Chronologie vývoje nové SZP v období

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZEMĚDĚLSKÉ POLITIKY EU PRO ROKY
Advertisements

Operační program „Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství“ (OP Zemědělství) a Horizontální plán rozvoje venkova (HRDP)
BSP Kick off meeting, June 16 03
Obsah 1. Příprava na národní úrovni 2. Úloha MAS 3. Návrh operačních programů 4. Podmínky 5. Harmonogram 6. Finanční zajištění přípravy 7.
Program rozvoje venkova na období
Nový program MZe - dvoustupňová veřejná soutěž
Zpráva o stavu zemědělství. Stav zemědělství  Podíl ekologicky obhospodařované plochy na celkové výměře zemědělské půdy byl k cca 7,2%. 
PF UK, Možné změny SZP, implikace pro české zemědělství a venkov – jak je naše zemědělství multifunkční? Doucha, T. (VÚZE Praha) 1.Očekávané/možné.
1 Možnosti financování projektů v oblasti vodohospodářské infrastruktury v ČR A. Programy spolufinancované z EU: 1. Operační program životního prostředí.
Financování sociálních služeb
 Fond soudržnosti  Evropský fond pro regionální rozvoj  EU a životní prostředí  Operační program Životní prostředí  Prioritní osy OP Životní prostředí.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
Přehled realizovaných plateb a opatření k urychlení proplácení projektů financovaných z ROP Střední Morava 2. září 2009 Olomouc 8. září 2009 Zlín Výroční.
Příprava, řízení a realizace programů a projektů ERDF a KF ÚVOD DO PROBLEMATIKY Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název.
Fond soudržnosti EU v ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do.
Záměry z nově připravované zemědělské politiky od
Regionální politika a strukturální fondy Evropské unie
Potraviny na trhu v ČR. DPH na potraviny v ČR a okolních státech ČR v roce 2007 = 5% ČR v roce 2013 = 15% Polsko = 5% Litva = 5% Francie = 5,5 % Nizozemsko.
Nástroj změny v místním prostředí
Co je nového v evropských fondech Datum: Místo: Ostrava David Sventek.
Podpora v rámci Programu rozvoje venkova v období
Cézava – návrh 1. Ekonomické dopady změny struktury krajiny.
Finanční prostředky pro příští programové období prosince 2006 Ing. Bohdan Hejduk, náměstek ministra.
Seminář „Extrémy počasí a jeho dopady na Jihomoravský kraj“
Zásady správné zemědělské praxe
Předčasné ukončení zemědělské činnosti
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR PRO OBDOBÍ
Návrh způsobu financování opatření Národní strategie BESIP (k diskusi)
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
Bankovní unie JUDr. Zuzana Vostrá, Ph.D..
1 Znevýhodněné oblasti a Natura 2000 Ing. Jaroslav Humpál ÚZEI Praha.
1 Přechodná období ČR po vstupu do EU VŠFS – kombinované studium Veřejná správa
SZP Společná zemědělská politika prof. Ing. Magdaléna Hrabánková, CSc., prof. h.c. Ekonomická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích.
Pracovní jednání k problematice mléka Praha Odbor živočišných komodit Ministerstvo zemědělství ČR.
Program rozvoje venkova 2014 – 2020
„Kontrola stavu“ reformy Společné zemědělské politiky: Legislativní návrhy Generální ředitelství pro zemědělství a rozvoj venkova Evropská komise.
Svaz měst a obcí České republiky a zákon o rozpočtovém určení daní Ing. Oldřich Vlasák předseda.
4/6/20151 České potravinářství a reformovaná SZP EU v období Seminář, Pardubice 2012 Ing. Tomáš Kreutzer.
Co nám přinesl LEADER (14) Bilance naplňování SPL Opatření IV.1.2. Lada Nevečeřalová
Venkov a zemědělství po vstupu do EU Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.
Bilance prvního roku ve vládě a plány na nejbližší období Marian Jurečka Praha, ministr zemědělství.
VÝBOR PRO FINANCOVÁNÍ NÁRODNÍ STRATEGIE BESIP (VFNS) Informace o činnosti výboru pro jednání Rady vlády pro BESIP , Praha.
Kulatý stůl dne Environmentální opatření PRV 2014+
Vyjednaná přechodná období a trvalé výjimky při vstupu ČR do EU
TISKOVÁ KONFERENCE TISKOVÁ KONFERENCE Čerpání z programů Evropského sociálního fondu v roce 2007 Praha, RNDr. Petr Nečas.
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace
Program rozvoje venkova ČESKÉ REPUBLIKY na období 2007 – 2013.
GEOGAFIE ZEMĚDĚLSTVÍ PARDUBICKÉHO KRAJE
FONDY EU Programové období
Čeští zemědělci, ostrůvek uprostřed Evropy
Chceme konkurenceschopné a stabilní zemědělství a potravinářství? Ing. Miroslav Toman, CSc. prezident Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
Nástroje dotační politiky pro zemědělce hospodařící udržitelným způsobem Ing. Pavel Sekáč náměstek ministra zemědělství Sekce pro společnou zemědělskou.
Program rozvoje venkova na období možnosti podpor pro obce Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Společná zemědělská politika Mgr. Oldřich Hájek. Společná zemědělská politika Zemědělství obecně: Je základním sektorem ekonomiky Dnes nehraje tak důležitou.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Úvahy o budoucnosti koheze a teritoriální spolupráci Jan Březina, europoslanec.
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Program rozvoje venkova Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Dotační politika Bělá Ing. Ladislav Bittner. Ing
Svítání na lepší časy. Odrazilo se naše zemědělství ode dna?
Svítání na lepší časy. Odrazilo se naše zemědělství ode dna?
Politika rozvoje venkova Program rozvoje venkova
Vliv společné zemědělské politiky na finanční situaci v odvětví
Politika rozvoje venkova Program rozvoje venkova
EU Moravskoslezský kraj a příležitosti budoucí kohezní politiky
Aktuality ve vyjednávání v Bruselu k SZP 2020+
Za rovné podmínky pro české zemědělce
Transkript prezentace:

Společná zemědělská politika v období 2014-2020 a její dopad na ČR Jan Březina, europoslanec

Chronologie vývoje nové SZP v období 2014-2020 4-6/2010: veřejná konzultace k budoucí podobě a cílům SZP 11/2010: Sdělení Komise „SZP v období 2014-2020“ 10/2011: legislativní návrhy k budoucí SZP 9/2013: politická dohoda o legislativních návrzích k budoucí SZP

Přímé platby Opuštění systému založeného na historických referenčních údajích Režim základní platby: vyčlenění 70% národní obálky pro přímé platby na režim základní platby. Až 30 % národní obálky lze přerozdělit zemědělcům na jejich prvních 30 hektarů (nebo až do průměrné velikosti zemědělského podniku v dotyčném členském státě, pokud je vyšší než 30 hektarů) EU 12 může do r. 2020 využívat jednoduššího systému jednotné platby na plochu Česká národní obálka pro přímé platby v období 2014-2020: cca 875 miliónů eur/rok (22,5 mld. Korun)

Odhad průměrné přímé platby na hektar v roce 2014 Česko: 250eur/ha = cca 90% průměru EU Německo: 320eur/ha Rakousko: 230eur/ha Polsko: 220eur/ha Slovensko: 220eur/ha

Snížení plateb pro velké zemědělské podniky Dohoda o povinném snížení plateb jednotlivým zemědělským podnikům přesahujících 150 000 EUR („degresivita“). V praxi to znamená, že částka podpory přesahující 150 000 EUR bude snížena minimálně o 5 %. S ohledem na zaměstnanost lze před výpočtem odečíst mzdové náklady. Snížení se nemusí vztahovat na členské státy, které uplatňují „přerozdělovací platbu“, podle níž je nejméně 5 % národní obálky určeno k přerozdělení na první hektary všech zemědělských podniků. Finanční prostředky „ušetřené“ v rámci tohoto mechanismu snížení zůstávají v příslušném členském státě či regionu, převedou se do příslušného finančního rámce pro rozvoj venkova a lze je použít bez požadavků na spolufinancování.

Vázané platby - coupling Zachování „vázaných plateb“, tj. plateb vázaných na konkrétní produkt. Jejich výše bude omezena na 8 %, resp. 13% národní obálky, pokud současná úroveň podpory vázané na produkci v členském státě převyšuje 5 % (případ ČR). Účelem vázaných plateb je zachování stávající úrovně produkce v odvětvích nebo regionech, v nichž se konkrétní typy zemědělské činnosti nebo konkrétní odvětví potýkají s problémy, avšak jsou důležité z hospodářských, sociálních nebo environmentálních důvodů.

Ekologizace Kromě režimu základní platby / režimu jednotné platby na plochu obdrží každý podnik platbu na hektar jako ekologickou platbu za dodržování některých zemědělských postupů, které jsou příznivé pro klima a životní prostředí. Členské státy použijí na tyto platby 30 % své národní obálky. Jedná se o povinný prvek a nedodržení požadavků na ekologizaci bude mít za následek snížení a sankce, jež by v některých případech mohly přesáhnout výši platby na ekologizaci.

Podmínky pro obdržení platby na ekologizaci Zachování trvalých travních porostů Diverzifikace plodin (zemědělec s ornou půdou o výměře převyšující 10 ha musí pěstovat nejméně dvě plodiny a při výměře orné půdy přes 30 ha pak nejméně tři plodiny; hlavní plodina smí zabírat nejvýše 75 % orné půdy a dvě hlavní plodiny nejvýše 95 % orné půdy) Zajištění „plochy využívané v ekologickém zájmu“ o rozloze alespoň 5 % orné půdy podniku v případě většiny zemědělských podniků s výměrou orné půdy nad 15 hektarů – jde o meze, živé ploty, stromy, půdu ležící ladem, krajinné prvky, biotopy, ochranná pásma, zalesněnou plochu a plodiny vážící dusík (luštěniny, pícniny). Poté, co Komise v roce 2017 předloží svou zprávu, může uvedený podíl vzrůst na 7 %.

Převod prostředků mezi jednotlivými pilíři (tzv. modulace) Členské státy budou mít možnost převést až 15 % své národní obálky pro přímé platby (první pilíř) do rámce pro rozvoj venkova (druhý pilíř) Pro tyto částky nebude třeba spolufinancování Členské státy budou rovněž moci převést až 15 % prostředků ze své národní obálky pro rozvoj venkova do finančního rámce pro přímé platby

Mechanismy řízení trhu Kvóty na mléko končí v roce 2015 Kvóty na cukr končí v roce 2017 Pro všechna odvětví budou zavedeny nové ochranné doložky, které umožní Komisi přijímat nouzová opatření v reakci na obecná narušení trhu — jako byla např. opatření přijatá během krize v souvislosti s E. coli v květnu až červenci 2011 Projekty „Ovoce do škol“ a „Mléko do škol“ budou pokračovat a roční rozpočet na projekt „Ovoce do škol“ se navýší z 90 na 150 milionů eur ročně.

Rozvoj venkova Maximální míra kofinancování 85% Povinnost vyčlenit minimálně 30 % prostředků na opatření týkající se obhospodařování půdy a boje proti změně klimatu (konkrétně investice do hmotného majetku spojené s životním prostředím a klimatem, lesnictví, ekologické zemědělství, platby v rámci Natura 2000) Povinnost vyčlenit minimálně 5 % na iniciativu LEADER Česká národní obálka pro rozvoj venkova na období 2014-2020 je cca 310 miliónů eur/rok (celkem 2,17 miliardy EUR na 2014 až 2020. Tato částka bude snížena o 300 mil. Korun, jejichž převedení z rozvoje venkova do koheze dojednal na únorovém summitu Nečas).