Kinematika 20. SHRNUTÍ DRUHŮ POHYBŮ Mgr. Jana Oslancová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kmitavý pohyb.
Advertisements

Dráha, rychlost, čas.
SPŠ SE Liberec a VOŠ Mgr. Jaromír Osčádal
ROVNOMĚRNÝ POHYB.
POHYB TĚLESA VY_32_INOVACE_01 - POHYB TĚLESA.
Rovnoměrný pohyb Přímočarý – velikost ani směr rychlosti se nemění
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o Tato prezentace.
Mechanika Dělení mechaniky Kinematika a dynamika
Kinematika 8. NEROVNOMĚRNÝ POHYB I. Mgr. Jana Oslancová
VY_32_INOVACE_02 - RYCHLOST
Inerciální a neinerciální vztažné soustavy
NEROVNOMĚRNÝ POHYB.
Graf závislosti Mgr. Alena Tichá.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Kinematika Základní pojmy Rovnoměrný přímočarý pohyb Rovnoměrně zrychlený přímočarý pohyb Rovnoměrný pohyb po kružnici Centrum pro virtuální a moderní.
Kinematika 2. DRÁHA Mgr. Jana Oslancová VY_32_INOVACE_F1r0202.
ROVNOMĚRNĚ ZRYCHLENÝ POHYB.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_706.
Název materiálu: OPAKOVÁNÍ 1.POLOLETÍ - OTÁZKY
Kinematika 3. RYCHLOST Mgr. Jana Oslancová VY_32_INOVACE_F1r0203.
Pohyb tělesa rychlost, dráha, čas.
Rovnoměrně zrychlený pohyb
Přímočarý Křivočarý Rovnoměrný Nerovnoměrný Posuvný Otáčivý
3. KINEMATIKA (hmotný bod, vztažná soustava, polohový vektor, trajektorie, rychlost, zrychlení, druhy pohybů těles, pohyby rovnoměrné a rovnoměrně proměnné,
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Soňa Brunnová Název materiálu: VY_32_INOVACE_05_ZRYCHLENI.
11. ROVNOMĚRNĚ ZRYCHLENÝ PŘÍMOČARÝ POHYB II.
Mechanika I. Rovnoměrně zrychlený pohyb VY_32_INOVACE_10-06.
12. ROVNOMĚRNĚ ZPOMALENÝ PŘÍMOČARÝ POHYB
10. ROVNOMĚRNĚ ZRYCHLENÝ PŘÍMOČARÝ POHYB I.
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
© Letohradské soukromé gymnázium o.p.s. Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/ Virtuální předmětové kabinety.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
DRÁHA A RYCHLOST HMOTNÉHO BODU DRÁHA HMOTNÉHO BODU  Trajektorie pohybu je geometrická čára, kterou hmotný bod opisuje při pohybu.  Trajektorií.
2 MECHANIKA 2.1 Kinematika popisuje pohyb.
19. ROVNOMĚRNÝ POHYB PO KRUŽNICI IV. – Dostředivé zrychlení
Člověk a příroda Fyzika Člověk a příroda Pohyb nerovnoměrný VY_52_INOVACE_10 Sada 2 Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213 Vypracovala:
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Rovnoměrný pohyb – test 1
1. KINEMATIKA HMOTNÝCH BODŮ
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
9. NEROVNOMĚRNÝ POHYB II. - ZRYCHLENÍ
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Druhy pohybu – rovnoměrný, nerovnoměrný
Pohyb a klid.
polohový vektor, posunutí, rychlost
Rovnoměrný pohyb po kružnici 2
Nerovnoměrný a rovnoměrný pohyb
16. ROVNOMĚRNÝ POHYB PO KRUŽNICI I.- Oblouková míra
KINEMATIKA - popisuje pohyb těles - odpovídá na otázku, jak se těleso pohybuje - nezkoumá příčiny pohybu.
B) Mechanika I) Kinematika Základní pojmy Kinematika je část mechaniky, která se zabývá pohybem, bez ohledu na to, co jej způsobuje. Pro jednoduchost.
Kinematika 5. ROVNOMĚRNÝ POHYB I. Mgr. Jana Oslancová
Modernizace výuky na ZŠ Česká Lípa Tyršova VY_52_INOVACE_158_rov a nerov. pohyb-otázky Vytvořil: Jana Slaboňová Základní škola Dr. Miroslava Tyrše, Česká.
Základní škola Benátky nad Jizerou,Pražská 135 projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název : Inovace.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Pohyb a klid Šach Mádl Janatková.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_703.
VY_32_INOVACE_10-03 Mechanika I. Rovnoměrný pohyb.
P O H Y B Y Michal Kahoun Lucie Krtková Filip Balík Linda Rejnová
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Rovnoměrný pohyb příklady
ROVNOMĚRNÝ PŘÍMOČARÝ POHYB  Rovnoměrný pohyb je pohyb, při kterém hmotný bod urazí ve zvolených stejných časových intervalech stejné dráhy.
VÝKON A PŘÍKON.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_41_06 Název materiáluRovnoměrně.
Ing. Michaela Štainbruchová
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Rovnoměrný pohyb po kružnici
Název úlohy: 5.2 Volný pád.
SPŠ SE Liberec a VOŠ Mgr. Jaromír Osčádal
MECHANIKA.
Transkript prezentace:

Kinematika 20. SHRNUTÍ DRUHŮ POHYBŮ Mgr. Jana Oslancová VY_32_INOVACE_F1r0220

otázky a úkoly k opakování Úkol 1: Co znamená pojem hmotný bod? Úkol 2: Co znamená pohyb tělesa (hmotného bodu)? Úkol 3: Jaký je rozdíl mezi trajektorií a dráhou tělesa (hb)? Úkol 4: Jaké druhy pohybu určujeme z hlediska trajektorie? Uveď příklady. Úkol 5: Co je rychlost, jaké druhy rychlostí znáš a jak se vypočítají? Čím se dají měřit? Úkol 6: Jaké druhy pohybu určujeme z hlediska průběhu rychlosti?

otázky a úkoly k opakování Úkol 7: Vytvoř pojmovou mapu na téma Základní druhy přímočarých pohybů. Základní druhy přímočarých pohybů Podle souvislostí připojuj jednotlivé pojmy, vzorce, grafy. Dbej na hierarchii pojmů. Vztahy vyznač spojnicemi. Dané pojmy můžeš požít víckrát nebo je můžeš spojit s více pojmy jinými. Můžeš uvést příklady z běžného života.

a > 0 s = ½ gt2 v = Δs/Δt v = v0 + at v ≠ konst brzdná dráha Rovnoměrný průměrná rychlost v = scelk/tcelk a = 0 a = konst z klidu Rovnoměrně zrychlený s = vt + s0 s počáteční rychlostí a = Δv/Δt s = ½ at2 volný pád v = konst a <0 v = at s = vt s = v0t + ½ at2 Rovnoměrně zpomalený Nerovnoměrný

Zařaď tyto grafy rychlosti (červené) a grafy dráhy (zelené) do pojmové mapy Základní druhy přímočarých pohybů. v s s v s v s v