Recyklace automobilů – příručka IDIS

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Prof. Ing. Ivo Vondrák, CSc.
Advertisements

Využití pryžového granulátu z ojetých pneumatik v silničním stavitelství Ministerstvo dopravy Mgr. Václav Mráz.
Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Proč recyklovat vozidla s ukončenou životností - autovraky? Mgr. Milena Marešová Praha 2006.
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Ekolabeling.
POSTUP PŘI ZPRACOVÁNÍ AUTOVRAKU
Autor:Jiří Gregor Předmět/vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením.
11 Udržovatelnost a servisní logistika
Elektronický podpis.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 1702/2003 ze dne 24. září 2003.
Řízení jakosti Číslo předmětu: Na cvičení je nutno nosit: - vlastní přezůvky, -kalkulačku se základní statistikou Cvičení budou v laboratoři.
Semestrální práce z předmětu ICB
UKONČENÍ POVINNÉ ŠKOLNÍ DOCHÁZKY
Microsoft Office Project 2007 kritická cesta
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_145_IT5 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Ing. Jaroslav Prachař Dětská obuv a značka kvality CZECH MADE.
ISO 9001:2000. CONNEX Východní Čechy a.s. 22/6/2004-Seminář PVT Strana:2-Connex Card  Realizace a provoz jednotného platebního a odbavovacího systému.
1 E - S V Ě T S E T O Č Í S T Á L E R Y C H L E J I. S T A Č Í T E M U ? Praktická realizace bezpečnostních požadavků standardů ISVS při tvorbě.
VY_32_INOVACE_53_MS_Word_ II. Autor : Trýzna Stanislav Školní rok : 2011/2012 Určeno pro : šestý ročník Předmět: informatika Téma : základní orientace.
3. přednáška, Informační systémy veřejné správy (ISVS) Situace v ČR Úvod do eGovernmentu Výběrová přednáška.
Strategické hlukové mapování
Technická normalizace v České republice 1.Tvorba českých technických norem 2.Mezinárodní spolupráce 3.Postavení českých technických norem.
Akreditační systém v ČR – kvalita produktů IT
Odpadové hospodářství ČR ve světle členství v EU Praha 1. prosince 2010.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
POKYN PRO ZAČLENĚNÍ ENVIRONMENTÁLNÍCH PROBLÉMŮ DO NOREM PRODUKTŮ TNI Ing. Marie Tichá
Ekologická likvidace autovraků
Tematická oblast Autor Ročník Obor Anotace.
Ekodesign. Ekodesign Strategie ekodesignu Ing. Vladimír Dobeš, M.Sc. 9. listopadu 2011 Kurz Manažer udržitelné spotřeby a výroby v rámci projektu Budování.
Označení vzdělávacího materiálu (kód): VY_32_INOVACE_TE_3 Název školy: Základní škola Velké Opatovice, okres Blansko Název programu: Operační program Vzdělávání.
Ústav technických zařízení budov MĚŘENÍ A REGULACE Ing. Václav Rada, CSc. ZS – 2003/2004 cv.-1.
6. Grafická dokumentace desek plošných spojů..
1 Zpráva o uplatňování územního plánu Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Porada s ÚÚP, Krajský.
4. Lekce Dílčí procesy funkčního testování
DOMÁCÍ EKOLOGIE – ODPADY A KONZUMNÍ SPOLEČNOST
POČÍTAČOVÁ GRAFIKA VY_32_INOVACE_F3-03 AUTOR: Mgr. Vladimír Bartoš
Ochrana a ohodnocování duševního vlastnictví
DMVS Zpracoval: Ing. Ivan Ivanov 1 Typové projekty DMVS -Účelová katastrální mapa realizace 2011, investice cca 9 mil. -Nástroje pro tvorbu a údržbu ÚAP.
VY_32_INOVACE_4.2.IVT4N,1,2.17/Če Gymn á zium, Český Tě ší n, př í spěvkov á organizace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je.
Vývoj výrobku Firmy musí pružně reagovat na změny ( v lidských potřebách, technologii, technice, v počtu a síle konkurence,…) a vyvíjet nové výrobky. Novými.
Servisní prohlídky – druhy, úkony
NÁRODNÍ DIGITÁLNÍ ARCHIV
Hodnocení plnění POH LK
Projektový záměr Inovace Státní Imisní Sítě a nástrojů hodnocení kvality ovzduší (ISIS) Jan Macoun, Český hydrometeorologický ústav
Automobily – koncepce, karoserie
Pohledový beton specifikace Ing. Vladimír Veselý - BETOTECH
Integrovaná prevence 26. dubna Osnova přednášky úvodní poznámky cíl integrovaného rozhodování principy základní pojmy právní úprava integrované.
Receptury Střední odborná škola Otrokovice
Dílčí cíle V002, V003 Nováková L., Čížek J. ČVUT v Praze, Fakulta strojní Odbor mechaniky tekutin a termodynamiky Technická 4, Praha 6.
Roční produkce VEP ve skupině ČEZ
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Sdružení podnikatelů v teplárenství Odpady 2015 a jak dál? Význam energetického využívání odpadů pro teplárenství Ing. Martin Hájek, Ph.D.
VÝZKUMNÝ ÚSTAV ŽELEZNIČNÍ, a.s. Zkušenosti z použití TSI za subsystém Řízení a zabezpečení V ÝZKUMNÝ Ú STAV Ž ELEZNIČNÍ, a.s. Obsah:  Použité.
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory – Direktivy SEVESO, zákon o prevenci závažných havárií a jejich význam Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR JUDr. Jana Nedvědická Odbor práva veřejných zakázek a koncesí MMR ČR Zákon o veřejných zakázkách – možnosti společensky.
Pracovní skupina Standardy Ing. Martin ZEMAN předseda pracovní skupiny NSeZ – neveřejná prezentace Emauzy,
Šance pro všechny CZ.1.07/1.2.06/ Montáže Autor: Ing. Bc. Petra Řezáčová.
Přednáška č. 9 Hodnocení veřejných zakázek Úvod do veřejných zakázek a věcné hodnocení Ladislav Kavřík
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích.
Název:Kontrola otáček motoru Autor: Bc. František ŘEHOUT Název SŠ:VOŠ, SPŠ automobilní a technická Tem. oblast:Diagnostika motorových vozidel Ročník:IV.
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Telematika (K620TM) Druhotné využití dat systému dálničních mýtných bran * + pattern recognition * z projektu COST OC194 Inteligentní dopravní systémy.
2. Jak si snadno vytvořit nový vzor pomocí bloků.
balíček k oběhovému hospodářství a prevence vzniku odpadu
Vzduchové clony DoorMaster Comfort C a D
Metodický dokument ke zprávám o plnění závazných podmínek provozu Ing
Emisní projekce a stropy dle EU a CLRTAP
Transkript prezentace:

Recyklace automobilů – příručka IDIS Semestrální práce - Martin Kmínek 29.11.2012

Hlavním cílem recyklace automobilů je minimalizace vlivu na životní prostředí po ukončení jejich životního cyklu. V rámci EU jsou požadavky na recyklaci autovraků definovány směrnicí 2000/53/EU ”Autovraky” a národními předpisy v oblastech Většina automobilek zohledňuje zpracování dosloužilých vozů v rámci UDRŽITELNÉHO ROZVOJE

Recyklace autovraků a využití materiálů je zohledňována již při vývoji automobilů V souladu s nejnovějšími poznatky z oblasti demontáže, recyklačních technologií a zákonných požadavků (směrnice 2000/53/EG) je optimalizována konstrukce vozů. Preferovány jsou demontovatelné spojovací technologie, minimalizován počet a sortiment spojovacích dílů. Velká pozornost je věnována také možnosti úplného odstranění kapalin z vozu

Ověření splnění požadavků Formou podrobných demontážních studií je ověřováno uzpůsobení konstrukce vozů z pohledu recyklace. Je sledováno nejen materiálové složení vozu vzhledem k plnění recyklační kvóty a vyhodnocována demontovatelnost určité skupiny dílů pomocí nářadí z databáze. Na základě demontážních studií je následně vytvořena pro zpracovatele autovraků demontážní příručka IDIS, která stanovuje vhodné způsoby demontáže, separace a likvidace.

IDIS (International Disassembly Information System): Jednotná forma návodu pro všechny značky/výrobce -více než 1740 modelů vozidel od 69 výrobců -30 jazyků pro 37 zemí http://www.idis2.com/

IDIS - ukázka Výběr vozu, přesná specifikace, kódy…

IDIS - ukázka Demontáž – v podobě barevně odlišených obrázků jsou uvedeny informace o potenciálně recyklovatelných dílech. Demontážní oblast je uspořádána do dílčích oblastí, například dveře a prosklení, motorový prostor, palubní deska.

IDIS - ukázka Pyrotechnická zařízení – Různá červeně označená zařízení na vyobrazení vozidla označují maximální počet pyrotechnických zařízení. Kliknutím na různá zařízení otevřete okno s dalšími a podrobnějšími informacemi pro samotné zařízení. Kliknutím na – Bezpečnostní dokumenty – zobrazíte podrobné technické informace o pyrotechnickém vybavení v daném vozidle a dalších vozidlech vybrané značky.

IDIS - ukázka Informace o provozních kapalinách – typ a počet na voze

IDIS - ukázka Katalyzátor – Umístění a podrobnější informace získáte kliknutím na obrázek zařízení , týká se katalyzátoru, filtrů pevných částic a redukčních filtrů NOX. Pokud je přítomen katalyzátor a NOX redukční činidlo, čísla na různých tlačítkách dílů znázorňují jejich počet na vozidle. Kliknutím na různá tlačítka otevřete okno s dalšími a podrobnějšími informacemi pro příslušné činidlo

Závěr: Cílem je minimalizovat dopady na životní prostředí – v r. 2015 musí být recyklovatelnost vozidel minimálně 85%, pouze 5% na skládku. Myšlenka: materiál je automobilu propůjčen, nikoliv spotřebován…