Program rovných příležitostí v České spořitelně Vera Budway-Strobach Program Manager, Diversitas.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Národní seminář k metodám evaluací aktivit v oblasti globálního rozvojového vzdělávání (GRV) Praha, 2010 Analýza monitoringu a evaluace globálního rozvojového.
Advertisements

Genderový audit nástroj pro vyhodnocování prosazování genderové rovnosti na úrovni organizace orientován spíše na organizaci jako takovou než na dopady.
Projekt „ROVNÁ ŠANCE“ Prezentace Problematika rovných příležitostí patří mezi prioritní oblasti v politice EU. Týká se všech oblastí a v.
Návraty po mateřské/rodičovské dovolené na trh práce
PLNĚNÍ PRIORIT A POSTUPŮ PŘI PROSAZOVÁNÍ ROVNÝCH PŘÍLEŽITOSTÍ ŽEN A MUŽŮ V RESORTU MINISTERSTVA FINANCÍ 16. října 2009.
TALENTI V DHL SUPPLY CHAIN
Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR
CZ.1.04/3.4.04/ Rodina a práce: PROČ NE?
Představení společnosti
Lokální partnerství FÓRUM PRO RODINU
Autoevaluace školy Základní škola a Mateřská škola Karla Klostermanna Železná Ruda, p.o. Zahradní Železná Ruda Ctirad Drahorád, ředitel školy.
„Slaďování rodinného a pracovního života v ICT průmyslu“ - představení projektu Barbora Slavíčková.
Řízení diverzity Mgr. Hana Velíšková, HR specialistka Česká společnost pro rozvoj lidských zdrojů.
Genderový audit v praxi
Analýza Centra ProEquality
Citigroup soutěž o nejlepší firmu s rovnými příležitostmi pro ženy a muže v ČR Bc. Jitka Kolářová, Gender Studies o.p.s.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Individuální projekt „Plánování sociálních.
Genderový audit Mgr. Tomáš Bitrich Společenská odpovědnost firem v Ústeckém kraji CZ.1.07/3.2.06/
Genderový audit ve společnosti CertiCon a.s.
Netradiční formy zaměstnávání  Způsoby a okolnosti uplatňování nových forem  Slaďování rodinného (soukromého) života se zaměstnáním  Účast žen na trhu.
Případová studie: UNIC-Services Ltd. Firma UNIC-Services  Založena roku 1993 IT pracovníkem, jménem Saara Remes-Ulkunniemi  Firma nabízí vzdělávací.
Slučitelnost rodiny a zaměstnání z pohledu rodinné politiky1 Slučitelnost rodiny a zaměstnání v rodinné politice města Brna, aneb v čem se.
VLIV ZMĚN SVĚTA PRÁCE NA KVALITU ŽIVOTA 2005 – 2008 Moderní společnost a její proměny Seminář k výzkumu na úseku BOZP
Centrum andragogiky, s.r.o. Škroupova 631, Hradec Králové 2 1www.centrumandragogiky.cz Centrum andragogiky, s.r.o. Škroupova 631, Hradec.
STRATEGIE AGE MANAGEMENTU V ČESKÉ REPUBLICE CZ.1.04/5.1.01/ Mgr. Ilona Štorová AIVD ČR, o. s.
Problematika systému přípravy učitelů a stav výuky tělesné výchovy na vysokých školách Materiál pro 21. zasedání předsednictva Rady vysokých škol dne 20.
Michal Pluta Česká spořitelna, a.s. IX / 2008
Zavedení systému opatření na podporu slučitelnosti rodiny a zaměstnání na Magistrátu města Brna 9. Národní konference kvality ve veřejné správě
ČESKÝ HELSINSKÝ VÝBOR Děti vězněných rodičů „Barevný svět dětí“ Program je finančně podpořen ze sbírkového projektu Pomozte dětem a Nadací O2.
SBĚR A ANALÝZA VZDĚLÁVACÍCH A ROZVOJOVÝCH POTŘEB V ČESKÉ SPOŘITELNĚ, a.s. Mgr. Oldřich RANDULA, ředitel odboru vzdělávání, ČS, a.s. HR ŽIVĚ leden.
Konference rodinných a mateřských center , Vsetín Možnosti personální politiky organizací Aktivity AERV v rámci projektu - koordinátor pro práci.
Právní aspekty genderového rozpočtování v České republice JUDr. Kristýna Outlá Praha.
1 BOJ NA TRHU PRÁCE aneb bojujeme se ctí Kateřina Cempírková HR manager 21. května 2008, Praha.
Předškolní péče na Islandu Jónína Konradsdottir, ředitelka MŠ.
ZAMĚSTNÁNÍ RODINA Slučitelnost má mnoho faset Pracovní doba „flexibilní, férová, v zájmu rodiny“  Flexibilní pracovní doba pro rodiče  Částečné úvazky.
Podpora částečných úvazků?
Ondřej Škorpil 27. října 2011 American Center Řízení agendy CSR ve Skupině ČSOB Na cestě k efektivitě: Jak integrovat CSR do strategického řízení firmy.
Národní tématická síť E Rovné příležitosti žen a mužů TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM EU A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČR.
Rovné příležitosti žen a mužů v zaměstnání Mgr. Kateřina Machovcová, Lucie Hradecká partner rozvojového partnerství NORA, o. p. s. Best Western Hotel Vladimir,
Genderové aspekty rozvoje klastrů v ČR Ing. Markéta Novotná Praha.
Propojení „soft“ nástrojů a „hard“ podpory je nutnost
Brno–město pro rodiny Projekt ANIMA PLUS CZ Inovativní opatření na podporu slučitelnosti rodiny a zaměstnání Mgr. Lenka Zemanová.
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
Citibank Bert Pijls Člen představenstva a ředitel retailové banky.
Prezentace projektu. Problematika rovných příležitostí patří mezi prioritní oblasti v politice EU. Týká se všech oblastí a v našem případě konkrétně jde.
Vstřícný zaměstnavatel Kritéria soutěže. 1. Organizace práce Vstřícnost a reálné možnosti využívání flexibilních forem práce Další úpravy pracovního režimu.
Centrum pro rodinu a sociální péči o.s. 1.
Zkušenosti získané při realizaci projektu Brandýský Matýsek o.s.
Trainee new life for waste. VIZE CÍLE VIZE VIZE HODNOTY CÍLE.
Moderní personalistika DS 2009/ Hlavní úkoly moderní personalistiky   Zařazení správného člověka na správné místo (a ve správný čas)
Personální strategie mezinárodní firmy
OPERAČNÍ PROGRAM ZAMĚSTNANOST Podpora rovných příležitostí žen a mužů v Operačním programu Zaměstnanost Jihlava.
Flexibilní formy práce Aktivní politika zaměstnanosti – modul Ia.
Prosazování rovnosti žen a mužů na ministerstvu vnitra v rámci projektu „Akceptace specifických potřeb zaměstnanců a zaměstnankyň MV“ Eva Ferrarová Ministerstvo.
Rodina na Vysočině výsledky empirických výzkumů uskutečněných v kraji Vysočina v letech 2005 – 2010 konference Rodinná politika v centru pozornosti krajů.
VLÁDNÍ STRATEGIE PRO ROVNOST ŽEN A MUŽŮ V ČR NA LÉTA Radan Šafařík Oddělení rovnosti žen a mužů, Sekce pro lidská práva Úřad vlády ČR.
„SLAĎUJEME V JIHOMORAVSKÉM KRAJI“ Ing. Jaromíra Vítková
Výměna mezinárodních zkušeností a dobré praxe v sociální oblasti Oblast rovných příležitostí žen a mužů PhDr. Ivana Štrossová Havlíčkův Brod, 23. dubna.
Rovné příležitosti ve veřejné správě PhDr. Eva Ferrarová, Ph.D. Odbor řízení lidských zdrojů Ministerstvo vnitra.
UKONČENÍ ADMINISTRACE Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost Tisková konference
Projekt „Rozvoj místního partnerství a trhu práce“. CZ.1.04/5.1.01/ realizováno O.S. „Rozkvět zahrady jižních Čech – místní akční skupina“ a partnery.
PREZENTUJÍCÍ Rodinné audity Metodika opatření na podporu slaďování rodinného a pracovního života PhDr. Lada Nováková Mgr. Klára Čmolíková Cozlová.
IS jako nástroj moderního personálního managementu Vít Červinka
Rodina a zaměstnání Henry Schein Česká republika
Způsoby slaďování rodinného a pracovního života v zahraničí
Státní správa – zaměstnavatel znevýhodněných skupin
Bezradný rodič? Bezradný zaměstnavatel? Hledejme společnou řeč…
Audit rodina & zaměstnání ve VÚHŽ a.s.
Mgr. Ing. Zdeněk Kadlec, dr. h. c.
GENDER FOCAL POINT.
Transkript prezentace:

Program rovných příležitostí v České spořitelně Vera Budway-Strobach Program Manager, Diversitas

2 CS má více než 10, 400 zaměstnanců, z toho 74% jsou ženy (85% na pobočkách) V top managmentu je 26% žen (36% všech úrovní, 2.9% všech zaměstnankyň). Přibližně 10% zaměstnanců je na mateřské nebo rodičovské dovolené, tj. kolem tisíce osob! Každá 8. žena zaměstnaná v ČS je v současnosti na MD nebo RD V letech byla návratnost žen z MD zpět do banky pouhých 12% V ČS pracuje cca samoživitelek/ů (88% z nich jsou ženy) Jak jsme na tom v ČS? Mateřské a rodičovské dovolené v ČS

3 Diversitas – vize a cíle programu v ČS Vize programu Diversitas Zabezpečit rovné příležitosti ženám a mužům na všech profesních úrovních a ve všech oblastech činnosti celé finanční skupiny České spořitelny Cíle programu Diversitas Nastavit rovné příležitosti na všech pozicích a ve všech oblastech Zvýšení povědomí s problematikou rovných příležitostí v ČS Podpora pro ženy (rodiče) s dětmi Zmenšit rozdíl mezi nízkým podílem mužů mezi zaměstnanci a nízkým počtem žen mezi manažery Snížit/odstranit nerovnosti v odměňování pro stejné pozice Zlepšení týmové spolupráce a inovace Zvýšení vzájemné úcty a respektu v souladu s rozvojem firemní kultury

4 Key Focus Areas Monitorování a měření Slad´ování pracovního a soukromého života Nábor a kariérní růst Zvýšení povědomí s problematikou rovných příležitostí

5 Monitorování a měření Prosazování rovných příležitostí a rozmanitosti je běh na dlouhou trať; jsme stále na začátku a musíme překonávat mnoho překážek a stereotypů Přesto se toho za rok a půl podařilo už hodně: Diversitas je součástí Výkonnostních kritérií (KPIs) pro ředitele Návratnost matek z MD nebo RD Účast na školení k diverzitě + osobní závazek manažera Snížení mzdových rozdílů na stejné pozici Pracovní setkání k programu zaměstnanců na pobočkách s cílem vytipovat problémy a nastavit plán řešení Pravidelné čtvrtletní monitorování a vyhodnocování gender statistik – „Fact Sheet“ je předkládán představenstvu Přijetí antidiskriminační klauzule na úrovni celé společnosti.

6 Týden placené dovolené pro novopečené otce (patné od 1 srpna 2010) Informační brožury pro nastávající matky a pro manažery o přípravě na mateřskou dovolenou Pravidelné sledování návratu matek (rodičů) zpět do práce po mateřské nebo otcovské dovolené Podpora částečných úvazků, sdílených pracovních úvazků a práce z domova (osvěta a pozitivní příklady, že to jde) Setkání zaměstnanců na mateřské a rodičovské dovolené s manažery banky V přípravě: Příspěvek na péči pro děti do 3 let Diskuse o firemní školce stále probíhá Slad´ování pracovního a soukromého života Podpora rodičů s dětmi

7 Zmenšit rozdíl mezi nízkým podílem mužů mezi zaměstnanci na jedné straně a nízkým počtem žen mezi manažery na straně druhé. a)Mentoring pro ženy b)Školení na asertivitu pro ženy c)Více mužů v pobočkové sítí Nábor a talent management Milníky Od r jsme získali 4 nové ženy manažerky druhé linie, a máme celkem 4 ředitelky OP z 22 (Brno, Kladno, Zlín, Mladá Boleslav). Rovné příležitosti se staly součástí náborového procesu (postupy při interview, genderově neutrální inzerce, monitorování kandidátů). 28 ze 70 lidí, nominovaných do programu řízení talentů 2009, jsou ženy (40%), což je proti roku 2007 téměř 20% nárůst. Z celkového počtu 50 osob, přijatých do programu řízení talentů (všechny úrovně), je žen 21.

8 Průzkum na intranetu zaměřený na genderové aspekty proběhl v červenci a srpnu 2008 Proběhl audit rovných příležitostí, který provedla nezisková organizace Gender Studies, doporučení se promítla do plánu roku 2010 Průzkum spokojenosti zaměstnanců v r obsahoval i otázky týkající se programu Diversitas, firemní kultury a etiky, vyhodnocení výsledků z gender pohledu V prosinci 2009 proběhlo společenské setkání pražských zaměstnankyň, na kterém se představily plány programu a otevřeně diskutovaly problémy spojené s tématem Věková diskriminace Loajální versus mladí dynamičtí Platové rozdíly V roce 2010 probíhají pracovní setkání k programu se zaměstnanci poboček (celkem 22 OP v celém regionu) Zvýšení povědomí o programu identifikace priorit v pobočkové sítí Zvýšení povědomí o problematice rovných příležitostí v ČS

9 Nabízíme zaměstnancům školení (kurzů/seminářů) k problematice rovných příležitostí Soutěž o Firmu roku 2009: Rovné příležitosti: V roce 2009 ČS cenu vyhrála a byla oceněna za systémový přístup k rovným příležitostem a slaďování práce a osobního života Zvýšení povědomí o problematice rovných příležitostí ČS je jediná banka ve skupině Erste s programem pro rovné příležitosti a je inspirací pro ostatní banky ve skupině

10 Děkuji za pozornost