Rizika tvorby ŠVP Seminář pro ředitele škol a školských zařízení červen 2009 Mgr. Anna Doubková PaedDr. Karel Tomek.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Evaluace v mateřské škole
Advertisements

CLIL Content and Language Integrated Learning
Autoevaluace školy Základní škola a Mateřská škola Karla Klostermanna Železná Ruda, p.o. Zahradní Železná Ruda Ctirad Drahorád, ředitel školy.
© Radek Maca Státní informační politika ve vzdělávání SIPVZ w w w. e - g r a m. c z ICT plán školy možný přístup k jeho zpracování odbor 55 SIPVZ MŠMT.
1. Vstup do pilotního projektu RVP GV
RVP a jejich transformace do školních vzdělávacích programů
RVP a jejich transformace do školních vzdělávacích programů 1. díl Tvorba a ověřování pilotních školních vzdělávacích programů na vybraných SOŠ a SOU Projekt.
Kurikulární reforma Únor 2008 PhDr. Maria Bezchlebová
AUTOEVALUACE neboli VLASTNÍ HODNOCENÍ MŠ Martina Kupcová.
Systém kurikulárních dokumentů
Hodnocení škol a školských zařízení
VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOL A HODNOCENÍ ČŠI
PLÁNOVÁNÍ ROZVOJE SLUŽEB ICT VE ŠKOLE NÁLEŽITOSTI ICT PLÁNU ŠKOLY listopad 2006 (c) Radek Maca.
RNDr. Eva Zelendová PaedDr. Karel Tomek VÚP Praha září 2008
Evaluace ŠVP Ing. Libuše Burešová Únor 2011, Litvínov - Hamr.
Škola pro udržitelný život 2010 Plánovací procesy ve škole a vzdělávání Jiří Kulich, Michal Veselý.
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
Taneční a pohybová výchova
Mgr. Jana Palanská.
Dotyková zařízení ve výuce​ KA4 Evaluace
VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOLY z pohledu ČŠI "Cesta ke kvalitě"
ČŠI a vlastní hodnocení školy
VLASTNÍ HODNOCENÍ Z POHLEDU SLOUČENÉ ZŠ A MŠ
© GI, konzultační a vzdělávací skupina OLOMOUC Vyhodnocení a zefektivnění procesů plánování sociálních.
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
Plánování ve škole. Obsah právní předpisy výuka a vzdělávání žáků / studentů prevence negativních jevů mimoškolní aktivity administrativní záležitosti.
Konference projektu Cesta ke kvalitě
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Inspekční hodnocení ŠVP víceletá gymnázia podle RVP ZV (víceletá gymnázia podle RVP G čtyřletá gymnázia podle RVP G) Mgr. Zdenka Spalová, Karlovarský inspektorát.
EVALUACE REALIZACE ICT STRATEGIE AUTOEVALUACE SLUŽEB ICT listopad 2006 (c) Radek Maca.
Vlastní hodnocení školy a školní vzdělávací program
Zahájení tvorby ŠVP co nás čeká co je základem kurikulární reformy základní přístup sestavení pracovních týmů časový harmonogram.
SEKTOROVÉ DOHODY význam, příprava, realizace. Co je Sektorová dohoda?  Unikátní nástroj umožňující významně ovlivnit rozvoj lidských zdrojů v ČR prostřednictvím.
Střední škola umělecká a řemeslná PROJEKT EVA. 10 oblastí hodnocení: 1.Cíle a jejich dosahování, ŠVP, základní dokumenty 2.Vnitřní pravidla života ve.
Klíčové kompetence, výchovné a vzdělávací strategie Náměty a zkušenosti, jak pracovat s KK a VVS.
PLÁNOVÁNÍ CELOROČNÍ VÝUKOVÉ AKTIVITY UČITELE EKONOMICKÝCH PŘEDMĚTŮ
PaedDr. Jana Škrabánková, Ph.D.
Autoevaluace školy RNDr. Irena Přádná Gymnázium F. X. Šaldy Liberec 2007
RVP ZV a tvorba ŠVP Jak dojít k cíli : zpracovat efektivní
Rámcové a školní vzdělávací programy
1 Učební osnovy v ŠVP Oborová setkání VÚP Praha. 2 Zásadní rozdíl na začátek  v RVP jsou stanoveny vzdělávací obory  v ŠVP vznikají na základě vzdělávacích.
Koncepce třídy  Činnost třídního učitele.  Třídní učitel by měl mít podporu v pracovníkovi pověřeném prevencí, ve školním psychologovi, ve výchovném.
Vlastní hodnocení školy KA 03/5 Metodická setkávání „Vzdělávací tržiště“ Mgr. Pavlína Karlová.
KURIKULUM S Podpora plošného zavádění školních vzdělávacích programů v odborném vzdělávání.
SETKÁNÍ PRACOVNÍCH SKUPIN MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
Přechod žáka ze ZŠ na SŠ SPŠ Ostrov Stručný program setkání 7:30-8:30  příprava ve třídách (otázky pro diskusi, vyzvednutí prac.oděvů, poučení.
Příprava schůzky zájmového útvaru Seminární práce z předmětu Metodiky zájmových činností I.
2. zasedání Řídícího výboru projektu Místní akční plán (MAP) rozvoje vzdělávání pro SO ORP Čáslav CZ /0.0/0.0/15_005/ Základní škola Zbýšov,
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
ÚVOD Legislativní vymezení činnosti ČŠI § 173 – 176 Zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním odborném a jiném vzdělávání (školský zákon)
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Přeštice.
Předškolní vzdělávání.  Rámcový vzdělávací program vymezuje hlavní požadavky, podmínky a pravidla.  Školní vzdělávací program vytváří každá mateřská.
SETKÁNÍ ŘÍDÍCÍHO VÝBORU MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
Kurikulum G Mgr. Lucie Hučínová-Slejšková, PhDr. Stanislava Krčková.
1. Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání Zásady předškolního vzdělávání Cíle vzdělávání Podmínky vzdělávání Obsah vzdělávání Autoevaluace.
VÍTÁME VÁS NA SPOLEČNÉM SETKÁNÍ PARTNERSTVÍ MAP ORP BEROUN
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Týmová spolupráce při vedení zájmových činností
Šablony OP VVV a podpora nadání
Analýza potřeb škol Většina škol rozvíjí inkluzívní vzdělávání prostřednictvím činností spadajících do základní nebo mírně pokročilé úrovně. Inkluzívní.
PO IV na 2.stupni z pohledu školy.
1. Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání
Pilot ZUŠ „Podpora činnosti základního uměleckého školství
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
11. Evaluace/hodnocení Hodnocení škol, školských zařízení a vzdělávací soustavy vymezuje § 12 zákona 561/2005 Sb. o předškolním , základním, středním,
KURIKULUM V SOUČASNÉ ŠKOLE
MAP rozvoje vzdělávání v ORP Kralupy nad Vltavou
AUTOEVALUACE CESTA KE KVALITĚ
Kvalita a akční plánování rozvoje vzdělávání. kvalita a akční plánování rozvoje vzdělávání.
Kariérové poradenství a podnikavost
Transkript prezentace:

Rizika tvorby ŠVP Seminář pro ředitele škol a školských zařízení červen 2009 Mgr. Anna Doubková PaedDr. Karel Tomek

Dvoustupňové kurikulum Rámcové vzdělávací programy – norma pro tvorbu školních vzdělávacích programů. Školní vzdělávací program – vlastní program konkrétní školy přímo využívaný učiteli k organizaci a řízení výuky.

Odkud začít? Některé otázky, na které musí být odpovědi: Proč? Jak se budeme domlouvat? Co má být výsledkem? Kolik času máme? Kdo a co má udělat?

Riziko zlomené hole Někteří chtějí a umí Jiní jen chtějí Někteří umí, ale nechtějí Někteří ani neumí ani nechtějí Hrozba ztráty zaměstnání je to poslední, co bychom měli použít pro motivaci. I kritik může být užitečný!

Mluvíme stejnou řečí? Pojmy, které jsou používány v RVP a při tvorbě ŠVP: Některé jsou nové, Některé mají více významů, Některé pomáhají odlišit školní a státní úroveň. Stojí zato sladit orchestr!

Klíčové kompetence Soubory vědomostí, dovedností, schopností, postojů a hodnot důležitých pro osobní rozvoj jedince, jeho aktivní zapojení do společnosti a budoucí uplatnění v životě. Přispívají k jeho vzdělání a spokojenému a úspěšnému životu a fakticky podmiňují fungování občanské společnosti.

Strategie Dvojice nedílně propojených pojmů: Klíčové kompetence a společné výchovné a vzdělávací strategie: klíčové kompetence – žák.... společné výchovné a vzdělávací strategie (SVVS) - na úrovni školy – my pedagogové ( všichni) na úrovni vyučovacího předmětu – my učitelé vyučovacího předmětu (všichni)..... Úkolujeme sami sebe!

Rizika a úskalí Bagatelizace – napíšeme nějaké ty kecy na začátek, ale napřed uděláme osnovy. Suverenita – to my všechno děláme! Nespolupráce – formulováním je pověřen jednotlivec nebo malá skupinka, společné výchovné a vzdělávací strategie nejsou společné. Formalismus – no tak to někde opíšeme, když to tam musí být, společné výchovné a vzdělávací strategie budou škole cizí. A jistě další rizika a úskalí......

Doporučení Začít včas, získat dostatek času. Zajistit účast všech. Zajistit spolupráci. Zajistit porozumění účelu klíčových kompetencí a jejich vztahu ke společným výchovným a vzdělávacím strategiím. Důkladně zmapovat dosavadní účinné postupy a strategie používané na škole. Ponechat dostatek času na společnou diskusi. Stanovit reálné a splnitelné SVVS.

RUP - ŠUP Rámcový učební plán Školní učební plán Pravidla a závazné pokyny Možnosti pro profilaci školy Možnosti pro víceúrovňovou výuku Možnosti podpořit žáky se speciálními vzdělávacími potřebami Možnosti rozvíjet mimořádně nadané

Rizika a úskalí Jde o úvazek - napřed já a můj předmět – strhne se bitka o úvazky. Nedodržení závazných pravidel a parametrů – nedodržíme počty hodin v oblastech, ročnících, celkem. Zbožná přání - vytvoříme učební plán, který nebudeme mít zajištěn materiálně, personálně, prostorově ani organizačně. Překvapení – nebereme v úvahu představy rodičů a zřizovatele a někdy ani části sboru.

Doporučení Držte se zkušenosti a rozvíjejte ji. Jednejte, diskutujte, napřed analyzujte očekávané výstupy vzdělávacích oborů, rozdělte je do předmětů, teprve potom přidělujte hodiny vyučovacím předmětům. Zjistěte si představy rodičů a zřizovatele. Zajistěte soulad ŠUP s charakteristikou ŠVP, hlavně s prioritami školy. Ponechte si rezervy, snáze se přidává než ubírá.

Hodnocení a autoevaluace školy Existují zde jasné vazby na příslušný zákon a vyhlášky. Pravidla pro hodnocení žáků jsou navíc součástí školního řádu, který schvaluje školská rada. Existuje tu časová nesouslednost – Řád školy i Pravidla pro hodnocení žáků již máme hotovy, ŠVP teprve tvoříme. Přesto by se měly tyto dokumenty potkat. Analyzujeme-li výchozí podmínky školy při tvorbě, děláme vlastně autoevaluaci školy.

Rizika a úskalí Konzervativismus – školní řád máme hotový, do ŠVP se jenom přepíše. Formálnost – v podstatě přepíšeme ustanovení školského zákona a vyhlášky o základní škole. Totální formálnost – opíšeme něčí Pravidla pro hodnocení žáků. Nedostatečná komunikace – nezajistíme dostatečnou vnitřní a vnější diskusi o pravidlech, kritériích a metodách hodnocení mezi pedagogy školy navzájem, rodiči a zřizovatelem.

Doporučení Pravidla pro hodnocení žáků jsou příležitost jak významně a kladně ovlivnit vnitřní atmosféru školy. Podporujte diskusi na všech úrovních. Vytvořte situaci, kdy bude na práci dostatek času. Využijte zkušeností vlastních i příkladů dobré praxe. Přiměřenost je dobrým pravidlem i zde. Zvažte, co je pravidlo a co metodika.

Aktivity při přípravě ŠVP Seznámení s RVP ZUV Analýza podmínek školy Dohoda na prioritách Rozdělení rolí v týmu Stanovení časového harmonogramu Vlastní tvorba

Analýza a priority Silné stránky Slabé stránky Příležitosti Ohrožení Stanovení klíčových oblastí a priorit

Podmínky vzdělávání Optimáln í a minimální; materiální; personální; hygienické; organizační; jiné.

Tým a jeho tvorba Tvorba ŠVP je jednoznačně týmová záležitost Koordinace Dílčí týmy Stanovení pravidel pro práci týmů Stanovení kompetencí Informační systém Komunikační systém

Formální, ale důležité Šablony, písma, formáty Žádné parádičky Zálohovat, zálohovat, zálohovat Dobře označovat soubory a verze Síť, využití sítě, pokud ji škola má Připomínkování jednotlivých částí a verzí Závěrečná editace a grafické zpracování Oficiální verze, komentovaná metodická verze

Některá důležitá fakta - osnovy Osnovy jsou na úrovni školy závazné. Je to vážný a důležitý dokument i z hlediska právního. Jsou popisem toho, co se škola zavazuje žákům nabízet k osvojení. Jsou podkladem a kritériem pro hodnocení žáků. Jsou podkladem a kritériem pro sebeevaluaci školy, ale také hodnocení ČŠI a dalšími nástroji vnějšího hodnocení.

Některé rady a doporučení Co do osnov napíšete, je závazné a bude muset být plněno. Pokud chcete být hodně podrobní, přesně charakterizujte, co jsou závazné očekávané výstupy pro všechny a co očekáváno jen u některých žáků. Je zřejmě vhodnější nejít do velkých podrobností a ponechat možnost volby v podrobnostech jednotlivým učitelům v jejich ročních tématických plánech.

Jak s tímto školním vzdělávacím programem seznámit zřizovatele, rodiče a veřejnost a jak jej neustále zdokonalovat

Fáze komunikace Při analýze podmínek a zjišťování přání rodičů a představ zřizovatele; při tvorbě ŠVP; při realizaci a postupném zavádění ŠVP.

Formy komunikace Účast v pracovních týmech; průběžné informace radě školy, zastupitelstvu; internetové stránky školy; propagační materiály školy; osobní kontakty učitelů s rodiči svých žáků (využít každé příležitosti ).

Další možnosti Koncerty a prezentace na veřejnosti Školní časopis Nástěnky školy Obecní nástěnky Kulaté stoly Školní akce Medializace

Poděkování Děkujeme Vám za pozornost. Těšíme se s Vámi na setkání na některé z našich dalších vzdělávacích akcí. Vaši lektoři Anna a Karel Společnost INFRA,s.r.o. Kontakt: PaedDr. Karel Tomek mobil: