Fond dalšího vzdělávání a jeho role v oblasti sociálních služeb

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

BRÁNA DO SVĚTA E-LEARNINGU • POTŘEBNOST: – posílení konkurenceschopnosti ekonomiky skrze posílení flexibility lidských zdrojů prostřednictvím modernizace.
Stáže pro mladé zájemce o zaměstnání Představení projektu
Sektorové dohody. 2 Co to je Sektorová dohoda? Sektorové dohody = unikátní nástroj sektorových rad umožňující významně ovlivnit rozvoj lidských zdrojů.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Základní škola, Brno, Štolcova 16
Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách 20, Praha 7 Stáže ve firmách – vzdělávání praxí.
Projekt: „Výměna zkušeností a řešení společných problémů v oblasti dalšího profesního vzdělávání“ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
OP LZZ - Rozvoj kvalifikační úrovně a kompetencí pracovníků v cestovním ruchu Individuální projekt pro CzechTourism.
Jak změnit obecní knihovnu v informační centrum obce Metodický návod výstup z projektu Knihovna – informační centrum obce.
Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách 20, Praha 7 Stáže ve firmách – vzdělávání praxí Představení projektu.
Představení Fondu dalšího vzdělávání
Společným postupem sociálních partnerů k přípravě odvětví na změny důchodového systému Knihovnické profese v NSP Havlíčkův Brod, Zlata Houšková.
Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách 20, Praha 7 Stáž jako nástroj dalšího vzdělávání STÁŽ jako nástroj dalšího vzdělávání Místo.
Stáže pro mladé zájemce o zaměstnání Představení projektu Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách 20, Praha 7
Stáže pro mladé zájemce o zaměstnání Představení projektu Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách 20, Praha 7
Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách 20, Praha 7 Stáže ve firmách – vzdělávání praxí Představení projektu.
Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách 20, Praha 7 Stáže ve firmách – vzdělávání praxí stáž 23. dubna 2013.
Aktuální uplatnění praktických zkušeností na trhu práce z pohledu FDV
Stáže ve firmách - vzdělávání praxí Kulatý stůl s odbornou veřejností FOND DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Stroupežnického 30, Praha
Stáže pro mladé zájemce o zaměstnání Představení projektu Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách 20, Praha 7
Vzdělávání v energetice Informace o zahájení realizace projektu „Zvýšení úrovně odborných znalostí, dovedností a kompetencí zaměstnanců a zaměstnavatelů.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Stáže ve firmách - vzdělávání praxí Konference „Cílené další profesní vzdělávání: konkrétní cíl - konkrétní výsledky“ Brno, FOND DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ.
Evropský sociální fond v ČR
Národní soustava povolání a Národní soustava kvalifikací v praxi , Pardubice.
Kulatý stůl k individuálnímu projektu národnímu Stáže ve firmách - vzdělávání praxí „Praxe je nejlepší učitelka“ Marcus Tullius Cicero Stáže.
Národní soustava povolání III Konference Národní soustava povolání - moderní nástroj světa práce Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách 20, Praha.
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Další vzdělávání v terciárním vzdělávacím sektoru Současnost a výhled do budoucna MŠMT Odbor vyššího odborného a další vzdělávání Mgr. Monika Měšťanová.
Systémová podpora profesionálního výkonu sociální práce
Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání Systémový projekt (NSK – Národní Soustava Kvalifikací)
Představení projektu CZ.1.04/3.1.03/ Individuální vzdělávání poskytovatelů sociálních služeb v oblasti zavádění standardů kvality, strategického.
1 Prioritní osa 2 Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání 30. října 2008 Karolína Gondková Odbor vysokých škol Odbor vysokých škol.
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji reg.č.: CZ.1.07/3.2.13/ Představení projektu Ing. Petra Semeráková, manažerka projektu.
Katalog sociálních služeb, zkvalitnění jejich nabídky a vzdělávání jejich poskytovatelů.
Implementace ECVET v České republice. HLAVNÍ ZÁSADY ECVET Nástroj k podporování mobility Využití v počátečním i dalším vzdělávání Podpoření stáží v ČR.
Národní soustava povolání. Národní soustava povolání  Popis světa práce v ČR: otevřená, veřejně dostupná databáze.
CZ / /0329 Interní trenéři – klíč k úspěchu malé firmy AIVD ČR AMSP ČR Ondřej Palán, ,
Národní soustava povolání (NSP) Klasifikace ekonomických činností (CZ-NACE)  
1 Opatření 4.1 JPD3 Zvýšení adaptability zaměstnavatelů a zaměstnanců na změny ekonomických a technologických podmínek jako podpora konkurenceschopnosti.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu IP „Podpora procesu transformace pobytových.
Vzdělávání uchazečů o zaměstnání v oblasti socioekonomických kompetencí CZ.1.04/2.1.00/ Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách 20, Praha.
13. ročník mezinárodní konference Investment & Business Forum, Ostrava Role FDV v rámci dalšího profesního vzdělávání Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách.
PROJEKT „Integrace sociálně znevýhodněných občanů mikroregionu Prachaticko se zaměřením na začlenění klientů smíšeného Azylového domu v Husinci na trh.
Aktuální situace v oblasti DV Procesy uznávání a rekvalifikace
Stáže pro mladé zájemce o zaměstnání 2
1. Zkvalitnění služeb státních organizací pomocí strukturálních fondů příklad Technologické agentury ČR Marie Stehlíková vedoucí Projektové kanceláře.
Personální plán pro podnikatelský plán
Kariérní systém učitelů PhDr. Jitka Miklová, MŠMT
Individuální projekty MZ Globální granty Porada hlavních sester ČR Lékařský dům.
Národní soustava kvalifikací: Zaměstnanci dle představ a potřeb zaměstnavatelů Konference k 20 letům výročí A.T.I.C. ČR Ostrava, 7. března 2014.
Škola jako poskytovatel DV Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 24. března 2011 Ústí nad Labem.
Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách 20, Praha 7 Stáže ve firmách – vzdělávání praxí.
PaedDr. Věra Kolmerová vedoucí oddělení vyššího odborného a dalšího vzdělávání MŠMT konference projektu UNIV 3 Nesuchyně, Aktuální situace.
Projekt „Inovace vzdělávacího programu Inovace vzdělávacího programu VOŠS Ostrava a rozšíření o kombinovanou formu vzdělávání Mgr. Michaela Holaňová.
Výzva č. 32 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.1 Vyšší odborné vzdělávání Mgr. Martina Jedličková.
Druhy DV a strategické směry Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 24. března 2011 Ústí nad Labem.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
1 PROJEKT UNIV 2 KRAJE Školy jako centra celoživotního učení Jana Bydžovská KULATÝ STŮL MŠMT – PŘEDSTAVENÍ INDIVIDUÁLNÍHO NÁRODNÍHO PROJEKTU
Cesta k uplatnění na trhu práce
Cesta k uplatnění na trhu práce Fond dalšího vzdělávání, 2017
Kvalita v sociálních službách jako proces
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Role sektorových rad jako reprezentantů zaměstnavatelů v procesech NSK
CENTRUM UZNÁVÁNÍ A CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE __________________________________________ Olomouc, Rooseveltova 79 Česká republika.
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Cesta k uplatnění na trhu práce
Transkript prezentace:

Fond dalšího vzdělávání a jeho role v oblasti sociálních služeb Na Maninách 20, 170 00 Praha 7 IV. Kongres poskytovatelů sociálních služeb 11. – 12. 10. 2012, Tábor http://fdv.mpsv.cz

IV. Kongres poskytovatelů sociálních služeb HLAVNÍ CÍLE FDV Realizovat, koordinovat a popularizovat aktivity v oblasti dalšího profesního vzdělávání tak, aby se tato forma vzdělávání stala standardní a všeobecně uznávanou součástí vzdělávacího systému a života občanů v České republice. Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách 20, 170 00 Praha 7 IV. Kongres poskytovatelů sociálních služeb 11. – 12. 10. 2012, Tábor http://fdv.mpsv.cz

IV. Kongres poskytovatelů sociálních služeb Strategicko-metodická činnost MPSV prostřednictvím FDV vytváří podmínky a mechanizmy pro oblast rozvoje dalšího profesního vzdělávání. Mezi hlavní cíle FDV v rámci této oblasti patří: spolupodílet se na rozvoji dalšího profesního vzdělávání občanů ČR ve spolupráci s dalšími resorty a odbornými subjekty, působit jako metodický garant pro profesní vzdělávání v gesci MPSV, monitorovat trh práce s ohledem na potřeby pracovních sil v rámci jednotlivých profesí, analyzovat potřeby trhu práce z hlediska dalšího vzdělávání, provádět osvětu a popularizaci dalšího profesního vzdělávání, podílet se na přípravě nového programového období 2014+ v oblasti dalšího vzdělávání. Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách 20, 170 00 Praha 7 IV. Kongres poskytovatelů sociálních služeb 11. – 12. 10. 2012, Tábor http://fdv.mpsv.cz

IV. Kongres poskytovatelů sociálních služeb Výkonná činnost Zahrnuje realizaci konkrétních projektů v návaznosti na koncepční a strategické směřování. Hlavním cílem FDV v rámci této oblasti patří: Podílet se na realizaci projektů týkajících se oblasti dalšího profesního vzdělávání Příklady projektů: Zvýšení efektivity lékařské posudkové služby v resortu MPSV Vzdělávání neformálních pečovatelů v oblasti dlouhodobé péče Podpora kvality v celoživotním a kvalifikačním vzdělávání zaměstnanců v sociálních službách Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách 20, 170 00 Praha 7 IV. Kongres poskytovatelů sociálních služeb 11. – 12. 10. 2012, Tábor http://fdv.mpsv.cz

IV. Kongres poskytovatelů sociálních služeb Činnosti spojené s poskytováním sdílených služeb FDV nabízí své odborné kapacity a know-how pro potřeby dalších subjektů veřejné správy či soukromého sektoru V této oblasti si FDV klade za cíl zajistit pro potřeby MPSV, orgánů státní správy a dalších subjektů kvalitní a dostatečné personální kapacity v oblastech rozvoje lidských zdrojů, řízení a administrace projektů strukturálních fondů dle aktuálních potřeb. Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách 20, 170 00 Praha 7 IV. Kongres poskytovatelů sociálních služeb 11. – 12. 10. 2012, Tábor http://fdv.mpsv.cz

Stáže ve firmách – vzdělávání praxí Představení projektu

Základní informace o projektu Reg. č. CZ.1.07/3.1.00/41.0001 Realizátor projektu: Fond dalšího vzdělávání Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost (OP VK), prioritní osa 3 Další vzdělávání, oblast podpory 3.1 Individuální další vzdělávání Období realizace: červen 2012 – říjen 2014 (29 měsíců) Rozpočet projektu: 800 mil. Kč Délka stáží: 1 – 6 měsíců Počet podpořených osob: 5 000

Cíle projektu Cílové skupiny zavedení systému dalšího vzdělávání ve firmách formou stáží vytvoření nástrojů pro jejich efektivní poskytování a jejich pilotní ověření Cílové skupiny absolventi nezaměstnaní osoby vracející se na trh práce osoby mající zájem o kariérní vzdělávání

Cílová skupina Občané ČR s trvalým bydlištěm mimo hl. m. Praha (projektu se nemohou účastnit OSVČ a osoby se statusem studenta) Stážistou mohou být: Absolventi s dokončeným stupněm vzdělání dle požadavků daných šablonou stáže Nezaměstnaní Osoby vracející se na trh práce (např. osoba na rodičovské dovolené) Osoby mající zájem o karierní vzdělávání Výhody pro stážistu získání praxe v oboru, navázání kontaktů, možnost (při oboustranné dohodě) získat po stáži zaměstnání u poskytovatele stáže, certifikát o absolvování stáže atd.

Poskytovatel stáže Podmínky pro poskytovatele stáže: musí mít sídlo na území ČR ekonomický subjekt (např. stavební firma, výrobní společnost) právoplatně registrován v České republice; mimo jiné vykonává hospodářskou činnost v oblasti vzdělávání (firma musí mít ohlášenou volnou živnost v oboru č. 72); jiný subjekt (např. příspěvková organizace) musí mít stanovenou vzdělávací činnost ve zřizovací listině, stanovách, statutu apod, tzn. musí být schopen vystavit fakturu za účelem vzdělávání schopnost zajistit mentora musí být zaměstnán na hlavní pracovní poměr (u poskytovatele stáže) po dobu nejméně 6 měsíců splnění podmínky podpory malého rozsahu = de minimis

Poskytovatel stáže Výhody plynoucí z účasti na projektu pro poskytovatele stáže: možnost interně proškolit pracovní sílu z podporovaných zdrojů náklady na průběh stáže jsou spolufinancovány z fondů EU po skončení stáže možnost stážistu zaměstnat nejedná se o závazek stážistu zaměstnat zvýšit šanci stážisty při uplatnění na pracovním trhu prezentaci firmy v databázi poskytovatelů stáží

Šablony základní rámec stáže spolu se stanovenými cíli a indikativním harmonogramem stáže vydefinováno 50 typových pozic do budoucnosti je předpoklad minimálně 150 typových pozic jsou vytvářeny realizačním týmem projektu (specialisty pro tvorbu šablon) experty z dané oblasti pro konkrétní typovou pozici finálně jsou schvalovány Odbornou radou

Šablona stáže Základní informace o stáži Popis pozice, délka stáže, celková cena stáže Cíle stáže Předpokládané aktivity a osvojení/zvýšení kompetencí v průběhu stáže Profil stážisty Požadavky na vzdělání nebo praxi, obecné znalosti Profil poskytovatele stáže Požadavky na mentora a jeho zapojení, materiální a technické zabezpečení stáže Harmonogram stáže Obecný výčet činností a zapojení mentora Finanční náročnost stáže Fixní (administrativní) a variabilní (specifická) část

Šablony – aktuální stav probíhá tvorba šablon a jejich připomínkování v rámci pracovních skupin expertů K dnešnímu dni Odbornou radou schváleno 28 šablon stáží: personalista samostatný účetní specialista finančního controllingu programátor programátor analytik technik IT webový grafik interní auditor daňový specialista fakturant finanční analytik mzdová účetní odborný účetní personální manažer bezpečnostní pracovník detektiv koncipient finanční ředitel asistent finančního ředitele manažer projektu asistent manažera projektu marketingový manažer asistent marketingového manažera obchodní ředitel asistent obchodního ředitele stavební technik kontrolor kvality stavební technik mistr stavební technik projektant stavební technik technolog

Aktuality 14. 9. 2012 spuštěn systém ASAP (Agendový systému aktivit projektu) pro registrace poskytovatelů stáží a stážistů: k 5. 10. zaregistrováno 616 uchazečů o stáž a 173 poskytovatelů stáží

Komunikační nástroje Webové stránky www.stazevefirmach.cz, odběr novinek Facebook profil Inzerce v tištěných a online médiích TV a rozhlasové spoty Roadshow – vysoké školy, úřady práce Propagační předměty Informační letáky a brožury Infolinka 800 779 977

Národní soustava povolání III Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách 20, 170 00 Praha 7 IV. Kongres poskytovatelů sociálních služeb 11. – 12. 10. 2012, Tábor http://fdv.mpsv.cz

NSP III – Rozvoj katalogu Národní soustavy povolání Hlavní cíle: Dokončení katalogu JP Zajištění využívání v oblasti zaměstnanosti a trhu práce (ÚP, firmy, individuální občané ) IV. Kongres poskytovatelů sociálních služeb 11. – 12. 10. 2012, Tábor

NSP III – Rozvoj katalogu Národní soustavy povolání Připravované možnosti využívání v praxi – veřejné služby zaměstnanosti: Zakomponování do procesů ÚP (zprostředkování, hlášení volných pracovních míst, vazby na rekvalifikace,..) SW nástavby pro využívání (kompetenční diagnostika, vazba na nabídky volných pracovních míst,…) IV. Kongres poskytovatelů sociálních služeb 11. – 12. 10. 2012, Tábor

Další rozvoj nástrojů NSP Připravované možnosti využívání v praxi – zaměstnavatelé, zaměstnanci: nástroj pro sestavování popisů práce, podnikových katalogů prací hodnocení výkonu zaměstnanců IV. Kongres poskytovatelů sociálních služeb 11. – 12. 10. 2012, Tábor

IV. Kongres poskytovatelů sociálních služeb Podpora kvality v celoživotním a kvalifikačním vzdělávání zaměstnanců v sociálních službách Reg. č. CZ.1.04/3.1.00/04.00010 Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách 20, 170 00 Praha 7 IV. Kongres poskytovatelů sociálních služeb 11. – 12. 10. 2012, Tábor http://fdv.mpsv.cz

IV. Kongres poskytovatelů sociálních služeb Systém akreditací Smyslem projektu je najít koncepční, efektivní a dlouhodobě udržitelné řešení mechanismu pro proces agendy akreditací udělovaných MPSV pro oblast základního a dalšího vzdělávání pro zaměstnance v sociálních službách. Prostřednictvím projektu dojde ke zvýšení tlaku na zvyšování kvality nabízených vzdělávacích programů a zároveň i poskytnutí přehlednější a strukturované nabídky pro zaměstnance v sociálních službách. IV. Kongres poskytovatelů sociálních služeb 11. – 12. 10. 2012, Tábor

IV. Kongres poskytovatelů sociálních služeb Hlavní cíle projektu vytvořit podpůrné nástroje ke zvyšování kvality a dostupnosti akreditovaných vzdělávacích programů a) revidovaná metodika kontrol, b) katalog vzdělávacích institucí, c) možnost detailního nahlížení do obsahu vzdělávacích kurzů, zlepšit rozsah a kvalitu inspekcí akreditovaných vzdělávacích institucí, motivovat sociální pracovníky a pracovníky v sociálních službách k volbě kvalitních vzdělávacích programů, podpořit vzdělávací programy zvyšující profesní znalosti a dovednosti – naplňování standardů kvality sociálních služeb. IV. Kongres poskytovatelů sociálních služeb 11. – 12. 10. 2012, Tábor

IV. Kongres poskytovatelů sociálních služeb Dílčí cíle projektu Předložit sektorové radě NSK návrhy hodnotících a kvalifikačních standardů pro oblast vzdělávání v sociálních službách a navrhnout kreditní systém akreditovaných vzdělávacích programů. Zefektivnit proces administrace akreditačního řízení prostřednictvím revize souvisejících metodik a elektronizace celého procesu Zpřehlednit zveřejňovanou nabídku vzdělávacích programů vytvořením katalogu akreditovaných vzdělávacích programů. Zmapovat vzdělávací instituce poskytující akreditované vzdělávací programy formou inspekce kvality s cílem ověřit kvalitu udělených akreditací; výstupem bude revidovaná metodika kontrol dle zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách. IV. Kongres poskytovatelů sociálních služeb 11. – 12. 10. 2012, Tábor

Důsledky současné situace   formálnost a zdlouhavost hodnotícího procesu, nepřehledný systém zveřejňování akreditovaných programů, hlavním rozhodovacím kritériem pro výběr vzdělávacího programu je jeho cena a nikoli obsah či jiná kvalitativní kritéria, rozpor průběhu vzdělávacího programu s podmínkami udělené akreditace, nepřehledně zveřejněná nabídka akreditovaných vzdělávacích programů, která vede v některých případech ke klamavému uveřejňování informací ze strany vzdělávacích institucí. IV. Kongres poskytovatelů sociálních služeb 11. – 12. 10. 2012, Tábor

IV. Kongres poskytovatelů sociálních služeb Přínosy projektu   modernizace, rozšíření kapacity a kvality procesu akreditací udělovaných MPSV, naplňování Strategie celoživotního učení ČR, zlepšení struktury nabídky dalšího vzdělávání, zpětná vazba k úrovni a účelnosti akreditovaných vzdělávacích programů ze strany poskytovatelů sociálních služeb a jejich zaměstnanců, budoucí kvalitativní regulace obsahu vzdělávacích programů, aniž by docházelo k potlačování prvků inovativnosti IV. Kongres poskytovatelů sociálních služeb 11. – 12. 10. 2012, Tábor

ředitel odboru projektové kanceláře Děkuji za pozornost. Ing. Radek Rinn ředitel odboru projektové kanceláře radek.rinn@fdv.mpsv.cz IV. Kongres poskytovatelů sociálních služeb 11. – 12. 10. 2012, Tábor