Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

SUBURBANIZACE ….znamená vystěhovávání obyvatel z center měst do velkých obytných čtvrtí na jejich okrajích.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "SUBURBANIZACE ….znamená vystěhovávání obyvatel z center měst do velkých obytných čtvrtí na jejich okrajích."— Transkript prezentace:

1 SUBURBANIZACE ….znamená vystěhovávání obyvatel z center měst do velkých obytných čtvrtí na jejich okrajích.

2 CO UMOŽNILO SUBURBANIZACI?  Rostoucí bohatství střední třídy – lidé si mohou dovolit vlastní dům na předměstí = v suburbánní zóně.  Nárůst automobilismu, ten umožňuje zvětšovat vzdálenost bydliště od místa zaměstnání, nákupů nebo zábavy.  Dostupnější a levnější stavební pozemky na předměstí.

3 PROČ SE LIDÉ Z CENTER STĚHUJÍ?  Nárůst obchodní a správní funkce center zde zvyšuje ceny nemovitostí a náklady na bydlení.  Centra se stávají rizikovými oblastmi, jsou postižena environmentálními a sociálními problémy.  Suburbánní zóna často nabízí bezpečnější a zdravější prostředí. Centrum Los Angeles

4  Lidé jsou přesvědčeni, že suburbánní zóna spojuje pozitiva bydlení na venkově a ve městě.  Muži si suburbánní zónu představují jako ideální prostředí pro ženy v domácnosti s dětmi.  Rasismus – v USA byla suburbanizace legální cestou, jak se mohli „bílí“ Američané dočasně oddělit od Afroameričanů.  Někteří lidé podlehli reklamě realitních kanceláří a developerských firem.  V České republice se lidé chtějí vymanit z šedi panelákových sídlišť.

5 JAK VYPADÁ SUBURBÁNNÍ ZÓNA?

6 Intenzivně suburbanizovaná oblast Douglas County v USA

7 Hranice vesnické a suburbánní krajiny – Buffalo USA

8  V USA a Kanadě suburbanizace vytváří obrovské plochy rodinných domů s vysokým podílem nezastavěné plochy.  V České republice je podíl nezastavěné plochy menší, „lidé si vzájemně vidí až do ložnice“.  Vytváří se bizarní architektura – podnikatelské baroko.  Oblasti jsou dopravně přizpůsobené pouze osobním automobilům, nemyslí se na chodce.

9 PODNIKATELSKÉ BAROKO V ČESKÉ REPUBLICE ARCHITEKTURA NEBO KÝČ?

10 JAK SE ŽIJE NA PŘEDMĚSTÍ?  Práce, nákupy a zábava se realizují jinde.  Lidé se stávají závislými na osobním automobilu.  Komunitní život je zde omezený.  Suburbánní zóna = velká noclehárna. Chevrolet Suburban

11 NEGATIVNÍ STRÁNKY SUBURBANIZACE Neúměrné rozšiřování ploch měst = obrovská ekologická zátěž území. Neúměrné rozšiřování ploch měst = obrovská ekologická zátěž území. Vysoké náklady na infrastrukturu. Vysoké náklady na infrastrukturu. Obrovský nárůst osobní automobilové dopravy. Obrovský nárůst osobní automobilové dopravy. Monotónnost, uniformita suburbánních obytných zón. Monotónnost, uniformita suburbánních obytných zón.

12 Degradace a vylidnění širších městských center. Degradace a vylidnění širších městských center. Degradací vznikají ghetta. Degradací vznikají ghetta. Vlivem degradace se vystěhovávají i ti lidé, kteří o tom původně neuvažovali. Vlivem degradace se vystěhovávají i ti lidé, kteří o tom původně neuvažovali. Ghetto – degradace domovního fondu (Harlem, New York, USA)

13 POZITIVNÍ STRÁNKY SUBURBANIZACE Lidé si splnili sen o tom jak chtějí bydlet. Lidé si splnili sen o tom jak chtějí bydlet. Suburbanizace částečně odlehčuje přeplněným městským centrům. Suburbanizace částečně odlehčuje přeplněným městským centrům. Vytváří iluzi soukromí a venkovského života – rekreační oblast ve městě. Vytváří iluzi soukromí a venkovského života – rekreační oblast ve městě. Uvolňují se byty v městských centrech pro sociálně slabší – především v USA. Uvolňují se byty v městských centrech pro sociálně slabší – především v USA.

14 OPAKOVÁNÍ Co je suburbanizace? Co je suburbanizace? Co je suburbanizace? Co je suburbanizace? Co ji umožnilo? Co ji umožnilo? Co ji umožnilo? Co ji umožnilo? Proč se lidé z center začali stěhovat? Proč se lidé z center začali stěhovat? Proč se lidé z center začali stěhovat? Proč se lidé z center začali stěhovat? Jak vypadají suburbanizovaná území? Jak vypadají suburbanizovaná území? Jak vypadají suburbanizovaná území? Jak vypadají suburbanizovaná území? Jak se v nich žije? Jak se v nich žije? Jak se v nich žije? Jak se v nich žije? Jaké jsou negativní dopady suburbanizace? Jaké jsou negativní dopady suburbanizace? Jaké jsou negativní dopady suburbanizace? Jaké jsou negativní dopady suburbanizace? Jaké jsou pozitivní dopady suburbanizace? Jaké jsou pozitivní dopady suburbanizace? Jaké jsou pozitivní dopady suburbanizace? Jaké jsou pozitivní dopady suburbanizace?


Stáhnout ppt "SUBURBANIZACE ….znamená vystěhovávání obyvatel z center měst do velkých obytných čtvrtí na jejich okrajích."

Podobné prezentace


Reklamy Google