Statická elektřina Elekřina má tendenci proudit z jednoho předmětu na druhý. Jestliže z nějakých důvodů nemůže, nazývá se statická elektřina. Existuje.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vedení elektrického proudu v látkách
Advertisements

Elektrický náboj - látky jsou složeny z atomů
Elektřina.
Elektrování těles. Vznik iontů.
Elektrický náboj Podmínky používání prezentace
Vodič a izolant v elektrickém poli
Elektroskop. Jednotka elektrického náboje
Chemické reakce III. díl
Vodiče elektrického proudu.
Odkud se bere elektřina
Co je elektrický proud? (Učebnice strana 122 – 124)
Elektrický proud.
Elektrický obvod I..
Elektrostatika I Mgr. Andrea Cahelová Hlučín 2013.
Elektrický náboj Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, Petr Jeřábek. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Název materiálu: ELEKTRICKÉ POLE – výklad učiva.
Elektrické vlastnosti III.
Model atomu a elektrování těles
ELEKTRICKÝ NÁBOJ A JEHO VLASTNOSTI.
Seminární práce Ekologie Blesky
VODIČ A IZOLANT V ELEKTRICKÉM POLI.
Stavba atomu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Proč se přitahují také nezelektrovaná tělesa
2. část Elektrické pole a elektrický náboj.
Elektrický náboj. Elektrické pole
Vedení elektrického proudu v plynech
Elektrické vlastnosti látek Elektrické pole
Silové působení mezi nabitými tělesy Elektroskop
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Elektrická energie.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
ELEKTRICKÉ VLASTNOSTI LÁTEK
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Elektrické vodiče a izolanty
Elektrické vlastnosti látek
MODEL ATOMU Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Elektřina a magnety 1. Pokusy s magnetem.
Elektrické vlastnosti II.
Elektrické pole Z čeho jsou složeny látky Jaké druhy látek znáš
Elektrické vlastnosti látek
ELEKTRICKÉ POLE.
Elektrický náboj.
Fyzika Elektrický náboj.
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 6 Tematický okruhElektrický obvod.
Elektrování těles (Učebnice strana 47 – 48) K elektrování těles dochází při jejich vzájemném tření. Atom tělesa 1 Atom tělesa 2 Obě.
Vodiče elektrického proudu.
Model atomu (Učebnice strana 45 – 47)
Elektrické pole VY_30_INOVACE_ELE_721 Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice Vypracoval: Ing. Josef Semrád
ELEKTŘINA A MAGNETISMUS 1. část Elektrické pole
Elektrický obvod. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Vedení elektrického proudu v látkách. Struktura prezentace úvod otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Elektrický náboj, elektrické pole. Struktura prezentace úvod otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Elektrický proud, elektrické napětí
Název školy Základní škola Jičín, Husova 170 Číslo projektu
Model atomu. Elektrování těles. Vypracoval: Lukáš Karlík
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Vysvětlení elektrování těles Číslo DUM: III/2/FY/2/2/3 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Elektrické.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Denisa Trubirohová Název materiálu: VY_32_INOVACE_01_36_ Elektrické vlastnosti látek Číslo projektu:
JAK LZE VYSVĚTLIT ELEKTROVÁNÍ TĚLES
Proč se přitahují také nezelektrovaná tělesa
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Vysvětlení elektrování těles Číslo DUM: III/2/FY/2/2/3 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Elektrické.
Vlastnosti elektrického náboje
Stavba atomu.
Elektrické vlastnosti látek
POLOVODIČE SVĚT ELEKTRONIKY.
VODIČ A IZOLANT V ELEKTRICKÉM POLI.
Elektrické vlastnosti látek
O zvláštních vlastnostech těles
Elektrické vlastnosti látek
ELEKTRICKÉ VLASTNOSTI LÁTEK
Transkript prezentace:

Statická elektřina Elekřina má tendenci proudit z jednoho předmětu na druhý. Jestliže z nějakých důvodů nemůže, nazývá se statická elektřina. Existuje několik způsobů, jak vytvořit statickou elektřinu

Lepící balónek Statická elektřina způsobí, že balónek se bude lepit na vaše oblečení a vlasy. Nejlepší je to s vlněným oblečením Když otíráme balónek o svetr, každý z nich dostává jiný elektrický náboj. Balónek má negativní náboj, svetr má pozitivní náboj. Opačně nabité předměty se navzájem přitahují

Odpuzování Potřeby: dva balónky, dva kusy stejně dlouhých nylonových nití, lepící páska, kus vlněné látky Postup: dva kusy nylonového provázku přilepte k horní části dveřního rámu tak, aby byly 2,5 cm od sebe. Na každý konec provázku přivážeme do stejné výšky balónek

Balónky několikrát přetřeme vlněnou látkou, aby se vytvořil v obou najednou elektrický náboj. Co se děje? Věci, které jsou ze stejného materiálu, vytvářejí vždy stejný náboj. Třením se balónky záporně nabijí. Stejné náboje statické elektřiny se vždy navzájem odpuzují. Balónky se budou odpuzovat, budou viset od sebe

Odkud získávají předměty elektrický náboj? Základní stavební částicí je atom, ten je složen z protonů (+) a elektronů (-). Elektrony jsou mnohem lehčí než protony a obíhají. Protony jsou stále v klidu. Normálně mají atomy stejný počet protonů a elektronů, takže náboje jsou náboje jsou navzájem vyrušeny. Někdy elektrony přeskakují z jednoho předmětu na druhý.

Atom tak dostane elektrony navíc a záporně se nabije Atom tak dostane elektrony navíc a záporně se nabije. Ten atom, který elektron ztratí, je pak kladně nabitý.

Miniaturní blesk Potřeby: široký plech na pečení, modelína, velká igelitová taška, kovový uzávěr ze sklenice Postup: Položíme velkou kouli modelíny doprostřed plechu na pečení a pak ji velmi silně k plechu přitiskneme. Plech položíme na igelitovou tašku. Uchopíme modelínu a otíráme plech po dobu asi 30 sekund o tašku

Plech držíme pouze za modelínu. Přiložíme kovové víčko k rohu plechu Plech držíme pouze za modelínu. Přiložíme kovové víčko k rohu plechu. Uvidíme jiskru, která přeskočí z plechu na víčko.

Co se děje? Otíráním plechu o igelitovou tašku se na plechu vytváří záporný náboj. Když přiblížíme kovové víčko k plechu, náboj přeskočí z plechu na víčko. Když náboj protéká vzduchem, vidíme blesk

Blesky při bouřce fungují stejným způsobem Blesky při bouřce fungují stejným způsobem. Spodní část bouřkového mraku vytváří záporný náboj. Na zemi pod mrakem se vytváří kladný náboj. Když je náboj mraku dostatečně silný a vzduch ho již nemůže zadržet, náboj přeskočí z mraku na povrch země. -obrázek

Spojování Elektřina vždy, když je jí to umožněno, proudí z jednoho předmětu na druhý. Tak se vytváří elektrický proud. Ale může proudit jenom látkami, které jí to umožní. Které látky vedou elektrický proud? vodiče = vedou elektrický proud Izolanty = nevedou elektrický proud

Nikdy nepoužívejte elektrický proud z elektrické zásuvky Nikdy nepoužívejte elektrický proud z elektrické zásuvky. Ten je příliš silný a může způsobit vážné zranění, dokonce i smrt!!!! Jak pracuje baterie? Podstatná část baterie se nazývá suchý článek. Obsahuje směs chemických látek, jež při vzájemné reakci vytvářejí elektrický náboj, který je veden kovovým vodičem

Nikdy baterii neotvírejte. Chemikálie uvnitř jsou nebezpečné!!! Slovo elektřina pochází ze starodávného řeckého slova elektron, což znamená „jantar“ Některé ryby, jako například rejnok, produkují ve svém těle elektřinu. Používají ji k omráčení jiných živočichů, aby je mohly snadněji ulovit.