Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obecné požadavky na výstavbu
Advertisements

Zapojení veřejnosti do SEA Integra Consulting Services Jana Svobodová Jana Hrnčířová.
Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
Pohled na budoucnost JE Dukovany ve světle státní jaderné legislativy Dana Drábová.
Obsah a pořízení politiky územního rozvoje Politika územního rozvoje -určuje ve stanoveném období požadavky na konkretizaci úkolů územního plánování v.
ENVIRONMENTÁLNÍ INFORMATIKA A REPORTING IX. Právo na informace o ŽP.
Cíle územního plánování Cílem územního plánování je vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území, spočívající ve vyváženém vztahu podmínek.
Nástroje územního plánování
Aarhuská úmluva a požadavky na účast veřejnosti Zuzana Drhová, Zelený kruh.
Účast veřejnosti a právo na informace ve věcech životního prostředí 8. dubna 2009.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 14. dubna 2014.
Nástroje územního plánování Přípravné Územně plánovací podklady územně analytické podklady územní studie Plánovací Politika územního rozvoje Územně plánovací.
Ochrana osobních údajů při poskytování informací
Ochrana práv ve veřejné správě
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 8. dubna 2013.
Informační technologie pro IZS a krizové řízení
Legislativa a dokumenty Informační systémy ve státní správě a samosprávě.
Důsledky zákona o svobodném přístupu k informacím pro veřejné knihovny Bakalářská práce FF MU V Brně, Ústav české literatury a knihovnictví, kabinet knihovnictví,
PRÁVO NA INFORMACE O ŽIVOTNÍM PROSTŘEDÍ, ÚČAST VEŘEJNOSTI PŘI OCHRANĚ ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ.
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky EIA Cesta k environmentálnímu stavitelství (průběh)
Mgr. Ing. Drago Sukalovský, starosta města Kuřimi
Regulační prostředí Mediální právo České republiky.
 Ministerstvo kultury je podle tzv. kompetenčního zákona ústředním orgánem státní správy pro.... věci církví a náboženských společností...".  Hlavní.
Právo na informace Tereza Danielisová,
ZÁKON č.17/1992 Sb. o životním prostředí Životním prostředím je vše, co vytváří přirozené podmínky existence organismů včetně člověka a je předpokladem.
Všeobecná deklarace lidských práv
PRÁVO NA INFORMACE O ŽIVOTNÍM PROSTŘEDÍ JUDr. Jana Tkáčiková, PhD.
Materiál objasňuje žákům, že zákonů je mnoho a musí být rozděleny podle okruhů lidského života.
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A PRÁVO
Zkušenosti ze zavedení systému řízení bezpečnosti informací ve shodě s ISO a ISO na Ministerstvu zdravotnictví ČR Ing. Fares Shima Ing. Fares.
Právo životního prostředí JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
Životní prostředí jako veřejný statek
Ústavní základy ochrany životního prostředí JUDr. Veronika Tomoszková, Ph.D.
Cíle územního plánování „vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území soustavným a komplexním řešením účelného využití a prostorového.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 20. dubna 2015.
Soudní ochrana práva veřejnosti na účast ve veřejné správě 28. dubna 2010.
Účast veřejnosti a právo na informace ve věcech životního prostředí 2. dubna 2007 Mgr. Magdaléna Peterková.
Právo na informace o životním prostředí JUDr. Jana Tkáčiková, PhD.
Právo na informace o životním prostředí
1 Účast veřejnosti v procesech dle složkových předpisů práva životního prostředí Jitka Bělohradová.
Administrativní nástroje, integrovaná prevence, sankční nástroje 11. března 2009.
1 Právo na informace Jitka Bělohradová. 2 Právo na informace Zakotvení na ústavní úrovni –Čl. 17 LZPS – právo na informace –Čl. 35 odst. 2 LZPS – právo.
Ochrana životního prostředí v rámci stavebního práva.
Účast veřejnosti a právo na informace ve věcech životního prostředí 16. dubna 2008.
1 Účast veřejnosti na rozhodování ve veřejné správě – základní pojmy Jitka Bělohradová.
Organizační zabezpečení práva životního prostředí JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
Ústavní základy ochrany životního prostředí JUDr. Veronika Tomoszková, Ph.D.
PRÁVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ - úvod do problematiky
Právní režim nakládání s odpady
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Úvod do ekologie Zkus na kousek papíru napsat co si myslíš že znamenají tyto pojmy: 1.Ekologie 2.Environmentální výchova 3.Udržitelný rozvoj.
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
Vládní výbor pro zdravotně postižené občany. JUDr. Pavel Ptáčník vedoucí Oddělení sekretariátu Vládního výboru pro zdravotně postižené občany.
Dotační program Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností Workshop Realizace politiky přípravy na.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
ETICKÝ KODEX Klastru sociálních inovací a podniků - SINEC.
Školský zákon ve vztahu k zákonným zástupcům (pro ředitele málotřídní školy) Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném.
 mezinárodní právní dokument  vymezuje pouze práva dítěte (občanská, politická, ekonomická, sociální a kulturní), nedefinuje jeho povinnosti, není zmíněna.
5 POTŘEBNÝCH SOUČÁSTÍ místní Agendy 21
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Obsah veřejných rozpočtů III
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Workshop Realizace politiky přípravy na stárnutí, Brno, 15. října 2015
Ekonomika životního prostředí
Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy Ivana Průchová.
Účast veřejnosti při ochraně životního prostředí
Jak získat informace o životním prostředí?
Listina základních práv a svobod Lidská práva
Obsah veřejných rozpočtů III
Transkript prezentace:

Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí

Informace o životním prostředí Jsou vymezeny taxativně v základních ustanoveních zákona č. 123/1998 Sb. O právu na informace o životním prostředí, které vypovídají zejména o: 1.Stavu a vývoji ŽP, o příčinách a důsledcích tohoto stavu. 2.Připravovaných nebo prováděných činnostech a opatřeních a o uzavíraných dohodách, které mají nebo by mohly mít vliv na stav ŽP a jeho složek. 3.Stavu složek ŽP, včetně geneticky modifikovaných organismů a o interakci mezi nimi, o látkách, energii, hluku, záření, odpadech včetně radioaktivních odpadů a dalších emisích do ŽP, které ovlivňují nebo mohou ovlivňovat jeho složky, a o důsledcích těchto emisí. 4.Využívání přírodních zdrojů a jeho důsledcích na ŽP a rovněž údaje nezbytné pro vyhodnocování příčin a důsledků tohoto využívání a jeho vlivů na živé organismy a společnost.

Informace o životním prostředí 5.Vlivech staveb, činností, technologií a výrobků na ŽP a veřejné zdraví a o posuzování vlivů na ŽP. 6.Správních řízeních ve věcech ŽP, posuzování vlivů na ŽP, peticích a stížnostech v těchto věcech a jejich vyřízení a rovněž informace obsažené v písemnostech týkajících se zvláště chráněných součástí přírody a dalších součástí ŽP chráněných podle zvláštních předpisů. 7.Ekonomických a finančních analýzách použitých v rozhodování a dalších opatřeních a o postupech ve věcech ŽP, pokud byly pořízeny zcela nebo zčásti z veřejných prostředků. 8.Stavu veřejného zdraví, bezpečnosti a podmínkách života lidí, pokud jsou nebo mohou být ovlivněny stavem složek ŽP, emisemi nebo činnostmi, opatřeními a dohodami podle bodu 2.

Informace o životním prostředí 9.Stavu kulturních a architektonických památek, pokud jsou nebo mohou být ovlivněny stavem složek ŽP, emisemi nebo činnostmi, opatřeními a dohodami podle bodu Zprávách o provádění a plnění právních předpisů v oblasti ochrany ŽP. 11.Mezinárodních, státních, regionálních a místních strategiích a programech, akčních plánech, již se Česká republika účastní, a zprávách o jejich plnění. 12.Mezinárodních závazcích týkajících se ŽP a o plnění závazků vyplývajících z mezinárodních smluv, jimiž je Česká republika vázána. 13.Zdrojích informací o stavu ŽP a přírodních zdrojů. dle zákona č. 123/1998 Sb. O právu na informace o životním prostředí

Aarhuská úmluva Nejvýznamnější mezinárodní dokument v oblasti informovanosti veřejnosti, Úmluva o přístupu k informacím (účinnost od ), ČR od r. 2004, propojuje ochranu lidských práv a životního prostředí, součinnost orgánů veřejné správy s veřejností, uznává závazky vůči budoucím generacím, udržitelný rozvoj dosáhnout zainteresováním všech stran, rozlišuje aktivní a pasivní poskytování informací.

Aarhuská úmluva Orgány veřejné správy budou vyvíjet informační činnost v dostatečné míře (aktivní informace), veřejnost musí sama o tyto informace požádat (pasivní informace), je stanoveno, jaké informace musí veřejná správa sama poskytovat. Pilíře Aarhuské úmluvy: 1.Zpřístupňování informací o ŽP veřejnosti. 2.Aktivní účast veřejnosti v rozhodovacích procesech týkajících se ŽP. 3.Zajištění právní ochrany v záležitostech ŽP.

Význam přístupu k informacím o ŽP dle zákona č. 123/1998Sb. a č. 106/1999Sb. Svobodný přístup k informacím, žádat mohou fyzické i právnické osoby, formalizované skupiny osob s i bez právní subjektivity, informace zpřístupněny formou aktivního zpřístupňování, nebo pasivně na základě žádosti, může být však zamítnuto s odůvodněním (např. utajované informace, ochrana osobních údajů, ochrana duševního a obchodního vlastnictví aj.) – často však v praxi zneužíváno, právo na informace garantováno i Listinou základních práv a svobod.