENĚNÍ PROGRAMŮ: PROGRAMY SE ZÁKONA Č. 108/2006 SB. (SOCIÁLNÍ SLUŽBY)
Komunitní terénní centrum Psychiatrické nemocnice Bohnice
ohroženým domácím násilím
SOCIÁLNĚ TERAPEUTICKÉ DÍLNY MPSV
Sociální podnik sociální ekonomika. Pojetí sociální firmy Sociální firma je konkurenceschopný podnikatelský subjekt působící na běžném trhu jehož účelem.
Podporované zaměstnávání pro lidi se zrakovým postižením.
PEČOVATELSKÉ CENTUM PRAHA 7 Pečovatelské centrum Praha 7 Realizace systému profesního vzdělávání v Pečovatelském centru Praha 7.
Podporované zaměstnávání -metoda boje proti nezaměstnanosti osob se zdravotním postižením reg. číslo: CZ.1.04/3.3.05/ Projekt je financován z prostředků.
Duševně nemocní a jejich znovuzačlenění do společnosti Praktická odborná část maturitní zkoušky z psychologie Jana Klingerová, 4. A.
Mgr. Vendula Baboučková. A – akce R – rehabilitace P – pomoc I – integrace D – dobrovolnost A – agapé (-láska pečující), křesťanská láska, sounáležitost,
Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví v Moravskoslezském kraji
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Vzor titulní strany: Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Každý nový snímek musí mít logo a název projektu včetně čísla!!! Rozložení.
MARKETINGOVÝ MIX.
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
Domov Trmice Za Humny 580 Gorkého 889
Gerontopsychologie v praxi Mgr. Kateřina Bartošová Mgr. Markéta Kukaňová.
Rytmus Liberec, o.p.s. Agentura pro podporované zaměstnávání Antónia Dechťarová Monika Pietroszová září 2008.
Představení provozu kavárny a cateringových služeb v PwC ČR Roman Anděl, Startujeme, o.p.s.
Problematika zaměstnávání OZP. Zaměstnávání OZP a legislativa Upravuje zákon 425 /2004 Sb. o zaměstnanosti Za OZP považuje zákon 425 /2004 osoby, které.
Sdružení Práh Vzniklo v roce 1999 prostřednictvím projektu Matra II – holandského ministerstva zahraničí V roce 2000 členem sdružení se stává Psychiatrická.
PLÁNOVANÉ REGIONÁLNÍ INDIVIDUÁLNÍ PROJEKTY PRO KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ PROGRAMOVACÍ OBDOBÍ 2014 – 2020.
KLÍČOVÁ AKTIVITA Č. 6 – RANÁ PÉČE Registrační číslo projektu: CZ.1.04/3.2.00/ Tento projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím OP LZZ.
Domov seniorů T.G.M. Beroun Poskytování sociálních služeb Příspěvková organizace Pod Studánkou Beroun Zpracoval: Marek Paclt.
Bc. Anna Kasincová (Pacholíková) Mgr. Markéta Křivská.
Sociální rehabilitace. je soubor specifických činností směřující dosažení samostatnosti, nezávislosti a soběstačnosti osob, a to rozvojem jejich specifických.
Prezentace služeb Komunitní plánování Litomyšl
PEČOVATELSKÉ CENTUM PRAHA 7 Domov Svojšice Realizace systému profesního vzdělávání v Domově Svojšice.
Přechodné zaměstnávání příklad dobré praxe z Fokusu Vysočina Pavel Říčan s přispěním Aleny Prýmkové, Dany Javorské, Jany Horákové.
ŠANCE LOVOSICE Prezentace služeb. ŠANCE LOVOSICE je nestátní neziskovou organizací, která se věnuje provozem sociálních služeb a služeb souvisejících,
Závěrečné shrnutí projektu „ Podpora a rozvoj poskytovatelů sociálních služeb v Hodoníně formou vzdělávání jejich zaměstnanců“
Humanitární sdružení PERSPEKTIVA. Působnost organizace  HS Perspektiva poskytuje služby cílové skupině již 10 let  Sociální rehabilitaci od
Sociální prostředky rehabilitace zdravotně postižených JUDr. Pavel Ptáčník, MPSV.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Domovy pro seniory. se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž situace vyžaduje pravidelnou.
Lotos Brno Psychosociální rehabilitace a podpora zaměstnanosti osob závislých na alkoholu.
Občanské sdružení D.R.A.K. Oblačná 450/ Liberec 5
Domy na půli cesty. pobytové služby zpravidla pro osoby do 26 let věku, které po dosažení zletilosti opouštějí školská zařízení pro výkon ústavní nebo.
REHABILITAČNÍ DÍLNA - PŘÍPRAVA NA PRÁCI. C ÍLOVÁ SKUPINA Služba je určena osobám s mentálním postižením, které mají vážný zájem o začlenění do pracovního.
Odlehčovací služby. terénní, ambulantní nebo pobytové služby poskytované osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu věku, chronického onemocnění.
Sociální podnikání a jeho potřeby v ČR
Projekt Sociální služby v Ústeckém kraji
Sociální podnikání v Praze
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Centrum služeb a podpory Zlín o.p.s. HORIZONT ZLÍN
Regionální seminář „sociální podnikání“ v Opavě
Společensky odpovědného podnikání
Sociálně terapeutické dílny
Gerontopsychologie v praxi
Spolupráce zdravotníků a sociálních pracovníků; možnosti následné péče
Investiční záměr Zlínského kraje Veřejné projednání obec Loučka
Terapeutické komunity
RÚT Frýdek-Místek sociální rehabilitace
Chráněné bydlení Luhačovice Mlýnská Luhačovice
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
TyfloCentrum Brno, o.p.s. Naším posláním je pomáhat nevidomým a slabozra-kým lidem překonávat důsledky těžkého zrakového postižení a zvyšovat kvalitu.
Transkript prezentace:

S OCIÁLNĚ TERAPEUTICKÉ DÍLNY SDRUŽENÍ PRÁH

S DRUŽENÍ PRÁH ZŘIZUJE TŘI TIPY DÍLEN : Sociálně terapeutickou dílnu Café Práh Sociálně terapeutickou dílnu Trojlístek Sociálně terapeutickou dílnu Rukodělnou

CÍLOVÁ SKUPINA Službu poskytujeme dospělým lidem, kteří splňují následující podmínky: dlouhodobě duševně nemocní s psychotickými nebo afektivními poruchami, kteří jsou v důsledku své nemoci znevýhodněni na otevřeném trhu práce bydliště v Brně a okolí (dojezd do dílny do 60 minut) věk 18 – 64 let (Café Práh 18 – 58 let) stabilizovaný psychický stav vlastní rozhodnutí pro vstup do služby zájem o pracovní činnosti aktivní spolupráce s pracovníky na stanovování a uskutečňování osobních cílů zájemce umožní poskytovateli kontaktovat svého ambulantního psychiatra

N ÁPLNÍ PRACOVNÍ TERAPIE V DÍLNĚ RUKODĚLNÉ JE : Výroba lepenkových dárkových krabiček Výroba batikovaných triček Výroba přáníček Prodej výrobků na destigmatizačních akcích

DÍLNU TROJLÍSTEK TVOŘÍ TŘI PROVOZNÍ CELKY, VE KTERÝCH PROBÍHÁ RŮZNÁ PRACOVNÍ TERAPIE: Šicí dílna - práce s textilními materiály, výroba dekoračních i užitkových výrobků Provozní dílna - pomocné administrativní práce, vedení recepce Bazalka - Výroba velmi jednoduchých dekoračních předmětů formou různých výtvarných technik.

N ÁPLNÍ PRACOVNÍ TERAPIE V DÍLNĚ CAFÉ PRÁH JE : obsluha zákazníků dílny výroba a příprava nápojů a pochutin úklid prostor kavárny a přilehlých prostor prodej zboží v obchůdku

G RAFICKÉ ZNÁZORNĚNÍ DÍLEN BAZALKA (dílna Trojlístek) DÍLNA RUKODĚ LNÁ + TROJLÍS TEK (šicí a provozní dílna) CAFÉ PRÁH CHRÁNĚ NÁ DÍLNA TRH PRÁC E

CHRÁNĚNÁ DÍLNA ŠICÍ SDRUŽENÍ PRÁH Práce v chráněném prostředí bývá zpravidla na kratší pracovní úvazek (min. 20 hodin týdně). Prostředí a vybavení dílny se maximálně blíží běžným pracovním podmínkám. Pracovník na chráněném místě je zaměstnancem Sdružení Práh a má uzavřenou řádnou pracovní smlouvu. Pracovník pracuje v dílně bez podpory sociálního pracovníka. Dílna je zařazena do systému chráněných dílen podporovaných Ministerstvem práce a sociálních věcí prostřednictvím Úřadu práce.

PRACOVNÍ TERAPIE V STD PROBÍHÁ NA DVOU RŮZNÝCH TIPECH MÍST: REHABILITAČNÍ MÍSTA PRACOVNĚ REHABILITAČNÍ MÍSTA

REHABILITAČNÍ MÍSTA rehabilitační místa nabízí všechny typy dílen jsou ošetřena smlouvou o poskytnutí služby a individuálním rehabilitačním plánem rehabilitační místa jsou určena pro uživatele, kteří zatím nedosahují svými pracovními schopnostmi a dovednostmi na pracovně-rehabilitační místa dané dílny, slouží k nácviku základních sociálních a pracovních dovedností místo je poskytováno za intenzivní podpory pracovníka dílny doba využívání rehabilitačního místa je neomezená v Rukodělné dílně a v Trojlístku, v Café Práh je doba omezena na 6 měsíců, v mimořádných případech lze dobu prodloužit o další tři měsíce.

P RACOVNĚ - REHABILITAČNÍ MÍSTA pracovně-rehabilitační místa jsou realizována ve všech tipech dílen minimální docházka do dílny je 10 hodin týdně, v dílně Café Práh je to 8 hodin týdně (4 hodiny 2x do týdne) v Rukodělné dílně a dílně Trojlístek je dále nutné, aby byl uživatel schopen při vstupu na pracovně-rehabilitační místo vyrobit minimálně 5 stanovených výrobků. V dílně Café Práh musí uživatel ovládat 75% postupů výrobního programu dílny. pracovně-rehabilitační místo vyžaduje kvalitně odvedenou práci za nízké podpory pracovníka dílny s uživateli je podepsaná smlouva o poskytnutí služby a pracovní smlouva, uživateli náleží za odvedenou pracovní činnost mzda, která je stanovena ve mzdovém výměru u jednotlivých uživatelů průběh pracovní terapie je ošetřen individuálním rehabilitačním plánem

PŘÍKLAD PRŮBĚHU PRACOVNÍ TERAPIE V DÍLNĚ Odchod z dílny V červnu 2008 ukončila E.S. pracovní terapii v Café Práh. Její pracovní a sociální dovednosti byli již na takové úrovni, že nadále nepotřebovala v této oblasti podporu a další nácvik. Její zdravotní stav byl v době odchodu z dílny stabilizovaný. E. odešla na volný trh práce, kde byla zaměstnaná na pozici prodavačky lahůdek. Pracovně rehabilitační místo Od prosince 2005 byla E.S. přijata na pracovně – rehabilitační místo. V době nástupu již měla osvojené základní pracovní dovednosti a také zvládla vyrobit víc jak 75% nápojů. Se sociálním pracovníkem se zaměřili na nácvik dalších pracovních dovedností (přiměřené pracovní tempo, soustředěnost na práci, nácvik docházky do dílny na 8 hodiny 5x týdně, manipulaci s penězi). Rehabilitační místo V říjnu 2005 byla uživatelka přijata na přípravné místo, kde si nacvičovala základní pracovní a sociální dovednosti (docházku do dílny na 4 hodiny 2x do týdne, pracovní postupy výroby nápojů, komunikaci se zákazníky a kolegy) Před vstupem do Café Práh E.S. ztratila po hospitalizaci téměř všechny dosud nabyté pracovní a sociální dovednosti. Z toho důvodu nebyl možný její návrat na trh práce ani umístění na chráněné místo.

INDIVIDUÁLNÍ PLÁNOVÁNÍ PRŮBĚHU SLUŽBY: PLÁNOVÁNÍ DLE HOLANDSKÉ ŠKOLY STORM DLOUHODOBÉ REHABILTIAČNÍ PLÁNY KRÁTKODOBÉ REHABILTIAČNÍ PLÁNY

DLOUHODOBÝ REHABILITAČNÍ PLÁN (DLOUHODOBÝ REHABILITAČNÍ CÍL) PŘEKÁŽKA K NAPLNĚNÍ CÍLE SPECIFICKÝ REHABILITAČ NÍ PLÁN Č. 1 -SPECIFICKÝ CÍL - KROKY K JEHO DOSAŽENÍ PŘEKÁŽKA K NAPLNĚNÍ CÍLE SPECIFICKÝ REHABILITAČ NÍ PLÁN Č. 2 - SPECIFICKÝ CÍL - KROKY K JEHO DOSAŽENÍ PŘEKÁŽKA K NAPLNĚNÍ CÍLE SPECIFICKÝ REHABILITAČ NÍ PLÁN Č. 3 - SPECIFICKÝ CÍL - KROKY K JEHO DOSAŽENÍ

KRÁTKODOBÝ REHABILITAČNÍ PLÁN KROK Č.3 KROK Č.2 KROK Č. 1 KROKY K DOSAŽENÍ CÍLE KRÁTKODOBÝ REHABILTIAČNÍ CÍL

D ALŠÍ METODY PRÁCE VYUŽÍVANÉ V DÍLNÁCH : Šetření připravenosti Šetření kvality života Protikrizové plánování Skupinové nácviky sociálních dovedností Skupinové setkávání s rodinnými příslušníky Job klub

PROBLEMATICKÉ TÉMA DÍLEN Uzavírání pracovních smluv s klienty v dílně

U ZAVÍRÁNÍ PRACOVNÍCH SMLUV S KLIENTY V DÍLNÁCH Pro Proti Dle Listiny základních práv a svobod má každý právo na odměnu za práci Odměna a podpora motivace klientů Klienti na pracovně- rehabilitačních místech vyrábí zboží, z jehož prodeje má sdružení zisk – klientovi náleží mzda Finanční zátěž pro poskytovatele

DĚKUJEME ZA POZORNOST SDRUŽENÍ PRÁH BRNO