30. 11. 2009 Slučitelnost rodiny a zaměstnání z pohledu rodinné politiky1 Slučitelnost rodiny a zaměstnání v rodinné politice města Brna, aneb v čem se.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR
Advertisements

Lokální partnerství FÓRUM PRO RODINU
Politika zaměstnanosti v Pardubickém kraji
„Slaďování rodinného a pracovního života v ICT průmyslu“ - představení projektu Barbora Slavíčková.
Citigroup soutěž o nejlepší firmu s rovnými příležitostmi pro ženy a muže v ČR Bc. Jitka Kolářová, Gender Studies o.p.s.
1 Grantové schéma Vyrovnávání šancí žen a mužů Národní vzdělávací fond.
VZDĚLÁVÁNÍ A ROZVOJ PRACOVNÍKŮ - 5 Řízení lidských zdrojů.
Jak změnit obecní knihovnu v informační centrum obce Metodický návod výstup z projektu Knihovna – informační centrum obce.
Služba péče o děti v dětské skupině
Netradiční formy zaměstnávání  Způsoby a okolnosti uplatňování nových forem  Slaďování rodinného (soukromého) života se zaměstnáním  Účast žen na trhu.
R ODINNÉ KOMPETENCE OBSAH Co jsou to kompetence Co jsou to rodinné kompetence Proč je rodičovství skvělá příležitost pro rozvoj určitých kompetencí.
Centrum andragogiky, s.r.o. Škroupova 631, Hradec Králové 2 1www.centrumandragogiky.cz Centrum andragogiky, s.r.o. Škroupova 631, Hradec.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Zavedení systému opatření na podporu slučitelnosti rodiny a zaměstnání na Magistrátu města Brna 9. Národní konference kvality ve veřejné správě
Oddělení ústavní a ochranné výchovy - Činnost resortu vnitra v oblasti práce s rizikovými a ohroženými dětmi a mladými lidmi. - Pohled na téma v kontextu.
Představení projektu ANIMA PLUS CZ – audit rodina a zaměstnání Marie Oujezdská Národní centrum pro rodinu.
Brno - město přátelské rodině Bc. Drahomíra Tesařová Odbor Zdraví MMB.
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
Možnosti monitoringu pracovního trhu v systému práce ÚP ČR: Současný stav a výhledové možnosti Josef Pitner, ÚP JmK Brno, Projekt OP LZZ „Aktivní.
ZAMĚSTNÁNÍ RODINA Slučitelnost má mnoho faset Pracovní doba „flexibilní, férová, v zájmu rodiny“  Flexibilní pracovní doba pro rodiče  Částečné úvazky.
Vzdělavatel, zaměstnavatel a uživatel Tomáš Hájek.
Implementace systému flexibilních benefitů
Podpora částečných úvazků?
Širší ekonomické souvislosti rodinné politiky Daniel Münich.
Konference Brno - město pro rodiny Poradní sbor Rady města Brna pro rodinu Shrnutí realizovaných pro-rodinných činností Mgr. Ing. Pavel Šmýd,
Komunitní a otevřená škola
Informační a poradenské centrum v Havlíčkově Brodě a spolupráce s veřejnými knihovnami Modelový program podpory slaďování profesního a rodinného života.
Brno–město pro rodiny Projekt ANIMA PLUS CZ Inovativní opatření na podporu slučitelnosti rodiny a zaměstnání Mgr. Lenka Zemanová.
Oblasti úpravy pracovního práva 1. Volný pohyb osob (pracovníků) 2. Rovné zacházení a boj s diskriminací 3. Pracovní podmínky 4. Ochrana zaměstnanců 5.
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
Centrum pro rodinu a sociální péči, Brno
13. ročník mezinárodní konference Investment & Business Forum, Ostrava Role FDV v rámci dalšího profesního vzdělávání Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách.
Prezentace projektu. Problematika rovných příležitostí patří mezi prioritní oblasti v politice EU. Týká se všech oblastí a v našem případě konkrétně jde.
Kulatý stůl- Hodonín, Nástroje pro-rodinné politiky a jejich využití v oblasti lidských zdrojů a budování dobrého jména firmy Blanka Brabcová.
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
PÉČE O PRACOVNÍKY.
Vstřícný zaměstnavatel Kritéria soutěže. 1. Organizace práce Vstřícnost a reálné možnosti využívání flexibilních forem práce Další úpravy pracovního režimu.
Centrum pro rodinu a sociální péči o.s. 1.
OPERAČNÍ PROGRAM ZAMĚSTNANOST Podpora rovných příležitostí žen a mužů v Operačním programu Zaměstnanost Jihlava.
Flexibilní formy práce Aktivní politika zaměstnanosti – modul Ia.
Role koordinačních skupin komunitního plánování v prorodinné politice Konference k zahájení projektu „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně“
Prosazování rovnosti žen a mužů na ministerstvu vnitra v rámci projektu „Akceptace specifických potřeb zaměstnanců a zaměstnankyň MV“ Eva Ferrarová Ministerstvo.
Rodinná politika v Jihomoravském kraji Rodinná politika v centru pozornosti krajů a obcí ( Jihlava – konference)
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
Sociální služby a Projekt Zdravý kraj v Jihomoravském kraji J.Drbal, V.Kytnerová, K.Zouharová Plánování rozvoje sociálních služeb Dobrá praxe zdravých.
Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Ústeckém kraji Most
„SLAĎUJEME V JIHOMORAVSKÉM KRAJI“ Ing. Jaromíra Vítková
Mezinárodní seminář: Kvalifikovaná pracovní síla jako zdroj konkurenceschopnosti České republiky Vytvoření konkurenceschopného pracovního trhu.
IV. kongres Sítě mateřských center Máš se starat o dítě, aneb mají rodiče právo dělat v mateřském centru něco „jenom“ pro sebe?
Rovné příležitosti ve veřejné správě PhDr. Eva Ferrarová, Ph.D. Odbor řízení lidských zdrojů Ministerstvo vnitra.
Mgr. Jana Hanzlíková náměstkyně ministryně Sekce pro ochranu práv dětí a sociálního začleňování 10. dubna 2014.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
UKONČENÍ ADMINISTRACE Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost Tisková konference
Projekt „Rozvoj místního partnerství a trhu práce“. CZ.1.04/5.1.01/ realizováno O.S. „Rozkvět zahrady jižních Čech – místní akční skupina“ a partnery.
PREZENTUJÍCÍ Rodinné audity Metodika opatření na podporu slaďování rodinného a pracovního života PhDr. Lada Nováková Mgr. Klára Čmolíková Cozlová.
Aktivita je součástí individuálního projektu Služby sociální prevence v Královéhradeckém kraji ( Projekt.
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Způsoby slaďování rodinného a pracovního života v zahraničí
Slaďování pracovního a rodinného života podle dat VŠPS
Seminář pro zaměstnavatele Ing. Jana Váňová, NVF
Bezradný rodič? Bezradný zaměstnavatel? Hledejme společnou řeč…
Shrnutí výsledků vzdělávacího projektu
„Žijeme a pracujeme na Vysočině“ představení projektu
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
Poznámky z pohledu rodiny Ing. arch. Jan Florian
Rodinná politika Sociální politika II.
Welfare state Sociální zabezpečení Zabezpečení rodin s dětmi
Středisko rané péče SPRP, pobočka Brno
Prorodinné aktivity Olomouckého kraje
Regionální rodinná politika, její možnosti a význam
Transkript prezentace:

Slučitelnost rodiny a zaměstnání z pohledu rodinné politiky1 Slučitelnost rodiny a zaměstnání v rodinné politice města Brna, aneb v čem se liší rodinná politika od politiky zaměstnanosti

Slučitelnost rodiny a zaměstnání z pohledu rodinné politiky2 První místo v V. kategorii obcí Soutěž obec přátelská rodině

Slučitelnost rodiny a zaměstnání z pohledu rodinné politiky3 Rodinná politika je politika průřezová. V našem případě souvisí: Rodinná politika – rodina je vnímána jako subjekt i objekt (Politika sociální…) Politika zaměstnanosti Vlivem rodinné politiky je rodina i zde stále více vnímána nejen jako objekt, ale i jako aktivní subjekt

Slučitelnost rodiny a zaměstnání z pohledu rodinné politiky4 Cílem politiky zaměstnanosti je podporovat vznik a udržení dostatečného počtu pracovních míst, vyhledávat zdroje pro zabezpečení optimální míry zaměstnanosti, investicemi do lidských zdrojů zvyšovat jejich kvalifikovanost, napomáhat zvyšování produktivity práce zvyšováním flexibility a mobility pracovníků, podporovat rovný přístup k zaměstnání – odstraňováním znevýhodňujících stereotypů a diskriminace.

Slučitelnost rodiny a zaměstnání z pohledu rodinné politiky5 Cílem rodinné politiky je: podporovat uplatňování principu svobodné volby: pečujícím rodičům umožnit zvolit si takovou míru angažovanosti v zaměstnání, která jim současně umožní naplňovat jejich rodinná přání. Přitom zde nejde o pouhý respekt k soukromému životu, který umožňuje reprodukci vlastních sil, ale o respekt k rodině jako tvůrci nových hodnot, označovaných někdy jako tzv. lidský kapitál, tedy výchovou formovaných mladých lidí.

Slučitelnost rodiny a zaměstnání z pohledu rodinné politiky6 Intenzivní rodinná fáze je příležitostí k osobnostnímu růstu Prací pro rodinu se mohou prohlubovat psychosociální dovednosti pečujícího rodiče. Nazýváme je rodinné kompetence. Fair Play Consortium, Leeds /GB De Jong &Van Doorne-Huiskes en Partners, Utrecht/Niederlan de

Koncepční opatření prorodinně orientované personální politiky se dotýkají oblasti 1. časového managementu: rozvržení pracovních přestávek s ohledem na potřeby zaměstnavatele i jednotlivých zaměstnanců rozvržení dovolené s ohledem na potřeby zaměstnavatele i jednotlivých zaměstnanců možnost neplacené dovolené při onemocnění dítěte klouzavá pracovní doba pracovní doba vyměřená a sledovaná za rok postupně narůstající částečný úvazek

Koncepční opatření prorodinně orientované personální politiky se dotýkají oblasti 2. pracovních postupů: Distanční formy práce: profesní činnost jiného zaměření než za použití telekomunikačních technologií vykonávaná doma - homeworking profesní činnost se realizuje jinde než na pracovišti, tedy i doma - teleworking práce v teamu – snaha o vzájemnou zastupitelnost sdílení pracovního místa – jobsharing rozhodnutí vedení s ohledem na slučitelnost rolí doba na zapracování po návratu z rodičovské dovolené, průběžné vzdělávání rodičů na RD místnost pro nenadálé rodinné příhody

Slučitelnost rodiny a zaměstnání z pohledu rodinné politiky9 Koncepční opatření prorodinně orientované personální politiky se dotýkají oblasti 3. pracovního klimatu: vstřícnost při uvolňování otců na RD rozhovory s pracovníky kontaktní osoba s pracovníky/icemi na RD… inzertní příležitost (k propojení nabídky a poptávky po možnostech péče o děti, dopravy do zaměstnání, služeb) oslavy pro zaměstnance

Slučitelnost rodiny a zaměstnání z pohledu rodinné politiky10 Koncepční opatření prorodinně orientované personální politiky se dotýkají oblasti 4. služeb stravování, které je umožněno i rodinám zaměstnanců objednávání úklidových služeb podpora v krizových situacích příspěvek na péči o děti, zařízení péče o děti podpora při péči o seniory možnost zaměstnávat členy rodiny zaměstnance v případě jeho krátkodobé absence

Slučitelnost rodiny a zaměstnání z pohledu rodinné politiky11 Nejkomplexnější nástroj prorodinně orientované personální politiky Audit rodina a zaměstnání Audit zaměstnání a rodina

Slučitelnost rodiny a zaměstnání z pohledu rodinné politiky12 Děkuji Vám za pozornost Kontakt: Marie Oujezdská