Profesionální servis MPO pro zjednodušení podnikání v EU © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Co přinese implementace směrnice o službách?. Co to je implementace? • směrnice – jeden z typů evropských aktů • rámcový nástroj – směrnice stanoví jen.
Advertisements

Zahraniční obchod Význam, formy a členění.
1 Volný pohyb zboží – praktické poznatky s aplikací nař í zen í o vzájemném uznávání Informační místo ProCoP Ministerstvo průmyslu a obchodu
Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Enterprise Europe Network ČR a Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR Úspěšná spolupráce.
Informace jsou základním předpokladem úspěšného podnikání.
 Škola: ZŠ, ul. L. Kuby 48, České Budějovice  Stupeň a typ vzdělávání: základní vzdělávání, druhý stupeň  Předmět: Občanská výchova  Ročník: 8,9 
*Zdroj: Průzkum spotřebitelů Komise EU, ukazatel GfK. Ekonomická očekávání v Evropě Březen.
Tomáš Křivka FPR ZČU Plzeň 07/05/2014
MSP v české ekonomice a dotační podpora z EU a státních prostředků.
Malé a střední podnikání Small and Medium Enterprise.
Podnikání v EU Vypracoval: Lukáš Macoun
Ing. Petr Očko, Ph.D. ředitel sekce fondů EU, výzkumu a vývoje
Přeshraniční poskytování služeb Festival exportu, RNDr
Fond soudržnosti EU v ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do.
Jednotné kontaktní místo Praha 1 Jednotné kontaktní místo.
Vnímání označení CE ze strany Hospodářské komory ČR František Holec viceprezident Hospodářské komory České republiky Seminář Označení CE vám otevře evropský.
Ministerstvo průmyslu a obchodu Prezentace k nařízení 764/2008 o vzájemném uznávání
Volný pohyb zboží.
Programová konference ČSSD Michal Hašek Předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihomoravského kraje , Hradec Králové Silné, samostatné a spravedlivé.
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
Kontrola zboží dvojího použití - nové aspekty Ing. Svatopluk Leitgeb 10. listopadu 2009 © 2009 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY Veřejná podpora a projekty PPP 19. září 2007, Praha MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY.
Rozvoj kvalifikované pracovní síly v ČR. Obsah prezentace Představení Agentury CzechInvest Regionální kanceláře Aktivity pro podporu rozvoje kvalifikované.
W.P Výbor regionů Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování místní dimenze.
1 Přechodná období ČR po vstupu do EU VŠFS – kombinované studium Veřejná správa
Význam MSP v české ekonomice a dotační podpora z EU a státních prostředků.
Činnost SOLVIT centra Setkání s kontaktními osobami a odbornou veřejností Ministerstvo průmyslu a obchodu,
1 Etika podnikání Společenská odpovědnost organizací Ing. Jaroslav Prachař – výkonný ředitel, Korektní podnikání, o.s CEBRE – Kam směřuje Společenská.
Evropské soutěžní právo Michal Částek
Organizace Státní správy
Rozdíl je v lidech TechIN - Propojení studia a praxe , Karviná Rozdíl je v lidech TechIN - Propojení studia a praxe , Karviná ROZVOJEM.
Připravenost České republiky na zavádění opatření strategie Evropa 2020 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu © 2010 Ministerstvo.
EVROPSKá UNIE.
Aktuální situace nejen v oblasti legislativy ÚNMZ
Export jako šance pro růst České republiky Václav Kubata, poslanec, člen Hospodářského a Zahraničního výboru.
Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu 11 MPO PROTI NEKALÝM PRAKTIKÁM PŘI PŘEDVÁDĚCÍCH AKCÍCH.
Poskytování služeb na vnitřním trhu EU. Obsah I.Směrnice o službách na vnitřním trhu. II.Způsob implementace v ČR. III.Přínosy zákona o volném pohybu.
Oznamovací povinnost správních orgánů podle nařízení 764/2008 ProCoP setkání
Krajský úřad Libereckého kraje SEMINÁŘ Možnosti spolufinancování projektů ze strukturálních fondů Evropské unie prostřednictvím operačních programů.
EXPORT MIMO EU, jak na to? Strategie přístupu na trh Ing. Andrea Heverlová, MBA 16. září 2009 © 2009 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Rozvoj nehlasových služeb Současnost a budoucnost mobilních sítí
Nařízení o vzájemném uznávání a informační místo ProCoP Ministerstvo průmyslu a obchodu SOLVIT setkání
Evropský podnikatelský konzultační panel EBTP Ministerstvo průmyslu a obchodu, květen 2006.
Právo na informace Tereza Danielisová,
Jednotná kontaktní místa podle zákona o volném pohybu služeb Vlastimil Slovák, odbor Vnitřního trhu a služeb EU Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Informace jsou základním předpokladem úspěšného podnikání.
Rok existence Evropského spotřebitelského centra © 2006 ESC Praha při Ministerstvu průmyslu a obchodu ČR.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
ProCoP (Product Contact Point) -představení a účel- Ministerstvo průmyslu a obchodu
PricewaterhouseCoopers Date NTS – národní tématické sítě Ing. Libor Witassek, MBA WorkshopNTS-B „Podpora drobného podnikání“ 19. listopadu 2007, Praha.
SOLVIT Efektivní systém řešení problémů na vnitřním trhu ES.
SOLVIT efektivní řešení problémů na vnitřním trhu EU.
Vnitřní trh ES Dr. Petr Kolář. Charakteristika vnitřního trhu n Cíl: konkurenceschopnost na světovém trhu n Definice (Smlouva ES, čl. 14) „vnitřní trh.
SOLVIT neformální systém řešení sporů na vnitřním trhu Setkání center na MPO
EKONOMICKÉ INTEGRACE.
MSP v české ekonomice a dotační podpora z EU a státních prostředků.
Volný pohyb služeb a kapitálu Evropské soutěžní právo Michal Částek.
Společná obchodní politika EU (CCP) – právní rámec VŠFS seminář 2015.
Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph. D
Obecní živnostenský úřad Magistrát města Pardubic Jednotné kontaktní místo.
Zahraniční obchod Význam, formy a členění. Obsah výkladu Význam zahraničního obchodu Formy zahraničního obchodu Členění zahraničního obchodu Otázky a.
Směrnice o službách Reálné přínosy v reálných číslech Mgr. et Mgr. Ivo Kameš Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Zaměstnání v sousední zemi a související právní předpisy EU David Chlupáček poradce EURES Úřad práce ČR Krajská pobočka v Jihlavě Jihlava
Jak co nejúčinněji řešit spor o právo ES s využitím mimosoudních nástrojů Michaela Vlasáková Baruníková Martin Tesař.
InovaJET Podnikatelský inkubátor ČVUT
Východiska evropské úpravy
Pomáháme vaší firmě inovovat a růst
Seminář ,,Právo a podnikání v digitálním věku” - Ostrava,
Seminář ,,Právo a podnikání v digitálním věku” - Ostrava,
Transkript prezentace:

Profesionální servis MPO pro zjednodušení podnikání v EU © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu

 2010  Ministerstvo průmyslu a obchodu 3 Jednotný evropský trh a ČR ČR obchoduje v naprosté většině s ostatními členskými státy – 83,2 % exportu směřuje do EU Služby tvoří v EU celých 70 % HDP, ale poskytování služeb přes hranice členských států dosahuje pouze 5% HDP, zatímco zboží obchodované na vnitřním trhu představuje 17% HDP Výsledky průzkumu Hospodářské komory ze srpna 2010 ukázaly, že se čeští podnikatelé obávají administrativních překážek ze strany zahraničních úřadů a obecně nevěří v možnosti, které jim jednotný evropský trh nabízí

 2010  Ministerstvo průmyslu a obchodu 4 Existuje jednotný evropský trh? Prostor bez vnitřních hranic, v němž by měla být zaručena svoboda volného pohybu osob, zboží, služeb a kapitálu Současný vývoj? Probíhá veřejná konzultace k iniciativě Evropské komise, která usiluje o oživení vnitřního trhu do roku 2012 Pro Českou republiku skončí po 7 letech od vstupu do Evropské unie v květnu 2011 přechodná období na vysílání pracovníků do Německa a Rakouska Montiho zpráva 2010 V době fiskálních omezení nabízí dokončení skutečně jednotného vnitřního trhu účinný nástroj ekonomického oživení EU.

 2010  Ministerstvo průmyslu a obchodu 5 Pozice ČR k iniciativě Komise Považujeme svobodný vnitřní trh Evropské unie za politickou prioritu a podporujeme ambici Komise oživit téma jeho plného fungování Dobře fungující jednotný trh je základním předpokladem, aby mohla Evropa vytvářet stabilní a inovativní podnikatelské prostředí a uspět v globální konkurenci Za klíčové proto považujeme zejména návrhy, které se týkají: Malých a středních podniků Sektoru služeb Práv duševního vlastnictví Digitálního vnitřního trhu

 2010  Ministerstvo průmyslu a obchodu 6 Integrace služeb MPO pro podnikání v EU Vzniká jednotná služba MPO pro podnikatele, kteří chtějí rozšířit své podnikatelské aktivity do jiného státu EU Kvalifikovaná a komplexní pomoc Snadno identifikovatelná asistenční síť Univerzální vstup pro klienty Jednotná sít služeb JKM, ProCoP, SOLVIT, dostupná také přes internet a ze zahraničí obchodně ekonomické úseky zastupitelských úřadů ČR zahraniční kanceláře agentury CzechTrade v zemích EU

 2010  Ministerstvo průmyslu a obchodu 7 Počet přístupových bodů do jednotné sítě služeb MPO 17 míst 52 míst

 2010  Ministerstvo průmyslu a obchodu 8 Propojení JKM, SOLVIT, ProCoP O jaké služby se tedy jedná? Jednotná kontaktní místa (JKM) Rady podnikatelům při startu podnikání v EU Product Contact Point (ProCoP) Pomoc při uvádění nových výrobků na trh SOLVIT Řešení chybných rozhodnutí správních orgánů Online kontaktní místo na Jedinečný projekt v rámci EU

Jednotná kontaktní místa první rok fungování © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu

 2010  Ministerstvo průmyslu a obchodu 10 Jednotná kontaktní místa Poradenství jak pro podnikatele z tuzemska, tak ze zahraničí Asistuje při vyřizování formalit pro začátek podnikání Zjistí podmínky pro podnikání v zahraničí Zajistí informace především o: povolovacích režimech v ČR a jinde v EU právních předpisech v oblasti služeb v zemích EU ochraně spotřebitele v EU možnostech mimosoudního řešení sporů

 2010  Ministerstvo průmyslu a obchodu 11 Jednotná kontaktní místa Kde najít JKM? V každém krajském městě Dvě JKM v Praze Elektronické JKM na Zájem o JKM JKM vyřídila Celkem Elektronické JKM celkem návštěvníku (do listopadu 2010)

 2010  Ministerstvo průmyslu a obchodu 12 O co se podnikatelé zajímají? Veškeré dotazy Podnikání v zahraničí Celkem dotazů: 2122

 2010  Ministerstvo průmyslu a obchodu 13 Čemu se chtějí čeští podnikatelé v EU věnovat? Německo: stavební práce truhlářství pečovatelské služby Rakousko: zednické práce elektroinstalace překladatelství Slovensko: instalatérství, topenářství IT služby projektování staveb Polsko: přeshraniční prodej stánkový prodej Internetové obchodování

 2010  Ministerstvo průmyslu a obchodu 14 Jednotná kontaktní místa Nejvyhledávanější informace Na BusinessInfo.cz

 2010  Ministerstvo průmyslu a obchodu 15 ProCoP Poskytuje informace o: technických předpisech požadavcích na výrobky pravidlech volného pohybu zboží uplatňování nařízení o vzájemném uznávání opravných prostředcích proti správním rozhodnutím Dotazy se nejčastěji týkají produktových kategorií: stavební výrobky strojní a jiná technická zařízení potravinářské výrobky hnojiva kosmetika léčiva textilní výrobky.

 2010  Ministerstvo průmyslu a obchodu 16 Zájem o ProCoP % Počet dotazů 2010: : 43 (ProCoP od května) Rychlost Průměr: 10 pracovních dnů (Lhůta: 15 pracovních dnů) Počet dotazů (ve stejném období)

 2010  Ministerstvo průmyslu a obchodu 17 SOLVIT Řešení sporů podnikatelů a občanů na vnitřním trhu EU Neformální, rychlá a bezplatná alternativa k soudnímu, resp. správnímu řízení či stížnosti k Evropské komisi Kdy využít SOLVIT? Chybná aplikace práva EU ze strany správního orgánu ČR či jiného státu Při omezení volného pohybu zboží, služeb, osob, kapitálu na vnitřním trhu EU Rozhodnutí, která jsou v rozporu s právem EU Nečinnost státních orgánů Neodůvodněné průtahy v jednání správních úřadů

 2010  Ministerstvo průmyslu a obchodu 18 SOLVIT Počet případů: 153 Úspora nákladů: 320 mil. Kč ČR patří 10 % veškerých úspor EU čili 5x víc vzhledem k počtu obyvatel (ČR má 2 % občanů EU) ) Řešené případy Rychlost řešení (počet dnů) ČR trojnásobně rychlejší než průměr EU 59 dnů 19 dnů

 2010  Ministerstvo průmyslu a obchodu 19 Příklad z praxe SOLVIT – Neoprávněné požadavky rumunských úřadů Rumunský zdravotní ústav nechtěl firmě vydat povolení k činnosti Neměla místní pobočku + náročná povolovací procedura Porušení principu volného pohybu služeb Díky SOLVITu už povolení není vyžadováno SOLVIT – Nečinnost polského úřadu při vracení DPH Nečinnost polského úřadu při vrácení DPH z těžby dřeva DPH se vrací do 6 měsíců, polské úřady nereagovaly více než rok Po intervenci SOLVITu DPH vrácena SOLVIT – Uznání kvalifikace v Belgii Klientka chtěla podnikat v Belgii jako poradce Místní úřady vyžadovaly belgické bakalářské vzdělání SOLVIT je přesvědčil, že český magisterský diplom je dostačující

 2010  Ministerstvo průmyslu a obchodu 20 Příklad z praxe 2 ProCoP – Spor klienta se Slovenskou obchodní inspekcí Stavební zboží certifikováno zkušebnou v ČR, SOI chce místní testy Porušení principu vzájemného uznávání Na základě intervence už SOI místní testy nepožaduje ProCoP – Jednodušší vstup na český trh Kosmetické přípravky potřebují testy zdravotní nezávadnosti Zboží z EU však již jednou testy podstoupilo Firma se tak vyhne finančně a časově náročným duplicitním testům

 2010  Ministerstvo průmyslu a obchodu 21 Příklad z praxe 3 Jednotná kontaktní místa Nová zakázka v Německu Česká stavební firma ze Zlínska získala zakázku v Německu JKM poradilo jak a kde získat pracovní povolení pro zaměstnance JKM vysvětlilo pravidla pro vysílání zaměstnanců a daně Jednotná kontaktní místa Elektronický obchod v Polsku Česká internetový prodejce chtěl rozšířit svou činnost do Polska Obrátil se na JKM Ostrava Získal zde kompletní informace o požadavcích na přeshraniční prodej

 2010  Ministerstvo průmyslu a obchodu 22 Podněty o přetrvávajících překážkách na vnitřním trhu Integrované Asistenční služby pro zjednodušení podnikání v EU Nové asistenční služby MPO pro podnikání v EU DotazOdpověď ZÚ ČR, CzechTrade, Podnikatelé

 2010  Ministerstvo průmyslu a obchodu 23 Ministerstvo průmyslu a obchodu Na Františku 32, Praha 1