Teorie hašení – Hasební látky

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vypařování.
Advertisements

Hašení & zacházení s hasícím přístrojem
BACKDRAFT FLASHOVER ROLLOVER
Hasiva klasická a moderní Název opory –Úvod do studia
CHLADÍCÍ STROJ.
Dynamika požáru mjr. Ing. Pavel Bér vedoucí pracoviště IZS a služeb
Požárně bezpečnostní zařízení druhy funkce vzájemná součinnost
Výkonové vypínače vn a vvn
Aktivita č.5: Tajemství chemie
Aktivita č.6: Poznáváme chemii Prezentace č. 8 Autor: Lenka Poláková
ZNEČIŠTĚNÍ A DEKONTAMINACE VODY
Vzduch a hoření Chemie Autor: Ing. Šárka Psíková
ZÁSTUPCI OXIDŮ.
Redoxní děje = oxidačně redukční
Označování chemických látek
Výbuch, detonace, deflagrace
PROTIVÝBUCHOVÁ PREVENCE NV č. 406/2004 Sb.
Ozon a vše kolem něho Jan Bajaja.
Vzduch Mgr. Helena Roubalová
Toxicita hasiv Toxicita je vlastnost chemických sloučenin, spočívající ve vyvolání otravy osob nebo zvířat, které látku požily, vdechly nebo absorbovaly.
Voda a vzduch = základ života
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o ohni
HOŘENÍ HAŠENÍ RZ
POŽÁRNÍ OCHRANA.
Aneta Brabencová Kristýna Nachtigalová Zuzana Aimová Jiří Dušek
Uhlí Výroba paliv a energie.
Kvalita benzínu a nafty – oktanové a cetanové číslo
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
Vzduch Otázky na opakování VY_32_INOVACE_G3 - 12
RF 1.1. Klasifikace jaderných reaktorů Podle základního jaderného procesu, který probíhá v jaderném zařízení, lze jaderné reaktory rozdělit na dvě základní.
Vzduch ( environmentální příručka – 5.ročník )
Mimořádné události Živelní pohromy
Zdroje organických sloučenin
Speciální základní škola a mateřská škola Litomyšl,
s výskytem nebezpečných látek.
Hasící přístroje Kateřina Jedličková
PROSTŘEDKY PRO HASEBNÍ ZÁSAH Kateřina Scholasterová SDH Jančí.
Spalovací Motory Benzínové
NEBEZPEČNÉ LÁTKY NÁZEV OPORY – POŽÁRNĚ TECHNICKÉ PARAMETRY HOŘLAVÉ A VÝBUŠNÉ LÁTKY JOSEF NAVRÁTIL Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Parametry požáru I. část Požár a jeho rozvoj. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Požáry a hasicí přístroje Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je David Mánek. Dostupné z Metodického portálu
Ch_020_Hoření Ch_020_Chemické reakce_Hoření Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
Hasicí přístroje Bc. Balonová Soňa MŠ, ZŠ a SŠ Karviná, příspěvková organizace.
Ročník: 2. ročník strojírenských učebních oborů Typ šablony III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací obor: Strojnictví Téma: Spalovací.
DEFINICE Technické plyny lze definovat jako plyny, které svým širokým a rozmanitým použitím se staly zbožím a jsou předmětem obchodu. Technické plyny lze.
Voda a vzduch 2. VZDUCH RZ Důležitý k dýchání Důležitý k dýchání Směs: Směs: Kyslík 21 % Kyslík 21 % Dusík 78 % Dusík 78 % Ostatní plyny 1.
 Hoření - chemický děj - vzniká teplo, světlo a látky odlišných vlastností, než má hořící látka - zpravidla se projevuje plamenem (sloupec hořících,
Směsi I Suspenze, Emulze, Pěna, Mlha, Dým, Aerosol
Dobrý sluha, ale zlý pán Chemie – 8. ročník Autor: Mgr. Jitka Pospíšilová.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu.
Požární prevence. Obsah  Legislativa  Základní povinnosti občanů  Chování při zjištění požáru  Hoření a nebezpečí sním spojená  Hašení.
Předmět:chemie Ročník: 2. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o uhlíku a jeho oxidech. Klíčová slova:
8. ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_2C_11_Vzduch.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Ochrana ovzduší IV (pp+ad-blue)
MODUL: 07 – Snížení účinků výbuchu
Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_18_ Vzácné plyny
Střední průmyslová škola a Střední odborné učiliště Uničov, Školní 164
Uhlí.
VODA, VZDUCH, KYSLÍK, HASICÍ PŘÍSTROJE
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
MODUL: 08 - Protivýbuchová ochrana pro zařízení s dd hořlavým prachem
Důlní požáry a chemismus výbušniny
PLYNY- TECHNICKÉ PLYNY
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
VY_32_INOVACE_06_CHEMIE_9.ROČNÍK_06_PALIVA, ROPA
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
CHLADÍCÍ STROJ.
Rozdělení Podle způsobu zapálení pohonné směsi  Zážehové motory  Vznětové motory Podle počtu pracovních dob  Dvoudobé motory  Čtyřdobé motory.
Hoření je chemická reakce, při níž vzniká teplo a světlo.
Transkript prezentace:

Teorie hašení – Hasební látky Ing. Milan TLAMKA

Teorie hašení – „ohňový trojúhelník“ Vzduch Hořlavý materiál Zápalná teplota

Pásma hoření

Způsoby hašení Zředěním reagujících látek, které vstupují do pásma hoření látkami nehořlavými Izolací Chemickým zpomalováním procesu hoření Ochlazováním pásma hoření

Hašení založené na zřeďování Podstata spočívá ve zřeďování vzduchu nebo hořlavé látky v pásmu hoření. Zřeďování probíhá tak dlouho, až se hořlavá látka stane nehořlavou Hasiva: dusík, oxid uhličitý, vodní pára, výfukové plyny apod.

Hašení založené na izolaci Spočívá v izolaci pásma hoření od pásma přípravy, hořlavé látky od oxidačního prostředku (vzduchu). Izolace pásma hoření od přístupu vzduchu – požáry uzavřených prostor – uzavírání otvoru s přívodem vzduch – oheň samovolně uhasne Izolace pásma hoření od hořlavé látky – hašení hořlavých kapalin pěnou. Vrstva pěny na hladině oddělí kapalinu od oxidačního prostředku (vzduchu)

Hašení založené na zpomalování reakce hoření Hašení pomocí hasících prášků Pozor – dojde k zániku hoření, prášky však neodebírají tepelnou energii – povrch těles zůstává horký – možnost rozhoření pro sebemenší iniciaci !!!

Hašení založené na ochlazování Spočívá v ochlazování hořící látky pod teplotu hoření Nejpoužívanější způsob hašení Nejpoužívanější hasivo – VODA (dostupná, levná) Nutnost tzv. kultury hašení a využívat chladících účinků vody např. speciální proudnice

Hasební látky - Rozdělení Voda Pěna Inertní plyny Prášky Halony

VODA Nejpoužívanější – dostupná, levná… Velký ochlazovací účinek – přeměna na vodní páru (z 1 litru vody vznikne 1700 litrů páry) Vhodná pro požáry třídy A Používá se jako chladící látka pro okolní objekty ohrožené požárem Úspěšnost závisí na tom, v jakém množství a a v jaké formě se dostane na hořící látku

Druhy vodních proudů Plný proud Ano - velký dostřik, destrukční a pronikavé vlastnosti, možnost utržení plamene z tlakových nádob,možnost rozmetání hořlavé látky,… Ne – nevyužití chladícího efektu většího množství vody

Druhy vodních proudů Roztříštěné a mlhové proudy Ano – voda se dostává k hořící látce již rozptýlená – rychle se odpaří, rychlý pokles teploty, malé škody způsobené vodou, mohou se hasit i požáry hořlavých kapalin, menší spotřeba vody na hašení… Ne – malé pronikání do žhnoucích látek, menší dostřik než u kompaktních proudu Při použití vodní mlhy v uzavřených prostorech vzniká v důsledku velmi rychlého odpařování vody nebezpečí opaření zasahujících hasičů !!!

Voda – nesmí se používat !!! Požáry lehkých kovů Požáry karbidu vápníku Elektrických zařízení pod napětím Hořících sazí, roztavených kovů a žhnoucího uhlí… Možnost použití vody se smáčedlem – snížení povrchového napětí vody, dojde k většímu smáčení povrchu hořlavé látky =>snížení spotřeby vody až o polovinu…

Pěna Chemická pěna – výroba z určitých chemikálií, použití jen pro speciální účely Vzduchomechanická pěna – vyrábí se mechanickou cestou z vody a pěnidla pomocí pěnových proudnic nebo agregátů

Rozdělení pěny podle čísla napěnění Pěna těžká – s číslem napěnění do 20 Pěna střední – s číslem napěnění 20 až 200 Pěna lehká – s číslem napěnění nad 200 Číslo napěnění je poměr objemu vyrobené pěny k objemu použitého roztoku pěnidla

Pěna Použití především pro požáry třídy B Vytvoří na hladině hořlavé kapaliny celistvou vrstvu, která obrání přístupu vzduchu a znemožňuje vývin hořlavých par – dusivý efekt Těžká pěna a střední pěna působí částečně i chladícím efektem (někdy použití u požáru třídy A (motorové vozidla) nebo o ochlazování v chem. průmyslu) Lehká pěna – pomocí spec. agregátů lze vyrobit velké množství pěny – oddělení od vnějšího vzduchu (kabelové kanály, sklady)

Pěna – nesmí se používat !!! Elektrické zařízení pod napětím Požáry lehkých kovů Požáry karbidu vápníku Hořících sazí, roztaveného železa a žhnoucího uhlí POZOR – roztoky pěnidel znečišťují vodu !

Inertní plyny Dusivý efekt – dusík, oxid uhličitý, … Oxid uhličitý – speciální proudnice vytvářející Joule-Tomsonův efekt – expanzí se plyn přemění na sníh (-78,9°C) =>využití i chladícího efektu - je nevodivý, vhodný na el. zařízení pod napětím, požáry hořlavých kap. a plynů (B a C), převážně v uzavřených místnostech Hašení v uzavřených místnostech – koncentrace životě nebezpečná!!! Může při hašení dojít k rozvíření hořlavého prachu – nebezpečí výbuchu !!!

HALONY Speciální hasiva – zakládají se na antikatalickém efektu – výborné hasící účinky – vysoká cena Používají se u stabilních hasících zařízení u speciálních technologií (chem. průmysl, letecký průmysl, hašení tanků, na hašení elektroniky a jemné mechaniky,…) – hasí beze zbytku Použití v prostorech, kde se při hašení nevyskytují osoby…

Děkuji za pozornost