Ing. Jana Nováčková www.kouc-pro-zivot.cz ZÁKLADY KOUČOVÁNÍ Ing. Jana Nováčková www.kouc-pro-zivot.cz.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Videotrénink interakcí
Advertisements

Oddělení vzdělávání trenérů FAČR. Motto Dovolte sobě i druhým se cítit dobře.
1 Týmová práce TYMP1/ C3 Komunikace (nejen) v týmu. Pavla Kotyzová UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ, FAKULTA MULTIMEDIÁLNÍCH KOMUNIKACÍ, ÚSTAV MARKETINGOVÝCH.
ČLOVĚK V SOCÍÁLNÍCH VZTAZÍCH
ASERTIVITA Společenská kultura Asertivita ; VY_32_INOVACE_D3_03
PSYCHOLOGICKÁ PŘÍPRAVA - ÚVOD PhDr. Eva Tomešová, Ph.D.
PSYCHOLOGICKÁ PŘÍPRAVA - ÚVOD
PhDr. Eva Tomešová, Ph.D CÍLE VE SPORTU PhDr. Eva Tomešová, Ph.D
„Test“ schopnosti imaginace
Předmět psychologie Předmět psychologie práce a organizace.
a jeho využití u klientů po CMP
Psychologie sportu stolního tenisu a tenisu obzvlášť Vojtěch Kaplan O4A.
Pozornost - koncentrace pozornosti
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY doplňkový seminář k projektu
Lidská důstojnost a pozitivní hodnocení sebe Všichni lidé se rodí svobodni a jsou si rovni. (Listina základních práv a svobod)
Muži jsou z Marsu, ženy z Venuše a děti jsou z nebe JOHN GRAY
Interpersonální komunikace ve škole Etická výchova, o.p.s.
Empatie. Vcítění je složitý vnitřní proces skládající se z následujících složek:  Jsem připraven/a vžít se do situace svého protějšku. (Jak se ti v této.
Technická, taktická a psychologická příprava
Psychologie štíhlé postavy
Zdravá škola.
DUCHOVNÍ ŽIVOT. MŮŽEŠ UDĚLAT COKOLIV, ALE MUSÍŠ VĚDĚT PROČ… …do světa vedou tisíce cest.
Jessica COX.
Jihlava mluví o vzdělávání, listopad 2013 Vzdělávání, hodnocení, respektování PhDr. Lucie Dobešová.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Sebeuvědomění a sebekontrola
Definice a vlastnosti Typy sociálních institucí Hodnoty a normy
Teorie motivace Adéla Furiková.
Poruchy v komunikaci Tereza Svobodníková.
ANGAŽOVANÉ UČENÍ Hana Horká.
kurz pro lektory kurz pro lektory 19. a 19. a Mgr. Pavel Motyčka
1 Manager nebo leader? -Management je pozice -Leadership je volba (rozhodnutí) -Potřebujeme management i leadership -Management a leadership je všude kolem.
Tělesné sebepojetí.
Psychologie koučování
Koučování a koučovací otázky
SEBEPOZNÁNÍ základ psychologické přípravy
Psychologické aspekty zdraví
Exekutivní funkce Literatura:  Moraine Paula. Helping Students Také Control of Everyday Executive Functions.  Učebnice psychologie.
MANAŽERSKÉ KOUČOVÁNÍ Milada Blažková
Manager nebo leader? Management je pozice
1 Úloha vůdců, úloha vůdcovství -Poznat a dělat správné věci -Definovat vize -Ukazovat cestu, jak vizi realizovat.
PSYCHICKÁ PŘÍPRAVA VE SPORTU
Tréning do předmětu SPR149 Využití filmu v sociální práci
NEVZDĚLANOST V OTÁZKÁCH VZDĚLÁVÁNÍ JE VELKÁ Jana Nováčková, Jana Nováčková, spoluautorka konceptu Respektovat a být respektován Respektovat a být respektován.
I n k l u z i v n í v z d ě l á v á n í aneb odvaha dělat věci jinak
Anotace Aneb o dorozumívání  Slovo cizího původu, které znamená 1. Spojení - veřejné dopravní prostředky a veřejnou dopravu ( silnice, dráha) 2. Dorozumívání.
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
ANOTACE Objasnit žákům pojem krátkodobý a dlouhodobý cíl, seznámit je s vytyčováním svých cílů a s využitím pozitivních vzorů. Výukový materiál.
Výchovné metody Vypracovala: Monika Arsenjevová Datum: 12.října 2012.
Osobní bezpečí. Sebepojetí Sebepojetí - znamená porozumět sám sobě, svému JÁ, svým náladám, chování Sebepojetí – zahrnuje sebepoznávání, sebehodnocení.
 Souhrn hybných činitelů v činnostech, učení a osobnosti  Skutečnosti, které jedince podněcují, podporují nebo naopak tlumí, aby něco konal či nekonal.
Tisková konference k pětiletému výročí zavedení EtV jako DVO.
Koučink dětí a mladistvých obětí obchodování Praha
Osobní bezpečí Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výstupu:
Fáze motorického učení fázeÚroveň zvládnutí poh. dovednosti Vnější projevyProcesy v CNSMentální aktivita I. Seznámení Velmi nízkáGeneralizace (souhyby,
ANOTACE OBJASNIT ŽÁKŮM POJEM SEBEDŮVĚRA, POPSAT
Výchova (definice) celoživotní společenský proces ovlivňování osobnosti…. proces záměrného působení na osobnost člověka… směřující k cíli vzájemné působení.
Člověk a zdraví Vysvětlení pojmu ASERTIVITA
Koučink dětí a mladistvých
MOTIVACE Zora Syslová.
ANOTACE SEZNÁMIT ŽÁKY S ROZVOJEM VŠECH TŘÍ ČÁSTÍ SEBEDŮVĚRY -
Komunikace Opakování (prezentace, asertivita, přesvědčování, manipulace, řeč těla, zpětná vazba, naslouchání, motivace)
Zvuky přírody Sluchové vnímání.
Komunikace.
Temperament, charakter, motivace
Komunikační a prezentační dovednosti / C2
Náročné životní situace
Psychologie koučování
Rodičovství biologické a pěstounské
RODIČ A SPORTOVNÍ PŘÍPRAVA DĚTÍ
Transkript prezentace:

Ing. Jana Nováčková www.kouc-pro-zivot.cz ZÁKLADY KOUČOVÁNÍ Ing. Jana Nováčková www.kouc-pro-zivot.cz

Obsah dnešního setkání Vliv psychiky na tělesný výkon Vliv výchovy na rozvoj osobnosti Motivace Kdo je to kouč, co je to koučování Hlavní principy koučování Základní koučovací techniky Nácvik technik

Vliv psychiky na tělesný výkon Propojení těla a mysli WHO a definice zdraví (1977 „každá nemoc je psychosomatická“) Psychosomatika (funkční poruchy – bez fyzického nálezu) Příklady dokládající propojení těla a mysli: žehlička placebo efekt fobie jádrová přesvědčení a mechanismus jejich naplňování Cvičení k uvědomění

Vliv výchovy na rozvoj osobnosti Základní životní pocit Rakousko-uherská výchova x americká výchova – dva extrémy Děti potřebují hranice – proč? Co prožíváme ovlivňuje, jak se pak chováme Jak funguje mozek (co vnímá nejdřív; jak vznikají obrazy) Cvičení k uvědomění: Co bychom rádi slyšeli (např. od šéfa), abychom jeho oprávněný požadavek chtěli udělat rádi?

Staré výchovné postupy Mocenský přístup  vzdor nebo poslušnost. Jeho nástroje: Rizika: Kritika – ponižuje celou osobu, neodmítá jen špatné chování Nálepky, zevšeobecňování – ničí důvěru Pokyny, příkazy – snižují samostatnost, aktivitu Tresty, zákazy, varování – vynucují, nebudují vnitřní motivaci Vyhrožování Dávání vzoru (ve spolužákovi, apod.) - vzdor Vzpomínka: jaká byla vaše výchova? Jak na vás působila?

Nové výchovné postupy Jak na to? Přístup „JSI FAJT, JEN JE TŘEBA …“ Postup efektivní komunikace: Popis situace (Vidím, že je tu nepořádek.) Sdělení (Je potřeba …., Když…, tak…) Vyjádření očekávání (Pomohlo by mi, kdybys…, Očekávám, že…) Možnost volby (Uklidíš to teď nebo po večeři?) Prostor pro vlastní aktivitu (Co s tím uděláme? Co navrhuješ? Co s tím?) Důležitá je možnost výběru – vede k rozhodování = odpovědnost

Nové výchovné postupy Ty to ještě nechápeš? Partnerský přístup - vzor i bezpečí (= vliv)  zodpovědnost Zpětná vazba (důležité: 1. já-forma, 2. ocenit dobré, 3. čeho chceme více) Pozitivní motivace Zaměření se na CO, ne KDO – obracíme se k dítěti, ale nehodnotíme dítě Cvičení k uvědomění – přeformulujte: Ty to ještě nechápeš? Jak to, že jsi neumyl nádobí?! Lhát se nemá! Ty jsi nezavřel dveře! Ty ses zmazal! Nešlapej do louže!

Motivace Tresty a odměny, pochvaly x Zpětná vazba a ocenění Vnitřní a vnější motivace – přirozené důsledky Technika k ověření vnitřní motivace: „No a co?“ Pozitivní a negativní motivace Cvičení k uvědomění (už bylo na začátku – nemyslete na pivo, ani na večer s milenkou)

Kdo je to kouč Rozdíl mezi koučováním a mentorováním (jak Vás naučí jezdit na kole kouč a jak mentor) Role kouče - průvodce Hlavní pracovní nástroje kouče: otevřené otázky umění naslouchat – i to nevyřčené umění mlčet důvěra v koučovaného empatie a respekt ke koučovanému - včetně respektu k jeho tempu

Hlavní principy koučování DUO – důvěra, uvědomování, odpovědnost Podpora a výzva Naladění - Následování - Vedení (ne tlačení) Raport - vztah Timothy Gallwey: „Člověk je jako žalud s potenciálem stát se monumentálním dubem. Potřebujeme výživu, povzbuzení, příznivé podmínky a představu, že je to možné!“

Náš vnitřní potenciál Co brání jeho využití? Vnější bariéry – nedostatek příležitostí, nedostatečná podpora Vnitřní bariéry – strach z neúspěchu, nedostatečná důvěra ve vlastní schopnosti, pochyby a nedostatek sebevědomí Sir John Whitmore: „Základním cílem koučování je – bez ohledu na úkol - problém – vytvářet a posilovat sebedůvěru koučovaného!“

Jak zvyšovat vnímání reality? Otázkami. Jakými? Otevřenými. Určitě však ne: „Sleduješ míč?“ nebo „Proč nesleduješ míč?“ Ale například: Jak daleko byl míč? Kolik chybělo, abys ho trefil? Co způsobilo, že jsi míč netrefil? O kolik jsi míč minul? Kde jsi v tu chvíli potřeboval být? Co je pro tebe těžké? Co ti nešlo? Co bys potřeboval líp zvládnout? Otázkami potřebujeme hráče donutit, aby se soustředil. Klademe je tak, aby k odpovědi musel sám sebe i druhé lépe sledovat. Šetřit otázkami: Proč? Jak? Evokují kritiku a vyvolávají obranu.

Uvědomování a odpovědnost John Whitmore o tom, jak ne: „Před 10 lety se sportovní koučové koncentrovali na zvládnutí techniky a na dosažení přiměřené fyzické kondice. Mysl a intelekt podceňovali. Tím, že hráčům říkali, co mají dělat, koučové svým svěřencům upírali odpovědnost. Tím, že jim říkali, čeho si na jejich hře všimli, u nich potlačovali vnímání reality. Někteří to dělají dodnes. V jednom okamžiku tak výkon sportovců rozvíjejí i omezují.“

Základní koučovací techniky GROW aneb CUMA Kotvení cíle pěti smysly Vzorce úspěchu Práce s metaforou/pohádkovou postavou Imaginace – např. „budoucí JÁ“

Nácvik koučovacích technik GROW neboli CUMA CÍL – CO chci zlepšit, dosáhnout, jak poznám, že tam jsem UŽ umím, UŽ jsem na … (škála, kde cíl = 10) – popis, ne hodnocení! MOŽNOSTI – jaké všechny způsoby existují, jaké cesty vedou k cíli AKCE – co si vyberu, čím začnu, kdy to udělám, co mi brání

Nácvik koučovacích technik KOTVENÍ CÍLE OČI – jak to bude vypadat, co vidím UŠI – jaké zvuky k tomu budou, co slyším, co říkám já sám POCITY – jak se budu cítit (tělesné pocity, emoce) CHUŤ – má úspěch nějakou chuť? VŮNĚ – cítím něco (pop-corn na oslavě) DŮLEŽITÉ – zakotvit vyvolanou představu do gesta, hesla, pohybu.

Nácvik koučovacích technik VZORCE ÚSPĚCHU VYPRÁVĚNÍ – vzpomínka na nějaký velký úspěch v minulosti NASLOUCHÁNÍ – kouč „poslouchá“, co bylo za zdarem DOTAZOVÁNÍ – „co ti pomohlo uspět?“, „jaké dovednosti?“ DOPLNĚNÍ – kouč doplní dovednosti, kterých si koučovaný sám nevšiml, není vědom

DOPORUČENÁ LITERATURA: