Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ČASOPROSTOROVÁ ZONACE MĚST ČAS JE DŮLEŽITÝM ROZMĚREM MĚSTA.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ČASOPROSTOROVÁ ZONACE MĚST ČAS JE DŮLEŽITÝM ROZMĚREM MĚSTA."— Transkript prezentace:

1 ČASOPROSTOROVÁ ZONACE MĚST ČAS JE DŮLEŽITÝM ROZMĚREM MĚSTA

2 ČASOPROSTOROVÁ KONVERGENCE ZNAMENÁ ZKRACOVÁNÍ VZDÁLENOSTÍ V DŮSLEDKU ROZVOJE DOPRAVNÍCH PROSTŘEDKŮ. VÝZNAMNĚ SE PROMÍTLA DO PODOBY MĚSTA. ZVÝŠILA SE PLYNULOST ŽIVOTNÍHO STYLU. VZNIKLY NOVĚ DEFINOVANÉ SKUPINY LIDÍ, KTERÉ SE LIŠÍ RYCHLOSTÍ POHYBU. KONFLIKTY ZÁJMŮ TĚCHTO SKUPIN SE PROMÍTAJÍ DO STRUKTURY MĚSTA. LIDÉ MEZI RYCHLOSTNÍMI SKUPINAMI VOLNĚ PŘECHÁZEJÍ

3 POMALEJŠÍ SKUPINA JEDNÁ SE O CHODCE I CYKLISTY. ŽÁDAJÍ DOBROU PROSTUPNOST MĚSTSKÉHO PROSTORU. NECHTĚJÍ BÝT OMEZOVÁNI A OHROŽOVÁNI AUTOMOBILY NEEXISTUJE MOCNÁ LOBBY HÁJÍCÍ JEJICH ZÁJMY. JSOU V POZICI SLABŠÍCH.

4 RYCHLEJŠÍ SKUPINA JEDNÁ SE O ŘIDIČE AUTOMOBILŮ. MAJÍ ROSTOUCÍ NÁROKY NA PARKOVACÍ MÍSTA, KVALITNĚJŠÍ VŠUDE MÍŘÍCÍ SILNICE A VĚTŠÍ RYCHLOST A PLYNULOST SVÉHO POHYBU. JSOU MOCNĚJŠÍ SKUPINOU. OMEZUJÍ POHYB CHODCŮ I V MÍSTECH KDE JSOU POUZE „HOSTY“.

5 ČASOPROSTOROVÁ KAPACITA KAŽDÝ PROSTOR JE V URČITÉM ČASE SCHOPEN POJMOUT OMEZENÝ POČET LIDÍ, AUTOMOBILŮ. JEJÍ PŘEKRAČOVÁNÍ ZPŮSOBUJE PROBLÉMY např. DOPRAVNÍ KOLAPS. PROSTOR NELZE NEUSTÁLE ZVĚTŠOVAT A PŘIZPŮSOBOVAT HO ROSTOUCÍM TLAKŮM NA ZVÝŠENÍ JEHO KAPACITY. K PŘEKRAČOVÁNÍ KAPACITY DOCHÁZÍ VĚTŠINOU V PRAVIDELNĚ SE OPAKUJÍCÍCH ČASECH A Z KONSTANTNÍCH PŘÍČIN. MUSÍ SE HLEDAT ALTERNATIVNÍ ŘEŠENÍ.

6 OPAKOVÁNÍ Co je to časoprostorová konvergence? Definuj pomalejší skupinu? Definuj rychlejší skupinu? Co je to časoprostorová kapacita?


Stáhnout ppt "ČASOPROSTOROVÁ ZONACE MĚST ČAS JE DŮLEŽITÝM ROZMĚREM MĚSTA."

Podobné prezentace


Reklamy Google