Stavební zákon a územní plánování

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Evidence územně plánovací činnosti systém ILAS
Advertisements

Územně analytické podklady obce s rozšířenou působností Děčín
Porada pracovníků měst a obcí Královéhradeckého kraje vykonávajících agendu na úseku územního plánování a stavebního řádu část územní plánování 18. prosince.
Regulační plán Regulační plán v řešené ploše stanoví -podrobné podmínky pro využití pozemků, -pro umístění a prostorové uspořádání staveb, -pro ochranu.
Geografické informační systémy a systémy firmy VITA software pro veřejnou správu Ing. Jiří Štochel, VITA software s.r.o.
Obsah a pořízení politiky územního rozvoje Politika územního rozvoje -určuje ve stanoveném období požadavky na konkretizaci úkolů územního plánování v.
NÁMITKY A PŘIPOMÍNKY Návrh rozhodnutí o námitkách a vyhodnocení připomínek podle ustanovení § 53 stavebního zákona.
Přednáška na téma Rozbor udržitelného rozvoje území a vyhodnocení vlivů vyhodnocení vlivů zásad územního rozvoje a územního plánu na udržitelný rozvoj.
Veřejné projednání P olitiky územního rozvoje ČR 2008 a Vyhodnocení vlivů PÚR ČR 2008 na udržitelný rozvoj území (včetně Zprávy o uplatňování PÚR ČR 2006)
Nástroje územního plánování
Struktura stavebního zákona č. 183/2006 Sb. ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ Předmět úpravy, Základní pojmy ČÁST DRUHÁ VÝKON VEŘEJNÉ SPRÁVY HLAVA I ÚVODNÍ.
KONCEPT ÚZEMNÍHO PLÁNU ODOLENA VODA pro veřejné projednání –
Tento projekt byl financován z INTEGROVANÉHO OPERAČNÍHO PROGRAMU
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR 170. Žofínské fórum.
Územní plán Prahy: Jaká je situace? Martin Skalský / Vendula Zahumenská Praha  listopad 2013.
Působnosti obcí na úseku územního plánování od setkání tajemníků obcí Karlovarského kraje KÚKK, ORR, odd. územního plánování, Jana.
Nástroje územního plánování Přípravné Územně plánovací podklady územně analytické podklady územní studie Plánovací Politika územního rozvoje Územně plánovací.
Kontroly provedené v roce 2013 Hradec Králové Nechanice Borohrádek Hronov Vrchlabí Janské Lázně Smiřice Libáň Brumov Náchod Trutnov Rtyně v Podkrkonoší.
PETERKA & PARTNERS v.o.s. Praha - Bratislava
č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu
1 Evidence územně plánovací činnosti, ukládání a poskytování písemností Evidence územně plánovací činnosti, ukládání a poskytování písemností Krajský úřad.
Proces pořizování územně plánovací dokumentace
Územního plánování na obcích v roce 2007 setkání tajemníků obcí Karlovarského kraje KÚKK, ORR, odd. územního plánování, Jana Kaválková.
Stavební uzávěry Krajský úřad Plzeňského kraje
1 Zpráva o uplatňování územního plánu Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Porada s ÚÚP, Krajský.
1 Zadání územního plánu Zadání územního plánu Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Plzeň, Krajský.
KONFERENCE PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA – PREZENTACE VÝSLEDKŮ PILOTNÍHO PROJEKTU „ATLAS LABE NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE“ Projekt je spolufinancován Evropskou.
? Územní (prostorové) plánování ÚP
Novela stavebního zákona
Cíle územního plánování „vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území soustavným a komplexním řešením účelného využití a prostorového.
Správa stavební 2 Filip Dienstbier, 2010 Nástroje územního plánování Územně plánovací podklady Politika územního rozvoje.
Obce a územně analytické podklady v procesu územního plánování ISSS 2007 – Hradec Králové Vojtěch Zvěřina.
Správní právo 3 Přednáška č. 6 JUDr. Veronika Vlčková
Uplatnění správního řádu (zákon č. 500/2004 Sb.) v režimu stavebního zákona (zákon č. 183/2006 Sb.) Petr Průcha listopad 2009.
STAVEBNÍ ZÁKON Účinnost k Předpisy Zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění zákona č. 68/2007.
Ochrana životního prostředí v rámci stavebního práva.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Územně analytické podklady správních obvodů obcí s rozšířenou působností v území Jihomoravského kraje třetí / čtvrtá úplná aktualizace Územně analytické.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní inženýrství a ÚPD a doprava Podklady ke cvičení Převzato a upraveno dle Zákonů.
Porada OÚPSŘ KrÚ JMK s úřady územního plánování Územně analytické podklady obcí Třetí úplná aktualizace Porada OÚPSŘ KrÚ JMK s úřady územního plánování.
Informace o aktualizaci Politiky územního rozvoje ČR Ing. Filip Novosád, OÚP MMR 14. zasedání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Ing. Tomáš Sklenář Územně plánovací dokumentace a její aktualizace.
PORADA KÚ A ÚÚP ÚAP + info z porady MMR Ing. Morche Lukáš.
1 Možnosti omezení vlastnických práv v ÚPD Možnosti omezení vlastnických práv v ÚPD Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního.
Porada pro ÚÚP dne Poznatky z oblasti ÚPČ Ing. Gabriela Šípková Krajský úřad Libereckého kraje Odbor územního plánování a stavebního řádu.
4. úplná aktualizace územně analytických podkladů ORP 1.
Veřejné projednání P olitiky územního rozvoje ČR 2008 a Vyhodnocení vlivů PÚR ČR 2008 na udržitelný rozvoj území (včetně Zprávy o uplatňování PÚR ČR 2006)
MĚSTSKÝ ÚŘAD VALAŠSKÉ KLOBOUKY STAVEBNÍ ODBOR DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ 13. A 20. BŘEZNA 2013.
Porada OÚPSŘ KrÚ JMK s úřady územního plánování Územně analytické podklady obcí AKTUALITY Jana Hurníková, Milan Pachta.
Územní studie Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje
Lhůta pro pořízení územní studie
Umisťování staveb.
mapový aplikační server
Zásady územního rozvoje Jihomoravského kraje
ZÚR JMK zásady pro aplikaci Krajský úřad Jihomoravského kraje seminář
ZÚR JMK a ÚP seminář pro projektanty a pořizovatele
4. úplná aktualizace územně analytických podkladů ORP
ÚZEMNĚ ANALYTICKÉ PODKLADY (ÚAP)
Územně analytické podklady Informace z metodické porady MMR s krajskými úřady ke 2. aktualizaci ÚAP obcí porada KrÚ JMK s ÚÚP JMK
Závazná stanoviska orgánů územního plánování po novele stavebního zákona Štiřín
Stavební právo.
Setkání se starosty obcí Karlovarského kraje Téma: Novela stavebního zákona v oblasti územního plánování s účinností od VÝBĚR.
Zkrácený postup pořizování aktualizace ZÚR
územního plánování na obcích v roce 2007
Územní opatření o stavební uzávěře
Obsah územně plánovacích podkladů
Územně analytické podklady
Stavební přípravy a zásady Rekodifikace veřejného stavebního práva
Regenerace sídlišť Regenerace sídlišť Úprava veřejných prostranství
Transkript prezentace:

Stavební zákon a územní plánování Ing. Vladimír Voldřich Setkání uživatelů produktů a služeb společností GEPRO & ATLAS 21. a 22. října 2014 | Praha, hotel Olšanka 1

novela stavebního zákona z pohledu územního plánování, Obsah novela stavebního zákona z pohledu územního plánování, novinky v oblasti územního plánování, novinky v oblasti územně analytických podkladů. 2

Novela stavebního zákona - 1 úpravu postavení úřadu územního plánování jako dotčeného orgánu v územním řízení, úprava umisťování staveb veřejné dopravní a technické infrastruktury v nezastavěném území, rozšíření úkolů územního plánování o rozvoj v oblasti rekreace a cestovního ruchu, odstranění zákonem stanové překážky při poskytování informací o území, které v rámci zpracování územně analytických podkladů shromažďují úřady územního plánování a krajské úřady. 3

Novela stavebního zákona - 2 údaje o území poskytuje by měly být poskytovány s vektorovými souřadnicemi, snížení zátěže úřadů územního plánování a krajských úřadů prodlužením lhůty na zpracování úplné aktualizace územně analytických podkladů ze 2 let na 4 roky, zkrácení lhůt pro projednání návrhu politiky územního rozvoje a její aktualizace, časové omezení blokace rozhodování v území do doby vydání regulačního plánu nebo pořízení územní studie. 4

Novela stavebního zákona - 3 stanovení pravidel, která by, v zákonem stanovených případech, umožňovala rychlejší postup při aktualizaci zásad územního rozvoje a změnách územního plánu, aby tato dokumentace mohla pružněji reagovat na rychle se měnící podmínky v území, stanovení, že účinnost aktualizace zásad územního rozvoje a změn územních plánů bude navázána na zveřejnění jejího právního stavu po této aktualizaci nebo změně. 5

Novela stavebního zákona - 4 zvažuje se možnost zkrácení lhůty pro zahájení přezkumného řízení opatření obecné povahy, kterým se vydává územně plánovací dokumentace, zvažuje se možnost, aby územní plán mohl obsahovat například stanovení uliční čáry a další regulaci v návaznosti na veřejné prostranství, 6

Novinky v oblasti územního plánování - 1 Politika ministerstva, jiné ústřední správní úřady a kraje - vyjádřilo se 40 subjektů a uplatnily celkem 309 připomínek, z toho 207 zásadních, obce a veřejnost – vyjádřilo se 77 subjektů a uplatnily celkem 604 připomínek, sousední státy (vyjádřilo se Rakousko, Německo a Slovensko) – vyjádřilo 9 subjektů a uplatnily celkem 41 připomínek, předložení vládě se předpokládá I.Q 2015. 7

Novinky v oblasti územního plánování - 2 Právní stav obsahuje - 1 výtisky všech měněných výkresů „výrokové části“ opatřených záznamem o účinnosti podle § 8 odst. 2 nebo § 14 odst. 2 vyhlášky 500/2006 Sb. (dále jen „vyhláška“), „výrokovou část“ textové části v platném znění opatřenou záznamem o účinnosti podle § 8 odst. 2 nebo § 14 odst. 2 vyhlášky, pokud se měnila textová část „výroku“, 8

Novinky v oblasti územního plánování - 3 Právní stav obsahuje - 2 koordinační výkres, který bude upravený podle měněných výkresů „výrokové části“ opatřený záznamem o účinnosti podle § 8 odst. 2 nebo § 14 odst. 2 vyhlášky, hospodárnost 9

Novinky v oblasti ÚAP ministerstvo předpokládá, že bude pořizovat ÚAP pro potřebu pořizování politiky územního rozvoje a její aktualizace, předpokládá využití datového modelu, který bude schopen komunikovat s datovými modely používanými krajskými úřady, poskytovatelé údajů budou poskytovat údaje ministerstvu nebo krajským úřadům nebo úřadům územního plánování. 1010

Děkuji za pozornost  224 862 276 e-mail: vladimir.voldrich@mmr.cz 11 11

Děkuji za pozornost  224 862 276 e-mail: vladimir.voldrich@mmr.cz 12 12