Podpora výroby energie v zařízeních na energetické využití odpadů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výkupní ceny 2013 Budoucnost bioplynu, Hospodářská komora,
Advertisements

Aspekty kogenerační výroby z OZE
Budoucnost hospodaření s komunálními odpady Dr. Ing. Lubomír Chytka ředitel odboru odpadů MŽP.
Zkušenosti s prokazováním původu elektřiny z druhotných a obnovitelných zdrojů elektřiny Ladislav Havel © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
1 Stavební kameny Národního akční plánu pro energii z obnovitelných zdrojů Euroenergy, spol. s r. o
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Ing. René Neděla, Ing. Svatopluk Srba Energetický regulační úřad
Solární systémy pro aktivní topení
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Sofistikované výpočtové nástroje pro koncepční návrh spaloven a jejich praktické aplikace M. Pavlas, R. Šomplák Sekce energetických systémů a simulačních.
Výroba a distribuce elektrické energie
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Ústav procesního a ekologického inženýrství Fakulta strojního inženýrství Vysoké učení technické v Brně Technická 2896/2, Brno ÚSTAV PROCESNÍHO.
Ing. René Neděla poradce předsedkyně Energetický regulační úřad
Konference Bezpečnost dodávek v energetice – Projekty úspor Prezentace pro účastníky konference: Bezpečnost dodávek v energetice Ing.
Energetická legislativa Zákon č.406/2000 Sb.,o hospodaření energií Vyhláška 252/2001Sb., o způsobu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů a KVET Liberec.
Zařízení pro energetické využití odpadů (EVO) malých kapacit
ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov Energetický audit VYHLÁŠKA.
Novela energetického zákona a teplárenství. Evropská legislativa a teplárenství EU nemá žádnou ucelenou směrnici týkající se teplárenství Novela energetického.
Pohled Ministerstva životního prostředí na zákon o podpoře obnovitelných zdrojů Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí.
Stav přípravy novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM
MALÉ VODNÍ ELEKTRÁRNY Sekce podporovaných zdrojů Energetický regulační úřad
Podmínky podnikání v teplárenství a kogeneraci v ČR a v EU Ivo Slavotínek MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská 2526/2a Praha 3.
Činnost územního inspektorátu pro Zlínský kraj
Nová koncepce a změny v činnosti Státní energetické inspekce v souvislosti s novelami zákonů č. 458/2000 Sb. a č. 406/2000 Sb. Činnost územního inspektorátu.
Moderní zařízení pro energetické využití odpadů (EVO) malých kapacit
Zákon o podporovaných zdrojích energie
1 Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie Seminář AEM, , Praha Josef Fiřt Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Připravované výzvy Lucie Pudivítrová odbor fondů EU, MŽP.
Energetická budoucnost Moravskoslezského kraje s novou jadernou elektrárnou nebo bez ní? Ing. Pavel Bartoš viceprezident MSEK.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Česká energetika na rozcestí Návrh nové Státní energetické koncepce České republiky s výhledem do roku 2050 Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra Ministerstvo.
1 XVII. Seminář energetiků Aktuální situace a řešené problémy v teplárenství ČR Miroslav Krejčů.
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
1 XVI. Seminář energetiků Aktuální problémy v teplárenství ČR Miroslav Krejčů.
Energetická účinnost a změna klimatu Kontrola emisí Podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie konference EPEE, , Praha Josef.
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Moderní zařízení pro energetické využití odpadů (EVO) malých kapacit EVECO Brno, s.r.o. Březinova 42, Brno
Energetický audit, jeho úloha přípravě projektu pro program Eko-Energie – Ostrava Energetický audit, jeho úloha přípravě projektu pro program.
Pohled zadavatele na energetický audit ve velkém průmyslovém podniku Ing. Petr Matuszek Brno
Energetický audit ve velkém průmyslovém podniku z pohledu zadavatele Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Brno
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM Praha,
Výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů v ČR v roce 2004 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM MSV Brno,
Ocenění elektřiny z KVET, druhotných a obnovitelných zdrojů v souvislosti s otvíráním trhu s elektřinou a plynem Martin Koďousek Energetický regulační.
Dopady obchodování s povolenkami CO 2 na průmyslovou energetiku Ing. Bohuslav Bernátek Jarní konference AEM Poděbrady 22. –
Teplárenství v ČR a současná legislativa, výhled do budoucnosti.
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Úspory energie a regenerace
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Brno -
XXI. Seminář energetiků Regulace v energetice. Podpora OZE a její vliv na cenu elektřiny. Cenová rozhodnutí na r Seminář Teplárny Otrokovice, a.
Využití OZE v ČR Příprava NAP pro období Dana Peterková Ministerstvo průmyslu a obchodu AEM – Budoucnost české energetiky v Evropě Poděbrady.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Ústav procesního a ekologického inženýrství Fakulta strojního inženýrství Vysoké učení technické v Brně Technická 2896/2, Brno ÚSTAV PROCESNÍHO.
Pohled MŽP na novely energetických zákonů Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel..:
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Ostrava.
Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
PRESENTACE 20.říjen, 2010 Ing. Karel ROJKO.
Podpora obnovitelných zdrojů podle návrhu nového zákona a souvisejících vyhlášek Stanislav Trávníček ERÚ.
Problematika podpory KVET a druhotných energetických zdrojů v novele energetického zákona Ing. Ladislav Havel © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Problematika zákona o kogeneraci z pohledu provozovatelů závodních energetik Ing. Petr Matuszek Praha
Ing. Josef Karafiát, CSc. ORTEP s.r.o.
BUDOUCNOST ČESKÉ ENERGETIKY V EVROPĚ
14. prosince 2005 Praha 1 Změny podpory výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie v roce 2006 Rostislav Krejcar.
Zkušenosti s regulací cen OZE Stanislav Trávníček.
Kontrolní činnost SEI v teplárenství Ing. Josef Svoboda ředitel odboru teplárenství.
NÁRODNÍ ALOKAČNÍ PLÁN, OBCHODOVÁNÍ SE SKLENÍKOVÝMI PLYNY, DOPADY ZÁKONA O INTEGROVANÉ PREVENCI NA PRŮMYSL Ing. Josef Bubeník Česká energetická agentura.
Centrální zdroj tepla versus jeho substituční zdroje
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
Fungování energetických trhů v EU a ČR Jak dál po novele zákona o podpoře OZE 31. října 2013 Ing. Jiří Bis.
Transkript prezentace:

Podpora výroby energie v zařízeních na energetické využití odpadů T. Ferdan, M. Pavlas Sekce energetických systémů a simulačních výpočtů

Motivace tohoto příspěvku…

Obsah Současná situace z pohledu podpory výroby energie Požadavky na zařízení EVO z pohledu výroby energie (kritéria, parametry: R1, UPE, minimální účinnost užití) Rozbor dosažitelné podpory pro modelovou technologii Závěr

Výhled využití odpadů v ČR po roce 2020 Legenda: Existující spalovny Možné budoucí spalovny Kapacity spoluspalování odpadů Výstupů studie pro MPO z roku 2011: Pavlas a kol.: „Optimální nastavení výše podpory výroby elektřiny z odpadu ve vztahu k ceně elektřiny pro spotřebitele“

Vícepilířový systém podpory náš návrh 2011 (Pavlas a kol., studie MPO) dnes výhled Investiční podpora ve výši 25 % zvýšení příplatku za vysoceúčinnou kogeneraci na 150 až 200 Kč/MWh jednotná výše zeleného bonusu pro elektřinu vyrobenou z biologicky rozložitelné i nerozložitelné části KO na úrovni 1100 až 1300 Kč/MWh Zvýšení poplatku za odstranění (poplatek za skládkování) na 1000 Kč/t ?

EVO – zdroj obnovitelné (druhotné) energie a s tím související kategorie podpory Elektřina z obnovitelného zdroje (OZE) Elektřina z druhotného zdroje (DZE) Elektřina z vysoceúčinné kogenerace (KVET) Teplo z OZE

Současný stav, platná legislativa Zákon 165/2012 Sb. ze dne 31. 1. 2012 o podporovaných zdrojích energie a o změně některých zákonů Vyhláška Ministerstva průmyslu a obchodu č. 441/2012 Sb. ze dne 05. 12. 2012 o stanovení minimální účinnosti užití energie při výrobě elektřiny a tepelné energie Vyhláška Ministerstva průmyslu a obchodu č. 453/2012 Sb. ze dne 13. 12. 2012 o elektřině z vysokoúčinné kombinované výroby elektřiny a tepla a elektřině z druhotných zdrojů Vyhláška Ministerstva průmyslu a obchodu č. 477/2012 Sb. ze dne 20. 12. 2012 o stanovení druhů a parametrů podporovaných obnovitelných zdrojů pro výrobu elektřiny, tepla nebo biometanu a o stanovení a uchování dokumentů Cenové rozhodnutí Energetického regulačního úřadu č. 4/2012 ze dne 26. 11. 2012, kterým se stanovuje podpora pro podporované zdroje energie. Energetický regulační věstník

Podpora výroby elektřiny a tepla z pohledu budoucích provozovatelů spaloven Teplo z OZE Elektřina z OZE Elektřina z DZE Elektřina z KVET Z biologicky rozložitelné části komunálního odpadu. § 2, odst. a), b) zákon 165/2012 Sb. § 4, odst. 5 a), b), e) zákon 165/2012 Sb. Z biologicky nerozložitelné části komunálního odpadu. § 2 zákon 165/2012 Sb. § 5 zákon 165/2012 Sb. Kogenerace není vyžadována Resp. není možná (výkon nad 7,5 MW) § 24, odst. 6 a) zákon 165/2012 Sb. Z celkové energie vnesené komunálním odpadem Elektřina vyrobená v zařízení schopném kogenerace § 4, odst. 5 a), b) zákon 165/2012 Sb. Elektřina související s dodávkou užitečného tepla (kogenerace) § 5, odst. 3, 4 zákon 165/2012 Sb. Elektřina z vysokoúčinné kogenerace: UPE > 10 % UPE > 15 % § 2vyhláška 453/2012 Sb. Odst. A 3 cenové rozhodnutí 4/2012 Výkon na svorkách snížený o vlastní technologickou spotřebu § 4, odst. 1 zákon 165/2012 Sb. § 5, odst. 1 zákon 165/2012 Sb. Minimální účinnost užití energie § 4, odst. 4 zákon 165/2012 Sb. Vyhláška 441/2012 Sb. Minimální účinnost užití energie – při výstavbě nových zařízení.

Přehled kritérií pro hodnocení EVO R1 Energy efficiency (Zákon č. 185/2001 Sb., v p.z., Příloha 12; Směrnice ES/2008/98) Minimální účinnost užití energie (Vyhláška č. 441/2012 Sb.) UPE (úspora primární energie) (Vyhláška č. 453/2012 Sb.; Směrnice ES/2004/8)

Příklad modelové technologie (zjednodušené schéma) Zařízení schopné kogenerace (kondenzační odběrová turbína) LHV = 9 GJ/t, vlastní spotřeba elektřiny 95 kWh/t odp. V1: Horká voda (HV), 4/0,3 Mpa V2: Pára, 4/1,4 MPa

Dosažitelná výroba energie (princip kogenerace) 4/0,3 MPa 4 /1,4 MPa Částečná dodávka tepla Maximální dodávka tepla HV (Pára) cca 490 (550) TJ/rok pro 100 kt/r 730 (820) GJ/rok pro 150 kt/r 970 (1 100) GJ/rok pro 200 kt/r

Minimální účinnost užití energie Minimální účinnost výroby energie v parním turbosoustrojí pro kogeneraci (Příloha č. 18 k vyhlášce č. 441/2012 Sb.) ηet > 45% do 50 MW ηetnet > 45% nad 50 MW 420 TJ/rok 520 TJ/rok Přísné kritérium! V lokalitách s CZT splnitelné!

Úspory primární energie - obecný koncept Přínos zařízení EVO z pohledu úspor primární energie v konvenčních (referenčních zdrojích) Úspora primární energie = PEREF – PEWTE (např. GJ/r)

Kritérium Energy Efficiency (R1) R1> 0,65 pak energetické využití, jinak odstranění Orientace na produkci energie Orientace na minimaliazci dopadů na okolí Ne účinnost ale měrné úspory primární energie! Splnitelné!

Elektřina z KVET a užitečné teplo Kogenerační část Nekogenerační část

Elektřina z KVET a užitečné teplo Celkové množství vyrobené elektřiny když: Celková účinnost u parní protitlaké turbíny > 75% Celková účinnost u kondenzační odběrové turbíny > 80% ηcelk = (Esv + EM + QUŽ)/(QPAL KJ) Množství elektřiny z KVET EKVET = QUŽ * CSKUT Kde: Cskut poměr mezi množstvím elektřiny z kombinované výroby elektřiny a tepla a množstvím užitečného tepla při jeho nejvyšší výrobě v běžném provozu

Úspory primární energie (UPE) dle vyhlášky č. 453/2012 Sb. Postup výpočtu definován 2004/8/ES a dále vyhláškou č. 453/2012 Sb.; 𝑈𝑃𝐸= 1− 1 𝜂 𝑞 𝑇 𝜂 𝑟 𝑉 + 𝜂 𝑒 𝑇 𝜂 𝑟 𝐸 =…= 𝑃𝐸 𝑅𝐸𝐹 − 𝑃𝐸 𝐶𝐻𝑃/𝑊𝑇𝐸 𝑃𝐸 𝑅𝐸𝐹 Kde: 𝜂 𝑞 𝑇 , 𝜂 𝑒 𝑇 , 𝜂 𝑟 𝑉 , 𝜂 𝑟 𝐸 - účinnost výroby tepla a elektřiny z kogenerace a referenčního zdroje Vyhodnocuje se pouze pro kogenerační část zařízení („fiktivní“ část turbíny, která koresponduje s dodávkou užitečného tepla) Hodnota UPE je dána návrhovými parametry, nezávisí na dodávce tepla (u EVO lze dosáhnout UPE> 15%)! Podpora KVET 10%<UPE<15% 45 Kč/MWh UPE> 15% 170 Kč/MWh

Provozní podpora tepla z OZE Rozhodující je instalovaný elektrický výkon: - v případě kogenerace podpora jen do 7,5 MW Výše podpory 50 Kč/GJ Podporu výroby tepla využijí pouze technologie s nižší zpracovatelskou kapacitou! 200 kt/r 7,5 MW 150 kt/r 100 kt/r

Elektřina z OZE Elektřina z obnovitelných zdrojů Celková exportovaná elektrická energie při využití pouze OZE Poměrná část elektřiny pocházející z OZE v případě spoluspalování s DZE nebo neobnovitelného zdroje Podpora Musí splňovat minimální účinnost užití energie z biomasy se podpora elektřiny z OZE vztahuje pouze na elektřinu vyrobenou v zařízení schopném vyrábět elektřinu v KVET energetickým využitím komunálního odpadu se podpora elektřiny z OZE vztahuje pouze na elektřinu vyrobenou z biologicky rozložitelné části komunálního odpadu

Elektřina z DZE Elektřina z druhotných zdrojů Celková exportovaná elektrická energie při využití pouze DZE Poměrná část elektřiny pocházející z DZE v případě spoluspalování s OZE nebo neobnovitelného zdroje Podpora Musí být vyrobena v KVET- ze zákona jasná podmínka! Musí splňovat minimální účinnost užití energie energetickým využitím komunálního odpadu se podpora elektřiny z DZE vztahuje pouze na elektřinu vyrobenou z biologicky nerozložitelné části komunálního odpadu

Principy podpory (podporované množství) Částečná dodávka tepla Maximální dodávka tepla OZE OZE KVET KVET OZE OZE OZE OZE OZE DZE KVET OZE

Výše podpory OZE, DZE Obnovitelný zdroj energie Druhotný zdroj energie Druh podporovaného zdroje Datum uvedení výrobny do provozu Zelené bonusy [Kč/MWh] od (včetně) do (včetně) Výroba elektřiny spalováním komunálního odpadu nebo společným spalováním komunálního odpadu s různými zdroji energie - 31.12.2012 680 1.1.2013 31.12.2013 1830 Druhotný zdroj energie Druh podporovaného zdroje Datum uvedení výrobny do provozu Zelené bonusy [Kč/MWh] od (včetně) do (včetně) Výroba elektřiny spalováním komunálního odpadu - 31.12.2012 45 1.1.2013 31.12.2013 OZE OZE KVET KVET OZE OZE OZE OZE DZE KVET

Dosažitelná podpora a její vliv na ekonomiku příklad 1: včetně nároku na podporu tepla („malá“ kapacita) přepočteno na 1 t zpracovaného odpadu nové zařízení – OZE = 1830 Kč

Dosažitelná podpora a její vliv na ekonomiku příklad 1: včetně nároku na podporu tepla („malá“ kapacita) přepočteno na 1 t zpracovaného odpadu stávající zařízení – OZE = 680 Kč

Dosažitelná podpora a její vliv na ekonomiku příklad 2: bez nároku na podporu tepla („větší“ kapacita) přepočteno na 1 t zpracovaného odpadu

Závěr Existuje legislativa podporující kogenerační výrobu tepla a elektřiny v zařízeních EVO! Legislativa podporuje pouze efektivní využití energie (zejména požadavek minimální účinnosti užití energie) Požadavky na efektivitu z pohledu výrobu energie jsou v podmínkách ČR splnitelné Současné parametrické nastavení má následující dopad na ekonomiku budoucích projektů: cca 300 Kč/t odp. (většina projektů) cca 500 Kč/t odp. (ojediněle - kapacita do 100 kt/rok)

Těšíme se na spolupráci s Vámi! Děkuji za pozornost Těšíme se na spolupráci s Vámi! Ing. Tomáš Ferdan (ferdan@upei.fme.vutbr.cz) Systém pro zkvalitnění výzkumných týmů ve strojírenství a hraničních oborech registrační číslo projektu: CZ.1.07/2.3.00/20.0020 Věda pro praxi