Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Biokoridory.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
STÁTNÍ OCHRANA PŘÍRODY V ČR
Advertisements

VLIV ČLOVĚKA NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
ÚVOD DO EKOLOGIE 1. lekce.
Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
Biotické Faktory Jakub Kozel 2.B.
KVARTA LISTOPAD 2004 VÍTEK URBAN
Písemka č.2  jméno, kruh, varianta 3, 4  Odpověď – 1 a b, 2 b 3 a c b  6 x 50 sekund opisování 
Písemka č. II.  jméno, kruh, varianta 1, 2  Odpověď – 1 a b, 2 b, 3 c a b  6 x 50 sekund opisování 
Písemka č. II  jméno, kruh, varianta 3, 4  Odpověď – 1 a b, 2 b 3 a b c  6 x 50 sekund opisování 
Obecná územní ochrana přírody a krajiny podle zák.č.114/1992 Sb.
Aktuální stav problematiky ÚSES a možné hospodářské využití prvků ÚSES - multifunkční ÚSES v zemědělské krajině - zdroj obecné diverzity.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř. 17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
JAK POZOROVAT EKOSYSTÉM
ZÁKLADY EKOLOGIE Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Podle české legislativy
Ekologické aspekty liniových staveb
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky EIA Cesta k environmentálnímu stavitelství (průběh)
Kurs v rámci projektu SFŽP Agentura Koniklec o.s. 2008
Chráněná území České republiky
Územní ochrana OBECNÁ.
Složky krajiny a životní prostředí
ÚSES v Zásadách územního rozvoje JMK
VLIV ČLOVĚKA NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
ZÁKON č.17/1992 Sb. o životním prostředí Životním prostředím je vše, co vytváří přirozené podmínky existence organismů včetně člověka a je předpokladem.
Úvod do ekologie.
Písemka č.2  jméno, kruh, varianta 7, 8  Odpověď – 1 a b, 2 b 3 a b c  6 x 55 sekund opisování 
Biosféra Úvodní část Jan Dušek.
Životní prostředí - vše co nás obklopuje - přírodní - příroda
Ochrana přírody v ČR. Historie první pokusy – Maiestas Carolina 1355 Karel IV. první pokusy – Maiestas Carolina 1355 Karel IV Hojná voda v Nov.
Biotické podmínky života
Projekt: UČÍME SE V PROSTORU Oblast: Stavebnictví Název předmětu:Pozemní stavby Název a ID tématu:Vhodné a méně vhodné staveniště (STA20) Zpracoval: Ing.
Komplexní inovace výuky práva pro moderní společnost CZ.1.07/2.2.00/
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Písemka č. 4  jméno, kruh, varianta 5, 6  Odpověď – 1 a b, 2 b 3 a c b  6 x 50 sekund opisování 
E KOSYSTÉMY Výukový materiál EK Tvůrce: Ing. Marie Jiráková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
RNDr. Jiří Kocián, RNDr. Josef Glos AGERIS s. r. o. Jeřábkova 5, Brno
Ekosystém Výukový materiál EK Tvůrce: Ing. Marie Jiráková
Základní ekologické pojmy
OCHRANA PŘÍRODY A KRAJINY
Písemka č.2  jméno, kruh, varianta 5, 6  Odpověď – 1 a b, 2 b 3 a b c  6 x 55 sekund opisování 
Ekonomika životního prostředí – základní pojmy
Vymezování územního systému ekologické stability (dále ÚSES) dle metodiky Ing. Eliška Zimová PaedDr. Pavel Hartl, CSc.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
B IOSFÉRA Magdaléna Vičarová. 1.O RGANISMY A JEJICH ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Na zemi žije velké množství různých druhů mikroorganismů, rostlin (flóra) a živočichů.
Chráněná území ČR a regionu. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Územní systém ekologické stability ÚSES Vilém Pařil Environmentální ekonomie.
Nejlepší realizovaná společná zařízení v Karlovarském kraji 1.
Současná biosféra. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
Životní prostředí a jeho ochrana Úloha práva Filip Dienstbier.
Územní systém ekologické stability (ÚSES) (aneb nové metodické materiály MŽP připravené ve spolupráci s MMR) Informace odboru obecné ochrany přírody a.
Stavba, funkce a typy EKOSYSTÉMŮ. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro.
RNDr. Josef Glos AGERIS s. r. o. Jeřábkova 5, Brno Ochrana přírody a krajiny, krajinotvorná opatření v rámci pozemkových.
Středoevropské centrum pro vytváření a realizaci inovovaných technicko-ekonomických studijních programů Registrační číslo CZ.1.07/2.2.00/ Tento.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 1. Charakteristika a historie ekologie Název sady: Základy ekologie pro.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 17. Přírodní rezervace Název sady: Základy ekologie pro střední školy.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
16-01-M/01 Ekologie a životní prostředí Speciální vzdělávací potřeby
EKOLOGICKÁ ÚJMA.
ZÁKLADY EKOLOGIE Zlatý list 2017.
Název prezentace (DUMu): Organismy a prostředí
Ekonomika životního prostředí
AOPK ČR – Regionální pracoviště Správa CHKO Slavkovský les
Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy Ivana Průchová.
Ekologické pojmy.
Ekosystém Pětilístek: Prostředí
Územní systém ekologické stability (ÚSES) (aneb nové metodické materiály MŽP připravené ve spolupráci s MMR) Informace odboru obecné ochrany přírody.
Ochrana přírody a krajiny
Právní režim ochrany přírody a krajiny
Název školy Základní škola praktická Rožnov pod Radhoštěm
Ochrana a péče o přírodu a krajinu Seminář MAS Sokolovsko o.p.s.
Transkript prezentace:

Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Biokoridory

Základní pojmy ÚSES: Územní systém ekologické stability je podle § 3 písmene a) zákona č. 114/1992 Sb. o ochraně přírody a krajiny je vzájemně propojený soubor přirozených i pozměněných, avšak přírodě blízkých ekosystémů, které udržují přírodní rovnováhu. Hlavním smyslem ÚSES je posílit ekologickou stabilitu krajiny zachování nebo obnovením stabilních ekosystémů a jejich vzájemných vazeb. Biokoridor je liniový úsek krajiny s vyšší ekologickou bohatostí, který umožňuje migraci organismů, spojuje biocentra a vytváří územní systém ekologické stability krajiny (ÚSES). Území nemusí umožňovat rozhodující části organismů trvalou nebo dočasnou existenci.

Základní pojmy Biotop (habitat, stanoviště) je biotické (živé) i abiotické (neživé) prostředí ovlivněné a pozměněné živou složkou přírody – biotou. Můžeme ho chápat jako společné prostředí určitých složek biocenózny, tedy soubor všech vlivů, které vytvářejí životní prostředí všech zde žijících organismů. Biotop se vztahuje k určitému druhu organismu. Biocentrum biotop nebo centrum biotopů v krajině, který svým stavem a velikostí umožňuje trvalou existenci přirozeného či pozměněného, avšak přírodě blízkého ekosystému.

Základní pojmy Interakční prvek krajinný segment, který na lokální úrovni zprostředkovává příznivé působení základních skladebných částí ÚSES na okolí méně stabilní krajinu do větší vzdálenosti. Mimo to interakční prvky často umožňují trvalou existenci určitých druhů organismů majících menší prostorové nároky Ekodukty jsou speciální stavby určené k zajištění migrace fauny přes pozemní komunikace

Dělení biokoridorů Vyhláška č. 395/1992 Sb. definuje biokoridor jako „území, které neumožňuje rozhodující části organismů trvalou dlouhodobou existenci, avšak umožňuje jejich migraci mezi biocentry, a tím vytváří z oddělených biocentrer síť. Biokoridory jsou: Přírodní – souvislé stezky, vzniklé přirozenou migrací živočichů Umělé – uměle vybudované biokoridory pro propojení jednotlivých biocenter při liniové výstavbě nebo při narušení přírodních biokoridorů

Příklady biokoridorů realizovaných v ČR Biokoridor Velešovice (mezi dálnicí D1 a obcí) – realizace 2002. Dostupné na www.vrbas.cz

Příklady biokoridorů realizovaných v ČR Biokoridor v obci Veselí, realizace 2007. Dostupné na www.obecveseli.cz/web/index.php/biokoridor

Příklady biokoridorů realizovaných v ČR Ekodukt R6 Jenišov, realizace 2009 Dostupné na www.ceskedalnice.cz

Příklady biokoridorů realizovaných v ČR Ekodukt Voleč D11, realizace 2007 Dostupné na www.ceskedalnice.cz

Příklady biokoridorů realizovaných v EU Ekodukt Poznaň (Polsko), realizace 2009 Dostupné na: http://forum.ceskedalnice.cz/viewtopic.php?f=47&t=23&start=25

Příklady biokoridorů realizovaných v EU The Woeste Hoeve Ecoduct (Nizozemí), realizace 2006 Dostupné na www.umass.edu