DOBROVOLNÝ EKOLOGICKÝ SPOLEK – OCHRANA PTACTVA

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
1.D NAVŠTÍVILA MĚSTSKÝ ÚŘAD
Advertisements

„INSPEKČNÍ“ CESTA NA PODKARPATSKOU RUS pro Diakonii CB vypracoval Petr Kučera Jak byla využita pomoc Diakonie CB v Podkarpatské Rusi.
Integrovaný záchranný systém
Spolupráce mezi členy NSS a složkami IZS
Přínosy dobrovolnictví v ochraně životního prostředí RNDr
Národní síť záchranných stanic Royal Society for Prevention of Cruelty to Animals Záchrana handicapovaných živočichů v zahraničí na příkladu.
Krok do života 1 projekt, který pomáhá mladým lidem odcházejícím z dětských domovů vstoupit do samostatného života.
1 Možnosti financování projektů v oblasti vodohospodářské infrastruktury v ČR A. Programy spolufinancované z EU: 1. Operační program životního prostředí.
Finanční nástroje pro podporu stanic Lenka Tomášková AOPK ČR, Sekce ochrany přírody a krajiny, odbor zvláštní ochrany přírody Praha,
Historie ochrany přírody za dob komunismu
Organizace ochrany přírody v ČR
 Pod záštitou: Ústeckého kraje.  ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, MÍROVÁ 2734/4, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE PROJEKT ÚSTECKÉHO KRAJE: EKO-ECHO - Kouty krajiny.
DOBROVOLNÝ EKOLOGICKÝ SPOLEK – OCHRANA PTACTVA
PŘÍBĚH PATRICIE Z HAITI. Tak tohle je Patricia… HAITI se nachází v západní části velkého ostrova na západní polokouli Oblast, kde bydlí Patricia.
Aktivity města v oblasti ovzduší Ing. Petr Kajnar 4. prosince 2012 Statutární město Ostrava
Knihovna v obci - proč? aneb Víme, co máme? Kardašova Řečice říjen 2005 Zlata Houšková.
DOBROVOLNÝ EKOLOGICKÝ SPOLEK – OCHRANA PTACTVA
VODO HOSPODÁŘSKÉ A VODNÍ STAVBY  Tento obor zahrnuje veškeré stavby, které nějakým způsobem souvisejí s vodou. Voda je pro nás v běžném životě naprostou.
Národní institut dětí a mládeže MŠMT Centrum ekologické výchovy DŘÍPATKA pracoviště pro školní i mimoškolní environmentální výchovu, vzdělávání a osvětu,
PRESENTACE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB A SOCIÁLNÍ PRÁCE V O.S. ESTER PRO ROK ČLENĚNÍ PROGRAMŮ: PROGRAMY SE ZÁKONA Č. 108/2006 SB. (SOCIÁLNÍ SLUŽBY)
PREZENTACE akcí MC KAŠPÁRKOV o.s., podpořených v roce 2012 městem Rosice Mateřské centrum KAŠPÁRKOV o.s.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Zdravotnictví V odvětví zdravotnictví v ČR je zaměstnáno pracovníků a výdaje státního rozpočtu do tohoto odvětví představuji asi 9% HDP. Po roce.
Organizace chránící přírodu a životní prostředí
1 Dotační řízení 2015 Středočeské fondy. 2 1.Základní informace pro žadatele 2.Struktura dotačních titulů Tematické zadání Rozpočty Středočeských.
PRAHA PRO AFRIKU Projekt podpory rozvoje města a venkova v Etiopii.
Biodiverzita V. Ochrana biodiverzity.
Projekty PHARE v gesci odboru informatizace veřejné správy Ministerstva vnitra ČR PHARE 97 informační a komunikační systémy VS přednáší Ing. Tomáš Holenda.
Konference PNEU & BUSINESS 2014 Ezop, rybáři a (naše) budoucnost …. Golf & Spa Resort Kunětická hora
Mgr. Pavel PETR Katedra společenských věd VŠB - TUO
Pravomoc obecních (městských) úřadů při ochraně a povolování kácení dřevin rostoucích mimo les A. Co je lesní zeleň? B.Lesní porosty C.Ovocné dřeviny.
Péče o zraněné živočichy ve světě Jan Plesník Konference o Národní síti záchranných stanic, Praha,
Jednota byla založena roku 1920 vlastní budovu získala až přestavbou stodoly získané při parcelaci panského dvora Dol v 60. letech proběhla velká rekonstrukce.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Martin Sládeček, Petr Suvorov, Denis Matthey, Rastislav Švec et al.
Číslo projektu CZ.1.07/1.500/ Číslo materiálu VY_62_INOVACE_01_FINANCE Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Autor Mgr. Zdeněk.
Národní síť Zdravých měst ČR Místní Agenda 21 Brno, NKQ, 20. února 2013.
Rozvoj nehlasových služeb Současnost a budoucnost mobilních sítí
Krajské zřízení Přednáška M. Horáková.
Tučňák císařský Vypracoval: Petr Skrutek
Přisvojit si hodnoty zákazníka a přizpůsobit své jednání (výzkum trhu -> vyhodnotit, o co je zájem) => potencionální zákazníci si určí hodnoty, které.
Připravované grantové programy Fondu Vysočiny pro rok 2008 Garant odbor životního prostředí Krajský úřad kraje Vysočina Jihlava
Petra Skryjová, Zuzana Kubičíková, Beata Kupová,.
Záměrem Moravskoslezského kraje je provést systémovou změnu v poskytování sociálních služeb Závěrečná konference k projektu „Podpora transformace pobytových.
Interreg IIIA Česká republika - Svobodný stát Bavorsko v Plzeňském kraji Plzeň,
1 Účast veřejnosti v procesech dle složkových předpisů práva životního prostředí Jitka Bělohradová.
M. Danihlíková E. Martinková. 1. třída Do první třídy jsme přišli jako malé, roztomilé a hlavně natěšené dětičky. Jenže jsme ještě netušili co nás čeká.
Hasičský mustang SDH Viničné Šumice. Rozebírání původního…
ANOTACE OBJASNIT POJMY OBEC, MĚSTO, ZASTUPITELSTVO, RADA, STAROSTA, MĚSTSKÝ ÚŘAD. VÝUKOVÝ MATERIÁL.
Sdružení Práh Vzniklo v roce 1999 prostřednictvím projektu Matra II – holandského ministerstva zahraničí V roce 2000 členem sdružení se stává Psychiatrická.
Peněžnictví v ČR – rozdělení ČSFR Zásadní význam mělo jednání I. řádného sjezdu OS v březnu 1993, který schválil nové organizační uspořádáni.
Adopce na dálku. Mnozí z nás často mívají pocit, že pomoc jednoho nic nezmůže. Není tomu tak. Pomoc každého jednotlivce je důležitá.
1 FINANCOVÁNÍ JSDHO Ing. Marta Spálenková vedoucí oddělení krizového řízení.
Dopravní konference Pardubice Ing. Martin Kolovratník 1)Aktuální novely dopravních zákonů 2)Vznik „Spolku pro výstavbu.
9 LET PROŽITÝCH NA ZÁKLADNÍ ŠKOLE. 1. TŘÍDA Všechno začalo jednou ráno, když nás rodiče poprvé dovedli do školy. Tím dnem začala naše devítiletá docházka.
HOSPICOVÁ A PALIATIVNÍ PÉČE v Libereckém kraji CESTA K VÝSTAVBĚ KAMENNÉHO HOSPICE.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
SPRÁVNÍ ORGÁNY OBCE Mgr. Michal Oblouk.
Vyúčtování projektů nestátních neziskových organizací za rok 2016
Prezentace fiktivní firmy Ing. Vladimíra Trnčáková
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Czech club in Birmingham
Petra Martináková , ČJ+AJ se zaměřením na vzdělávání
Ochrana obyvatelstva v podmínkách MSH Praha
FINANCOVÁNÍ JSDHO Ing. Marta Spálenková
BSE České Budějovice o. s.
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Kanalizační Přípojky F-M
Svaz měst a obcí ČR Základní informace o činnosti
Transkript prezentace:

DOBROVOLNÝ EKOLOGICKÝ SPOLEK – OCHRANA PTACTVA Záchranná stanice živočichů Plzeň Koncem roku 2012 tomu bude 20 let, co byl oficiálně založen Dobrovolný ekologický spolek ochrany ptactva. Jeho vzniku však předcházelo ještě několik let ochranářsko-ornitologické činnosti dvou tehdejších školáků z Plzně – Doubravky, bydlících v bytovce kousek od kostela sv. Jiří a soutoku řeky Mže s Úslavou. Pojďte se spolu s námi vrátit zpět do této doby, kdy komunikaci vévodila pevná linka, e-maily se daly posílat pouze vytištěné v obálce Českou poštou a na fotografie za 12,- Kčs z barevného Kinofilmu jsme běžně čekali týden. Do doby, kdy v Plzni vznikala Záchranná stanice ptactva (živočichů) a v Praze  poslanci hlasovali o novodobých zákonech ochrany přírody. Pojďte s námi zavzpomínat a najít i kus toho svého příběhu, života či skutku, který jste za těch X let našemu spolku, jeho činnosti a záchranné stanici dali. TENKRÁT NA ZÁPADĚ 11.+12. díl (12. týden 2012) „RETRO příběhy DES OP“

V minulém dílu jsme se soustředili převážně na odborné projekty druhové ochrany a kroužkování ptactva v roce 1994 – 95. Práce v terénu nám však přinášela kromě konkrétních ornitologických dat také určité prozření a mnoho postřehů o nelegální činnosti některých zájmových skupin. Čím dál více jsme se setkávali s realitou kolem vykrádáním hnízd vzácných dravců či sov a leckde i s jejich cíleným pronásledováním a nelegální likvidací. Proto jsme také v roce 1995 začali úzce spolupracovat s některými státními orgány ochrany přírody. Tenkrát však byla tak trochu jiná doba a musím přiznat, že na rozdíl od dneška ještě něco málo ve státní správě fungovalo. Na snímcích kontrola sokolnicky chovaného dravce s ČIŽP.

Výstavba záchranné stanice ptactva v roce 1995 finišovala, a tak už v červenci jsme si mohli dovolit udělat první akci pro veřejnost přímo na Doubravce v nově vznikajícím léčebném areálu. První akci tohoto charakteru vymyslela a zorganizovala Ivonna Doležalová a hned se ukázalo, že to byl krok správným směrem a že veřejnost má o naši činnost poměrně velký zájem.

Po první větší veřejné akci a vypouštění poštolek se zájem medií o naši činnost zdvojnásobil a pomalu, ale jistě se začínáme objevovat v mediích čím dál častěji. Z této doby se dochovalo i mnoho autentických videozáznamů, jelikož na trhu se objevily první videokamery a přes Ivonnu Doležalovou byla možnost si takovou kameru půjčovat.

Od května roku 1995 přišla do spolku Eva Honzíková a o pár měsíců později Eva Šmůlová. A tady si neodpustím poznámku, že ženy v historii i současnosti hrají v činnosti spolku a při zabezpečování provozu ZSŽ mnohem větší roli než hoši. Všeobecně platí, že ženy jsou mnohem svědomitější, pracovitější a zodpovědnější, přičemž neremcají a vydrží ve spolku déle  Eva Honzíková Eva Šmůlová

V létě 1.7. 1995 se však radikálním způsobem mění i můj profesní život a odcházím ze ZOO a BZ Plzeň pracovat na Odbor životního prostředí MMP jako referent odd. samosprávy. Na úřadě pracuji šest let a to až do roku 2002, kdy jsem se stal prvním zaměstnancem DES OP. Na životní etapu referenta OŽP velice rád vzpomínám, jelikož jsem tenkrát na úřadě v relativně mladé porevoluční době poznal několik skvělých lidí a získal mnoho cenných informací i poznatků.

Nejklíčovější však v roce1995 byla zima a to konkrétně datum 22. 12 Nejklíčovější však v roce1995 byla zima a to konkrétně datum 22. 12., kdy proběhlo místní šetření a kolaudace Záchranné stanice ptactva. Jednání, kterého se účastnili veterináři, hygiena, stavební odbor, hasiči a další dotčené úřady i složky bylo svoláno přímo do léčebného komplexu. Podle projektu se kontrolovali jak jednotlivé stavby, tak provozní řád a zhruba po třech hodinách byla stanice úspěšně zkolaudována.

Stavba stanice nám trvala necelé tři roky a celá byla postavena v rámci brigádnických hodin členů DES OP, za finanční podpory města Plzně, materiální podpory městských obvodů a okresních úřadů. Celkové náklady na výstavbu stanice včetně projektu, studny, elektrické a telefonní přípojky, odpadní jímky atd. nepřesáhly částku 250.000,- Kč. Dnes zcela nepochopitelné a když vezmu v úvahu, že to celé stavěla skupina několika málo amatérů, tak to vnímám jako malý zázrak . Jediný řemeslník, který tam kdy byl, byl elektrikář a pak můj táta, který tam rovněž odvedl bez jediné koruny nespočet brigádnických hodin a odborné práce.

Poděkovat však musím i všem těm, kteří nebyli členy spolku a přesto nám chodili pomáhat. Bylo to několik desítek dobrovolníků, kteří přišli, aby přiložili ruku k dílu a bezplatně pomohli. Mezi ty výraznější rozhodně patřili Karel a Marie Spáčilovi, Jiří Žurek, Petr Šatra, Jiří Büllow s rodinou, Petr Zrostlík, František Pivoňka, pan Lukavský st. a mnoho dalších.

Závěrečná zpráva za rok 1995 pak kromě kolaudace ZSP a některých odborných projektů druhové ochrany zmiňuje i přijetí celkem 132 ptačích pacientů. Mezi ty vzácnější patřil například bukáček malý, kulíšek nejmenší, bukač velký a již zmiňovaný ledňáček říční či sokol stěhovavý. Nejvíce zásahů pak bylo registrováno u labutí velkých a poštolek obecných. Celková bilance byla: 72 pacientů vráceno zpět do volné přírody, 14 pacientů předáno do jiného chovu (trvale handicapováni), 8 pacientů převedeno do roku 1996 a 38 pacientů uhynulo či muselo být na základě kritického zdravotního stavu utraceno.

Pro ty, kteří se chtějí pobavit, přikládám i kolekci článků tehdejšího Plzeňského deníku. Když jsem to teď po letech četl, tak to byla opravdu „zlatá“ doba a všichni jsme se učili . Neuvěřitelné bláboly, ale i to k životu a do retra patří 