NázevKarboxylové kyseliny I Předmět, ročníkChemie, 2. ročník Tematická oblast Deriváty uhlovodíků Anotace Prezentace sloužící k výkladu učiva, obsahuje.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Identifikace vzdělávacího materiáluVY_52_INOVACE_FrF205 EU OP VK Škola, adresaGy a SOŠ Přelouč, Obránců míru 1025 AutorIng. Eva Frýdová Období tvorby VMLeden.
Advertisements

KARBOXYLOVÉ KYSELINY Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a.
Název Halogenderiváty uhlovodíků Předmět, ročník Chemie, 2. ročník
Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Tyršova 446
Gymnázium a obchodní akademie Chodov
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Identifikace vzdělávacího materiáluVY_52_INOVACE_FrF213 EU OP VK Škola, adresaGy a SOŠ Přelouč, Obránců míru 1025 AutorIng. Eva Frýdová Období tvorby VMBřezen.
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název Karboxylové kyseliny II Předmět, ročník Chemie, 2. ročník
Karboxylové kyseliny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Název Karboxylové kyseliny III Předmět, ročník Chemie, 2. ročník
Název Významné alkoholy Předmět, ročník Chemie, 2. ročník
VY_32_INOVACE_6_2_7 Ing. Jan Voříšek  Opakování: co je hlavním zdrojem alkanů a cykloalkanů?  Hlavními zdroji alkanů a cykloalkanů jsou ropa a zemní.
Název Aldehydy, ketony Předmět, ročník Chemie, 2. ročník
VY_32_INOVACE_13_2_7 Ing. Jan Voříšek  Alkyny jsou uhlovodíky, které ve své molekule obsahují trojnou vazbu mezi atomy uhlíku. -C C-  Trojná vazba.
Názvosloví, vlastnosti, reakce
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_175.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: duben 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
KARBOXYLOVÉ KYSELINY R R = …………………… uhlovodíkový zbytek
Aldehydy názvosloví CH-2 Organická chemie, DUM č. 6 Mgr. Radovan Sloup
Karbonylové sloučeniny
Karboxylové kyseliny.
Názvosloví, vlastnosti, reakce
Rozdělení organických sloučenin a reakce v organické chemii
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
zástupci karboxylových kyselin
Gymnázium a obchodní akademie Chodov
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s nejznámějšími karboxylovými kyselinami,
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: únor 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
KARBOXYLOVÉ KYSELINY DERIVÁTY UHLOVODÍKŮ
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: březen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_167.
Karboxylové kyseliny obsahují jednu nebo více karboxylových skupin
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_174.
Kyslíkaté deriváty Karboxylové kyseliny –kyslíkaté deriváty uhlovodíků obsahující karboxylovou skupinu názvosloví: uhlovodíkové – uhlovodík + -ová kyselina.
Karboxylové kyseliny. Karboxylové kyseliny - jsou deriváty uhlovodíku, které mají ve své molekule karboxylovou skupinu - COOH.
RZ VLASTNOSTI: Kyseliny podobné anorganickým se všemi jejich vlastnostmi: Žíravé látky Vyskytující se běžně v přírodě Sloučením s hydroxidem.
Karboxylové kyseliny názvosloví
Soubor prezentací: CHEMIE PRO III. ROČNÍK GYMNÁZIA
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_180.
Významné karboxylové kyseliny
Chemické a fyzikální vlastnosti karboxylových kyselin
12.1 Organické sloučeniny Organické (ústrojné) látky
NÁZVOSLOVÍ KARBOXYLOVÝCH KYSELIN Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Ciencialová CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_3.2.CH2.10/Cc.
Karboxylové kyseliny.
Pokuste se vlastními slovy definovat karboxylové kyseliny: Karboxylové kyseliny jsou organickými kyselinami (zároveň kyslíkatými deriváty, které ve.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
KYSLÍKATÉ DERIVÁTY KARBOXYLOVÉ KYSELINY.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
DERIVÁTY 4. KARBOXYLOVÉ KYSELINY RZ
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie
Karboxylové kyseliny = organické kyseliny.
JAKUB ŠULC 9.B VYŠŠÍ MASTNÉ KYSELINY. CO TO JSOU VYŠŠÍ MASTNÉ KYSELINY ? V biochemii = vyšší monokarboxylové kyseliny. Mají většinou sudý počet uhlíkových.
JAKUB ŠULC 9.B MASTNÉ KYSELINY. = karboxylové kyseliny. Karboxylové kyseliny patří mezi kyslíkaté deriváty. Jsou příbuzné alkoholům a aldehydům. Charakteristická.
Karboxylové kyseliny.
Karboxylové kyseliny.
aneb co všechno je v přírodě kyselé?
Transkript prezentace:

NázevKarboxylové kyseliny I Předmět, ročníkChemie, 2. ročník Tematická oblast Deriváty uhlovodíků Anotace Prezentace sloužící k výkladu učiva, obsahuje vlastnosti, názvosloví, reakce Klíčová slova Karboxylové kyseliny, názvosloví, vlastnosti AutorMgr. Hana Dudíková DatumKvěten 2014 ŠkolaGymnázium Jana Opletala, Litovel, Opletalova 189 Projekt EU peníze středním školám, reg. č.: CZ.1.07/1.5.00/

Vlastnosti Názvosloví

* Karboxylové kyseliny jsou kyslíkaté deriváty uhlovodíků, které obsahují karboxylovou skupinu – COOH. * Název karboxylová skupina je vyjádřením toho, že jeden uhlík nese zároveň karbonylovou skupinu C=O * a hydroxylovou skupinu -OH. * Karboxylový uhlík rozepisujeme

* Karboxylové kyseliny dělíme podle: * počtu karboxylových skupin v molekule – monokarboxylové - dikarboxylové - trikarboxylové * tvaru řetězce – alifatické (nasycené, nenasycené) - aromatické

* Acyklické karboxylové kyseliny s malým počtem uhlíkových atomů jsou kapaliny pronikavého zápachu. Velmi nepříjemně páchne například kyselina máselná * Dvojsytné karboxylové kyseliny a aromatické kyseliny jsou krystalické, většinou bílé látky. * Karboxylové kyseliny s malým řetězcem jsou ve vodě rozpustné, s narůstající délkou uhlíkového řetězce rozpustnost ve vodě klesá * V kapalném stavu mohou jejich molekuly vytvářet vodíkové vazby O…..H-O R-CC-R O-H…..O

* Karboxylová skupina má výrazně kyselé vlastnosti, protonizuje se ve vodném prostředí snadno za vzniku karboxylátového anionu. * R-COOH + H2O → R-COO - + H 3 O + * Nejsilnější karboxylovou kyselinou je kyselina mravenčí, pKa = 3,7. Další kyselina octová je už o řád slabší (pKa = 4,7). * S narůstající délkou uhlíkového řetězce síla kyselin klesá.

* Karboxylové kyseliny i jejich deriváty jsou v přírodě velmi rozšířeny. * Patří mezi sloučeniny, které byly historicky objeveny a popsány mezi prvními, proto se pro ně udržely tradiční (triviální) názvy – mravenčí, octová, máselná, vinná, citronová... * Mnoho karboxylových kyselin se účastní významných metabolických procesů v živých organizmech – mléčná, citronová,…

* Systematické názvy tvoříme z názvu uhlovodíku připojením koncovky –ová kyselina. * Pokud se uhlík karboxylové skupiny nezapočítává do řetězce, používáme příponu –karboxylová kyselina. * Dvojsytná kyselina má koncovku –diová kyselina. * Běžně karboxylové kyseliny označujeme triviálními názvy, které často vypovídají o vlastnostech nebo výskytu kyseliny. * Úkol: Vypište vzorce a názvy karboxylových kyselin. (Použijte učebnici Chemie II pro gymnázia; Kolář, Kodíček; Pospíšil str. 40).

* Vzorcem i oběma názvy zapište: Nasycené monokarboxylové: mravenčí, octová, propionová, máselná, valerová, kapronová, palmitová, stearová Nenasycené monokarboxylové: akrylová, sorbová, olejová Dikarboxylové: šťavelová, malonová, jantarová, glutarová, adipová, maleinová, fumarová Aromatické: benzoová, ftalová, tereftalová

* Kolář K., Kodíček M., Pospíšil J.: Chemie II (Organická a biochemie) pro gymnázia. 1.vydání.Praha: SPN, ISBN * McMurry, J.: Organická chemie. 1.vyd., Brno, ISBN * Pacák, J., Čipera, J., Halných, J., Hrnčiar, P., Kopřiva, J.: Chemie pro II. ročník gymnázií. 1.vyd., Praha, * Vacík, J., Barthová, J., Pacák, J., Strauch, B., Svobodová, M., Zemánek, F.: Přehled středoškolské chemie. 1. vydání, Praha, ISBN