Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

MODUL: 08 - Protivýbuchová ochrana pro zařízení s dd hořlavým prachem

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "MODUL: 08 - Protivýbuchová ochrana pro zařízení s dd hořlavým prachem"— Transkript prezentace:

1 MODUL: 08 - Protivýbuchová ochrana pro zařízení s dd hořlavým prachem
PROJEKT: Nové kompetence lektorů dalšího vzdělávání pro zvýšení konkurenceschopnosti podniků MSK MODUL: Protivýbuchová ochrana pro zařízení s dd hořlavým prachem Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR

2 1.1 Výbuch prachové disperze
Výbuch prachu je exotermický chemický proces, ke kterému když dojde v konstantním objemu, způsobí náhlý a významný nárůst tlaku. Každý pevný hořlavý materiál bude hořet intenzivněji a rychleji s rostoucím stupněm rozdělení materiálu: Kus dřeva – pomalé hoření Polínka – zvýšení rychlosti hoření Prachová disperze – velké zrychlení hoření - výbuch

3 2.2 Hliník Iniciace Hoření Kyslík Bez vlhkosti je difúze a hoření
je výsledkem destrukce integrity vrstvy oxidu pokrývajícího částici následkem termo-mechanických napětí při zahřívání. je trochu ovlivněna obsahem kyslíku, vlhkostí ne. Hoření je ovlivněno obsahem kyslíku a vodních par významně. Kyslík způsobuje prudké hoření a jestliže je jeho koncentrace dostatečně vysoká, pak způsobuje fragmentaci částic. Bez vlhkosti je difúze a hoření v plynné fázi volné, zatímco v přítomnosti vlhkosti je proces omezen do malého prostoru, protože reaktanty musí difundovat přes zkondenzovanou vrstvu oxidu na povrchu roztavené částice.

4 3.1 Prevence iniciačních zdrojů
Otevřené plameny/horké plyny Většině těchto zdrojů lze předejít organizačními opatřeními: zákaz kouření a otevřených ohňů, striktní pravidla pro provádění horkých prací.

5 3.3.2 Omezování následků výbuchu prachů
Ventilace výbuchu Výbuchové dveře

6 3.3.5 Omezování následků výbuchu prachů
Kvalitní úklid Prevence sekundárních výbuchů. Trvale se vytvářející vrstvy prachu – součást provozu – trvalý úklid, systém odsávání. Náhodné znečištění provozu – roztržení pytle apod. – okamžité odstranění. Nutnost pravidelných kontrol pro detekci počínajících úniků. Výbuchu odolný vysavač – základní nástroj.

7 © Copyright 2011 – 2013 IHAS s.r.o. Jakékoliv zneužití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování informací a fotografií je bez souhlasu IHAS s.r.o. zakázáno.

8 Kontaktní místo zpracovatele projektu:
IHAS s.r.o. Borovského 98/262 73401 Karviná-Ráj Tel.:


Stáhnout ppt "MODUL: 08 - Protivýbuchová ochrana pro zařízení s dd hořlavým prachem"

Podobné prezentace


Reklamy Google