Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

2. Jak si snadno vytvořit nový vzor pomocí bloků.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "2. Jak si snadno vytvořit nový vzor pomocí bloků."— Transkript prezentace:

1 2. Jak si snadno vytvořit nový vzor pomocí bloků.
Návod na tvorbu vzoru 2. Jak si snadno vytvořit nový vzor pomocí bloků.

2 Jak si snadno vytvořit nový vzor pomocí bloků.
Mnoho dokumentů, které sestavujeme, se dá rozdělit do několika typů, které mají určité části společné. Například usnesení začíná vždy spisovou značkou, pokračuje nadpisem „Usnesení“, následují informace o tom, který soud rozhoduje, datum vydání rozhodnutí, specifikace účastníků a předmětu řízení a text „takto:“ Pak přichází část, která je v každém vzoru pravděpodobně specifická, a to je výrok, případně odůvodnění (pokud se odůvodňuje) Nakonec každé usnesení obsahuje poučení o opravném prostředku, datum a místo vydání a jméno a funkci řešitele.

3 Jak si snadno vytvořit nový vzor pomocí bloků.
Vzor můžeme tvořit dvěma způsoby: Buď do každého vzoru (v našem případě usnesení) vypisovat všechny kódy znovu (pro spisovou značku, soud, datum vydání, účastníky, případně záhlaví atd.), nebo Použít blok, který již všechny tyto kódy obsahuje a na něj ve vzoru odkázat.

4 Jak si snadno vytvořit nový vzor pomocí bloků.
Proč použít druhý způsob – bloky: Rychlost – není třeba vypisovat jednotlivé kódy, stačí jej vložit pár kliknutími. Vzor lze snadno poskládat jako puzzle během pár minut. Jednoduchost – není třeba znát kódy, případně místa, kde je hledat. Snadná úprava – pokud je třeba změny, stačí ji provést na jednom místě – v bloku, a změna se projeví ve všech dokumentech, ve kterých je odkaz na blok vložen, je jedno, zda se jedná o systémové, veřejné či soukromé vzory. Tříúrovňový systém – systémové, veřejné a soukromé bloky. Veřejné mají přednost před systémovými a soukromé před veřejnými a systémovými. Uživatel si může upravit blok, uložit jej do soukromé či veřejné složky a nadále používat systémové vzory.

5 Jak si snadno vytvořit nový vzor pomocí bloků.
Co jsou to bloky: Blok je samostatný dokument napsaný ve Wordu. Většinou obsahuje část textu, která je společná pro více vzorů. Proto se nikdy nesestavuje samostatně a nelze jej nalézt v seznamu vzorů. Vždy je obsahem jiného vzoru, který na něj odkazuje.

6 Jak si snadno vytvořit nový vzor pomocí bloků.
Jak tedy vložit blok do dokumentu? Apstr spusťte běžným způsobem (prostřednictvím ISAS nebo z plochy. V Hlavním menu zvolte možnost Vytvořit nový vzor dokumentu. Vzor pojmenujte.

7 Jak si snadno vytvořit nový vzor pomocí bloků.
Zobrazený Editor vzorů je možné minimalizovat. V tuto chvíli je vzor úplně prázdný, neobsahuje žádný kód. Blok do dokumentu vložíte kliknutím na tlačítko Vložit odkaz na blok.

8 Jak si snadno vytvořit nový vzor pomocí bloků.
Otevře se seznam bloků, se kterým se pracuje stejně, jako se seznamem vzorů. Ve vyhledávací řádce je možné filtrovat bloky dle jejich názvu. Po výběru a označení bloku je možné kliknout na tlačítko Vybrat.

9 Jak si snadno vytvořit nový vzor pomocí bloků.
Do vzoru můžete dále doplnit své výroky a odůvodnění a nakonec vložit konkrétní blok zajišťující zpracování konce rozhodnutí. Takto se blok vloží do vzoru.

10 Jak si snadno vytvořit nový vzor pomocí bloků.
Pokud jste se vzorem spokojeni a chcete jej uložit, stačí kliknout na křížek a uložit změny. Vzor můžete vyzkoušet již v editoru kliknutím na tlačítko Vyzkoušet.

11 Jak si snadno vytvořit nový vzor pomocí bloků.
Gratulujeme, vytvořili jste si svůj první nový vzor. Následovat bude návod, jak si upravit blok. Děkujeme za pozornost. Váš ApstrTým


Stáhnout ppt "2. Jak si snadno vytvořit nový vzor pomocí bloků."

Podobné prezentace


Reklamy Google