Středisko náhradní rodinné péče, o. s. POLSKO – výsledky výzkumu: Změny systému, deinstitucionalizace Bariéry a ne/zamýšlené důsledky transformace Nová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Středisko náhradní rodinné péče Používání metodik v neziskovém sektoru - výsledky výzkumu Projekt Centrum.
Advertisements

Nové pohledy na péči o dítě a rodinu v Dětském centru Čtyřlístek
VÝSLEDKY VÝZKUMU PODPOŘENÉHO NADAČNÍM FONDEM J&T
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Zn. NÁHRADNÍ RODIČ CZ.1.04/5.1.01/ Jak aktivně nacházet náhradní rodiče P rofesionalizace procesů při výběru adeptů na nový typ zaměstnání.
Středisko náhradní rodinné péče o. s. Závěry zahraničního výzkumu Projekt Centrum podpory NRP je realizován.
Středisko náhradní rodinné péče, o. s.
Následné péče o mladé lidi odcházející z náhradní péče v České republice   Situační analýza Jan Folda (editor), Oldřich Matoušek, Hana Pazlarová, Anna.
Středisko náhradní rodinné péče, o. s. Výsledky výzkumu: Anglie a Wales Cíle výzkumu Zachycení aktuálních trendů v oblasti NRP: Deinstitucionalizace Obecný.
Reforma systému péče o ohrožené děti a služby pro rodinu
Stacionární terénní práce ve Věznici Jiřice Občanské sdružení Semiramis.
Vymezení a pojetí sociální práce
Transformace sociálních služeb pro lidi s postižením
Středisko náhradní rodinné péče, o. s. Situace náhradní péče o děti v Dánsku Projekt Centrum podpory NRP je.
MUDr.František Schneiberg
Středisko náhradní rodinné péče o. s. Projekt Centrum podpory NRP je realizován za podpory Nadace
Centrum andragogiky, s.r.o. Škroupova 631, Hradec Králové 2 1www.centrumandragogiky.cz Centrum andragogiky, s.r.o. Škroupova 631, Hradec.
Náhradní rodinná péče v České republice a zkušenosti přímých aktérů Život v náhradní rodinné péči z pohledu přijatých dětí a náhradních rodin Projekt Centrum.
Identita dětí v náhradní rodinné péči
POPOROVANÉ AKTIVITY PROJEKTŮ
Náhradní rodinná péče v České republice a zkušenosti přímých aktérů NRP v ČR po novele zákona o sociálně-právní ochraně dětí v reflexi pracovníků NNO Projekt.
Náhradní rodinná péče v České republice a zkušeností přímých aktérů Shrnutí závěrů výzkumu, přehled potřeb dětí a náhradních rodin a doporučení pro praxi.
Středisko náhradní rodinné péče o. s. Pilotní projekt „Centrum podpory NRP“ Projekt Centrum podpory NRP je.
Nadace Terezy Maxové Programu Iniciativy Společenství Equal
Potřeby dětí a jejich hodnocení v systému sociálně-právní ochrany dětí
Oddělení ústavní a ochranné výchovy - Činnost resortu vnitra v oblasti práce s rizikovými a ohroženými dětmi a mladými lidmi. - Pohled na téma v kontextu.
Zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc
Náhradní rodinná péče v České republice a zkušenosti přímých aktérů Postoje české společnosti k náhradní rodinné péči Projekt Centrum podpory NRP je realizován.
ČESKÝ HELSINSKÝ VÝBOR Děti vězněných rodičů „Barevný svět dětí“ Program je finančně podpořen ze sbírkového projektu Pomozte dětem a Nadací O2.
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Cíle o.s. ISIS  pomoc náhradním rodičům  zdárný vývoj dětí  přísun informací – vzdělávání  sdílení zkušeností mezi rodiči navzájem  prevence problémů.
Projekt Centrum podpory NRP je realizován za podpory Nadace Sirius
PROGRAM SANACE RODINY v AMALTHEA o.s. Chrudim, 18. –
Životní podmínky osob s PAS – poznatky ochránce Petra Zdražilová, Praha, 6.listopadu 2014 Petra Zdražilová / 6. listopadu, © Copyright Veřejný ochránce.
Stop sociálnímu vyloučení MEPCO Sociální vyloučení začíná v dětství Milena Černá, SKOK Seminář MEPCO Stop sociálnímu vyloučení.
Sociální služby poskytované ohroženým rodinám (na příkladu Slezské diakonie)
Transformace systému práce s ohroženými dětmi a rodinami Tisková konference MPSV a MŠMT 30. dubna 2009.
Středisko náhradní rodinné péče Projekt Náhradní rodina + dítě + odborník jako partneři (Metodické centrum pro NRP) doba trvání projektu
PŘEDSTAVUJEME Fond ohrožených dětí je občanské sdružení na pomoc týraným, zanedbávaným, zneužívaným opuštěným nebo jinak sociálně ohroženým dětem, s působností.
Dětský domov Jesenské – Projekt Česko-slovenská výměna zkušeností v oblasti práce a sociálních věcí CZ.1.04/5.1.01/ Tento projekt.
Osvojení Pěstounská péče Svěření do péče fyzické osoby
Náhradní rodinná péče.
o.s. ISIS: jediné sdružení v Olomouckém kraji specializované výhradně na pomoc náhradním rodinám dvacetiletá tradice:
Středisko náhradní rodinné péče, o. s. Zahraniční výzkum Náhradní péče o děti v Dánsku, v Anglii a Walesu, na Slovensku a v Polsku
Síť služeb pro ohrožené děti a rodiny
PODPOROVANÉ AKTIVITY PROJEKTŮ Programu švýcarsko-české spolupráce
Název Náhradní rodinná péče
Mgr. Daniel Rychlik , Ostrava
Sociální zabezpečení Sociální služby
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
Individuální projekt OP LZZ Systémová podpora procesů transformace systému péče o rodiny a děti Pardubice, 25. října 2012 PhDr. Miloslav Macela ředitel.
Ústavní péče o děti. pokud se rodiče neumí, nechtějí či nemohou postarat z důvodů na straně dítěte (postižení, chování) dnes je snaha nechat dítě v rodině,
Budoucnost ústavní výchovy z úhlu pohledu Federace dětských domovů ČR PaedDr. Jana Koubová
„Šance pro děti v ohrožení na Vysočině.“ Příspěvek na konferenci Třebíč, dne 14.října 2014.
Reforma systému péče o ohrožené děti 25. listopadu 2011 Miloslav Macela Odbor 21 rodiny a dávkových systémů MPSV.
Prezentace služeb Komunitní plánování Litomyšl
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
KONFERENCE Šance pro děti v ohrožení na Vysočině
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Aktivity centra v rámci práce s násilnou osobou Centrum J.J. Pestalozziho, o.p.s. Štěpánkova 108, Chrudim Mgr. Lucia Pechtorová.
Sociální politika Definice Objekty sociální politiky Předmět sociální politiky Úrovně sociální politiky osobní rozsah věcný rozsah.
1 Budoucnost péče o ohrožené děti Mgr. Jaroslav Fidrmuc zástupce náměstka ministryně pro vzdělávání Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská.
MUDr. František Schneiberg
Když vlastní rodina chybí
Jitka Altmanová vedoucí Centra podpory náhradní rodinné péče.
Středisko výchovné péče FRÝDLANT
Financováno Nadací Sirius
Příprava pěstounů a sociální zabezpečení
Koncepční záměry MPSV v oblasti náhradní rodinné péče
Středisko rané péče SPRP, pobočka Brno
Transkript prezentace:

Středisko náhradní rodinné péče, o. s. POLSKO – výsledky výzkumu: Změny systému, deinstitucionalizace Bariéry a ne/zamýšlené důsledky transformace Nová koncepce NRP a formy pomoci Projekt Centrum podpory NRP je realizován za podpory Nadace

Změny systému deinstitucionalizace Od dílčích změn sociální politiky a zákonů (1990– 1999–2004) ke komplexnímu řešení (2011): Zátěž minulosti, ekonomická krize 90. let – dezintegrace rodin a chudoba Koncem min. tisíciletí stále 70 tis. dětí v dětských domovech (počty mírně klesají až od r. 2007) Kritika mezinárodní i vnitřní (NGO) Restrukturalizace velkých dětských domovů (rozčleňování, rodinné domovy, multifunkční domovy, …) Privatizace soc. služeb včetně DD, decentralizace

Počty pěstounských rodin a dětí v nich – 2005–09

Změny systému deinstitucionalizace Deinstitucionalizace v prvních 2 dekádách: Setrvačnost pojetí (filozofie) náhradní rodinné péče – orientace na ochranu dítěte před zneužíváním a zanedbáváním – náhradní péče doslova jako náhrada za rodinu – odebrání dítěte rodině jako nejlepší a trvalé řešení – patologizace původních rodin – absence podpory a preventivní práce s rodinou („profylaktiky“) –chudoba, vyloučení jako reálný důvod intervence – konzervativní přístup a předsudky polské veřejnosti – stigmatizace a izolace rodin i dětí v NP – absence podpory pěstounských rodin službami a informacemi – neexistence standardů kvality

Změny systému, deinstitucionalizace -participace biologických rodičů a dětí na procesu péče, spolurozhodování chybí -omezení/zamezení kontaktu dítěte v NRP s rodiči -absence individuálních plánů -opouštění péče neošetřeno -příbuzenské pěstounské rodiny obdobné problémy jako původní (chudoba, …), věk, zdraví, vzdělá(vá)ní -nerovnost odměňování mezi pěstouny -rozporné postavení sociálních pracovníků v systému

Změny systému – komplexní úprava 2011 Reflexe vývoje a sebe/kritika a komplexní úprava: -Posun od jednostranného pojetí N(R)P ochrany dětí k prevenci a sanaci rodiny – služby rodině (ale i včasná intervence) – vyváženost -Rozvoj specializovaných forem pěstounství -Pokračující humanizace a familiarizace ústavní péče (plán ze 30 na 14 dětí) -Rozvoj profesionálních pěstounských rodin -Podpora a pomoc mladým lidem opouštějícím péči -Rozvoj komunitních forem NP a Center soc. podpory, …

Zákon č. 149/2011, Ustawa o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastepczej Nové instituty a formy sociální pomoci rodině Asistent rodiny pracuje s rodinou a dítětem Podpůrné rodiny Pomocné rodiny Podpora osob opouštějících náhradní péči Centra sociální podpory, komunitní denní centra

Náplň práce rodinného asistenta PRACUJE V MÍSTĚ – KOMUNITĚ, NEJVÝŠE 20 RODIN podporuje rodiny při řešení různých problémů spojených s výchovou dítěte, pomáhá s péčí o malé děti, s výživou dětí, asistuje při plnění rodičovských povinností ve vztahu ke škole atp. používá škálu metod a technik v zájmu toho, aby dítě zůstalo doma v rodině co nejdéle pracuje s dospělými členy rodiny i bezprostředně s dítětem sleduje průběžně situaci dětí v rodině, například zda rodiče neohrožují bezpečí dítěte pracuje s rodinou i během doby, kdy je dítě dočasně odebráno z rodiny dbá na to, aby se rodiče mohli podílet na rozhodování o osudu dítěte zabývá se problémy rodinné péče a vzdělávání bez ohledu na příjem rodiny (více )

Zákon č. 149/2011 nové instituty a formy sociální pomoci rodině Práce s rodinou: konzultace specializované poradenství terapie a mediace pomoc rodině s dětmi včetně pečovatelských služeb organizace podpůrných a svépomocných skupin

Projekt Centrum podpory NRP je realizován za podpory Nadace DĚKUJI ZA POZORNOST Olga Šmídová-Matoušová (výzkum), David Kocman (rešerše) Středisko náhradní rodinné péče, o. s. Adresa: Jelení 91, Praha 1 Tel./fax: Tel.: Web:

Změny systému, deinstitucionalizace (Zdroj: Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej MLaSP. Departament Polityki Rodzinnej) Graf č. 1. Počty dětí v institucionální péči – v pobytových zařízeních v Polsku 2011/2

Formy pěstounské péče a jejich podíl v roce (dle počtu umístěných dětí)