Elektronická pošta Elektronická pošta (e-mail) je obdobou běžné pošty a umožňuje přijímat a distribuovat dokumenty v textové podobě na jednu nebo více.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SÍŤOVÉ PROTOKOLY.
Advertisements

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Internet Definice Historie Použití Programy pro práci s internetem
Zpracoval: Mgr. Tomáš Rajnoha
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do výuky.
Princip fungování pošty Vnitřní členění zpráv Protokoly
Základy informatiky Internet Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta.
Služby internetu 11. Maturitní okruh.
SIPVZ – úvodní modul P Elektronická komunikace metodické poznámky (3 h)
Představení Office365 Břetislav Regner PROJEKT financovaný
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Informatika Internet.
INTERNET - TERMINOLOGIE
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Informační a komunikační technologie Číslo materiálu: EU Název: Elektronická pošta Autor: Mgr.
Ukládání dat, a spam INTERNET Ukládání dat, a spam.
Služby internetu (11. Maturitní okruh)
PHP – Základy programování
Aplikace VT v hospodářské praxi internetové technologie Ing. Roman Danel, Ph.D. VŠB – TU Ostrava.
Co je to Elektronická pošta, zkráceně je způsob odesílání, doručování a přijímání zpráv přes elektronické systémy. K širokému rozšíření u.
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: březen.
ANOTACEPrezentace obsahuje informace o elektronické komunikaci, využití u. Druh učebního materiáluDUM Očekávané výstupy Žáci si vytvoří ovou.
Internet.
Internet.
Protokoly a adresy na internetu
Základy počítačových sítí elektronická pošta Základy počítačových sítí Lekce 5 Ing. Jiří ledvina, CSc.
European Computer Driving Licence Modul 7 – Služby informačních sítí Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_ 3.18 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II. Internet – E. pošta Typ: DUM - kombinovaný.
Etika v elektronické komunikaci 2008 Uvědomte si, že nejde jen o srozumitelnost zprávy, ale i o vaši vlastní prezentaci.
11. SLUŽBY INTERNETU.
Služby internetu internet nabízí několik standardních služeb, jejichž prostřednictvím fungují jednotlivé uživatelské aplikace k používání jednotlivých.
Internet ale velmi výrazně slouží i pro komunikaci, přičemž jednoznačně nejpoužívanějším komunikačním prvkem je . Význam slova lze přeložit.
INTERNET – struktura, fungování a přehled využití
URL v HTML URL - Unique Resource Locator Příklad:
Služby internetu obr.: 1. WEB  WWW – (World Wide Web), také pouze zkráceně web v doslovném překladu "světová rozsáhlá síť“, neboli celosvětová síť 
Elektronická pošta Název školy
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_166_IT 9 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Shrnutí Chceme–li připojit PC k Internetu musíme: 1.Zadat adresu DNS serveru (začne pracovat převod IP adresa  symbolické jméno), prakticky začne fungovat.
Internet.
David Klíma- 1 - Elektronická pošta Slouží k přenosu zpráv po internetu Každý uživatel má - zavináč Klimad – uživatelské.
Elektronická pošta Autor: Eva Trávníčková, ZŠ Gabry a Málinky Štítná nad Vláří Informatika 5. ročník.
Obchodní korespondence
Výhody u Rychlost Spolehlivost Je to levné Může obsahovat přílohy.
INTERNET INFORMATIKA 5. TŘÍDA. Internet si volně můžeme vyložit jako sít, která vzájemně propojuje počítače po celém světě. Někdy se také internet označuje.
Elektronická komunikace Radek Pinc
VY_I/2_INOVACE_70_ Miroslav Kaňok. OBSAH Způsoby práce s em Příklad registrace Příjem pošty Odeslání pošty Úkoly.
E- MAIL Ing. Jiří Šilhán. E LEKTRONICKÁ POŠTA NEBOLI vývoj od počátku sítí – původní návrh pouze pro přenos krátkých textových zpráv (ASCII) základní.
SubjektSpeciální ZŠ a MŠ AdresaU Červeného kostela 110, TEPLICE Číslo op. programuCZ Název op. programuOP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
 nejvíce využívaná služba internetu založená na www stránkách  poskytuje virtuální informační prostor, přístupný pomocí prohlížeče  výhodou www stránek.
Elektronická pošta, zkráceně (zkráceně také mail) je způsob odesílání, doručování a přijímání zpráv přes elektronické komunikační systémy.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_ICT_I_S1_10.
ový klient počítačový program sloužící k přijímání,odesílání ů nejčastěji ukládá poštu na lokální disk a server poskytovatele ové schránky.
INTERNET Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Ditta Kukaňová.
Internet. je celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí („síť sítí“), ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny protokolů.
, KOMUNIKAČNÍ NÁSTROJE. Elektronická pošta, zkráceně , je způsob odesílání, doručování a přijímání zpráv přes elektronické komunikační.
 = jedná se o vzájemné propojení lokálních počítačových sítí pomocí vysokorychlostních datových spojů  vznikl spojením mnoha menších sítí  v každé.
Elektronická pošta Základní škola a Mateřská škola, Szkoła Podstawowa, Przedszkole Košařiska, příspěvková organizace Projekt: EU OP VK - CZ.1.07/1.4.00/
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblastVzdělávání v informačních a komunikačních technologiích.
Mgr. Petr Zaoral – první (zpráva mezi počítači)1965 – první (zpráva mezi počítači) 1996 – vzniká Hotmail – volná ová služba1996.
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr. Petra Šandová Název: VY_32_INOVACE_5B_INF3_17_Obsah ové zprávy Téma: Obsah ové zprávy.
Jak funguje a jak jej používat?. Co to je? O je elektronická pošta, tj. způsob odesílání a přijímání zpráv pomocí počítače a sítě (místní.
Inf Elektronická komunikace
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
CHARAKTERISTIKA INTERNETU
INTERNET - TERMINOLOGIE
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Elektronická pošta.
(6) byl původně určen pro zasílání pouze textových zpráv
Základy počítačových sítí elektronická pošta
Informatika Internet.
Transkript prezentace:

Elektronická pošta Elektronická pošta (e-mail) je obdobou běžné pošty a umožňuje přijímat a distribuovat dokumenty v textové podobě na jednu nebo více adres. Hlavní výhodou elektronické pošty je rychlost a spolehlivost, jakou je dokument doručen od odesílatele k příjemci. Pomocí elektronické pošty je také možno přenášet soubory, které musíte samozřejmě zahrnout do zprávy.

Elektronická pošta Využití elektronické pošty je dnes na vzdálených sítích jistě jednou z nejpoužívanějších služeb. Ve své podstatě se jedná o přenos souboru, ale s jistými specifiky, takže se pro e-mail používá zvláštní protokol. SMTP protokol zajišťuje odesílání dopisů do sítě POP3 protokol zajišťuje úschovu došlých dopisů a jejich transfer na počítač adresáta. Pro plné fungování el. pošty je tedy nutné v poštovním programu nakonfigurovat obě dvě služby.

Zásady používání elektronické pošty Uživatel zodpovídá za obsah své pošty a musí pravidelně kontrolovat obsah své e-mailové schránky Nepotřebné zprávy odstraňovat a důležité zprávy ukládat Pozor na zabezpečení počítače a podezřelé zprávy Při psaní dopisu vždy vyplňovat předmět zprávy Za každou zprávou by měl být i podpis

Zásady používání elektronické pošty Emotikony (smajlíky) a akronymy používejte jen tehdy pokud jim příjemce rozumí Neposílejte dále lavinovitě se šířící e-maily!! Nerozšiřujte tzv. HOAX (poplašné zprávy) Nerozšiřujte SPAM (nevyžádanou elektronickou poštu) Pozor na posílání velmi velkých příloh pomocí e-mailu

Formát e-mailových zpráv Formát elektronické pošty je důležitý pro příjemce. Většina poštovních programů umožňuje přepnout zprávu do formátu PROSTÝ TEXT nebo HTML. Prostý text lze vždy přečíst. Neobsahuje formátování (barvy, velikost písma obrázky v textu apod.). Formát HTML umožňuje upravit dopis s formátováním. POZOR! Formát HTML umožňuje také vkládat tzv. skripty. Ty mohou spustit nějaký program, který může provést nekalou činnost. Těmto programům se říká internetové červy (Wormy)

Pro přístup k elektronické poště - Poštovní klient Je to specializovaný program pro práci s poštou (Microsoft Outlook Express, Microsoft Outlook, Eudora, Pegasus mail, Fox..) Výhody Možnost soustředit poštu z více schránek Po dobu vytváření zprávy nemusíte být připojení k internetu Provázání adresáře kontaktů s jinými programy Nevýhody Poštovní klient musí být správně nakonfigurován Musí být nainstalován na všech využívaných počítačích Pošta je uložena pouze na jednom místě (možnost nechávat zprávy na serveru)

Pro přístup k elektronické poště - Webové rozhraní Je to prostředek přístupný na internetu Výhody Možnost vytváření a čtení zpráv kdekoliv, kde je prohlížeč WWW stránek Nemusí být nainstalován žádný další program E-mailová korespondence je k dispozici kdekoli a kdykoli Prohlížeč WWW stránek nemusíte nijak konfigurovat Nevýhody Nelze spravovat více e-mailových účtů najednou Po dobu vytváření zprávy musíte být připojení k internetu

Pro přístup k elektronické poště - Webové rozhraní Chcete-li poslat dopis pomocí elektronické pošty, musíte především znát cílovou e-mailovou adresu (schránku). E-mailová adresa se skládá ze třech částí: uživatele znaku @ adresy počítače Příklad adresy: neruda@soscb.cz  neruda - jméno uživatele @ - znak @ (anglicky „at“) soscb.cz - DNS adresa počítače cz - Česká republika

Emotikony Pro oživení e-mailových zpráv lze vkládat do textu tzv. emotikony (skupina znaků, která znázorňuje náladu odesílatele). Na tyto emotikony se musíte dívat pootočeni o 90° vlevo. :-) úsměv :-< sarkastická poznámka :- rozladěnost :-0 ticho prosím :-))) smích :-( zamračení, smutek :-D smích :-& uživatel má svázaný jazyk

Akronymy Akronymy jsou zkratky nejpoužívanějších anglických slovíček a frází. Tuto možnost využijte pouze tehdy, pokud jste si jisti, že jim druhá strana bude rozumět. BBFN Bye Bye For New zatím ahoj BTW By the way mimochodem CYL See You Later uvidíme se později G Grin široký úsměv JAM Just A Minute chviličku NP No Problem žádný problém OO Over and Out vypínám, končím OT Off Topic mimo téma hovoru TIA Thanks In Advance děkuji předem TNX1M Thanks a million milionkrát díky UOK? Are You OK? Jsi OK?

Otázky k opakování Jaké protokoly se používají u elektronické pošty? Jaké jsou zásady používání elektronické pošty? Popište výhody a nevýhody poštovního klienta. Popište výhody a nevýhody webové pošty. Co jsou to emotikony? Co jsou to akronymy?

Použité zdroje BLÁBOLIL, R. Informační a komunikační technologie. 3. rozšířené vydání. České Budějovice: KOPP, 2011. BLÁBOLIL, Roman. Www.blabik.cz: Podpora výuky: „Internet“ [online]. 28. listopadu 2012 17:30. Dostupný z WWW: http://www.blabik.cz/vyuka/ict/33_Internet.pdf