Vztahy mezi lidmi Seznamuje žáky se vztahy mezi lidmi ať už v pozitivním nebo negativním smyslu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zákon o sociálních službách
Advertisements

ŠIKANA Co je šikana, její druhy Občanská výchova Milan Šimek.
Název: Poškozování lidských práv Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová
Základní lidská práva.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. SADA č. 22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Česká legislativa sociálních služeb – hodnoty a etická dilemata
Seznamuje žáky s procesem lidské socializace a společenským statusem.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
VY_32_INOVACE_VkZ Druhy a formy násilí
Právní aspekty genderového rozpočtování v České republice JUDr. Kristýna Outlá Praha.
Žijeme ve společném světě Stav, vývoj, rizika a možnosti v soudobé „multikulturní“ společnosti a globálním světě.
Nebezpečí racionální diskriminace VŠFS.
Elektronická učebnice - II
Rasismus.
MULTIKULTURa.
Rovnost a nerovnost Petr Machala.
Sociální událost Mgr. Terezie Pemová.
Studijní obor: Sociální činnost
Praha, 26. – 27. listopadu Co přispělo k nárůstu počtu lidí bez domova Restrukturalizace průmyslu a s tím spojená dlouhodobá nezaměstnanost Nezaměstnanost.
Rozdíly mezi osobnostmi
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Marketingové prostředí
Šikana Zdroj: .
RASISMUS.
Klára Šťastná 2.Ročník MK
Definice a vlastnosti Typy sociálních institucí Hodnoty a normy
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Pro začátek si představte: Představte si, že bychom byli všichni naprosto stejní. Líbilo by se vám to? Asi ne. A přece máme strach z lidí, které neznáme.
Boj s rasovou diskriminací: Workshop pro instituce občanské společnosti v České republice.
Rovnost a zákaz diskriminace ve veřejné správě. Rovnost ve veřejné správě ideologický požadavek rovnosti všech lidí - hluboké filozofické a náboženské.
Oblasti úpravy pracovního práva 1. Volný pohyb osob (pracovníků) 2. Rovné zacházení a boj s diskriminací 3. Pracovní podmínky 4. Ochrana zaměstnanců 5.
Vzájemná pomoc Petr Machala. Alfred Adler říkal, že člověk usiluje získat osobní moc neúspěch může vyvolat pocit méněcennosti Jste v něčem lepší než ostatní?
MUSÍ BÝT KOMUNITNÍ TLUMOČNÍK STEJNÉHO POHLAVÍ JAKO KLIENT?
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
RIZIKOVÉ CHOVÁNÍ VE ŠKOLE
Volitelný předmět 1287 Moderní ošetřovatelství. Moderní ošetřovatelství Násilí na pracovišti.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
Agrese a agresivita.
Sociální patologie SCPT SCPA
Sociální patologie SCPT SCPA
Rovné zacházení a zákaz diskriminace v zaměstnání a povolání BEV802K přednáška č JUDr. Jana Komendová, Ph.D.
KYBERŠIKANA. Co je kyberšikana? Kyberšikana je šikanování jiné osoby (ubližování, ztrapňování, obtěžování, ohrožování, zastrašování) s využitím internetu,
KRIMINALITA ŠIKANA MOBBING + BOSSING Brno, FÁZE ŠIKANY I. Ostrakismus II. Přitvrzování – ojedinělá fyzická agrese III. Vytvoření jádra agresorů-klíčový.
Právo souhrn pravidel stanovených a vynutitelných státem organizuje a řídí lidské soužití.
Nová šetření výskytu a podob šikany Centrum sociálních služeb Praha – Pražské centrum primární prevence.
Vždy jsem pohrdal línými bílými lidmi. Teď už můžu mluvit i o líných černých lidech. Jste chudí, protože jste nedodělali školu, berete drogy, máte tři.
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
Domácí násilí ©Manová Pavla, Bc.. Domácí násilí je fyzické, psychické anebo sexuální násilí mezi blízkými osobami, ke kterému dochází opakovaně v jejich.
Název školy: Základní škola speciální Litvínov, Šafaříkova 991 Autor: Mgr. Jaroslava Stejskalová Název materiálu: VY_32_INOVACE_50_Občanská výchova_Morálka.
Název projektu: Zlepšujeme a vzděláváme Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo výzvy: 34 Předmět: Občanská výchova Ročník:
STRATEGIE ŘÍZENÍ TŘÍDY ŠIKANA.  Strategie řízení třídy je také závislá na rozdíly mezi žáky. Každý žák je osobnost a např. to, co jednoho motivuje k.
Zdroj obrázků: Sociálně patologické jevy společensky nežádoucí jevy.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
práva a povinnosti občana ČR
Šikana ….. a její prevence VY_32_INOVACE_10_36.
Stát Definice, funkce, typy.
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ NOVOVĚK
Šikana.
Úvod do sociologie PhDr. Jaroslava Šťastná, Ph.D.
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
VYBRANÉ PROBLEMATIKY DNEŠNÍHO ŠKOLSTVÍ
Úvod do sociologie PhDr. Jaroslava Šťastná, Ph.D.
LIDSKÁ PRÁVA y.
ŠIKANA Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_05_šikana.
AUTOR: Kateřina Křížová
Předsudky a stereotypy
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Transkript prezentace:

vztahy mezi lidmi Seznamuje žáky se vztahy mezi lidmi ať už v pozitivním nebo negativním smyslu.

ZÁKLADNÍ POJMY rasa vyznání diskriminace feminismus sexismus šikana solidarita

Vztahy mezi lidmi lidé jsou si v mnohém podobní, v mnohém se naopak odlišují v průběhu života se budeme setkávat s mnoha lidmi v různých situacích i přes všechny vnější a vnitřní odlišnosti nikdy nezapomínejme na to, že VŠICHNI LIDÉ JSOU SI ROVNI! http://www.conferenceplanning.net/wp-content/uploads/2010/06/Mix_race_group_of_people2.jpg

Co už víme o vztazích rodíme se do určité rodiny jsme součástí obce žijeme v určitém státě patříme k určitému národu někteří vyznáváme určitá náboženství v průběhu svého života procházíme řadou sociálních skupin, které na nás působí

Čím se lišíme současná moderní doba přináší stále více příležitostí setkávat se s lidmi z různých koutů světa často vedle sebe žijí lidé s různou národností, rasou, náboženským vyznáním a dalšími odlišnostmi zopakujte si, co víte o rasách a náboženstvích!

Čím se lišíme lidé se od sebe mohou lišit z mnoha hledisek: přirozené rozdíly (biologické): např. věk, pohlaví, rasa, postava… sociální rozdíly (kulturní, ekonomické): např. jazyk, náboženství, vzdělání, zaměstnání, majetek… všeobecná deklarace lidských práv – všichni lidé se rodí svobodní a rovní v důstojnosti i v právech i když si uvědomujeme pravidlo rovnosti všech lidí, často si můžeme všimnout, že se toto pravidlo zcela nedodržuje možná se i ty sám někdy přistihneš, jak na někoho nepohlížíš jako na sobě rovného, ani se k němu tak nechováš – co s tím??? zkus se řídit zásadou: CO SÁM NECHCEŠ, NEČIŇ DRUHÉMU

Zápis do sešitu Vztahy mezi lidmi Čím se lišíme VŠICHNI LIDÉ JSOU SI ROVNI! Čím se lišíme národnost rasa náboženské vyznání a další přirozené rozdíly (biologické): např. věk, pohlaví, rasa, postava… sociální rozdíly (kulturní, ekonomické): např. jazyk, náboženství, vzdělání, zaměstnání, majetek… všeobecná deklarace lidských práv – všichni lidé se rodí svobodní a rovní v důstojnosti i v právech

Problémy v mezilidských vztazích Diskriminace negativní rozlišování lidí na základě příslušnosti k nějaké skupině bez ohledu na vlastnosti a schopnosti konkrétního člověka např. diskriminace rasová, náboženská, podle pohlaví… Novodobá diskriminační hnutí související s rovností mužů a žen feminismus – ženské hnutí zaměřující se především na zkoumání nerovnosti pohlaví a změny v sociálním postavení žen sexismus – přesvědčení, že jedno pohlaví je nižší, méně důležité, méně schopné

Problémy v mezilidských vztazích Šikana opakované fyzické či psychické omezování (týrání) jedince setkáváme se s ní ve školách, v armádě, ve vězení, ale i v rodině, zaměstnání (mobbing, bossing)

Problémy v mezilidských vztazích Ministerstvo školství šikanu definuje následovně: Šikanování je jakékoliv chování, jehož záměrem je ublížit jedinci, ohrozit nebo zastrašovat jiného žáka, případně skupinu žáků. Je to cílené a obvykle opakované užití násilí jedincem nebo skupinou vůči jedinci či skupině žáků, kteří se neumí nebo z nejrůznějších důvodů nemohou bránit. Zahrnuje jak fyzické útoky v podobě bití, vydírání, loupeží, poškozování věcí druhé osobě, tak i útoky slovní v podobě nadávek, pomluv, vyhrožování či ponižování. Může mít i formu sexuálního obtěžování až zneužívání. Šikana se projevuje i v nepřímé podobě jako nápadné přehlížení a ignorování žáka či žáků třídní nebo jinou skupinou spolužáků.

Zápis do sešitu Problémy v mezilidských vztazích Diskriminace negativní rozlišování lidí na základě příslušnosti k nějaké skupině bez ohledu na vlastnosti a schopnosti konkrétního člověka (rasová, náboženská, podle pohlaví…) Novodobá diskriminační hnutí feminismus sexismus Šikana opakované fyzické či psychické omezování (týrání) jedince ve školách, v armádě, ve vězení, v rodině, zaměstnání (mobbing, bossing)

Pomoc lidem v nouzi Lidé v nouzi např. bezdomovci, nezaměstnaní, postižení příčinou nouze mohou být nešťastné události: požár domu, povodně (bez pojištění), dluhy → exekuce, autonehoda (úraz), nezaměstnanost (vlivem ekonomické situace, vlastním zaviněním) pomoc = solidarita pomoc jedince (pošlu DMS, přispěju na sbírku, budu všímavější) pomoc různých center (azylové domy, poradny) pomoc státu = sociální politika státu (např. podpora v nezaměstnanosti, invalidní důchod, různé přídavky a příspěvky)

Zápis do sešitu Pomoc lidem v nouzi Lidé v nouzi např. bezdomovci, nezaměstnaní, postižení příčinou nešťastné události: požár, povodně, dluhy → exekuce, úraz, nezaměstnanost pomoc = solidarita pomoc jedince pomoc různých center (azylové domy, poradny) pomoc státu = sociální politika státu (podpora v nezaměstnanosti, invalidní důchod, přídavky a příspěvky)

Otázky: Jak rozdělujeme rozdíly mezi lidmi? Co říká všeobecná deklarace lidských práv? Vysvětli pojem diskriminace. Uveď konkrétní příklady. Totéž udělej s pojmem šikana. Jaké jsou formy pomoci lidem v nouzi? Pomáháš také? Jak? http://www.clker.com/clipart-4257.html

Děkuji za pozornost! http://www.clker.com/cliparts/P/9/5/b/q/Q/smiley-thumbs-up-md.png