Narušování souvislostí v biosféře  S vývojem společnosti souvisí rozvoj energetiky, průmyslu a dopravy,  chemizace a mechanizace zemědělství i lesního.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Problémy životního prostředí a jejich řešení 1: ovzduší
Advertisements

ZNEČIŠŤOVÁNÍ VODY A VYČERPÁNÍ ZDROJŮ PITNÉ VODY
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
Společenskohospodářské vlivy na krajinu a životní prostředí
Podnikatelské prostředí: Makroprostředí
VZTAHY ORGANISMŮ.
OZP-komplet.pptGEOtest Brno a.s.1 Vlivy na životní prostředí Znečištění ovzduší Znečištění povrchových a podzemních vod Znečištění půdy Vliv nebezpečných.
Ochrana biosféry – světové přírodní parky a rezervace
Michaela Vlasáková Pesticidy.
Antropogenní vlivy na přírodní sféru
Ekologické problémy Společenské problémy
Ekologické problémy Společenské problémy
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 13Číslo.
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_BI614 Jméno autora:Mgr. Lucie Křepelová Třída/ročník3. ročník.
VLIV ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ NA ŽIVOT ČLOVĚKA
Krajina a krajinná sféra
 zamezit dalšímu zhoršování životního prostředí  urychlit odstraňování jevů, které ohrožují živé i neživé složky přírody  chránit přírodní i kulturní.
Ohrožování základních složek biosféry
Znečištění půdy a potravin
Krajina a životní prostředí
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_BI607 Jméno autora:Mgr. Lucie Křepelová Třída/ročník3. ročník.
Složky krajiny a životní prostředí
Registrační číslo projektu:
Ekosystémy přírodní a umělé
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Vzduch ( environmentální příručka – 5.ročník )
Životní prostředí - vše co nás obklopuje - přírodní - příroda
Znečistěný vzduch, půda a voda
Krajina a životní prostředí
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky SVĚTOVÝ.
Matěj Stach.  Ochrana užitkových organismů, materiálů, potravin i lidského zdraví před organismy, které se přemnožily nebo se vyskytují v místech, kde.
Krajina a životní prostředí
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Ekosystém přirozený a umělý
Cizorodé látky v potravním řetězci
Životní prostředí a chemie
RYBNÍK JAKO CELEK.
Životní prostředí a doprava Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
2014 Výukový materiál EK Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Hydrosféra základní složka života
Prevence v právu životního prostředí Jana Dudová.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Životní prostředí a jeho ochrana. Co je životní prostředí? Prostor, ve kterém žijeme. ŽP – přírodní (louka, les, hory, řeky…) – umělé = vytvořené člověkem.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Globální problémy a globální změny Tematická oblast:Ekologie Ročník:1. Číslo.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 4. Vliv činnosti člověka na prostředí Název sady: Základy ekologie pro.
Planeta Země Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Motivace praktické výuky uměním, společenskými a přírodními.
K RAJINNÁ SFÉRA. obsah krajina krajinná sféra příroda přírodní krajinná sféra litosféra pedosféra hydrosféra atmosféra biosféra kontrolní otázky.
15 ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Znečišťování půd a vod. Znečišťování a degradace půd Minerální hnojiva - dusičnany,fosforečnany Pesticidy Imise – těžké kovy, kyselé.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dvořáček Josef. Dostupné ze Školského portálu Karlovarského kraje materiál.
PEDOSFÉRA VY_32_INOVACE_23_464
Pedosféra.
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_147_ Půda
Ekologické globální problémy
Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy Ivana Průchová.
Ekosystém Pětilístek: Prostředí
Vliv radiace na člověka
Globální problémy lidstva globální problémy týkají se celého lidstva ohrožují samotnou existenci člověka.
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková
ŽIVÁ PŘÍRODA Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky a dělením živé přírody.
2. Organismus a prostředí Základy ekologie pro střední školy 1.
Geografie Krajinná sféra
Výchova ke zdraví VY_32_INOVACE_13_20_životní prostředí.
PŘÍRODNÍ SFÉRA ZEMĚ.
SŠ, ZŠ a MŠ, Karviná, příspěvková organizace
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Přírodopis, Biosféra Autor: Kamil Bujárek, Bc. Název materiálu:
Člověk mění a vytváří krajinu
Transkript prezentace:

Narušování souvislostí v biosféře  S vývojem společnosti souvisí rozvoj energetiky, průmyslu a dopravy,  chemizace a mechanizace zemědělství i lesního hospodářství, plýtvání  energií a materiály, hromadění odpadů, přechod k městskému způsobu života, rozvoj rekreace a cestování.  To vše narušuje základní části biosféry.

Hlavní negativní jevy v prostředí  Chemizace prostředí –  projevuje se ve všech složkách přírody.  Více než 4 mil. uměle vyrobených látek (plasty, hnojiva, barviva, pesticidy apod.) ovlivňuje náš život.  Některé z nich se dostávají do potravních řetězců, do půdy i vody a ohrožují životní prostředí a tím existenci života na Zemi.  Jiné se jako nerozložitelné odpady hromadí na skládkách, protože v přírodě nejsou organismy přizpůsobené pro jejich rozklad

Hlavní negativní jevy v prostředí  Radioaktivita –  v prostředí se zvyšuje množství radioaktivních látek (stroncium, jod apod. ).  Tyto látky se mohou shromažďovat v organismu a vést k onemocnění rakovinou nebo k ovlivňování dědičných vloh.

Hlavní negativní jevy v prostředí  Odpady –  vznikají při všech činnostech a negativně ovlivňují všechny složky přírody - vzduch, půdu, vodu i živou přírodu.  Nejvíce nebezpečné jsou tzv. divoké skládky s nekontrolovatelnými odpady

Hlavní negativní jevy v prostředí  Hlučnost –  vlivem rozvoje civilizace se neustále zvyšuje.  Snižování hlučnosti je sice poměrně ekonomicky náročné, ale z hlediska trvání lidské existence bezpodmínečně nutné